Somon sockeye: ce fel de pește este și la ce folosește

Somon de șosetă la ce foloseșteSomonul Sockeye este un pește din familia somonului, un pește comercial nobil care trăiește în apele reci ale Oceanului Pacific. Acesta este un pește foarte popular, iubit pentru gustul său, conținutul scăzut de calorii, carne sănătoasă și caviar. Diferă de alte salmonide prin culoarea roșie aprinsă a cărnii (în timp ce în altele este roz), motiv pentru care este numită și roșu și roșu. Rudele: apropiați - somon chum, somon coho, somon chinook, sima, somon roz, îndepărtat - somon și somon.

Habitat roșu

Acest pește preferă apele reci Oceanul Pacific. În Rusia, o populație numeroasă locuiește de pe țărmurile estice și occidentale ale Kamchatka. Se găsește în Alaska, în largul coastei părții de est a Sahalinului, în partea de nord a Mării Okhotsk. Roșia îi place frigul, așa că ea caută habitate cu temperaturi ale apei nu mai mari de 2 ° C.

În general, în Rusia, această specie de somon este mai puțin populară decât, să zicem, somonul roz sau somonul chum, spre deosebire de Statele Unite, unde cele mai numeroase populații se găsesc în regiunea Alaska și, în general, trăiesc de-a lungul întregii coaste vestice a țării, de la strâmtoarea Bering până la nordul Californiei.

În Kamchatka, peștii de șoset pot fi găsiți în râurile Ozernaya și Kamchatka, în lacurile Kurilskoe, Dalnee, Azabachye. Se găsește și în Insulele Kuril - în Lacul Krasivoe de pe Insula Iturup, în corpurile de apă Chukchi.

In Japonia Acest pește se găsește în largul țărmurilor nordice ale insulei Hokkaido, unde există un pasaj către lacurile vulcanice. Există puțini somoni de șoc, aici, în principal forma pitică.

Cum arată un somon de șosetă

Somon șosea ce fel de peștePeștii de șoc este mic, în medie crește aproximativ 40 cm în lungime, dar unii indivizi ajung la 80 cm. Greutate - 2-4 kg, dar se pot găsi exemplare chiar mai mari. Cel mai mare pește din această specie capturat cântărea 7,7 kg. Asemănător exterior cu somonul Chum, dar are un număr mai mare de rachite. Există o altă modalitate de a distinge somonul șosea de somonul chum, cunoscut de pescari: somonul chum proaspăt prins poate fi ridicat de coadă cu o singură mână, dar somonul sockeye nu poate, deoarece are raze prea moi de înotătoare, peștele va aluneca afară.

Krasnitsa are un corp unghiular, comprimat lateral, argintiu, ca și alte salmonide. Mai aproape de cap, solzii argintii devin nuanțe mai albăstrui albăstrui și verzui, burta somonului alb este alb.

Această specie are următoarele soiuri:

 • roșu (argintiu) - o formă de trecere;
 • kokani - formă rezidențială.

Kokanii au evoluat dintr-o formă anadromă în lacurile izolate de apă dulce din Kamchatka, de exemplu? în Kronotsky, Alaska, Hokkaido, unde trăiesc fără a părăsi corpurile de apă. În lungime, acestea sunt mai mici decât peștele argintiu - până la 30 cm, mai ușor în greutate - până la 700 g. Punctul de control poate intra într-o formă rezidențială dacă există suficientă hrană pentru populație în lac..

Pe lângă tipurile obișnuite, există ciuperci - masculi mici anadromi, precum și cei pitici care trăiesc în apă dulce - acești masculi reproduc cu femele anadrome.

Reproducere

Când este timpul să se reproducă, solzii peștelui somon mascul intră în piele, ceea ce face corpul să devină roșu și capul verde. Și femelele își schimbă culoarea, dar solzii lor sunt mai puțin strălucitori.

Hrănirea cu șoc durează aproximativ 4–5 ani, după care indivizii maturi merg la reproducere. Intră în râuri la mijlocul lunii mai - mai devreme decât alte salmonide - și merg până în iulie. În acest moment, roșcovanul devine disponibil prădătorilor, deoarece în majoritatea cazurilor trebuie să se târască de-a lungul malurilor și pietrelor până la locul de reproducere..

Ca teren de reproducere Somonul roșu alege lacurile în care izvoarele izvorăsc din fund și cel mai adesea cele în care s-a născut ea însăși (acest lucru se numește „homing”). Indivizii sunt împărțiți în perechi, femelele construiesc un cuib și se reproduc în el, iar masculii îl fertilizează. În medie, fiecare femelă depune 3-4 mii de ouă și face până la 5 ambreiaje cu pauze scurte. Primul ambreiaj are loc în iulie - august, al doilea icră - în august - octombrie.

În mijlocul iernii, prăjiturile ies din ouă. Până în martie, rămân în cuib și apoi, când ating o înălțime de 7-12 cm, ceea ce se întâmplă de obicei după un an, marea majoritate pleacă la mare. Restul rămân în cuib până la 2 sau chiar 3 ani și abia după aceea se mută la mare. Câțiva ani mai târziu, se întorc la rezervorul lor natal pentru reproducere..

Indivizi maturi sexual, din păcate, ei mor după reproducere. În timp ce ajungeau la spațiul de reproducere, au devenit slăbiți, cu aripioarele și cu corpul curățate de carnea de pește. După moarte, somonul roșu se descompune în partea de jos a rezervorului, eliberând fosfor și azot, care este necesar de plancton. La randul lui? planctonul este cel care se hrănește cu prăjini, așadar, experții consideră că moartea acestor salmonide este programată genetic astfel încât tinerii care trăiesc în rezervoare unde există puțini nutrienți se pot hrăni.

Nutriția ochiului de sos

Somon roșuDacă puietul se hrănește cu plancton, care în viitor rămâne o parte constitutivă a dietei roșului roșu, atunci adulții sunt în general omnivori și au obiceiuri de pradă. La creștere, crustaceele, vertebratele bentice și peștii mici sunt adăugați la alimente. Hrana principală este crustaceele kalyanide și alți crustacei mici. De la calanide, osul roșu primește caroten, care se acumulează în organism. Din cauza carotenului carnea de ciorap are o culoare roșu aprins. Carotenul este necesar pentru ca peștii să suporte sarcina în timpul reproducerii - o călătorie lungă, o schimbare a apei sărate în apă dulce, o schimbare a temperaturii ambiante.

Gustul și beneficiile cărnii de ciorap

Carnea acestui pește foarte fraged, mulți îl consideră mai gustos decât carnea, de exemplu, somon chum și somon roz, cu un conținut scăzut de calorii (157 kcal la 100 g), prin urmare este potrivit pentru mâncărurile dietetice. În plus, carnea conține un unic compoziția de vitamine și minerale, care include:

 • vitamine din grupa A, B, E, PP, C, D;
 • acid gras;
 • macronutrienți (magneziu, calciu, sodiu, potasiu, clor, fosfor);
 • oligoelemente (fier, fluor, zinc, crom, molibden, nichel).

Aceste substanțe sunt necesare pentru întreaga activitate a corpului., cu utilizare regulată acest peste:

 • metabolismul și digestia sunt normalizate;
 • procesul de îmbătrânire a corpului este inhibat;
 • riscul de a dezvolta cancer este redus;
 • nivelul zahărului din sânge este reglat;
 • activitatea sistemului nervos este normalizată.

Fish Sockeye la ce foloseșteFluorul și acidul fosforic prezente în carne participă la producerea de enzime, sărurile de fosfor sunt un element necesar pentru țesuturile scheletice.

Carnea proaspătă de șoc are proprietăți antioxidante care susțin părul, pielea, unghiile și membranele mucoase.

Este, de asemenea, util caviarul cu șocan. - fin, cu miros specific și o cantitate mare de iod.

Datorită proprietăților benefice ale acestui somon, felurile de mâncare din acesta sunt ușoare, gustoase, nu necesită abilități speciale de gătit și sunt preparate foarte repede. În plus, lista a ceea ce poate fi preparat din somon șosea este uriașă - poate fi prăjită, coaptă în diferite moduri, aburită, fiartă, sărată ... Face o ureche excelentă, iar somonul șosea afumat este o delicatesă rafinată care va lăsa puțini oameni indiferenți ... Carnea Sockeye este ideală pentru prepararea balykului. Este suficient rețete exotice pentru acest pește. Dacă știți ce fel de pește de somon, veți aprecia cu siguranță calitățile sale gustative care vor satisface orice gourmet..

Sockeye este un pește gras, astfel încât mâncărurile din astfel de pești nu sunt recomandate dacă aveți o exacerbare a gastritei, aveți ulcer stomacal sau duodenal sau boli ale sistemului cardiovascular.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somon sockeye: ce fel de pește este și la ce folosește