Guppy endler pentru acvariu

Astăzi există mai mult de 50 de soiuri de guppi. Se deosebesc între ele prin mărime, formă aripioarelor (caudale și superioare) și culori.

Dintre toate speciile disponibile, una dintre cele mai neobișnuite este gupiul Ender. Combină în mod favorabil simplitatea soiurilor mai mari și un aspect exotic..

Descriere și habitate

Specia pitică de guppy a fost descoperită pentru prima dată de oamenii de știință în natură în 1937 pe coasta de nord a Venezuelei, dar nu a trezit interes din lumea științifică. Redescoperirea a avut loc în 1975 de către un profesor de la Universitatea din California, John Endler, după care peștele și-a luat numele.

Habitat natural - lagune de apă dulce acoperite cu alge în partea de nord a Venezuelei. În prezent, din cauza situației de mediu nefavorabile și a haldelor de deșeuri care au crescut pe malul lacurilor, se crede că populația din natură este complet distrusă.. 

Guppy Endler este un pește mic cu un corp alungit și comprimat lateral. Bărbații sunt viu colorați - pete argintii, neon, verzi, roșii sunt situate pe tot corpul. Aripioarea caudală este transparentă în centru și colorată intens la margini. Crește până la 2,5 cm.

Femelele sunt mult mai obișnuite decât bărbații. Au o culoare solidă de nuanță aurie sau argintie cu un luciu metalic. Creșteți până la 3 cm.

Ca rezultat al muncii de reproducere direcționate, au fost crescute multe soiuri de gupi Endler, speciile diferă unele de altele doar prin culoarea lor originală. Cel mai comun: 

 • blond;
 • aur;
 • coada de leopard;
 • roșu;
 • tigru;
 • cobra;
 • Albastru japonez;
 • stea albastra;
 • șarpe albastru;
 • lavandă;
 • păun;
 • Santa Maria sau inima sângerândă;
 • neon albastru.
Guppy Edler neon albastru
Guppy Edler neon albastru

Și aceasta este doar o mică parte din toate numele și variațiile de culoare disponibile..

Întreținere și îngrijire

Dintre toți peștii ornamentali existenți, gupii pitici sunt una dintre cele mai rezistente și mai puțin pretențioase specii. Pentru a le asigura condiții confortabile, va trebui să depuneți un efort minim..

Acvaristul va avea nevoie de:

 1. Cumpărați acvariu. El este ales pe baza faptului că fiecare mascul are nevoie de o jumătate de litru de apă și un litru pentru femelă.
 2. Asigurați filtrarea și aerarea ușoară. Pentru a face acest lucru, va trebui să achiziționați un dispozitiv de filtrare cu funcție de pompare a aerului..
 3. Oferiți guppiilor cu ascunzișuri naturale. Acest lucru este valabil mai ales dacă intenționați să le creați. Pentru a face acest lucru, în acvariu sunt plantate plante cum ar fi wisteria acvatică, feriga javaneză, hornwort, hygrophila polispermă, Vallisneria, elodea canadiană, lăpașă. Desișurile dense de mușchi javanez vor fi un bun refugiu pentru pui.
 4. Instalați sistemul de iluminare. Lumina ar trebui să fie puternică, cu o intensitate de aproximativ 0,4 W / L. Ora de vară este de 9-10 ore pe zi. Iluminarea mai lungă duce la infertilitatea femelelor și la o schimbare a saturației culorilor la masculi..

Se recomandă utilizarea nisipului de râu cu o fracțiune de 2-3 mm sau pietricele mici de 2-8 mm ca sol. Stratul de așezare 4-5 cm.

Apa care este turnată în acvariu trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 1. Au o temperatură de 22-25 ° C. Când apa este încălzită la peste 25 de grade, procesele metabolice la guppi vor continua mai repede și durata de viață va scădea.
 2. Indicatorul de rigiditate ar trebui să fie de la 7-20 de unități, nivel de aciditate cuprins între 6,9 ​​și 9,0.

Schimbarea parțială a apei în cantitate de 25-30% din volumul total de lichid se efectuează în fiecare săptămână.

Compatibilitate cu alți pești

Gupii pitici, datorită dimensiunii și lipsei depline de agresivitate, nu concurează bine cu alte specii. Dacă se decide lansarea diferiților pești ornamentali în acvariu, atunci trebuie să luați în considerare cu atenție problemele de compatibilitate.

Când selectați, trebuie să luați în considerare:

 1. Diferite subspecii guppy se încrucișează liber între ele. Prin urmare, aruncându-le într-un acvariu, puteți uita de puritatea rasei..
 2. Guppy Endler ocupă în principal stratul superior de apă, deci este de dorit ca vecinii lor să ocupe straturile inferioare și medii.
 3. Specii agresive precum, scalari sau ciclide capabil să distrugă complet populația de guppi.
Scalar
Scalar

Pentru coexistența cu gupii, puteți alege pești pașnici mici și mijlocii: acantoftalm, somn pitic, pești din familia haracin (tetras, neoni), mici reprezentanți ai familiei crapului (cardinali, rasbora).

Hrănire

Acest tip de pești ornamentali este destul de nepretențios în alimente. În habitatul lor natural, se hrănesc cu organisme zoobentos și detritus. În captivitate, consumă orice mâncare.

Cu toate acestea, există mai multe caracteristici care trebuie luate în considerare la alegerea unei diete:

 1. Pentru funcționarea completă a sistemului digestiv al guppy-ului lui Endler au nevoie de alimente vegetale. Prin urmare, ca dietă principală, trebuie să alegeți alimente pe bază de plancton, spanac, alge marine, spirulină sau alte tipuri de alge..
 2. Guppy Ender are o gură foarte mică și le este greu să înghită bucăți mari de mâncare. Fulgii de alimente uscate trebuie frecate cu degetele înainte de a fi trimise în acvariu. Hrana pentru animale (viermi de sânge, dafnii, ciclopi, ciliați) este cel mai bine administrată congelată.
 3. Guppii sunt predispuși la obezitate, prin urmare, doza indicată de producătorul furajului trebuie respectată cu strictețe. Din același motiv, se recomandă să le aranjați o zi de post o dată pe săptămână..

Reproducere

Gupii Endler sunt pești vivipari cunoscuți pentru capacitatea lor reproductivă ridicată. Dacă există cel puțin o pereche de indivizi maturi sexuali în acvariu, descendenții vor apărea de 3 până la 8 ori pe an. Unii chiar preferă să țină masculii în pace, pentru a nu se încurca cu puii care apar în mod constant..

În condiții favorabile, reproducerea are loc tot anul. Cu toate acestea, pentru ao porni, trebuie să efectuați manipulările necesare:

 • ridicați temperatura apei cu 2-4 grade. Scăderea temperaturii cu aceeași valoare împiedică reproducerea;
 • crește proporția hranei pentru legume în dietă;
 • crește frecvența schimbărilor de apă.

Viitorii părinți nici măcar nu trebuie să fie puși într-un container separat..

După fertilizare, femela poartă prăjiturile timp de 22-24 de zile. La un moment dat, se nasc între 5 și 25 de indivizi complet formați, într-o oră sunt capabili să înoate activ și să se hrănească singuri. La 3-4 luni, puietul devine complet matur și poate suporta descendenți.

Concluzie

Guppii Endler sunt considerați ideali pentru hobby-ii începători. Nu au nevoie de mult spațiu și condiții speciale de detenție, este suficient să mențineți acvariul curat, să hrăniți și să schimbați apa în timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Guppy endler pentru acvariu