Ornatus: descriere, întreținerea peștilor de acvariu, reproducere

Pește OrnatusAcvaristii aleg peștii ornatus destul de des și toate din cauza nepretenției conținutului acestor indivizi și a comportamentului lor interesant. Dacă privești masculii, poți vedea cum se agață unul de celălalt cu aripioarele lor pufoase. Să cunoaștem mai bine aceste creaturi uimitoare..

Habitat în natură

Patria acestui pește de apă dulce se află în afluenții Amazonului și Guianei. Cu mai bine de 90 de ani în urmă, această specie a fost adusă în Europa. De atunci, Ornatus a fost popular atât pentru începători, cât și pentru acvariștii profesioniști..

Preferă apa noroioasă, noroioasă, cu un debit calm.

Descriere

Exemplare Ornathus din familia haracin. Ele ajung la 5 cm lungime. Corpul este alungit, turtit pe laturi.În funcție de specie, culoarea corpului, nuanța solzilor și aripioarelor se schimbă. Culorile variază de la roz pal la negru. Spatele este întotdeauna mai întunecat.OrnatusAripa caudală are două pete proeminente. Bărbații și femelele au aripioare dorsale diferite - în prima este în formă de seceră, la femele este ovală. Înotătoarea dorsală are, de asemenea, o margine albă, iar baza este mai aproape de culoarea corpului. Peștele are, de asemenea, o aripă adipoasă..

În sălbăticie, peștele trăiește până la 5 ani, iar în condiții artificiale, speranța de viață este mult mai scurtă - până la câțiva ani. Dar, în condiții de întreținere adecvată, poate decora acvariul pentru mai mult timp..

Important! Aceasta este o specie pașnică de locuitori ai lumii acvatice. Ei înoată în turme, astfel încât să puteți aprecia ornatus dacă cumpărați mai mult de 8 bucăți..

Vizualizări

Peștii Ornatus din natură sunt reprezentați de 4 specii - fantomă obișnuită, roșie, roz, neagră. Există o altă specie, care a fost crescută de crescătorii germani - aripioara albă. Fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici:

 • comun - are o culoare roz, solzi de nuanță violetă, aripioarea caudală este galbenă, iar aripa anală și ventrală sunt roz-roșii - de asemenea un ornatus comun poate avea fețele gălbui cu o nuanță roșie, dar burta este argintie;
 • roșu - solzii acestei specii sunt roz deschis, dar mai aproape de spate devin roșii saturate, aripioarele sunt la fel de strălucitoare, iar burta este aurie;
 • Ornatus roșu
 • roz - corpul este roz pal, solzii au o revărsare argintie, aripioarele de la roșu deschis la negru;
 • fantomă neagră - solzii au o culoare neagră saturată profundă, pete mai deschise sunt vizibile pe laturi, burta are și o nuanță gri închis, o trăsătură distinctivă a femelelor este aripioarele roșii și corpul maro;
 • Ornatus fantomă neagră
 • aripă albă - solzii strălucesc de la argintiu la roz, aripioarele sunt alb-roșii: dorsalul este alb lăptos, coada roșu aprins, iar aripioarele laterale sunt albe cu un cadru roșu.
 • Ornatus cu aripioare albe

Păstrarea în acvariu

Deși ornatus este considerat o specie nepretențioasă pentru păstrarea într-un acvariu acasă, există încă câteva reguli. Pentru o turmă, trebuie să organizați suficient spațiu cu adăposturi, să monitorizați calitatea apei și a furajelor.

Școlarizarea speciilor de pești include, de asemenea macracanthu, Barbus Schubert, spini, somn de coridor, pește zebră rerio.

Acvariu

Este recomandabil să păstrați chiar și turme mici în acvarii de la 50 de litri. Atunci această specie se va simți confortabilă alături de altele..

În ceea ce privește parametrii apei, trebuie să oferiți peștilor:

 • apă cu temperatura de + 23-24 ° С;
 • duritate - până la 15 dH;
 • aciditate - 7 pH;
 • extract de turbă în apă.
Important! Este necesar să reînnoiți cel puțin 20% din volumul de apă în fiecare săptămână.

Decor

Ornatus iubește luminile slabe. Ar fi bine să întunecăm cel puțin un colț din acvariu pentru el..

Desișurile dense de plante sunt o necesitate, dar lasă loc peștilor să înoate. Puteți planta 1/3 din acvariu cu alge și puteți decora restul zonei cu blocaje, adăposturi, case. Ornatus iubește să se ascundă după ce a activat într-o zonă fără decor.Ornatus în acvariu

Pentru a face peștii să se simtă bine în condiții de acvariu, ar trebui să monitorizați cu siguranță rigiditatea și temperatura apei.

Pentru amenajarea unui acvariu, sunt potrivite movile de pietre și un substrat nisipos. Întregul acvariu poate fi plantat cu iarbă scăzută - în el peștele se va simți confortabil atât ascunzându-se, cât și petrecând.

Hrănire

Creatura este, de asemenea, nepretențioasă față de mâncare - dacă vă hrăniți locuitorii acvariului cu alimente uscate, atunci ornatusul nu va refuza astfel de alimente. Hrana vie este potrivită și pentru pești - viermi de sânge, tubifex, dafnii. Sunt hrăniți, ca și alți pești, nu mai mult de o dată pe zi..

Știați? În școlile de pești, pot exista până la câteva milioane de persoane. Se orientează în turmă folosind ochii și porii speciali de pe corp, care se află pe părțile laterale de la cap până la coadă..
Dar în timpul perioadei de reproducere, este mai bine să acordați preferință hranei vii..

Compatibilitate cu alți pești

Pește OrnatusEste o specie pașnică de viață acvatică. Turmele Ornatus nu reprezintă un pericol pentru nimeni, dar pot deveni hrană pentru prădători. Prin urmare, nu le plantați lângă indivizi mari și agresivi..

Nu este potrivit ca vecini:

 • coada sabiei;
 • cocoșii;
 • cu dinți de sabie tetras;
 • chalceus;
 • somn mare.
Si aici peștișor de aur, guppy, spini, ancistrus vor fi buni vecini.

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat

Femelele au o înotătoare dorsală mai rotunjită, iar în timpul reproducerii, burta lor este rotunjită vizibil. Masculii au o aripă dorsală mai ascuțită.Ornatus feminin și masculin

Reproducere

Pentru timpul reproducerii, femelele și masculii sunt cel mai bine mutați într-un acvariu separat. Trebuie întunecat, umplut cu mușchi javanez, plante mici. Crescătorii cu experiență recomandă acoperirea fundului cu o plasă, astfel încât caviarul să cadă acolo. Acest lucru va ajuta la prevenirea femelelor să-și mănânce ouăle..

Aciditatea apei nu trebuie să depășească 6,5, iar duritatea - 5.

Știați? Cei mai încet locuitori acvatici sunt caii de mare. Un cal pitic se poate mișca doar 1,5 m într-o oră.
În perioada de reproducere, hrana vie este utilizată astfel încât femela cu caviar să câștige mai multă greutate, iar masculul capătă o culoare bogată. După terminarea icrelor, ouăle se lasă să se coacă 24-26 de ore. După naștere, puietii înoată timp de 3 zile. Apoi, trebuie să înceapă să se hrănească cu ciliate..

Deci, am aflat că Ornatus sunt persoane care școlarizează iubitorul de pace. Datorită culorii lor, vor adăuga poftă oricărui acvariu. Pentru speranța de viață a acestor pești, principalul lucru este crearea condițiilor ideale pentru existența lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ornatus: descriere, întreținerea peștilor de acvariu, reproducere