Somn comun de râu: descriere

Somn: descriereExistă mulți pești în râuri și lacuri pe care oamenii le mănâncă. Prădătorii și victimele lor se înțeleg destul de pașnic între ei, formând un ciclu natural. Somnul, cel mai mare prădător al râurilor, trăiește astăzi în aproape toate rezervoarele. Deci, cum arată un somn? Ce mănâncă somnul?

Descriere

Corpul unui reprezentant al acestei specii este lung și alungit. Această specie nu are deloc solzi. Corpul somnului comun este acoperit cu secreții zgomotoase care ajută peștii să manevreze cu ușurință în apele tulburi. Capul acestei specii este larg, plat, cu ochi mici și o gură largă destul de mare. Dinții acestui pește sunt mici și ascuțiți. Somnul are o vedere slabă, este chiar puțin orb. Mustața servește ca organ senzorial al soma, doar două perechi de galben. Acestea sunt situate pe ambele părți ale gurii peștilor, cu ajutorul lor, somnul de râu își găsește hrana.

Culoare acest pește este închis la culoare, de la maro până la maro închis. Burta este mai deschisă, cel mai adesea albă sau gălbuie. Coada este lungă, aproximativ 60% din lungimea totală a somnului de râu. Aripioarele dorsale sunt moi, negru-albăstrui, mai rar negre. Juvenilii au o culoare mai strălucitoare decât peștii adulți. Există indivizi de aproximativ 5 metri lungime, cu o greutate mai mare de 300 kg. Acești pești trăiesc mult timp, 50-60 de ani.

Clasificare soms:

 1. clasă - cu aripioare;
 2. familie - somn;
 3. detaşare - somn;
 4. vedere - somn comun;
 5. gen - somn comun.

Habitat

Somnul comun sau european trăiește în aproape toate corpurile de apă dulce din Asia și Europa. Cel mai adesea, acești pești preferă să trăiască la adâncimi, în bazine și gropi subacvatice. Uneori reprezentanții acestei specii înoată în corpuri sărate de apă, dar nu pot trăi acolo mult timp..

Somn de canalÎn corpurile sărate de apă trăiesc numai canal somn. Este considerat cel mai numeros dintre toate tipurile de somn. Cel mai frecvent minat.

Acest pește nu migrează, încearcă să trăiască într-un singur loc toată viața. Acest prădător de apă dulce părăsește casa numai pe durata vânătorii. Devine cel mai activ dimineața și seara, în timpul zilei peștele se odihnește. La sfârșitul toamnei, somnul comun hibernează. În această perioadă, el nu mănâncă deloc..

Alimente

Somnul comun este destul de mare, este leneș și lent. Este nevoie de efort pentru a prinde o pradă mare, astfel încât prada mare este extrem de rară.

Cu toate acestea, acești locuitori subacvatici sunt dificili. Au învățat să folosească diverse trucuri de vânătoare. De exemplu, dacă unui individ mare îi este foame, atunci el se prăbușește aproape. În apele puțin adânci, peștii cum ar fi sumbrii și prăjiți adună adesea în școli. Un somn obișnuit îngheață cu gura pe jumătate deschisă. O școală de pești mici, care nu observă amenințarea iminentă, se apropie cât mai aproape de prădătorul de apă dulce. Un reprezentant al acestei specii cu forță atrage în apă și, împreună cu fluxul de apă, aproximativ o duzină de pești cad imediat în gura unui individ. Și, de asemenea, mustața unui somn ascuns sub un obstacol este luată de un alt pește pentru momeală, un fel de vierme. Înotând mai aproape de somn, peștele devine pradă.

Prădătorii de apă dulce sunt extrem de vorace: mănâncă tot ce se află în apă. Păsările de apă, vițeii, uneori câinii au fost atacați de o întreagă turmă de somn. Au existat cazuri de atacuri asupra copiilor care scăldau.

Deci, acești pești se hrănesc:

 • Cancer în apăcari;
 • pești mari și mici;
 • animale care înoată în apă;
 • insecte;
 • Rac de râu;
 • amfibieni.

Reproducere

Maturizarea sexuală la femei se încheie la vârsta de 3 ani. Bărbații, atunci când aleg un partener, încep să-și bată coada în apă, efectuând un dans de împerechere. După formarea perechii, părinții continuă să creeze cuibul. Ei aleg un loc liniștit, mai ales într-o piscină. Femela depune odată aproximativ o jumătate de milion de ouă, masculul fertilizând ambreiajul. Masculul protejează cuibul înainte de apariția puilor, înspăimântând străinii. Masculul protejează puietul în primele 25 de zile de viață, apoi somnul crescut intră înot gratuit. Somnii sunt poligami, după împerechere, femela și masculul se dispersează la casele lor.

Somn și om

Capturarea reprezentanților familiei somnului a fost stabilită mult timp la scară industrială. Acești prădători sunt consumați, carnea lor are un gust excelent..

Carnea de somn este practic dezosată, doar coloana vertebrală este prezentă.

Dincolo de gust, carnea de somn conține multe oligoelemente:

 • calciu;
 • magneziu;
 • potasiu;
 • fosfor;
 • fier;
 • sodiu.

ȘI vitamine:

 • Somn de râuA;
 • ÎN 1;
 • IN 2;
 • LA 6;
 • ÎN;
 • DIN.

Medicii sfătuiesc persoanele cu diabet să mănânce carne de somye. Datorită compoziției sale bogate, acest produs poate reduce semnificativ glicemia. Ajută la eliminarea problemelor gastro-intestinale.

Creșterea somnului în captivitate

Această specie de prădători de apă dulce este crescută de oameni în captivitate. Acesta este un pește extrem de nepretențios. Singurul lucru de care are nevoie este o cantitate suficientă de hrană și o pace relativă. Nu este nevoie de un rezervor extins, spațiul pentru somnul de râu este opțional.

În total, există 4 moduri de reproducere a reprezentanților acestei specii în captivitate:

 • metoda coliviei - ouăle sunt plasate în cuști speciale, în care apar prăjituri;
 • metoda iazului - peștele este cultivat în condiții apropiate de cele naturale;
 • metoda bazinului - somnul este ținut în piscină;
 • metoda de hrănire - somnul este crescut cu alte tipuri de pești, dar crescătorul va trebui să selecteze cu atenție somnul, astfel încât dimensiunea tuturor peștilor să fie aproximativ aceeași.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somn comun de râu: descriere