Planta acvariului elodea sau ciuma apei

Elodea aparține plantelor de acvariu, este plantată și în iazuri decorative în picioare. Cealaltă denumire a acesteia este Ciuma de apă, algele aparțin familiei colorate în apă și sunt crescute în acvarii mai des decât altele..

Pesta de apă Elodeya a fost poreclită datorită ritmului de creștere și a capacității de a umple rapid întregul spațiu al acvariului.

Ce fel de plantă și tipurile ei

Tulpinile lui Elodea sunt lungi și ramificate. Frunzele de pe ele sunt alungite, de un verde strălucitor și apar transparente la lumina soarelui. Tulpinile vechi se întunecă în timp. Algele cresc în scurt timp.

Ciuma apei se remarcă prin proprietățile sale benefice:

 • Mulțumesc lui Elodea puii alevini și vivipari sunt protejați de la prădători mai periculoși.
 • Peștii înger și peștii aurii folosesc această algă ca hrănire suplimentară.
 • Curăță acvariul, absorbind diferite solide suspendate care pot polua apa.
 • Inhibă dezvoltarea unicelulară bacterii din apă.
 • Servește pentru decorare acvariu.

În ciuda rădăcinilor existente, Elodea rareori prinde rădăcini, deseori pluteste doar pe suprafața apei.

Diferite tipuri de Elodea

Următoarele tipuri principale ale acestei plante sunt utilizate pe scară largă în acvaristică: Elodea dințată și speciile sale canadiene. Mai puțin frecvent, se plantează Elodea cu frunze. Merită luat în considerare fiecare dintre tipuri separat:

Elodea dințată

Ea a venit la noi din America de Sud și Centrală. Această specie crește în ape calde. Tulpinile ciumei de apă dințate sunt dure, acoperite cu frunze verzi.

O iluminare bună este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea Elodea. Dacă există suficientă lumină (poate fi lumina soarelui sau o lampă artificială), atunci elodea va emite mult oxigen. Uneori, în condiții de lumină bună și temperatură optimă a apei, forma zimțată a Elodea înflorește cu flori albe delicate care apar deasupra suprafeței apei.

Elodea dințată
Elodea dințată

Elodea Canadian

După cum sugerează și numele, această cultură acvatică este originară din America de Nord. Un alt nume pentru alge este Anacharis. Spre deosebire de speciile dințate, ciuma canadiană este obișnuită cu apele reci și tolerează cu ușurință o scădere a temperaturii apei la + 12 ° C.

Această specie preferă lumina puternică, dar crește bine într-o cameră întunecată. Anacharis poate aștepta temperatura rece coborând la fundul acvariului și, după încălzire, revine la starea sa normală..

Elodea Canadian
Elodea Canadian

Elodea cu frunze

Fotografiile seamănă cu corzi care se termină cu un sistem rădăcină subdezvoltat. Frunzele sunt înguste, a căror lungime este cuprinsă între 5 cm și lățimea de aproximativ 0,6 cm. În timp, florile apar pe plantă.

Elodea cu frunze
Elodea cu frunze

Caracteristici de întreținere și îngrijire

În condiții naturale, iarba crește în ape stagnante sau cu un curent slab. Algele cultivate sunt folosite pentru acvarii sau plantate în iazuri din grădini. Temperatura optimă pentru apă este de + 20 ° C. Această plantă acvatică poate crește la o adâncime de 20 până la 300 cm.

Celulele vegetale sunt capabile să sintetizeze o mulțime de oxigen, care este necesar pentru locuitorii acvariului, creșterea și funcțiile lor vitale, precum și pentru purificarea apei și prevenirea înfloririi acesteia.

Ciuma apei este nepretențioasă de îngrijit, dar nu trebuie să uitați că această plantă de acvariu crește în apă proaspătă. Dacă îl puneți într-un rezervor de apă sărată, cel mai probabil va muri..

Algele cresc în orice apă dulce și nu contează dacă sunt dure sau cu aciditate ridicată. Dar dacă aceste condiții se schimbă dramatic, atunci o astfel de circumstanță nu va afecta algele în cel mai bun mod..

Ciuma de apă crește rapid și în curând întregul spațiu al acvariului poate fi umplut cu ea. Prin urmare, experții recomandă subțierea și tăierea din timp în timp a excesului de tulpini. Nu faceți acest lucru direct în apă, planta este capabilă să elibereze o substanță otrăvitoare care are un efect dăunător asupra peștilor. Scoateți algele din acvariu și tăiați ramurile inutile.

Elodea poate crește cu succes într-un lichid tulbure. În timp, ciuma de apă însăși o va curăța, deoarece varul din lichid se va așeza pe frunzele ciumei de apă, iar alga însăși va servi ca filtru. Particule de noroi din apă fertilizează Elodea și crește și mai activ.

Reproducere

Elodea se reproduce vegetativ și rapid. Dacă rupeți orice ramură din plantă, atunci aceasta va prelua în curând și va da rădăcini. Este de dorit să aibă cel puțin 20 cm. Dacă doriți ca acvariul dvs. să fie acoperit cu Elodea, atunci plantați crenguțele chiar la sfârșitul lunii mai în solul calcaros în ciorchini de până la 10 bucăți. Algele nu necesită nicio îngrijire, cresc singure.

Butașii nu ar trebui să fie scufundați direct în acvariu; este mai bine să le păstrați într-un vas separat pentru o vreme.

Beneficii sau daune pentru acvariu?

Practic, algele beneficiază de acvariu, care este după cum urmează:

 • Desișuri dense de apă ciumele servesc ca un refugiu excelent pentru peștii mici;
 • Algele filtrează perfect spațiul de apă și îl curăță de substanțe nocive;
 • Planta are o fotosinteză bună, datorită dragostei lor pentru lumina puternică. Datorită acestui fapt, saturează perfect apa cu oxigen;
 • Frunzele crescute de Elodea se remarcă ca hrană pentru unii pești și mamifere care trăiesc în acvariu.
Elodea
Elodea

Există, de asemenea, dezavantaje pentru aceste alge:

 • Deoarece Elodea este capabilă să absoarbă în tine cu substanțe dăunătoare, nu ar trebui să plantezi o plantă dintr-un râu sau dintr-un iaz sălbatic în acvariu, poate conține metale grele sau alți compuși nocivi care vor afecta negativ starea creaturilor vii din acvariu.
 • Ciuma conține otrăvuri, care poate ucide animale tinere, iar peștii mari sunt amenințați cu intoxicație, dar acest lucru este necesar dacă planta acvariului este tăiată chiar în apă.
 • Algele cresc rapid, umplerea întregului teritoriu al acvariului, ca rezultat, peștele devine înghesuit, prin urmare, este necesar în mod regulat să subțireți desișurile din Elodea.

Concluzie

Elodeya aparține genului plantelor perene de culoare de apă, care cresc pe tot parcursul anului. Algele cresc rapid și, prin urmare, necesită tăiere regulată. Ciuma de apă vă poate decora acvariul interior și iazul decorativ din grădina dvs..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Planta acvariului elodea sau ciuma apei