Tigrul amur - o pisică imensă din paginile cărții roșii

Tigrul Amur este cea mai mare pisică sălbaticăAcest animal maiestuos are mai multe nume celebre: Amur, Ussuri, tigru siberian sau din Orientul Îndepărtat.

Aspectul strălucitor, puterea și puterea l-au făcut un obiect de venerație pentru popoarele din regiunile Amur și Primorye, dar nu l-au salvat de riscul dispariției..

Aspect

Tigru Amur - trăsături distinctiveTigrul Amur este cea mai mare pisică cu blană strălucitoare și groasă. Corpul alungit grațios al animalului cu labele puternice de la nas până la vârful cozii are o lungime de peste 3 metri. Înălțimea animalului la greabăn este mai mare de 1 metru. Capul este rotund și masiv, cu urechi scurte și canini mortali de 8 cm. Masculul cântărește în medie până la 250 de kilograme. Femelele sunt mai mici, până la 167 de kilograme. Tigrii își cresc toată viața. Sunt niște adulți peste 300 de kilograme.

Culoarea hainei este portocalie, iar pe burtă este albă, cu dungi transversale întunecate. Descrierile și fotografiile fiarei confirmă faptul că modelul de pe piele este unic.

Iarna, blana este mai deschisă, mai lungă și mai groasă decât vara. Tigrul siberian protejează împotriva frigului strat gros de grăsime. Vă permite să vă așezați în zăpadă fără a afecta sănătatea și să supraviețuiți într-un climat dur cu schimbări bruste de temperatură.

În habitatul său natural, o pisică uriașă siberiană trăiește aproximativ 15 ani, în captivitate această perioadă ajunge la 20-25 de ani.

Habitat

Tigru Amur în odihnăUnde trăiește tigrul Amur? Habitatul celui mai nordic tigru este Teritoriile Primorsky și Khabarovsk, acoperite de văi de cedri și stejari de-a lungul malurilor puternicului râu Amur din Orientul Îndepărtat și al afluentului său drept Ussuri.

O șesime din populație trăiește la poalele Sikhote-Alin. Întrucât fiara este listată în Cartea Roșie, întreg teritoriul distribuției sale este sub control strict..

Tigrul Amur se găsește în nord-estul Chinei în Manciuria. După unele estimări, aproximativ zece la sută din populație locuiește acolo. Pedeapsa cu moartea este prevăzută pentru uciderea unui animal în această țară.

Vânătoare și dietă

Tigrul Ussuri necesită un teritoriu imens pentru a se hrăni. La bărbați, ajunge la o suprafață de 800 de metri pătrați, la femele, la 500 de metri pătrați. Pisica trebuie să dedice mult timp vânătorii, să se miște constant. Trebuie să mănânci 8-10 kg de carne pe zi. Fără mâncare, fiara poate dura până la 3 săptămâni..

Ce mănâncă tigrul Amur?? Baza dietei este:

  • cerb;
  • caprioare;
  • mistreti;
  • Elan.

În absența victimelor mari, se hrănește cu păsări, șoareci, pești.

Fiara vânează noaptea. Are simțuri bine dezvoltate., viziune cromatică clară. Datorită tampoanelor de pe labe, vânătorul se târăște până la victimă aproape în tăcere și la momentul potrivit face un salt ascuțit de până la 20 de metri lungime. Trage prada în apă, în timp ce alungă cu zel concurenții. Mănâncă culcat, ținând carcasa cu labe puternice.

Tigrul siberian este un mare vânătorDacă atacul eșuează, pisica mare se retrage și nu reîncearcă. După un pic de odihnă, el pleacă în căutarea unei noi victime. Animalul Amur are un laringe destul de dezvoltat. Acest lucru îi permite imitați împerecherea chemărilor de căprioare, prinzându-i.

Fiara nu atacă victima dacă are hrană. Evită așezările, doar în cazuri excepționale atacă o persoană. În caz de lipsă de alimente, animale, câini.

Caracteristici ale comportamentului

Tigrul siberian nu se teme de apăPisica uriașă siberiană se mișcă ușor pe zăpadă și atinge o viteză de 50 de kilometri pe oră. Tigrul Ussuri parcurge până la 40 de kilometri pe zi. este el poate înota și poate traversa un rezervor de câțiva kilometri. Pisicile Ussuri preferă aceleași trasee, schimbă traseele doar din lipsa prăzii.

Fiara păzește cu atenție teritoriul de vânătoare și nu admite concurenții. Întâlnirea cu un alt bărbat duce rar la o luptă. Pentru a rezolva lucrurile, sunt suficiente o demonstrație de forță și un hohot agresiv. Învinsul pleacă.

O pisică sălbatică din Orientul Îndepărtat își marchează abundent posesia cu urină și, de asemenea, zgârie coaja copacilor cu ghearele. Pentru a face acest lucru, stă pe picioarele din spate. Dungile se găsesc la o înălțime mai mare de 2 metri.

Bărbații trăiesc singuri, femelele se pot alătura în grupuri mici. Bărbații frumoși portocalii cu dungi sunt poligame. Sezonul de reproducere se întinde pe sfârșitul iernii. După 3-4 luni, femela dă naștere până la 4 pisoi orbi.

Deja la 2 luni, mama le aduce carne pentru testare. Treptat, tigresa îi învață pe pui să vâneze. Devin independenți după 2 ani. Tigrul nu participă la educație.

Declinul populației

Tigru siberian iarnaÎn regnul animal, tigrul Ussuri nu are dușmani. Această fiară puternică este capabilă să facă față oricărui concurent, chiar și unui urs. Numai oamenii au putut ucide cea mai mare pisică.

O scurtă excursie în istorie arată că, în secolul al XX-lea, numărul tigrilor a scăzut catastrofal, până la vârsta de 40 de ani a atins marca de 30-40 de indivizi.

Motivele dispariției au fost:

  • vânătoare și braconaj;
  • reducerea aprovizionării cu alimente;
  • distrugerea habitatelor naturale.

Tigră Amur și pui de tigruDin fericire, oamenii s-au putut opri la timp. Vânătoarea tigrului Amur a fost complet interzisă, s-au creat rezerve, specia a fost inclusă în Cartea Roșie.

Problema dispariției tigrilor a primit o largă publicitate. Tigrul Amur este adesea dedicat poveștilor din mass-media, elevii studiază o scurtă descriere a fiarei în lecțiile de istorie naturală.

Conform ultimului recensământ, în 2015 erau mai mult de 500 de persoane în Rusia. Aproximativ același număr de indivizi trăiesc în grădinile zoologice din întreaga lume. În Orientul Îndepărtat, studiile despre tigri sunt urmărite în mod activ. Gulerele cu balize sunt puse pe animale, ceea ce le permite să înregistreze fiecare pas pe un teritoriu imens. Datorită implementării strategiei de protecție a tigrului Amur, a fost posibil să se oprească dispariția subspeciei, dar este prea devreme pentru a exclude tigrul Amur din Cartea Roșie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tigrul amur - o pisică imensă din paginile cărții roșii