Planta de acvariu cryptocoryne

Mulți amatori peşte acordați o atenție deosebită fitodesignului acvariului lor. Nu vor să înlocuiască cei vii plante manechine din plastic, deoarece admirarea decorului plantelor acvatice vii nu este mai puțin distractiv decât privirea la pești. Pe lângă utilitatea lor decorativă, astfel de plante creează condiții mai favorabile pentru viața peștilor, suprimă algele. Destul de des, diferite tipuri de Cryptocoryne pot fi observate în amenajarea peisajului în acvariu..

Caracteristici generale și condiții de detenție

Cryptocoryne este un gen de ierburi amfibii care include o mare varietate de specii găsite în tropice și subtropice. Aparține familiei Aroid.

Numele său se bazează pe combinația a două cuvinte:

 • „Crypto”, care înseamnă „ascuns” în latină;
 • „Koryne”, care se traduce din greacă prin „ureche”.
Este un tufiș mic de iarbă care are un sistem orizontal de rădăcină..

În condiții naturale, există pământ, plutind sau cresc în exemplare de apă. Dintr-o rozetă de rădăcini, cresc de obicei 5 până la 15 bucăți de frunze pe pețiole.

Aflați și cum să vă îngrijiți hornwort în acvariu.
Forma frunzei variază de la lanceolată la ovală, textura frunzelor este atât netedă, cât și înfundată.

Schema de culori este disponibilă în diferite nuanțe de verde, maro sau roșcat..

Au lungimi diferite în funcție de tipul și condițiile de creștere (de la 4 cm la 1,3 metri). Cel mai adesea, planta se reproduce vegetativ: prin fraierii rădăcinii sau prin divizarea rizomului, foarte rar - prin semințe.

Știați? Contemplarea lumii subacvatice a acvariului calmează nervii, se relaxează, normalizează tensiunea arterială, se adaptează la o dispoziție binevoitoare. Are un efect benefic asupra psihicului copilului instabil. Prezența unui acvariu are, de asemenea, un efect pozitiv asupra microclimatului interior - crește umiditatea, ceea ce este foarte important în timpul sezonului de încălzire.
Floarea sa are o formă asemănătoare cu un flaut, are un știuleț mic în interior (până la 3 centimetri). Cu toate acestea, acvariștii trebuie să se mulțumească de obicei cu contemplarea doar a frunzelor de Cryptocoryne, deoarece este dificil să se înflorească într-un acvariu..

Pentru ca Cryptocoryne să înflorească în condiții de acvariu, trebuie să faceți următoarele:

 • alegeți un ghiveci de flori cu un diametru de 7 cm și umpleți-l cu un amestec de nisip și pietriș și îngrășămintele necesare sau solul obișnuit de grădină, care nu trebuie să conțină var și humus. Presărați deasupra cu pietricele decorative, adăugați turbă și plantați o copie existentă a acestei specii în ele;
 • umpleți recipientul cu apă până la 4 cm deasupra suprafeței solului, puneți o oală cu o plantă și porniți încălzitorul de jos pentru sol.
Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, atunci acest hidrofit va arunca o inflorescență într-un an..

Această plantă tropicală este destul de nepretențioasă de îngrijit. Aproape toate speciile nu trebuie să schimbe frecvent apa în apă proaspătă, dar pot crește și cu schimbări frecvente. Potrivit pentru acvarii fără alimentare cu dioxid de carbon și cu iluminare slabă.

În principiu, pot fi plantate atât într-un loc însorit, cât și la umbră. Ele cresc remarcabil pe soluri nămolite.

Pentru multe specii, este suficient să vă hrăniți cu bile de lut și turbă (sau alte îngrășăminte insolubile în apă) și să nu faceți îngrășăminte lichide, care contribuie puternic la dominarea algelor.

Este adevărat, unele tipuri de Cryptocoryne își pierd aspectul decorativ fără introducerea anumitor suplimente minerale..Simplitatea comparativă și decorativitatea ridicată au făcut din Cryptocoryne o plantă de acvariu destul de populară..

Important! Criptocorinele nu tolerează schimbările bruște ale condițiilor de mediu. Dacă mutați acvariul din zona umbrită în zona însorită, schimbați temperatura sau regimul de schimbare a apei, modificați compoziția apei, atunci cel mai probabil acest lucru va duce la boli ale plantelor.
Dintre afecțiunile din aceste plante, se distinge doar una, care se numește „boala criptoreană”. Frunzele plantei devin moi, își pierd culoarea și încep să putrezească și să se dizolve. Această boală apare de obicei atunci când există o puternică schimbare de mediu Cryptocorynes.

Se întâmplă ca plantele infectate plantate recent să răspândească această afecțiune. Dacă procesul de putrezire nu a afectat soclul rădăcinii, atunci planta poate fi salvată.

Dacă se găsesc semne ale acestei boli, este necesar să schimbați toată apa și să curățați solul, să îndepărtați plantele bolnave și frunzele putrede. În timp, altele noi vor crește din socketul rădăcină.

Caracteristicile conținutului din acvariu crabi, minoroc, disc, laliusov, astronote, somikov, cocoșii, pește zebră rerio, platele, barbele, spadasini, peștișor de aur, molii, pește papagal, ancistrus, guppy, gourami, cozi de voal, pește clovn.
Pentru o viață confortabilă în acvariu pentru acest hidrofit, ar trebui create următoarele condiții:

 • se toarnă un substrat nutritiv de aproximativ 5 cm;
 • regim de temperatură în intervalul 24-28 ° C;
 • aciditatea apei în intervalul 6,5-7,4;
 • iluminat difuz 0,4-0,5 W / l;
 • duritatea medie a apei 6-10 °;
 • schimbați apa și fertilizați săptămânal;
 • transplant o dată pe an.
Desigur, aceste plante nu sunt capricioase și sunt capabile să se adapteze la alte condiții de mediu, dar în același timp, cel mai probabil, culoarea și intensitatea creșterii se vor schimba..

Tipuri și caracteristicile acestora (cu fotografie)

Cryptocoryne are multe soiuri, care diferă între ele prin culoare și formă a frunzelor, textura și lungimea lor. Pe Internet, puteți găsi fotografii cu diferite tipuri de Cryptocoryne. Să vedem descrierea celor mai frecvent utilizate specii în acvarii.

Wendta

Această specie, cunoscută pe scară largă printre proprietarii de acvarii, este considerată foarte nepretențioasă de îngrijit și este potrivită chiar și pentru începători. Cryptocoryne Wendta a fost importat din Sri Lanka. Se arată bine atât într-o oală, cât și scufundat în apă.

Următoarele subspecii sunt cunoscute printre proprietarii de acvariu:

 • Wendta Wendta se caracterizează prin frunze de măsline sau verde închis. Nu are tulpini. Lungimea frunzelor este de la 5 cm la 15 cm, diametrul rozetei pe bază de plante este de la 8 cm la 15 cm;
 • Wendta maro, respectiv, este de culoare maronie și are frunzișul mai alungit (de la 10 cm la 25 cm), lățimea rozetei este de aproximativ 25 cm. Este cea mai nepretențioasă pentru apă dintre speciile sale. De asemenea, poate crește pur și simplu într-o oală, cu condiția ca solul să fie în permanență umed;
 • Wendta „Mi Oya” crește în mediul său natural doar lângă malurile râului cu același nume. Are o structură ondulată interesantă cu frunze de nuanțe roșu-maronii. Lungimea lor ajunge la 35 cm, iar lățimea rozetei variază de la 15 cm la 30 cm;
 • Wendt "Tropica", este, de asemenea, adesea numit Bronz datorită culorii corespunzătoare a frunzelor. Frunzele sunt relativ late, 10-15 cm lungime. Lățimea tufei este de la 10 cm la 20 cm;
 • Wendta "Green Gecko" se distinge printr-un tufiș compact, o lungime mică de frunze înguste, de obicei 6-10 cm.
Cryptocoryne Wendt iubește iluminatul difuz și 12 ore de lumină, deși tolerează atât umbra profundă, cât și lumina puternică. Este adesea umbrită de alte hidrofite superioare. Crește bine în apă de orice prospețime.

Pentru ea, acvariile de diferite capacități sunt potrivite, dar în volume mici, respectiv, și tufișul va fi mic. Dimensiunea frunzelor variază de la 10 la 35 cm.

Nu este deosebit de exigentă în ceea ce privește compoziția apei: nu trebuie să schimbe apa des, permite aciditatea ușor alcalină a apei, dar se îmbolnăvește în prea moale. Preferă apa tare medie.

Beckett Patch

Cel mai fără probleme tip de Cryptocoryne. Provine din Sri Lanka, se găsește în India, Noua Guinee, a fost introdus și răspândit în sudul Americii de Nord.

Patch-ul Cryptocoryne Beckett are o culoare foarte decorativă - maro-măslin în partea de sus a frunzelor și roșu-violet în partea de jos. Culoarea frunzelor se schimbă semnificativ odată cu schimbarea condițiilor de mediu.Cu o îngrijire bună, frunzele ușor ondulate ating 12-15 cm, diametrul rozetei plantei este de 8-15 cm. La temperaturi scăzute, creșterea lor se oprește aproape complet. Pentru acest hidrofit, un interval de temperatură confortabil de 20-30 ° C.

Planta crește în apă de orice duritate, nu necesită schimbări frecvente, preferă un mediu de apă ușor alcalin, tolerează perfect umbrirea. În lumină puternică, frunzele devin acoperite de alge. Se recomandă hrănirea cu un complex de îngrășăminte minerale.

Dacă nu dați sare feroasă o dată pe lună, atunci frunzele își vor pierde strălucirea. Recomandat să luminați 12 ore pe zi.

Știați? Peștele auriu (anubis) le place foarte mult să mănânce diverse verdeață. Fitodesignul unui acvariu în prezența unor astfel de pești vorace va fi salvat de hidrofiți cu frunze dure: Cryptocorynes, Echinodorus, Bolbitis, Hygrophila și alții..

Înrudit (affinis)

În condiții naturale, Cryptocoryne înrudită crește în partea de sud a Asiei și sudul Malaeziei. A fost odată atât de răspândit încât a fost numit pur și simplu „Cryptocoryne”. Culoarea, lungimea și textura acestui hidrofit sunt foarte variabile..Partea superioară este de obicei de culoare verde închis, dar venele longitudinale pot fi de culoare gălbuie, maro sau galben-verde. Atât nuanțele verzi, cât și cele roșii pot fi observate în partea de jos a frunzei..

La umbră, culoarea acestei plante devine mai palidă, iar tonurile roșii ale fundului frunzelor pot dispărea complet. În condiții confortabile, culoarea vârfului frunzelor este verde închis, iar fundul este violet-visiniu.

Tulpinile Affinis Cryptocoryne sunt întotdeauna mai scurte decât frunzele. Lungimea frunzelor este foarte dependentă de lumină, în condiții de lumină slabă poate ajunge la aproape 40 cm. La un nivel ridicat de lumină, înălțimea sa este de obicei de aproximativ 10 cm, iar culorile sunt mai strălucitoare.

Aflați cum să o alegeți pe cea potrivită filtru pentru acvariu.
Preferă apa dură, dar crește în apă moale, nu necesită schimbări frecvente de apă. Mediul trebuie să fie ușor alcalin sau neutru. Planta nu are nevoie de valoarea nutrițională a solului, de exemplu, nisipul obișnuit.

Trebuie remarcat faptul că pietricele mari vor împiedica creșterea tufișului, iar acest tip de criptocoryne arată mai decorativ în desișuri dense. Dacă solul este suficient de înmuiat, atunci fertilizarea cu îngrășăminte poate fi omisă. Această specie este bună pentru acvariile cu iluminare slabă și fără aport de dioxid de carbon..

Pontederia-leaved

Importate din Sumatra, frunzele sunt foarte asemănătoare cu frunzele unei alte plante acvatice - pontederia. Crește în lungime până la 20-25 cm, lățimea frunzelor este de la 3 cm la 8 cm. Partea superioară a frunzelor este colorată în diferite tonuri de verde, se găsesc maroniu, fundul frunzei are de obicei o nuanță roșie.

Permite o duritate a apei diferită, crește atât în ​​apă ușor acidă, cât și în apă neutră. Cu o nuanță puternică de Cryptocoryne, pontederia cu frunze este întinsă, în lumină puternică necesită aprovizionarea cu dioxid de carbon și formează o plantă îngroșată mai compactă.

Iubește lumina obișnuită, dar nu îi place prezența algelor, care încep să se înmulțească activ pe ea. În perioada de adaptare, nu se dizolvă, ca multe dintre speciile sale, ci pur și simplu încetează să crească timp de câteva săptămâni.

De asemenea, cultivat într-o oală cu un substrat constant umed. Temperatura confortabilă - 22-28 ° C.

Albida

Cryptocoryne Albida se mai numește Cryptocoryne albicioasă datorită înfloririi sale albe. Crește în natură în sudul Thailandei, Birmania. Are o tulpină scurtă, pe care sunt frunze de tip liniar, ascuțite la capete, o placă de frunze de 2-15 cm lungime, aproximativ 1,5 cm lățime.

Crește până la 30 cm. Cryptocoryne Albida vine în două culori - verde deschis sau roșu-maroniu cu pete întunecate. Tolerează prost transplantul și are o perioadă lungă de adaptare. Ea este adesea așezată în grupuri apropiate una de cealaltă..

Iubește lumina puternică și orele de zi cu o durată de aproximativ 10-12 ore. Temperatura habitatului 20-26 ° C. Această specie trebuie hrănită. Micile flori albe se formează numai în partea superioară a acestui hidrofit cu un conținut favorabil.

Aponogetonolistny

Cryptocoryne aponogetonolistnaya este foarte iubită de mulți acvaristi datorită aspectului său decorativ. Crește în Filipine. Lungimea frunzei ajunge la aproximativ 100 cm, în acvarii doar 30-50 cm. Lățimea frunzei este de aproximativ 4 cm.

Este un arbust cu o tulpină scurtă și frunze ondulate asemănătoare unei panglici situate pe el. Pețiolii roșii-maronii au aproape jumătate din lungimea frunzei.

Placa frunzelor aspre ale Cryptocoryne aponogetonoliferului este de culoare verde închis deasupra și mai deschisă dedesubt. În captivitate, rareori înflorește, crește încet. În timpul înfloririi, aruncă un tub de 7-17 cm cu o placă îngustă de culoare violet.

O plantă poate forma aproximativ 7-8 flori feminine și până la 70 de flori masculine. Iubește iluminatul strălucitor. Schimbările frecvente de apă sunt nedorite - o dată sau de două ori pe lună pentru 1 / 5-1 / 6 din volum. Într-un mediu insuficient de cald, scade frunzișul brusc. Intervalul de temperatură recomandat - 22-28 ° C.

Parva

Cryptocoryne parva este cea mai mică dintre toate speciile de cryptoryne. Sri Lanka este considerată patria ei. Frunzele acestei specii au o dimensiune de aproximativ 5 cm, culoarea lor este excepțional de verde..

O caracteristică a Cryptocoryne Parva este că frunzele sale nu își schimbă culoarea și forma în funcție de condițiile de detenție. Când crește, devine ca un covor. Dezavantajul acestui tip este rata de creștere relativ scăzută.

Temperatura de confort este de 22-27 ° C. Iubește iluminatul strălucitor. Cu o lipsă de lumină, frunzele încep să se întindă în sus. Deoarece rădăcinile acestei specii sunt slab dezvoltate, această plantă este de obicei plantată în nisip sau pietriș cu hrănire.

Lutea

Cryptocoryne Lutea, sau Cryptocoryne galben, s-a îndrăgostit de simplitatea și aspectul său estetic frumos. Adesea întâlnit în Asia de Sud. Această specie nu are tulpină, iar frunzele cresc dintr-o rozetă, care se află direct pe rizomul orizontal.

Frunzișul de 20-25 cm înălțime crește și formează desișuri dense. Culoarea depinde de iluminare. La umbră, frunzele capătă o nuanță de verde, dar mijlocul va avea în continuare o culoare roșiatică..

În lumina puternică, culoarea frunzelor devine complet roșie. Temperatura optimă pentru păstrarea acestei specii este de 24-27 ° C. Habitatul acvatic ar trebui să aibă un echilibru acido-bazic de 6,8 până la 7,5 pH. Când mediul acid crește, planta își poate arunca frunzele..

În formă de inimă

Cryptocoryne cordata (Cryptocoryne cordata) crește în mod natural în vestul Malaeziei sau în sudul Thailandei. Frunzele acestei specii, largi la bază, sunt îndreptate spre capete și au o culoare de la verde închis la roșiatic.

Planta crește până la o înălțime de 20-40 cm. Această specie are o tulpină scurtă și un sistem radicular foarte dezvoltat. Deoarece Cryptocoryne cordate preferă apa moale, este necesar să adăugați apă stabilă în loc de apă evaporată - nu puteți schimba complet apa.

Preferă temperaturile apei în jurul valorii de 25-27 ° C. Tolerează în mod normal iluminarea slabă, dar prosperă bine în lumina puternică. Pentru plantarea acestui tip de Cryptocoryne, puteți folosi nisip și pietriș fin..

Argila și turbă sunt folosite pentru a alimenta sistemul rădăcină. Lipsa nutrienților dintr-o plantă poate încetini creșterea, frunzele se pot estompa.

Griffith

Cryptocoryne Griffith se referă la o specie de plante acvatice care poate forma o floare. Crește în principal în Malaezia de Sud. Frunzele au o structură rigidă și ating o lungime de aproximativ 7-10 cm, lățime - aproximativ 5 cm.

Forma frunzelor este alungită, asemănătoare unui ou, ușor conică la capăt. Culoarea plantei este influențată de gradul de iluminare. În lumina puternică de sus, frunzele capătă un model care se estompează în timp. Frunzele devin verzi în lumină slabă..

Știați? Cryptocoryne Griffith este cunoscută din 1840. Un medic și botanist din Anglia (William Griffith, 1810-1845) a descoperit-o în regiunea Singapore. Și pentru prima dată o descriere a acestui tip de Cryptocoryne a fost dată de un grădinar austriac (H.W. Schott) în 1856. El a numit planta în cinstea lui Griffith, care murise în acea perioadă..
Pentru a obține o înflorire completă, această plantă este cel mai bine plasată într-o zonă umbrită a acvariului - aici se va reproduce și ea bine. Această specie prinde rădăcini fără probleme și crește suficient de repede.

Cum se face o alegere?

Pentru un proprietar de acvariu începător, cei mai nepretențioși criptocorni din grupul Beckett sunt potrivite - acestea sunt Wendta, Beckett, Willis, Walker, undulata, parva, lucens. Toate aceste tipuri sunt mai ușor de tolerat fluctuațiile luminii și schimbările de apă rare.

Pentru un acvariu mare și pentru decorarea fundalului acvariului, este mai bine să optați pentru specii mai înalte - acestea sunt Cryptocoryne aponogetonolifolia, cordat, albida, affinis.

Pentru proiectarea fundalului de mijloc, sunt potrivite criptocornee precum Wendt, Griffith, Beckett Patch. În prim-plan, precum și pentru acvariile mici, este ideală o parva scurtă sau lutea stufoasă.

Dacă nu există probleme cu iluminarea puternică a acvariului, atunci puteți alege în siguranță albida, criptocorona aponogetonolitică, parva. Pentru zonele umbrite sau pentru un acvariu slab luminat, este mai bine să obțineți un Cryptocoryne Griffith iubitor de umbră, affinis sau în formă de inimă.Pentru paludarium sunt potrivite un recipient transparent cu un habitat de plante semi-acvatice, Cryptocoryne pontederiele, înrudit, parva și aponogetonolist. Pentru nanoacvariile, unele subspecii subdimensionate sunt potrivite - wendta, cryptorina parva.

Important! Atunci când cumpărați criptocorini pentru acvariu, ar trebui acordată o atenție specială sistemului radicular al plantei. Rădăcinile trebuie să fie suficient de dezvoltate, nu uscate sau putrede. De asemenea, trebuie să luați în considerare cu atenție tulpina plantei, precum și frunzele și mugurii aflați pe ea. Frunzele superioare ale butașilor, care conțin aportul necesar de hormoni pentru creșterea plantelor, ar trebui să fie sănătoase și nedeteriorate. Uneori, la alegerea criptorinelor, pot fi detectate semne ale bolii criptorinice.
Un acvariu cu hidrofiți frumos selectați este un decor original în interiorul oricărui spațiu de locuit.

Și o plantă precum Cryptocoryne poate servi ca un plus excelent pentru orice compoziție de plante acvatice datorită varietății speciilor, a pretențiilor și a esteticii - își va găsi locul în paludarii și sere umede..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Planta de acvariu cryptocoryne