Alergie la alimente la pisici - simptome și tratament

Care sunt simptomele alergiei alimentare la pisici? Alergiile alimentare sunt rare la aceste animale de companie. Conform statisticilor, acest tip nu este mai mult de o zecime din toate grupurile posibile de agenți patogeni. Corpul animalelor care suferă de intoleranță la un anumit produs produce în mod activ anticorpi. Din păcate, mecanismele acestei reacții la pisici nu sunt încă pe deplin înțelese. Dar există o serie de semne și simptome, pe baza cărora este posibil să se determine diferite reacții alergice la alimentele la o pisică..

Simptomele alergiilor alimentare la feline se pot dezvolta la orice vârstă, sex sau rasă. Primele semne pot apărea încă de la vârsta de cinci luni. Cu toate acestea, cel mai mare procent de manifestări alergice apare la animalele de companie cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani. Pisicile sunt animale foarte sensibile, prin urmare, împreună cu mâncarea, pot dezvolta alergii la iritanții externi (praf în cameră, mucegai, produse chimice de uz casnic etc.).

Cum se disting alergiile de intoleranțele individuale?

Alergia alimentară la pisici determină mâncărimea pielii, căderea părului și pete caracteristice apar pe epidermă. În caz de intoleranță individuală, cel mai adesea pisica începe să aibă probleme cu tractul gastro-intestinal (diaree persistentă, greață, vărsături). Simptome similare apar la oameni atunci când consumă alimente excesiv de acre, sărate, grase sau condimentate. Semnele de alergie alimentară la pisici pot fi vindecate pur și simplu prin eliminarea alimentelor patogene din dietă..

De ce pisicile fac alergii??

Pisicile sunt prădători prin natură, astfel încât dieta lor ar trebui să includă o proporție mare de carne.. Cu toate acestea, cel mai adesea carnea poate provoca apariția alergiilor. Oamenii de știință au observat un fapt interesant - dacă hrănești adesea un animal de companie cu același tip de alimente cu un conținut ridicat de proteine, atunci după un anumit timp el poate dezvolta intoleranță la un anumit produs pe acest sol..

Alimentele care sunt cele mai susceptibile de a provoca alergii la pisici sunt:

  • carne de vita;
  • carne de oaie;
  • Peste si fructe de mare;
  • semințe de porumb, grâu, soia;
  • lactat.

Simptomele alergiei alimentare

Principalul lucru care ar trebui să-l alarmeze pe proprietarul pisicii în comportamentul animalului său de companie este mâncărimea constantă a pielii, pieptănându-le până la sânge și căderea abundentă a părului. În unele cazuri, pot apărea chiar și dermatită miliară și alte simptome. Alergiile severe necesită o vizită imediată la medic.

Desigur, este destul de problematic să stabiliți ce produs anume a cauzat alergia la un animal de companie. Mai ales dacă vă hrăniți pisica cu mâncăruri de casă. Situația este mult mai ușoară pentru acei proprietari care hrănesc animalul de companie cu furaje cumpărate. În acest caz, proprietarii vor trebui pur și simplu să schimbe tipul sau chiar producătorul furajelor pentru o vreme. Dacă starea animalului nu se normalizează și simptomele alergice nu dispar pentru o anumită perioadă de timp, atunci în acest caz va fi necesar să consultați un medic veterinar fără greș..

Cum să vă dați seama dacă aveți o alergie alimentară?

Proprietarul trebuie să verifice restul tipurilor obișnuite de alergii înainte de a emite un verdict clar asupra alergiilor alimentare. Aproximativ 80% din reacțiile alergice sunt cauzate de mușcăturile de purici și căpușe. Nu numai pisicile suferă de intoleranță la saliva acestor paraziți, ci și alte animale și chiar oameni.

Mai întâi trebuie să inspectați haina animalului de companie. Fii atent la pielea lui - există urme de mușcături pe ele? Chiar dacă nu s-au găsit semne ale prezenței ectoparaziților, este necesar să se elimine o posibilă amenințare din această parte..

În primul rând, va trebui să curățați temeinic întregul apartament. O atenție deosebită trebuie acordată mobilierului tapițat (canapele, paturi și fotolii), precum și covoarelor. Faptul este că unii purici și căpușe pot trăi ani de zile în aceste articole interioare, despre care proprietarul unui apartament sau casă nici măcar nu știe..

Apoi, este necesar să procesați haina animalului de companie cu un șampon hipoalergenic ușor împotriva paraziților pielii. Cel mai bine este să alegeți un produs care să conțină un extract de mușețel medicinal, sfoară, cimbru, pantenol și alte substanțe care calmează epiderma. Aceste ingrediente vor ajuta pielea pisicii să devină mai puțin iritată, mâncărimea constantă se va opri și rănile vor începe să se vindece. În plus, infecțiile fungice, paraziții tractului gastro-intestinal sau chiar seboreea pot provoca alergii..

În cazul în care reacția alergică a pisicii nu a trecut, trebuie să treceți la a doua fază a examinării.. Încercați să vă țineți animalul departe de produsele chimice de uz casnic, produsele de îngrijire personală, praful și mucegaiul. Puteți face din pisică chiar temporar un fel de „carantină” într-o cameră izolată. În timpul acestui lucru, proprietarul animalului va trebui să-și monitorizeze îndeaproape starea și sănătatea..

După cum știți, alergia alimentară reprezintă mai puțin de 10% din toate cazurile de boală la pisici. Pentru a identifica un produs alergen, va dura ceva timp pentru a monitoriza cu atenție dieta pisicii și reacția corpului animalului la aceasta. O regulă importantă este de a include în dieta pisicii acele alimente pe care el nu le-a consumat până acum. De exemplu, dacă pisica a fost hrănită cel mai adesea cu pui și pește cu terci, este necesar să-i schimbați meniul obișnuit timp de 3 luni. De exemplu, vă puteți hrăni cartofii cu un curcan, o rață sau un iepure. Această tehnică se numește „dieta de eliminare”.

Există o altă opțiune mai simplă. Treptat și fără probleme, vă puteți transfera animalul de companie în alimente hipoalergenice speciale. Nu va fi problematic să achiziționați astfel de alimente - deoarece toți producătorii principali de alimente gata preparate pentru pisici au linii speciale de hrană pentru animalele cu apărare imună sensibilă. În niciun caz nu trebuie să schimbați imediat dieta animalului, deoarece aceasta este plină de probleme grave de sănătate..

În plus, este necesar să se excludă din dietă în timpul tratamentului:

  1. Orice bunătăți.
  2. Orice medicamente și suplimente pentru pisici.
  3. Furaje care includ organe de la vaci și porci.

Trebuie să hrănești o pisică bolnavă din vase din ceramică sau din metal. Bolurile și farfuriile din plastic pot provoca, de asemenea, alergii. În plus, este recomandabil să protejați temporar pisica de orice articole din piele..

Cum se tratează alergia alimentară? O pisică aflată în „carantină” trebuie să organizeze o tavă separată cu umplutură naturală. Dacă există alte pisici în casă, atunci în momentul tratamentului, una dintre ele trebuie, de asemenea, transferată în alimente cu o compoziție similară..

O pisică cu alergii nu trebuie permisă niciodată în locuri unde se găsesc mirosuri persistente (bucătărie, baie, toaletă). Animalele de companie sănătoase trebuie hrănite separat de o pisică bolnavă. Înainte de a ridica sau mângâia un animal, asigurați-vă că îl spălați cu apă și săpun. De asemenea, vă recomandăm să aveți un caiet special în care să marcați data, ora hrănirii, meniul, precum și o evaluare a stării externe și a sănătății animalului dvs. de companie. Dacă după 3 luni tratamentul alergiilor la o pisică este ineficient, atunci este imperativ să solicitați ajutorul medicilor veterinari.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la alimente la pisici - simptome și tratament