Descriere detaliată a papagalului cu zambile mari

Descriere detaliată a papagalului cu zambile mari

În acest articol, voi vorbi despre cel mai mare papagal din lume - macacul zambilă, voi descrie aspectul, obiceiurile și preferințele alimentare, voi vorbi despre reproducere și habitat. Voi analiza separat problema dispariției speciilor în natură și modalitățile de protejare a acesteia..

Descrierea aspectului macacului zambilă

Macaul zambilă își primește numele de la culoarea albastră strălucitoare (cobalt) a penelor. Pielea de papagal sub pene este de culoare galbenă.
Zonele din apropierea ciocului și a zonei din jurul ochilor sunt lipsite de pene, astfel încât culoarea pielii este deosebit de vizibilă acolo. Ochii zambilelor sunt maronii, cu un inel de aur în jur, iar ciocul puternic este vopsit în negru. Limba păsării este cărnoasă. Femelele au ciocuri mai mici, iar ele însele sunt mai mici decât masculii. Păsările tinere se disting printr-o coadă scurtă și un cioc palid.

Labele papagalului sunt puternice, țin bine corpul masiv al păsării. Degetele de la picioare sunt aranjate în perechi - două sunt îndreptate înainte, două privesc înapoi, ceea ce permite păsării să prindă ca o mână umană. Papagalul zambilă este cel mai mare papagal de pe planetă..

Lungimea corpului păsării este de 100-105 cm, coada este de 58 cm, aripile sunt de aproximativ 36-40 cm. Greutatea papagalului variază de la 1200 la 1500 g. O pasăre mare și grea se aude când zboară.

Macaw-ul zambilă este cea mai mare specie de papagali din lume
Macaw-ul zambilă este cea mai mare specie de papagali din lume

Vocea păsării este recunoscută, amintind de corvide, doar amplificată de multe ori. Uneori păsările țipă răgușite.
Discuția păsărilor poate fi auzită la 1,5 km în jur.

Habitat

Macaul zambilă este o specie de papagali din America de Sud care a locuit anterior toată America de Sud. Astăzi, acești papagali se găsesc în doar trei populații separate din Brazilia. Prima locuiește în pădurile tropicale ale câmpiei inundaționale amazoniene, a doua ocupă savanele pădurii sud-estice, a treia este situată în câmpia inundabilă a râului Paraguay.

Viața totală a araelor în natură este în medie de 30-40 de ani.

Stilul de viață și nutriția

Zambilele sunt active în timpul zilei. La aproximativ nouă dimineața, papagalii se adună în turme, își curăță penajul și apoi zboară în căutare de hrană, acoperind distanțe considerabile de până la câteva zeci de kilometri.

Dimensiunea corpului păsărilor 40-60 cm, anvergura aripilor de la 70 cm
Dimensiunea corpului păsărilor 40-60 cm, anvergura aripilor de la 70 cm

Alimentele lor sunt nuci de palmier, care au fost procesate în tractul gastro-intestinal al animalelor. Vacile, cărora le plac și nucile de palmier, le înghit întregi, digeră coaja moale, dar lasă miezul intact. După vacile din pășuni, papagalii sunt luați pentru aceeași nucă, urmând procesul de hrănire a turmei din copaci.

După ce vacile au făcut o parte din munca pe nuci de palmier, papagalii zambilă se adună la rămășițele micului dejun pentru a sparge cu îndemânare nucile pe jumătate digerate cu ciocul lor puternic. Pe lângă nuci, acești papagali mănâncă de bunăvoie melci de apă și se bucură de fructe suculente.

Zambilele primesc alimente peste tot: în coroane de copaci și pe sol, unde înghit pietre mici în plus față de alimente pentru a îmbunătăți procesele digestive.

La altitudini mari (de la 12 la 40 m) în golurile copacilor, papagalii albaștri construiesc cuiburi și clocesc pui.

În natură, pericolul pentru ara zambile vine de la păsările de pradă.

Papagalii sunt răniți de furnici, reptile, mamifere mici (nasuri comune).

Caracter și obiceiuri

Macaw-ul zambilă este o pasăre sociabilă cu inteligență ridicată. Prin urmare, această specie se împrumută bine antrenamentului, care a făcut din zambile un obiect de pradă dorit în scopul vânzării către circuri și mâini private. Pasărea învață trucuri amuzante: dansează, se pleacă, își cunoaște propria poreclă, numele membrilor gospodăriei, învață și pronunță clar până la 30 de cuvinte, folosindu-le la obiect, ceea ce indică abilitățile mentale ridicate ale acestei specii.

Macaw-ul zambilă este o pasăre școlară, dar, în ciuda acestui fapt, alege o pereche pentru sine o dată pentru totdeauna
Macaul zambilă este o pasăre școlară, dar, în ciuda acestui fapt, alege o pereche pentru sine o dată pentru totdeauna.

Un papagal îi poate arăta proprietarului că îi este foame sau are nevoie de afecțiune..

Acești papagali sunt prietenoși, dar răzbunători, capabili de gelozie dacă, de exemplu, un alt animal de companie apare în casă..

Dacă sunt supărați sau lăsați singuri mult timp, zambilele își folosesc ghearele, ciocul sau pot țipa mult timp, neplăcut. Dar acest lucru se aplică păsărilor slab domesticite, păsările complet îmblânzite nu atacă proprietarul. Supărarea subminează sănătatea unui papagal.

Persoanele cu comportament agresiv sunt rare.

În perioada de domesticire a unui astfel de papagal, este necesar să purtați mănuși din material dens, deoarece papagalii albaștri, care distrug cu ușurință coaja nucilor, pot rupe la fel de ușor degetele unei persoane..

Reproducerea și îngrijirea descendenților

Macaul zambilă face o pereche și nu o schimbă toată viața..

Aceste păsări ating capacitatea de reproducere cu 6-7 ani. Rasa - de două ori pe an, în această perioadă se împerechează de mai multe ori pe zi.

La o înălțime de 12-40 m, în golurile copacilor dintr-o pădure tropicală, pasărea face un cuib, extinzând găurile naturale de pe trunchi cu un cioc puternic, sau folosește goluri gata formate din ciocănitori. Cel mai potrivit pentru prelucrarea lemnului este sterculia moale (Sterculia apetala).

Diametrul cuibului (interior) ajunge la jumătate de metru, iar adâncimea acestuia este de 30 cm. Dimensiunea intrării este de la 5-40 cm la 7-25 cm. Dacă nu a fost posibil să ridicați un copac cu lemn moale sau să ocupați un gol, macacii de zambilă săpat o gaură cu un cioc puternic și labele pe stânci fluviale.

Macaw aduce descendenți cu vârsta de până la 30-40 de ani, în funcție de îngrijire și habitat
Macaw aduce descendenți cu vârsta de până la 30-40 de ani, în funcție de îngrijire și habitat

La o lună după momentul împerecherii, femela depune primul ou pe o așternut moale de rumeguș, care începe imediat să incubeze. După două-trei zile, apare al doilea ou. Există o diferență de vârstă între puii eclozați. În această perioadă, masculul păzește cuibul și hrănește femela, fără a lua parte la incubația ouălor.

Macaws poate produce doi puiet în timpul anului..

Un număr mare de prădători amenință ambreiajul acestor papagali. Patruzeci la sută din ouă sunt distruse de șerpi, tucani, corbi.

Puii de macac iacint ies din ouă neputincioși: goi și orbi, între ei există o concurență acerbă pentru hrană, care deseori lipsește. Primul pui este de obicei mai puternic decât următorul, motiv pentru care supraviețuiește..

Puii Macaw sunt acoperiți cu pene în 67-70 de zile. Rămân în cuib aproximativ trei luni, la 3 luni pot zbura deja singuri, dar părinții continuă să hrănească descendenții timp de trei luni. În viitor, macaw-urile tinere nu se îndepărtează de părinți încă un an și jumătate..

Macaws trăiește în natură timp de 30-40 de ani.

Protecția și intrarea în Cartea Roșie

Macaw-ul zambilă nu se găsește practic în sălbăticie și este pe cale de dispariție. Aceste păsări frumoase, listate acum în Cartea Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, au fost anterior capturate activ pentru păstrarea în captivitate. Papagalii în ținută luxoasă au fost uciși din cauza penelor albastre care împodobeau coifurile doamnelor.

Macaul cu zambile este o specie pe cale de dispariție datorită vânătorii și comerțului cu păsări
Macaul cu zambile este o specie pe cale de dispariție datorită vânătorii și comerțului cu păsări

Populația de ara zambile a scăzut constant: habitatul natural al acestor păsări, care a fost capturat de oameni pentru pășunat și construirea unei centrale hidroelectrice, au fost întrerupte. De asemenea, locurile de cuibărit au fost distruse de incendii și în timpul tăierii copacilor..

Programele lansate în ultimul deceniu pentru restabilirea populației acestor papagali și-au mărit ușor numărul în câmpia inundabilă a râului Paraguay..

Viața în captivitate

Macaii cu zambile se adaptează bine vieții în captivitate, dar prețul ridicat al unei păsări rare îl face inaccesibil majorității pasionaților. În plus, este dificil să le ții într-un apartament, dar în grădinile zoologice pentru papagalii albastri este mai ușor să creezi condițiile necesare.

Cu toate acestea, dacă a fost posibil să achiziționați un papagal, atunci trebuie să știți că macacii de zambilă sunt ușor de domesticit, se atașează de proprietar și adesea pot iniția ei înșiși comunicarea..

Acasă, un papagal poate trăi mai mult de 80 de ani..

Acesta este un membru cu drepturi depline al familiei, care va petrece mulți ani cu proprietarul. Acest lucru trebuie luat în considerare înainte de a-l cumpăra..

În întreținerea locuințelor, o macaw curioasă poate strica mobilierul și aparatele încercând să deschidă obiecte închise și să examineze conținutul. Ele pot sparge cu ușurință ochiurile metalice ale unei incinte exterioare prin simpla manipulare a oricărui capăt slăbit al firului, răsucirea acestuia în direcții diferite și, eventual, ruperea.

Păstrarea unui macaw de zambilă în captivitate înseamnă o cușcă mare, cu mult spațiu
Păstrarea unui macaw cu zambile în captivitate înseamnă o cușcă mare, cu mult spațiu

Continuând jocul cu un nou capăt al firului care apare, păsările fac găuri în plasă și se eliberează. Pentru a preveni deteriorarea lucrurilor din casă, trebuie să oferiți animalului dvs. de companie o varietate de jucării și dispozitive în cușcă - leagăne, stinghii, cabluri de cățărat, oglinzi.

Pasărea ar trebui tratată învățându-o să vorbească în orice contact strâns cu ea, nepermițându-i să se plictisească.

Păsările mari și inteligente care odinioară populau pădurile tropicale din America de Sud se găsesc acum doar în captivitate. Omologii lor rare din habitatul sălbatic deranjat de oameni sunt puțini la număr și, prin urmare, au nevoie de protecție. Grădinile zoologice și colecționarii mondiali, organizațiile de conservare a faunei sălbatice încearcă să păstreze macaw-uri cu zambilă unice, dar aceste păsări nu se reproduc în captivitate.

Lumea uimitoare a păsării albastre poate dispărea pentru totdeauna, dar există încă speranța de a o salva..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere detaliată a papagalului cu zambile mari