Cum să faci o cușcă pentru iepuri cu propriile mâini.

Pentru cei care decid să înceapă reproducerea iepurilor, se pune întotdeauna problema realizării unei cuști convenabile pentru rozătoare. Locuințele pentru urechi pot fi proiectate în moduri diferite și realizate atât în ​​fabrică, cât și cu propriile mâini. Ne vom concentra pe ultima opțiune.

Ce materiale pot fi realizate

Atunci când planificați construcția cuștilor de iepuri, primul lucru la care trebuie să vă gândiți este alegerea materialelor de construcție potrivite. În principiu, pentru construirea unei structuri simple care poate proteja animalele de factorii externi adversi, sunt adecvate orice mijloace disponibile..

În construcția fermelor de iepuri se utilizează lemn și metal, profile zincate, elemente din plastic, cărămizi, lut și chiar paleți industriali. În ciuda faptului că aproape orice materiale sunt potrivite pentru utilizare, alegerea lor trebuie abordată cu deplină responsabilitate.

Lemn

Cusca de iepure din lemn

Chiar și un crescător novice de iepuri se poate descurca să facă o cușcă de lemn

Lemnul este utilizat pe scară largă în construcția unei cuști de iepuri. Orice elemente structurale pot fi realizate din acesta. Dintr-o bară de lemn se realizează de obicei cadrul viitoarei cuști. Podeaua scândurilor de lemn este, de asemenea, populară pentru crescătorii de iepuri..

Principalele avantaje ale materialului sunt respectarea mediului și ușurința procesării.. Elementele din lemn pot fi modelate cu ușurință în aproape orice formă. Nu trebuie trecute cu vederea proprietățile excelente de izolare termică ale lemnului: va fi cald în iepurele de lemn iarna și nu prea fierbinte vara..

Dintre neajunsuri, merită subliniată distrugerea rapidă. Iepurilor le place să roască tot ceea ce este în jur, astfel încât elementele de lemn din interiorul cuștii sunt distruse rapid de rozătoare. În plus, datorită structurii sale poroase, lemnul absoarbe toate mirosurile și lichidele, așa că nu se recomandă așezarea unei pardoseli din lemn masiv într-o cușcă..

Important! Insectele și umiditatea contribuie, de asemenea, la distrugerea rapidă a lemnului, prin urmare, toate elementele structurale din lemn trebuie tratate cu compuși de protecție. Atunci când alegeți o astfel de compoziție, asigurați-vă că este sigură pentru animale..

Metal

Cușcă de iepure din metal

Metalul este mult mai puternic decât lemnul, dar lucrul cu acesta necesită un nivel diferit de îndemânare

Metalul în comparație cu lemnul este un material mai durabil pentru construcții. Iepurii nu pot roade elemente metalice, sunt ușor de spălat și nu se tem de insecte. Este adevărat, prelucrarea metalelor necesită abilități speciale de la maestru, precum și capacitatea de a manipula unelte speciale.

Cadrul viitoarei cuști este realizat din țevi metalice. Metalul este, de asemenea, utilizat pentru decorarea interioară a cuștilor din lemn pentru a preveni roșirea materialului natural. Dar nu este recomandat ca acoperișul și pereții exteriori ai cuștii să fie din metal, deoarece la soare se pot încălzi foarte mult, iar în frig pot îngheța, ceea ce este plin de o amenințare pentru sănătatea locuitorilor cu urechi..

Profil zincat

Profilul zincat este utilizat în combinație cu alte materiale. Spre deosebire de elementele din metal, întărirea sau finisarea cuștii cu un profil nu face ca structura să fie mai grea, ceea ce este deosebit de important pentru cuștile portabile de iepuri mobile.

Elemente din plastic

Cușcă de iepure din plastic

Plasticul este ușor și durabil, dar poate elibera substanțe toxice în căldură

Țevile din plastic pot fi o alternativă la țevile din lemn și metal. Materialul durabil și ușor permite cuști versatile pentru utilizare în toate condițiile.

Siguranța animalelor este importantă atunci când se lucrează cu plastic. Elementele structurale interne care pot pătrunde „pe dinții” iepurilor nu trebuie să fie din plastic. Animalul poate răni gura sau esofagul din șrapnel, precum și otrăvi substanțele sintetice care alcătuiesc materialul.

Important! Unele materiale plastice eliberează substanțe toxice la căldură extremă (de exemplu, la căldură).

Cărămizi și lut

Cărămizile și argila sunt folosite pentru a construi cuști de iepuri, în special în regiunile fierbinți. Bazele caselor sunt așezate cu cărămizi, iar cusăturile sunt acoperite cu lut. O astfel de cușcă protejează bine animalele de supraîncălzire, deoarece cărămida are proprietăți excelente de izolare termică..

Grilă

Pereții cuștilor de iepure sunt solidi, sub formă de zăbrele din lamele sau din plasă. Cea mai convenabilă este opțiunea cu o plasă, care ar trebui să aibă celule de dimensiuni medii sau mici și să fie suficient de puternice..

Ardezie

Cel mai practic material pentru realizarea unui acoperiș în cușcă de iepure este ardezia. Va îndeplini perfect o funcție de protecție, în timp ce nu se supraîncălzește la soare și nu se teme de umezeală.

Materiale la îndemână

Iepurii nu sunt cele mai capricioase animale de care să aibă grijă. Ca locuințe temporare sau în condiții de economie critică, casele fabricate din materiale uzate sunt potrivite. Crescătorii de iepuri inventivi adaptează butoaie și containere vechi pentru rozătoare sau asamblează structuri cu mai multe etaje din paleți industriali.

Fiecare material are proprietăți speciale care pot fi atât un plus, cât și un minus. Alegerea ar trebui să fie ghidată de sfaturile crescătorilor de iepuri experimentați, de condițiile individuale (climă, rasă de animale etc.) și de instrucțiunile pentru desene populare, dacă intenționați să le utilizați.

O cușcă tipică de iepure, bricolaj

Cusca de iepure

Atunci când alegeți o cușcă pentru iepuri, puteți opta pentru o cușcă Zolotukhin sau Mikhailov

Există multe opțiuni pentru cuștile de iepuri, care diferă prin numărul de niveluri și secțiuni, dimensiunea și disponibilitatea „facilităților” sub formă de hrănitoare și băuturi. Pe Internet, este ușor să găsiți desene de autor, cum ar fi desenele lui Zolotukhin sau Mihailov.

Dacă vorbim despre o cușcă tipică pentru iepuri adulți, atunci parametrii optimi sunt următoarele dimensiuni:

 • Lungime - 120-150 cm;
 • Lățime - 60-80 cm;
 • Înălțime - 60 cm.

Pentru consumul rațional de material și pentru ușurința întreținerii, se recomandă construirea de celule împerecheate. În acest caz, lungimea va crește la 3 m..

Nu economisiți spațiu și nu micșorați celulele. Animalele trebuie să aibă suficient spațiu liber, altfel devin inactive, se îmbolnăvesc și nu mai poartă descendenți.

În aparență, o cușcă tipică seamănă cu un bloc format din două secțiuni, dintre care fiecare poate conține un adult. Cel mai adesea, lemnul și placajul sunt utilizate în construcții pentru cadru și decor interior, ochiuri metalice cu celule mici pentru pereți și pereți despărțitori, precum și ardezie pentru acoperiș.

Podeaua coliviei este rareori solidă. De obicei, este colectat din lamele înguste sau se folosește o plasă, deoarece acest lucru facilitează îngrijirea rozătoarelor. Iepurii generează o mulțime de deșeuri care trec printr-o plasă sau podea cu șipci într-o tavă special instalată. Dacă pardoseala se face continuă, va trebui curățată prea des.

Instrumente și materiale necesare

Pentru a face o cușcă tipică, veți avea nevoie de următoarele materiale:

 • Bara de lemn - 10 bucăți de dimensiuni 300x3x5 cm;
 • Foi de placaj - 2 bucăți de 150x150x0,1 cm;
 • Plasă metalică - 3 m cu o dimensiune a plăcii nu mai mare de 15 mm;
 • Șuruburi autofiletante - aproximativ 2 kg. Veți avea nevoie de dimensiunile 3 și 7 cm;
 • Fitinguri - balamale și zăvoare pentru uși;
 • Posibil lamele de podea din lemn ca alternativă la plasele metalice.

Instrumente pentru job:

 • Ferăstrău manual sau polizor;
 • Foarfece metalice sau tăietoare de sârmă;
 • O șurubelniță sau ciocan cu cui (în loc de șuruburi);
 • Ruletă, creion, nivel.

Desen

Desen cușcă iepure

Desenul unei cuști tipice de iepure

Desenul prezintă toate elementele structurale principale și dimensiunile în cm.

Instrucțiuni de fabricație

 1. Construcția ar trebui să înceapă cu fabricarea cadrului. Colectați-l dintr-o bară de lemn, care este tăiată în funcție de dimensiune și fixată pe șuruburi sau cuie. Dacă este posibil, se recomandă adâncirea picioarelor cadrului în pământ pentru o stabilitate structurală mai mare.
 2. Podeaua viitoarei cuști este colectată din lamele, între care sunt lăsate goluri de 0,5-1 cm sau se plasează o plasă metalică. Compartimentele de cuib închise de pe părțile laterale ale cuștii pot fi solidificate prin plasarea placajului.
 3. Pereții din spate și laterali ai cuștii, alimentatorul sunt, de asemenea, din placaj..
 4. După ce ați făcut ușile folosind o plasă metalică și reziduuri de lemn, ar trebui să le fixați cu fitinguri.
 5. La finalul lucrării, cușca este acoperită cu un acoperiș. În funcție de condițiile externe, acestea pun un acoperiș dublu (placaj și ardezie deasupra) sau pur și simplu îl acoperă cu ardezie.

Video: o cușcă tipică de iepure pentru bricolaj

Colivie pentru iepuri decorativi

Colivie pentru iepuri decorativi

În plus față de partea acoperită, cușca pentru iepuri decorativi trebuie să aibă o deschidere

Cu cât este mai spațioasă locuința pentru un iepure decorativ, cu atât este mai bine. Confortul animalului este asigurat și de construcția de structuri cu două etaje sau cuști în aer liber pentru mers. Iepurii decorativi, de regulă, sunt păstrați în interior, prin urmare, cerințele pentru izolarea termică și protecția împotriva factorilor externi sunt mult mai mici pentru proiectarea locuinței..

Acoperirea podelei într-o cușcă decorativă pentru iepuri trebuie să fie solidă și moale. Suprafața picioarelor rozătoarelor decorative este predispusă la inflamație și deformare, deoarece nu are tampoane moi. O opțiune ideală este o podea din lemn acoperită cu material moale absorbant (rumeguș, material de umplutură special pentru lemn, paie moale, cârpe absorbante etc.).

Instrumente și materiale necesare

Realizarea unei cuști pentru păstrarea iepurilor decorativi implică utilizarea următoarelor materiale:

 • Foi de placaj, PAL sau plăci de lemn: este mai bine să luați cu o margine, concentrându-vă pe dimensiunea cuștii (90x60x45 cm);
 • Tabla (se poate folosi tabla): 90x60 cm;
 • Lamele din lemn;
 • Plasa metalica: minim 60x45 cm;
 • Șuruburi sau cuie autofiletante;
 • Feronerie de ușă.

Instrumente pentru job:

 • Ferăstrău, ferăstrău sau ferăstrău;
 • Șurubelniță sau ciocan;
 • Foarfece sau foarfece pentru metal;

Desen

Desenarea unei cuști pentru iepuri decorativi

Desenarea unei cuști cu mai multe niveluri pentru iepuri decorativi

Dimensiunile din desen sunt în centimetri. Dimensiunea și designul cuștii sunt optime pentru păstrarea unui adult într-o cameră încălzită.

Instrucțiuni de fabricație

 1. Construcția unei cuști pentru un iepure decorativ începe de la podea. O bază de dimensiuni de 90x60 cm este decupată din PAL sau placă de lemn.
 2. Un scut metalic de dimensiuni similare este așezat pe o bază de lemn..
 3. Apoi, din lemn sau PAL, sunt pregătite panouri pentru pereți cu dimensiuni: 45x60 cm.
 4. Cadrul este asamblat folosind cuie sau șuruburi autofiletante.
 5. Ușa este realizată din lamele din lemn și plasă metalică. Dimensiunea optimă pentru ușă este de 30x30 cm.
 6. Al doilea nivel este realizat din același material ca pereții și este instalat în interiorul cuștii.
 7. Scara este realizată din lamele, cu o lățime de cel puțin 15 cm, și este instalată aproape de al doilea nivel, fixând cu atenție.

Este destul de simplu să faci o cușcă pentru păstrarea iepurilor decorativi. Chiar și crescătorii de iepuri începători care nu au experiență în construcții și design vor face față sarcinii. Nu merită să pictați suprafața celulei cu vopsele și lacuri, deoarece rozătoarele pot fi otrăvite de substanțe toxice, roșind prin elemente structurale.

Video: cușcă de iepuri cu două etaje, fă-o singur

Caracteristici de proiectare

Toate cuștile de iepuri sunt proiectate conform principiilor generale, cu toate acestea, diferite tipuri de adăposturi au propriile lor caracteristici. Nuanțele desenelor și modelelor depind în principal de rasele și de persoanele pe care crescătorul intenționează să le păstreze. În orice fermă productivă, mai multe grupuri de iepuri de diferite vârste sau chiar rase sunt păstrate în același timp.

În funcție de cușca iepurelui va fi în aer liber sau în interior, ar trebui să alegeți materiale adecvate pentru construcție și să planificați dimensiunile structurii. Cuștile pot avea de la 1 la 3 niveluri și un număr nelimitat de secțiuni în lungime.

Pentru iepurii de diferite vârste (nou-născuți, animale tinere, adulți), sunt necesare condiții speciale și, în consecință, celulele pentru ei vor fi diferite. De exemplu, femelele însărcinate cu iepuri nou-născuți sunt ținute în celule uterine speciale cu cuiburi.

Mărimea cuștilor trebuie planificată astfel încât animalele să aibă spațiu și spațiu suficient. Evident, cuștile pentru iepuri uriași și indivizi pitici vor fi foarte diferite una de cealaltă..

În funcție de mărimea iepurilor

Cusca de iepure

Dimensiunea cuștii este direct legată de dimensiunea viitorilor rezidenți

Dimensiunea optimă pentru o cușcă spațioasă, care conține o pereche de iepuri adulți de dimensiuni standard:

 • Lungime - 120-170 cm;
 • Lățime - 60-80 cm;
 • Înălțime - 50-60 cm.

Iepurii pitici și decorativi (până la 4-5 kg) vor avea condiții mai modeste:

 • Lungime - 70-90 cm;
 • Lățime - 35–55 cm;
 • Înălțime - 30-50 cm.

Iepurii uriași vor avea nevoie de mult mai mult spațiu:

 • Lungime - 85-100 cm;
 • Lățime - 70-80 cm;
 • Înălțime - 60-80 cm.

Cuști cu mai multe niveluri

Creșterea productivă a iepurilor implică întreținerea simultană a unui număr mare de rozătoare de diferite sexe și vârste. În ajutorul crescătorilor vin structuri cu mai multe niveluri pentru păstrarea animalelor. Cuștile sunt instalate atât în ​​două, cât și în trei niveluri. Cuștile de iepuri pe mai multe niveluri sunt structuri permanente, care, cu toate acestea, sunt destul de simple de construit pe cont propriu.

Cuștile cu mai multe niveluri conform desenelor lui Zolotukhin sunt populare printre proprietarii de ferme de iepuri. Au mai multe avantaje:

 • Spațiu;
 • Capacitatea de a menține într-un singur loc toți reprezentanții familiilor de iepuri (femele, animale tinere și masculi);
 • Este convenabil să ai grijă de animale;
 • Celulele lui Zolotukhin sunt destul de mobile - pot fi mutate dintr-un loc în altul.

În funcție de destinație

Iepure cu iepuri într-o cușcă

Dacă un iepure cu iepuri trăiește într-o cușcă, atunci cu siguranță trebuie să amenajeze un loc retras

În funcție de scop, cuștile de iepuri sunt împărțite în mai multe tipuri, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici de design:

 • Cușcă standard pentru locuințe permanente. Un desen al unei astfel de cuști este ușor de găsit pe Internet și construiți singură o casă pentru rozătoare. Acordați atenție dimensiunii cuștii, care nu trebuie să fie prea mică, și siguranței materialelor;
 • Cușca de reproducere ar trebui să fie mult mai spațioasă, deoarece vor fi mai mulți indivizi în ea în același timp;
 • Un tip special de casă pentru un iepure cu iepuri sau o femeie însărcinată se numește celulă regină. Confidențialitatea și căldura sunt cele două componente principale ale confortului unei iepure însărcinate și a iepurașilor ei nou-născuți. De regulă, planta mamă are pereți solizi, un fel de casă care imită un nurcă înghesuit și dispozitive pentru hrănirea mamei;
 • Cușca pentru vițel îndeplinește cerințele standard, dar este adesea echipată cu o incintă suplimentară pentru mers. Capacitatea de a exercita puțin are un efect benefic asupra creșterii și dezvoltării puii imaturi. Zona de mers este realizată din plasă metalică și oferă adesea animalelor acces la iarbă proaspătă.

În funcție de climă și anotimp

Temperatura optimă din jur pentru bunăstarea normală a iepurilor este de 14-16 grade. Menținerea unui climat normal în case și protejarea animalelor de ploaie și vânt sunt principalele cerințe pentru proiectarea cuștilor de iepuri..

În fermele mari de iepuri, întreținerea rozătoarelor pe timp de iarnă și vară asigură diferite tipuri de cuști. Cele de iarnă sunt izolate cu OSB sau alte fibre, uneori efectuează încălzirea apei.

În regiunile cu un climat temperat, fără schimbări bruste de temperatură, puteți păstra iepuri pe tot parcursul anului în aceleași structuri portabile, care sunt transferate într-o cameră închisă când se instalează prima vreme rece. Vara, astfel de celule sunt din nou mutate în aer liber..

Alegerea unei locații pentru instalare

Puteți așeza cuști de iepuri atât în ​​interior, cât și în exterior. Întreținerea în aer liber este recomandată numai regiunilor cu climă caldă sau în cazul construcției de structuri încălzite bine izolate.

Iepurii nu tolerează umiditatea ridicată, prin urmare, în aer liber, trebuie ales un loc îndepărtat de corpurile de apă, de preferință pe un deal. Lumina directă a soarelui poate afecta și sănătatea rozătoarelor, astfel încât viitorii crescători de iepuri trebuie să ofere un șopron sau gard viu special.

Când plasați cuști cu iepuri în interior, partea deschisă a structurii ar trebui să fie rotită spre ferestre. Acest lucru va crește orele de zi pentru animale și le va oferi mai multă căldură. Orele de vară sunt în general foarte importante pentru reproducere, în special pentru persoanele tinere. Prin urmare, în perioada de toamnă-iarnă, va fi necesar să instalați lămpi suplimentare pentru iluminarea suplimentară și încălzirea celulelor..

Nu uitați de igiena generală în spațiile în care sunt ținute animalele. Iepurii generează o mulțime de deșeuri care trebuie îndepărtate în timp util. Se recomandă curățarea temeinică a întregii structuri și a camerei în sine cel puțin o dată pe an. Acest lucru va preveni multiplicarea bacteriilor și a virușilor..

Aranjament

Alimentator de iepuri

Opțiuni pentru alimentatorul cușcă de iepure

În plus față de pereți, podea și tavan, carcasa permanentă pentru iepuri include apă proaspătă și furaje.. Acum puteți cumpăra băuturi și hrănitoare gata făcute în magazine sau prin site-uri specializate. Cu toate acestea, hrănitorii și băuturile simple pot fi făcute de dumneavoastră..

Unele planuri ale cuștii de iepure oferă structuri încorporate, iar unele atașamente de alimentare trebuie instalate separat..

Învelișul de podea pentru iepurii de companie decorativi trebuie să fie moale pentru a preveni dezvoltarea pododermatitei la animal. Cele mai bune opțiuni sunt rumegușul sau păturile textile absorbante..

Cum să-ți antrenezi iepurele în ladă

Iepure pitic într-o cușcă

Dacă cușca este confortabilă, iepurele se va obișnui repede cu ea.

În mediul lor natural, iepurii trăiesc în vizuini. Este foarte dificil să le oferiți o intimitate adecvată atunci când păstrați animalele în mod productiv. Dacă o cușcă de iepure este proiectată necorespunzător, are colțuri ascuțite, un spațiu mic sau se află într-o zonă zgomotoasă, animalele vor experimenta stres care le afectează în mod negativ sănătatea și funcția de reproducere..

A obișnui un iepure cu o casă nouă este destul de simplu: trebuie doar să îi oferi cele mai confortabile condiții de viață.

Creșterea iepurilor este o afacere populară și profitabilă în mediul rural. Animalele sunt ținute în cuști speciale pe care le poți face singur. Folosind informațiile și sfaturile din acest articol, orice crescător de iepuri, chiar și cel mai neexperimentat, va putea proiecta cușca potrivită, ideală pentru iepurii săi..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să faci o cușcă pentru iepuri cu propriile mâini.