Foarte util pentru oameni, somn albastru și pestriț!

Somnul este un pește gustos și sănătosSomnul este membru al familiei de pești marini Anarhichadiae din ordinul Perciformes. Aspectul peștilor este extrem de înspăimântător. Amintește de anghile și moreni. Majoritatea reprezentanților sunt foarte valoroși pentru pescari. În ciuda aspectului său, este foarte gustos.

Descrierea peștilor

Un factor comun la toți reprezentanții acestei specii este un corp lung și mare. La fel ca și dinții frontali mari. Pe lângă dinții din față, acești pești au și dinți din spate și laterali, cu care zdrobesc mâncarea. Fălcile lor sunt foarte puternice. Dinții sunt înlocuiți cu alții noi o dată pe an. Pentru dinții săi teribili proeminenți, această specie și-a primit numele..

Adulții speciei variază între 1 și 2 metri și pot cântări până la 30 de kilograme, dar în medie cântăresc aproximativ 20 de kilograme.

Tipuri de somn

Printre această specie, există mai mulți reprezentanți ai familiei:

  • Lup de mare - așa se numește somnulsomn pestriț - această specie de somn trăiește în principal pe coasta Americii de Nord lângă Alaska;
  • Somnul din Orientul Îndepărtat - raza de acțiune a acestui pește este partea orientală îndepărtată a Oceanului Pacific;
  • somn albastru - și-a primit numele pentru culoarea sa, care poate varia de la gri la albastru închis. Trăiește în principal în nordul Oceanului Atlantic;
  • in dungi - este unul dintre cei mai mari reprezentanți ai somnului, cântărește aproximativ 20 de kilograme, și în lungime poate ajunge la un metru și jumătate. Locuiește în apele Mării Albe și Barents. El trăiește în principal în partea de jos. Și, de asemenea, o trăsătură distinctivă pentru care și-a primit numele sunt dungi negre pe lateral;
  • pestriţ - cel mai mare reprezentant al somnului. Se mai numește "uriaș de doi metri". Trăiește în principal în mările nordice. A primit numele laturilor negre pentru pete.

Stilul de viață și nutriția

Ajuns la maturitate, somnul albastru trăiește în principal pe fund, în care găsește diverse adăposturi pentru sine, unde se ascunde în timpul zilei. Este un pește foarte agresiv: apărându-și casa, poate ataca orice pește, chiar și un reprezentant al propriei specii.

La o vârstă fragedă, un reprezentant al acestei specii trăiește în principal în larg. Când vine sezonul cald, îi place să fie în apă puțin adâncă, cu debutul iernii se mută la fund.

Ce este interesant la peștii de somnConform legendelor antice, somnului din Orientul Îndepărtat îi place să se hrănească cu marinari naufragiați. Dar cercetătorii moderni au risipit acest mit, deși poate mușca cu siguranță prin carnea umană. Dar acești pești își folosesc dinții în principal doar pentru a scoate obiecte din fund. De asemenea, pot împărți diverse cochilii cu ele..

Mâncarea este folosită în principal de micii locuitori ai mării, cum ar fi: meduze, raci, moluște și alți pești. Când somnul își schimbă dinții, ei trec la mâncare mai moale, dar apoi se întorc din nou la mâncarea veche.

Reproducere

Potrivit rezultatelor cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că somnul este monogam, rasa cu un singur partener pe tot parcursul vieții. Peștii ajung la maturitate sexuală la vârsta de patru ani, deși femelele ajung la maturitate puțin mai mult decât masculii.

În timpul reproducerii, femela depune la un moment dat aproximativ 30 de mii de ouă, care au o dimensiune de aproximativ 7 milimetri. Femela depune larvele în principal în partea de jos între pietre. După reproducere, ambii părinți își păstrează viitoarea descendență.

Somn cu dungi în habitat naturalTinerii reprezentanți ai somnului se nasc la începutul primăverii și au o lungime de până la 20 de milimetri la naștere. După naștere, larvele înoată imediat cât mai aproape de suprafață, unde caută hrană pentru ei înșiși..

De îndată ce larvele cresc la o dimensiune de 6 centimetri, încep să se scufunde până la fund și conduc deja modul de viață obișnuit pentru reprezentanții speciilor lor..

Înțeles pentru o persoană

Peștii de somn sunt foarte gustoși și, mai mult, sănătoși pentru oameni. Dar prinderea acestui pește este destul de dificilă. Din acest motiv, oamenii organizează deseori competiții pentru a-l prinde. Pentru a-l prinde, au fost inventate diverse trucuri, de exemplu: somnul este căutat cu ajutorul unor binocluri speciale subacvatice între alge, pentru pescuit folosesc undițe foarte puternice cu cârlige alungite. Scoicile de scoici sunt folosite ca momeală.

Carnea albă de somn este cea mai gustoasă parte din pește. Este foarte fraged și gras, are un gust ușor dulce și, cel mai important, nu există niciun os în el. Multe rețete diferite au fost inventate pentru prepararea acestui pește..

Proprietăți utile ale peștilor

Cum se gătește pește de somnConsumul acestui pește este foarte util pentru persoanele care suferă de tulburări tiroidiene, deoarece carnea acestuia conține o cantitate mare de acizi grași omega-3. De asemenea, medicii sfătuiesc să-l folosească pentru cei care au probleme cardiace. Carnea de somn ajută la eliminarea colesterolului din corp și, de asemenea, întărește țesutul muscular al corpului uman. În medicina populară, somnul este utilizat în perioada de reabilitare. Mâncând acest pește, o persoană va putea stabili toate procesele metabolice care apar în organism, precum și normaliza echilibrul apă-sare și întări oasele.

Proprietăți nocive

Consumul acestui pește este contraindicat persoanelor predispuse la diverse alergii, deoarece somnul este un alergen extrem de puternic. De asemenea, nu este recomandat să dați pește copiilor mici..

Oamenii de știință au demonstrat că este extrem de contraindicat femeilor însărcinate să consume carne de somn, deoarece afectează negativ copilul..

Fapte interesante:

  • durata de viață a somnului este o medie de doisprezece ani, dar au existat cazuri când am întâlnit reprezentanți ai acestei specii în vârstă de douăzeci de ani.
  • pielea acestui pește utilizat în mod activ pentru fabricarea de pantofi, genți de mână și legături de carte.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Foarte util pentru oameni, somn albastru și pestriț!