Agresivitatea la pisici: înțelegerea cauzelor și remediilor

Unele dintre cele mai triste și în același timp povești ridicole încep așa: „Murka noastră a fost întotdeauna o pisică afectuoasă, dar ieri aproape că și-a scărpinat ochii”. Majoritatea proprietarilor, care au simțit ce este agresivitatea la pisici, nici măcar nu cred că ideea este departe de Murka. Majoritatea pisicilor sunt creaturi calme și afectuoase, manifestând agresivitate numai în scopul autoapărării. În cazul în care animalul dvs. de companie șuieră, zgârie, mușcă, prezintă nemulțumire pentru dvs., membrii familiei sau oaspeții, nu ar trebui să dați vina pe animal, trebuie să căutați motive.

„Furios” din fire

Să facem o rezervare în avans, pisicile care prezintă agresivitate idiopatică (inexplicabilă) nu sunt „rele”, se înțeleg bine cu oamenii, cu o abordare rezonabilă a educației. Lista „răului” include:

 • Pisici siameze - au un „cult maestru” înnăscut. Având în vedere vârsta rasei și istoria creșterii acesteia, siamezul zgâriat este încă „flori”. Se crede că strămoșii pisicilor siameze au ucis oameni care au încercat să-i mintă pe faraoni. Cel mai adesea, problemele apar din cauza geloziei proprietarului, adică pisica iubește un membru al familiei și îi atacă pe alții.
 • Pisici albe - Probabil, agresivitatea este asociată cu „sângele Angora”. Majoritatea angorelor albe se nasc surzi, ceea ce le face mai vulnerabile. Frica și instinctele de autoconservare determină pisica să dea dovadă de ostilitate excesivă „pentru orice eventualitate”.
 • Pisicile albastre - singura presupunere care justifică „răul” este neîncrederea naturală pe care o posedă majoritatea reprezentanților culorii. Persoana prezintă o persistență excesivă decât sperie pisica.

Pisicile abuzate sunt, de asemenea, expuse riscului. Agresiunea anormală este extrem de rară, dar este aproape imposibil să o oprești. Proprietarii nu pot prezice comportamentul secției, acum ea ronronuri și flippers, iar o secundă mai târziu, ca la o mișcare a unui întrerupător, cade în furie.

Când cumpărați un animal din „grupul de risc”, merită să vă cântăriți bine punctele forte, uneori, corectarea comportamentului nu ajută, iar proprietarul are o singură opțiune - sedative pentru pisicile cu agresivitate. Înainte de a începe tratamentul, citiți articolul până la capăt. Majoritatea tipurilor de agresiune sunt de înțeles și pot fi oprite. În general, un animal se poate enerva din 3 motive - competiție, durere sau frică..

Notă! Puteți provoca agresiunea unei pisici fără să vă dați seama, de exemplu, privind în ochi fără întrerupere (amenințare, avertizare despre un atac). Dacă aveți un animal de companie confruntativ, învățați limbajul corpului și elementele de bază ale psihologiei feline..

Agresiune cauzată de durere sau frică

O pisică, încolțită, care nu vede ieșiri și sprijin, nu se teme doar, ci se teme pentru viața ei. Orice lucru care înspăimântă trebuie distrus - acesta este un instinct și nu poate fi eradicat, întrebarea principală este în gradul de frică:

 • Uşor - în ciuda fricii, pisica poate merge până la obiectul înspăimântător sau adulmeca la el. De exemplu, o cunoștință a unei pisici adulte cu un pisoi mic.
 • In medie - un animal de companie care a fost examinat de un medic veterinar se comportă cu reținere, corpul pisicii este încordat și comprimat, coada este îndoită, se pare că secția vrea să devină mai mică. Sprijină doar animalul de companie, pisica nu va intra în panică, simțindu-se protejată.
 • Greu - animalul atacă tot ce se află în apropiere. Se folosesc dinții, ghearele, șuieratul, posturile amenințătoare care eliberează secrețiile din glandele anale. De fapt, pare un „taifun” care străbate toată camera. Nu încercați să opriți animalul, darămite să îl ridicați. Până la calmarea completă, trebuie să părăsiți camera, dacă este posibil. Dacă atacul de panică a avut loc în afara casei, este necesar să înfășurați animalul, închizând ochii și temporar, așezați agresorul într-un spațiu strâns și închis - un suport sau o cutie.
 • Foarte greu - însoțită de mișcări involuntare ale intestinului și ale vezicii urinare, pupilele sunt dilatate, gura deschisă. O afecțiune periculoasă nu numai pentru alții, ci și pentru o pisică. Simptomele indică faptul că doza maximă de adrenalină este eliberată în sânge și mușchiul inimii funcționează „la limită”. Nu atingeți animalul cu mâinile și aveți grijă de față! Este recomandat să acoperiți ușor pisica cu o cutie sau o pătură și să o lăsați în pace pentru o vreme fără să vă mișcați..

Agresiunea teritorială

Apare atât la femei, cât și la bărbați, la debutul pubertății. Pisica și întreaga ei mândrie (oameni și alte animale de companie) au un anumit miros și un loc în scara ierarhică. Dacă unul dintre membrii haitei trece „limitele permise” sau schimbă mirosul, fostul prieten se transformă într-un „străin” care trebuie să părăsească teritoriul.

Atacurile asupra proprietarului pot fi explicate prin concurență pentru locul reprezentantului alfa în pachet. O persoană are un miros personal - mirosul de transpirație, la bărbați este saturat cu testosteron, la femeile cu estrogen. Mirosul de transpirație provoacă agresivitate la pisică datorită acțiunii instinctului sexual, pisica atacă bărbatul, pisica atacă femeia. Dacă animalul și proprietarul sunt de sexe diferite, mirosul transpirației umane provoacă reacția opusă - excitare sexuală și eliberarea endorfinelor.

Protecția teritoriului este dictată de instinctul de reproducere, iar singura modalitate de a elimina agresivitatea de la o pisică este sterilizarea animalului de companie. Vă rugăm să rețineți că cu cât secția devine mai în vârstă, cu atât se consideră mai slab, iar teama de răsturnare sau exil determină animalul la o agresiune puternică.

Agresiunea interspecie

Furia provocată de concurența pentru teritoriu, mâncare sau atenția unei gazde. Într-un grup de animale (chiar dacă sunt doar 2), există întotdeauna un „alfa” și subordonații ei. Ierarhia este stabilită prin sortarea relației - șuierat, manifestări de putere sau chiar lupte. Cu toate acestea, din când în când, un „subordonat” va pretinde că este „alfa”. Se întâmplă ca două animale de companie să trăiască „în perfectă armonie”, să împărtășească un bol, patul și afecțiunea proprietarului, și dintr-o dată, o pisică arată agresivitate.

Există mai multe motive pentru furie:

 • Creșterea hormonală.
 • Concurență pentru mâncare sau teritoriu.
 • Stare slăbită de "alfa".

Nu veți putea reface natura și se vor întâmpla ciocniri. Ieșirea 2 - îndurați capriciile animalelor de companie, riscând sănătatea lor sau castrând animalele. După sterilizarea la animalele de companie, unul dintre instinctele de bază este stins - sexual, care „elimină” întrebări despre apărarea teritoriului sau lupta pentru un drept ipotetic de a procrea.

Agresiune redirecționată

Animalul de companie atacă cea mai apropiată creatură vie, supărată pe un animal sau obiect inaccesibil. De exemplu, secția urmărește pisica de la fereastră, începe să lovească coada, să șuiere și să ridice blana. Dacă în acest moment, tu sau alt animal „atingi” agresorul cu ceva, toată furia va fi redirecționată.

Chiar și după ce animalul de companie „a scăpat de aburi”, el rămâne într-o stare iritată. De parcă ar fi umblat prin casă întrebând: „Ei bine, cui să mai dea?”. Există puține opțiuni pentru eliminarea agresivității redirecționate - izolarea animalului după un focar de furie (temporară), sterilizarea sau utilizarea sedativelor.

Agresiune datorată supraexcitării

Stai în fața televizorului, mângâi burtica animalului tău de companie și dintr-o dată nu ai o palmă slabă în față cu ajutorul ghearelor și dinților - tu însăși ești de vină. Agresiunea nerezonabilă a unei pisici față de o persoană este un fenomen foarte rar, cel mai adesea, animalul de companie vă va avertiza despre un atac viitoare. Îți poți „irita” animalul de companie interferând cu spațiul tău personal, atingând zone ale corpului care sunt inacceptabile din punct de vedere felinic sau neintenționat, provocând durere. Animalul vă va avertiza cu următoarele semne:

 • Dând din coadă, zvâcnindu-se sau lovind.
 • Zvâcnind urechile, în spate.
 • Păr ridicat pe gât sau între omoplați.
 • Schimbarea bruscă a posturii.
 • Semnalele vocale - șuier, miau.
 • Încercând să scap de iritant.

Următorul punct este agresiunea excesivă în timpul jocurilor. Distracția veselă se încheie cu pisica atârnată pe stăpân cu ghearele sau făcând o smucitură ascuțită, mușcând primul lucru care „lovește dinte” și fuge. Pot exista mai multe motive:

 • Te-ai jucat cu pisica cu mâinile și animalul îți percepe corpul ca pe o „pernă cu gheare”. O ieșire din situație - jucării interactive: șoareci cu ceasornic, pene sau buboane, fixate pe un mâner lung, bile cu „zăngănituri” și așa mai departe.
 • Animalul de companie a fost înțărcat devreme sau grosolan de la mama sa. Agresiunea în timpul jocurilor este o „nuanță universală” a animalelor de companie care au fost aruncate în stradă în copilărie. Pentru o dezvoltare socială normală, bebelușul ar trebui să rămână cu mama și cu alți pisoi până la 2-3 luni. De obicei, atacurile de furie sunt oprite fără prea multe intervenții atunci când animalul de companie se obișnuiește cu noua familie și începe să aibă încredere în proprietar.

Agresiunea maternă

Poate că aceasta este singura opțiune când o persoană nu ar trebui să încerce să corecteze comportamentul unui animal. O pisică mamă furioasă nu este capabilă doar să atace, să salveze viețile pisoilor, animalul va „muri” și va lupta până la ultima picătură de sânge. Înainte de atac, mami emite un miros specific care este imperceptibil pentru simțul mirosului unei persoane. Dacă mai multe animale de companie locuiesc în casa ta, vor rămâne instinctiv departe de cuib cu pisoi, ar trebui să faci același lucru, cel puțin până când bebelușii au 2 săptămâni.

Ce se întâmplă dacă o pisică nou-născută atacă în mod regulat proprietarii? În primul rând, să îndurăm și, în al doilea rând, să găsim și să eliminăm cauza temerilor pisicii - să mutăm cuibul într-o cameră mai liniștită, să întunecăm camera, să ne abținem de la primirea oaspeților. Dacă pisica se pregătește să atace - retrageți-vă fără să vă întoarceți cu spatele la animal, arătați palmele deschise și nu încercați să vorbiți, prioritatea mamei este eliminarea „inamicului” fără luptă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Agresivitatea la pisici: înțelegerea cauzelor și remediilor