Cum trăiesc peștii clovni

Pește clovnDintre toți locuitorii acvariului, cei mai populari sunt amfiprii cu dungi portocalii strălucitori sau peștii clovni. Sunt primii care atrag atenția și se disting prin curiozitate sporită, deoarece nu tind să înoate rapid adânc în acvariu. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că astfel de pești se găsesc și în oceanul deschis, în special în recifele oceanelor Pacific și Indian. De ce sunt atât de vizibile, cum trăiesc și mănâncă - mai multe despre asta mai târziu.

Descriere

Amfiprionii aparțin genului peștilor marini aparținând familiei Pomacentral, dar din anumite motive înseamnă cel mai adesea peștii clovni de tip acvariu cu acest nume. Culoarea peștilor este foarte asemănătoare cu Amphiprion ocellaris, cu 9-10 raze în aripa dorsală tare și 14-17 în moale. Dacă te uiți atent la „clovn”, poți vedea o umflătură pe cap, care seamănă puțin cu o trăsătură similară a broaștelor.Pește clovnFemelele sunt de obicei mai mari decât masculii, dar culoarea lor este aproximativ aceeași: dungi groase negre se desfășoară pe tot corpul, separate prin linii portocalii și albe. O margine neagră iese în evidență pe aripioare, iar ochii se caracterizează printr-un iris portocaliu strălucitor care le reduce vizual. Culoarea corpului poate varia de la violet strălucitor la portocaliu aprins, galben și chiar roșu.

În lungime, acești pești ajung la 11 cm și în oceanul liber trăiesc până la 6-10 ani, cu excepția cazului în care sunt mâncați de rechini, raze, viermi, pești-leu, stinghii de stâncă sau orice alt prădător mare.

Știați? Aproape toți indivizii tineri ai peștilor clovni sunt masculi, dar în procesul vieții, sexul se poate schimba, de exemplu, dacă femela din turmă moare (acest fapt poate fi numit cel mai curios în descrierea lor).

Unde locuiește

Creaturile marine descrise trăiesc nu numai în apele tropicale ale oceanelor indiene și Pacific (la o adâncime de aproximativ 15 metri), ci și în multe acvarii de acasă, trebuie doar să creezi condiții optime pentru ca acestea să existe în captivitate. În mediul lor natural, ele pot fi găsite în desișuri de recife de corali, în imediata apropiere a anemonelor, cu care se înțeleg bine în orice mediu: într-un spațiu închis și în sălbăticie.Pește clovn în acvariuApropo, atunci când este ținut într-un acvariu, viața „clovnilor” este mai lungă (adesea până la 18 ani), întrucât riscul unui atac de prădător este redus la zero.

Important! Înainte de a cumpăra un pește clovn, întrebați unde a trăit înainte, deoarece un pește crescut în captivitate se adaptează mai ușor la condițiile dvs., în timp ce un pește prins recent din ocean poate muri rapid într-un acvariu (va fi mai dificil să îl îngrijiți).

Ce mănâncă

Amfiprionii duc un stil de viață în pereche sau turmă, dar dacă trăiesc deja într-un grup, atunci o ierarhie foarte strictă domnește acolo. Principala femelă din turmă este întotdeauna cea mai mare femelă, care își apără cu înverșunare pozițiile. Peștii clovni sunt întotdeauna foarte curajoși, chiar și în ciuda dimensiunilor mici. Acest curaj le permite să-și apere în mod activ reședința permanentă de oaspeții neinvitați..Pește clovnDieta unor astfel de pești războinici este dominată de zooplancton (cu crustacee mici și alte microorganisme), deși nu disprețuiesc nici algele microscopice. Mai mult, resturile din „masa” de anemone ajută amphiprios să supraviețuiască și toate particulele inutile, necomestibile sunt pur și simplu îndepărtate, datorită cărora curățenia este menținută în „casă”.

Peștii de acvariu ocupă un onorabil loc 4 în clasamentul popularității animalelor domestice. Sunt doar ocolite pisici, câini și papagali.

Peste clovn și anemone

Peștii clovn sunt simbiotici cu mulți locuitori din acvariu, inclusiv diferite specii de anemone. La început, le ating ușor, permițându-le să fie intepate pentru a afla compoziția exactă a mucusului (anemonele au nevoie de el pentru a se proteja de arsuri cu propria lor otravă), apoi încep să le reproducă singure, după care se pot ascunde în siguranță în tentaculele unui vecin de dușmani.Peste clovn și anemoneLa randul lui, amfiprionii au, de asemenea, grijă de anemonele, purificarea apei și transportarea resturilor alimentare nedigerate. De asemenea, se ajută reciproc la vânătoare: peștii strălucitori ademenesc prada, iar otrăvirea anemonelor completează treaba.

Peștii nu își părăsesc niciodată „partenerul” pentru o lungă perioadă de timp, alungând alți solicitanți departe de el (femele - femele, bărbați - bărbați). Dacă toată lumea are destui astfel de polipi de corali, atunci va fi pace și armonie în turmă, dar dacă nu sunt suficienți, începe un adevărat război.

Este probabil ca acest comportament teritorial să fi fost motivul unei culori atât de contrastante..

Caracteristici de reproducere

În viața fiecărui amfiprion, există un fenomen neobișnuit asociat cu transformarea sexuală. Așa cum am menționat mai devreme, astfel de pești se nasc masculi și, la atingerea unei anumite vârste, devin femele. Cu toate acestea, aflându-se în habitatul său natural, turma are doar una, cea mai importantă femelă, care suprimă masculii la nivel hormonal și chiar fizic, protejându-se de apariția concurenței sub formă de femele noi.Pește clovnÎn timpul sezonului de reproducere, peștii clovni depun câteva mii de ouă, lăsându-le pe pietre plate lângă tufișurile anemonelor. Peștii nu își scapă ouăle, iar masculii joacă un rol important aici, deoarece aceștia sunt cei care urmăresc ambreiajul.

Coacerea prăjiturilor durează aproximativ 10 zile și aproape toate supraviețuiesc într-un acvariu.. În oceanul deschis, numărul lor este redus semnificativ, deoarece ouăle sunt adesea consumate de nevertebrate (ophiura). Cei care reușesc să supraviețuiască urcă, ajungând la locurile de acumulare de plancton, deși în această etapă îi așteaptă multe pericole..

Femelele pot genera până la moarte, făcând acest lucru în principal pe o lună plină.

Știați? Amfiprion a câștigat o popularitate largă printre acvaristi după desenul american „Finding Nemo”.

Este posibil să crești acasă

Probabil că ați realizat deja că peștii clovni sunt minunați pentru păstrarea într-un acvariu și, dacă doriți să adăugați culori strălucitoare, atunci ei sunt cu adevărat de care aveți nevoie. În plus față de datele externe memorabile, toate amfipriile au o dispoziție nepretențioasă, datorită căreia este ușor să le creezi și să le întreții. Cu toate acestea, unele tipuri de „clovni” se pot comporta destul de agresiv față de restul locuitorilor acvariului, de aceea este recomandabil să consultați un specialist înainte de a cumpăra..

Pentru a crea condiții optime pentru viața unui pește clovn, este necesar să se mențină temperatura apei la nivelul de + 25 ... + 27 ° С, cu o aciditate de aproximativ 8 pH și o densitate de 1,02-1,025. Apa din rezervor trebuie schimbată în fiecare săptămână (când se schimbă 10%) sau de două ori pe lună când se schimbă 20%.Asigurați-vă că așezați grote, corali și diverse pietricele în partea de jos a acvariului, adăugându-le anemonele menționate. Asigurați-vă că instalați atât un filtru de apă, un skimmer și pompe pentru a îmbogăți acvariul cu oxigen.

Nu uitați să vă gândiți la iluminat, deoarece lumina puternică este necesară nu numai pentru pești, ci și pentru corali. Trebuie să vă hrăniți „animalele de companie” de 2-3 ori pe zi, folosind pește, creveți, calmar, carne obișnuită, alge de fund sau chiar fulgi uscați ca hrană.

Important! Pentru o pereche de amfipriuni de acvariu, este necesar să se pregătească de la 50 la 100 de litri de apă sărată bună, altfel se vor îmbolnăvi în curând și vor muri.
Respectând toate aceste cerințe, veți putea observa locuitorii portocalii ai acvariului dvs. timp de mulți ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum trăiesc peștii clovni