Guppy: reguli pentru îngrijirea celor mai comuni pești de acvariu

GuppyPoate toți cei care au crescut vreodată peşte acasă știu despre guppi, pentru că sunt cel mai adesea primii care intră în acvariu. Culorile strălucitoare și cozile pufoase le fac cea mai populară opțiune pentru astfel de animale de companie, cu toate acestea, pentru ca peștele dvs. să se simtă bine și să se reproducă activ, trebuie să urmați câteva reguli simple pentru îngrijirea lor..

Descriere

Guppii aparțin grupului de pești vivipari, ceea ce înseamnă că reproducerea lor nu are loc prin depunerea ouălor, ci prin nașterea unui copil după o scurtă perioadă de sarcină (aproximativ 27-35 de zile). Femelele sunt mai mari decât masculii, iar lungimea corpului lor este de aproximativ 2,8-7 cm, în timp ce masculii au o dimensiune mai modestă: 1,5-4,5 cm.GuppyCu toate acestea, masculii se pot lăuda cu culoarea strălucitoare și variată pentru care sunt apreciați acești pești. Indivizii pur-rasa au adesea aripioare lungi și o culoare strălucitoare, dar aripioarele femelelor sunt proporțional mai mici, iar culoarea lor este cenușie, având o rețea de scuame rombică pronunțată..

Știați?Insulele Tobago și Trinidad sunt considerate patria gupilor, iar în America de Sud se găsesc în Guyana, Brazilia și Venezuela, trăind în principal în ape curgătoare și limpezi, deși se simt bine în apele de coastă salmastre.
Dimensiunea redusă a acestui tip de pește face posibilă creșterea lor în acvarii mici (15-30 litri) pentru 5-7 indivizi. Aceasta este o opțiune excelentă pentru un apartament mic, unde pur și simplu nu există unde să amplasați un rezervor mare..

În plus, cu o densitate redusă a peștilor și prezența plantelor vii, nu este necesară instalarea unor dispozitive speciale de filtrare și aerare. Principalul lucru este să schimbați în mod regulat apa și cât guppii trăiesc în acvariu și nu numai atunci când apar prăjituri..

Acasă, peștii trăiesc aproximativ 2-3 ani., deoarece dimensiunile lor mici și apa caldă accelerează metabolismul, scurtând astfel durata de viață.Guppii de acvariuAstăzi, există mai mult de o duzină de forme de reproducere a guppy-urilor, dar se încrucișează atât de des încât nici crescătorii nu pot distinge peștii prin culoare. În același timp, este ușor să distingem peștii după gen, despre care vom discuta mai departe.

Condiții pentru păstrarea peștilor nepretențioși

Pe lângă dimensiunea compactă și culoarea strălucitoare, peștii descriși sunt renumiți și pentru pretenția lor în condițiile de păstrare. Adevărat, cât de ușor îți va fi să crești gupi depinde în mare măsură de culoarea lor principală și de forma aripioarelor lor..

De exemplu, reprezentanții grupului „gri” sunt mai puțin capricioși decât cei ușori, deși, la rândul lor, nu sunt la fel de pretențioși ca albinosii. În același timp, indivizii cu aripioare mari au nevoie de mai multă îngrijire decât speciile furculiței și cu aripioare scurte - ajung chiar la maturitate sexuală la vârste diferite.

Condițiile de păstrare sunt, de asemenea, influențate de caracteristicile de adaptare ale peștilor: temperatura și duritatea apei din acvariu potrivite pentru indivizi specifici, regularitatea și calitatea hrănirii etc.. Înainte de a cumpăra un guppy, nu uitați să întrebați vânzătorul în ce condiții au trăit înainte. GuppyÎn majoritatea cazurilor, intervalul optim de temperatură pentru lichidul din acvariu va fi de + 24 ... + 26 ° C, deși multe specii sunt capabile să supraviețuiască la o temperatură mai mică sau mai mare - de la +14 la + 33 ° C. În ceea ce privește duritatea apei, cea mai acceptabilă pentru guppi va fi de 4-10 dH..

Dacă doriți să crească bărbați buni, atunci densitatea stocului lor nu trebuie să depășească 1 individ la 1 litru de apă, iar la creșterea femelelor, cantitatea de lichid se dublează.

Apa din rezervor trebuie schimbată în mod regulat în apă proaspătă, perfuzată anterior timp de câteva zile și adusă la temperatura cunoscută peștilor. De obicei, o treime din lichidul total trebuie înlocuit în fiecare săptămână.

Important! Guppii se simt mai bine și se dezvoltă mai activ dacă, păstrându-le, se adaugă sare de mare în acvariu împreună cu tinctură de iod (pentru fiecare 10 litri, sunt necesare o linguriță și jumătate de sare și 1 picătură de soluție de iod 5%): ambele îngrijiri vor fi mai ușoare, iar reproducerea peștilor se va accelera.
Iluminatul joacă un rol semnificativ în bunăstarea animalelor de companie.. În această privință, merită să ne amintim că odată cu sosirea iernii, acvariul ar trebui să fie iluminat timp de 10-12 ore, iar vara acest timp este adus la 12-14 ore. Cu toate acestea, aceasta nu ar trebui să fie doar iluminare artificială, așa că așezați acvariul astfel încât razele soarelui să strălucească pe el dimineața (pentru a preveni răspândirea algelor, o perdea de tifon este agățată pe recipient).

Cum să hrănești guppii?

Nemulțumirea peștilor mici se manifestă și la hrănirea lor. Pentru această sarcină, atât hrana uscată pentru pești vii, cât și cea specializată, ușor de găsit în magazinele corespunzătoare, sunt perfecte. Granulele, fulgii și alte compoziții similare sunt consumate de guppi cu mare plăcere, dar atunci când le alegeți, este mai bine să acordați preferință mărcilor cunoscute: de exemplu, "Tetra". Din alimente vii, creveții saramură, viermii de sânge, țevile tubulare, koretras sunt cele mai potrivite.

Important! Dacă sunteți îngrijorat de strălucirea culorii peștilor, atunci introducerea alimentelor „vii” în dietă este o condiție prealabilă pentru întreținerea lor.
În orice caz, amintiți-vă întotdeauna că gupii au o gură mică și un stomac la fel de mic, ceea ce înseamnă că este mai bine să le hrăniți în porții mici de 2-3 ori pe zi.. Hrănirea peștilorCantitatea optimă de alimente pe porție poate fi determinată pe baza ratei de absorbție a acestuia de către pește: ar trebui să mănânce totul în 2-3 minute. Toate resturile de alimente trebuie scoase din acvariu în timp util, întrucât altfel va începe să se acreze și poate provoca probleme cu tractul digestiv al peștilor. Nu hrăniți prea mult guppii, este mai bine dacă le este foame câteva zile.

Cu suficientă lumină, algele filamentoase vor apărea în habitatul lor, care sunt, de asemenea, o opțiune bună pentru hrănirea secțiilor. Alternativ, puteți utiliza furaje cu o cantitate mare de substanțe vegetale în ele pentru a se hrăni, ceea ce va ajuta la normalizarea tractului digestiv al peștilor și la creșterea imunității acestora.

Important! Compozițiile nutriționale uscate includ dafnia uscată, care este ușor de găsit pe piețele de păsări de curte, dar acest aliment nu este potrivit pentru guppi, deoarece este foarte sărac în nutrienți și vitamine, dar poate dăuna stomacului.
Atunci când alegeți o dietă și determinați frecvența hrănirii cu alimente pentru pești, luați în considerare următoarele:

 • pentru un bărbat adult pe zi ar trebui să existe 10-20 bucăți de viermi de sânge mici (aproximativ 8 mm în lungime), iar pentru o femelă - 3-5 bucăți (în funcție de vârstă și dimensiune);
 • pentru adulți, postul săptămânal (1 sau 2 zile de post) este util atunci când nu se efectuează hrănirea;
 • trebuie să începeți să hrăniți guppii nu mai devreme de o jumătate de oră după ce ați aprins iluminatul din acvariu și să opriți acest proces nu mai târziu de o oră înainte de a-l opri.
 • toate resturile nemâncate trebuie îndepărtate la 45-60 de minute după hrănire.
Aportul adecvat de alimente este cheia sănătății și dezvoltării rapide, deci nu subestimați importanța acestor cerințe..

Cum se spune sexul unui pește

După ce am aflat puțin cum să ai grijă de peștii guppy, să trecem la o problemă la fel de interesantă - identificarea de gen. Acesta este un aspect foarte important al păstrării, mai ales dacă intenționați să vă înmulțiți taxele. De fapt, nu este nimic complicat aici. În primul rând, masculii sunt mai mici și mult mai subțiri și, în plus, sunt ușor de observat datorită unei aripioare caudale mari și a gonopodiei (o aripă anală modificată asemănătoare unui tub, cu ajutorul căreia sunt fertilizate femelele).Sex guppyReprezentantele de sex feminin au dimensiuni mult mai mari și au o burtă clar vizibilă. Au o culoare palidă, atât la adulți, cât și la animalele tinere, datorită cărora este posibil să determinați sexul peștilor dvs. chiar și în stadiul de prăjit: cine a început să păteze este băiatul.

Știați? Guppy este primul pește care a fost în spațiu. La bordul navei, a fost ținută într-un acvariu special, unde a putut chiar să nască descendenți..

Reguli de reproducere

După cum am menționat deja mai sus, peștii de acvariu guppy sunt reprezentanți vivipari ai lumii lor, ceea ce nu poate fi ignorat atunci când îi păstrează și îi îngrijește. După o fertilizare, femela poate naște pui de până la șapte ori, iar un semnal al reproducerii care se apropie este înmuierea apei și creșterea temperaturii acesteia, deși este posibilă fără prezența acestor factori.

Pentru fertilizarea a 3-5 femele, va fi suficient un mascul activ.

Este adevărat, acest lucru nu înseamnă că vor exista probleme cu un număr mai mare de bărbați. Guppii nu se luptă între ei, ci doar concurează între ei..

Semnul principal al sarcinii la femele este creșterea petei întunecate (aceștia sunt ochii viitorilor alevini), situată în apropierea anusului lor și a angularității abdomenului. Puii se nasc la aproximativ 25 de zile după fertilizare, dar totul depinde de temperatura apei din acvariu și de alte condiții. În primele ore după naștere, un pește mic se va ascunde, culcat undeva într-un loc retras, dar în curând va înota și se va hrăni activ..Femei gravide În ciuda faptului că gupii sunt în mod normal capabili să se reproducă într-un acvariu comun, nu uitați că adulții pot mânca prăjiți, și nu toată lumea reușește să scape de semenii lor din păduri dese de alge. Prin urmare, este mai bine să plasați femelele însărcinate într-un rezervor de hotel cu vegetație suficientă și, de îndată ce nasc, le întoarceți înapoi..

Dintre toți locuitorii acvariului, cei mai populari sunt pește clovn.

Pentru a hrăni animalele tinere, pe lângă hrana profesională obișnuită, puteți folosi gălbenuș de ou fiert, lapte praf sau brânză ușoară rasă. Toate resturile de mâncare nemâncate, la fel ca într-un acvariu cu pești adulți, trebuie îndepărtate în timp util și, dacă în mod constant nu aveți suficient timp pentru acest lucru, atunci adăugați o bobină sau ampulie la tineri. Nu ating prăjiturile, dar vor mânca rămășițele furajelor.

Câți pui de guppy cresc? Când răspundeți la această întrebare, luați în considerare temperatura apei din acvariu. Dacă această cifră este sub + 20 ... + 22 ° C, atunci tinerii vor crește, dar de multe ori se vor îmbolnăvi și nu vor trăi mai mult de trei ani. În plus, o femelă plasată într-o astfel de apă își va purta descendenții mai mult timp, iar la rate sub + 18 ° C, dezvoltarea intrauterină a ouălor este în general suspendată, funcția reproductivă este „înghețată”.GuppyProcesul de maturare a guppiilor durează aproximativ 3-5 luni (la o temperatură de + 22-24 ° C), la sfârșitul căruia masculii maturi sexual capătă o culoare strălucitoare și curând încetează să crească. Temperatura ridicată a apei va accelera acest proces și va fi finalizat în 2-3 luni, dar puii vor rămâne mici..

Compatibilitate cu alți pești

Guppy vecini foarte pașnici și nu atacă niciodată pe nimeni, dar pot fi ușor jigniți de alții, în special de pești mari și prădători, care îi percep pe cei mici doar ca hrană. Prin urmare, nu le puteți așeza lângă melerot, pangasius, gourami uriaș sau balu de rechin. Nu ar trebui să le adăugați pe cei care sunt capabili să taie aripioarele guppiilor masculi:

 • barbus denisoni;
 • Sumatran barbus;
 • foc de foc;
 • niște gourami, spini.
Pentru că rolul vecinilor pentru guppi este cel mai potrivit:
 • neonuri;
 • Congo;
 • crengi de cireș;
 • somn pestriț;
 • tarakatums;
 • cardinali;
 • analiză.

Când vine vorba de plante pentru acvariu, feriga indiană de apă merită o privire, ceea ce face o treabă excelentă de a indica starea apei, un filtru eficient și un refugiu excelent pentru creșterea puietului..GuppyDacă urmați regulile simple pentru reproducere și îngrijirea guppiilor, nu veți avea probleme cu ei, iar experții spun că chiar și copiii pot avea grijă de acești pești.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Guppy: reguli pentru îngrijirea celor mai comuni pești de acvariu