Blefarita la pisici și pisici

Blefarita la pisici și pisici este o afecțiune a ochilor destul de frecventă. Frații noștri mai mici se îmbolnăvesc nu mai puțin frecvent decât noi doi. Iar lista rănilor de care pot suferi este pur și simplu enormă. Există mai mult de o duzină de procese inflamatorii singure. Dar astăzi vă vom spune despre blefarita la pisici și anume despre cauzele, simptomele și metodele de tratament la domiciliu.

Dar, de fapt, nu este atât de dificil să se facă distincția între ele, este suficient doar să știți ce simptome de blefarită la pisici și ce semne clinice sunt caracteristice conjunctivitei ochilor. Deși merită să ne amintim că unul se varsă într-un altul destul de repede. Și este extrem de rar ca aceste două boli să nu apară simultan. Există mai multe tipuri de blefarită la pisici și depinde de ele cum vor arăta pleoapele unui animal de companie bolnav:

 • „Simplu” sau solz
 • Meibomian
 • Ulcerativ

Blefarita la o pisică

Simptome

În ciuda faptului că boala este una, simptomele blefaritei la pisici diferă ușor în funcție de tipul de inflamație. Dar mai întâi, puțin despre general: mâncărime, rupere, umflături și roșeață a pleoapelor. Animalul de companie încearcă să-și zgârie ochiul cu labele, iar acest lucru nu poate decât să se rănească și mai mult.

Blefarita solzoasă

Cel mai frecvent tip de inflamație. Cel mai adesea alții se dezvoltă din ea. Pleoapele devin mai întâi roșii și se umflă. Marginile devin groase, dense. Acolo unde cresc cili, pot fi văzuți solzi cenușii. Treptat, în locul lor, puteți observa descărcarea de puroi. Genele cad în timp.

Blefarita ulcerativă

În primul rând, blefarita solzoasă se dezvoltă la pisici (foto de mai jos). Când crustele de puroi se usucă și cad, se formează o suprafață ulcerativă pe suprafața pleoapei. Ulcerele sunt o rană și este întotdeauna poarta către infecție. Inflamația este doar complicată, deoarece microorganismele patogene nu vor „pierde șansa” prin ele de a intra în corp.

Pe măsură ce boala progresează, unele zone devin cicatriciale. Și acest lucru duce la strângerea pielii. Ca urmare, principalele simptome ale blefaritei la pisici devin „pe față” - volvulus sau eversie a pleoapei. Genele nu cresc, pleoapa nu acoperă complet ochii.

Pleoapă dureroasă la o pisică

Blefarita Meibomiană

Acest tip de blefarită la pisici se dezvoltă datorită secreției crescute de secreții din glandele meibomiene (cei care au avut orz în ochi cel puțin o dată, imaginați-vă unde se află această glandă, deoarece se inflamează și se umflă). Marginea pleoapei se îngroașă vizibil și devine roșie. Pus apare destul de repede datorită faptului că microflora patogenă a reușit să pătrundă în conducta acestor glande..

Este necesar să tratați un animal de companie sub supravegherea unui medic veterinar!

Cauze

Care sunt cauzele blefaritei la pisici? Din cauza a ceea ce ochii rănesc?

 • Microorganisme patogene. Viruși și bacterii. Dintre bacterii, cea mai frecventă cauză de blefarită la pisici este coci piogeni (stafiloid și strepto).
 • Paraziți, în special acarienii subcutanati (bolile se numesc demodicoză, râie sarcoptică). Doar nu sunt afectate doar pleoapele, ci și fața, gâtul.
 • Ciuperci. Cel mai adesea acestea sunt agenți patogeni ai trichosporiei și microsporiei (lichen).
 • Alergie. Poate fi pentru alimente, medicamente, praf, plante sau orice altceva. Există mii de alergeni în natură!
 • Leziuni la nivelul ochiului, de obicei răni (cum ar fi după o luptă sau zgârieturi).
 • Seboree. Atunci când munca glandelor sebacee este întreruptă, atunci nu numai că stropesc animalul cu mătreață, dar apar și solzi pe pleoape.
 • Transplantul de conducte salivare.

Ce fel de operații nu sunt efectuate de medicii veterinari. Și dacă glandele lacrimale ale animalului nu produc suficiente lacrimi, atunci animalul de companie are ochii uscați. Nu este doar neplăcut, este destul de dureros. Și pentru a nu picura în mod constant picături (nu poți fi cu el zile întregi de-a lungul vieții unei mustăți), canalele glandelor salivare sunt „transferate” chirurgical. Dar totuși, saliva este mai „agresivă” în comparație cu lacrimile (saliva ajută nu numai la umezirea alimentelor din gură, dar conține o mulțime de enzime care încep să descompună ceea ce este deja mestecat în gură). Prin urmare, pot apărea probleme oculare.

 • Boli endocrine și autoimune. Lista este imensă. Diagnosticul va fi pus numai de către un medic veterinar calificat după o examinare cuprinzătoare, efectuând o grămadă de examinări suplimentare.

Tratament

Tratamentul unei pisici și a unei pisici care suferă de blefarită ar trebui să fie cuprinzător și numai sub supravegherea unui medic veterinar. Pe baza cercetărilor, el trebuie să găsească cauza și să o elimine..

În cazul în care microorganismele sunt de vină, atunci va fi necesară o terapie cu antibiotice sau imunoglobuline. Dacă se găsește un acarian subcutanat, atunci tratamentul unei pisici pentru blefarită și demodicoză / râie sarcoptică va dura luni de zile. În plus, trebuie să fii foarte atent, deoarece aceste boli sunt zooantroponoze parazitare. Și zona zoster nu este ușor eliminată. Tricofitoza poate fi în continuare distrusă cu ajutorul a trei vaccinări (cu intervale de 10-14 zile) și utilizarea constantă a unguentelor fungicide speciale, dar va fi mai dificilă cu microsporia. Nu există vaccin împotriva acestuia și este foarte dificil să scapi de el numai cu unguente..

Antibioticele vor trebui utilizate nu numai sub formă de unguente, ci și injectate. Dar unele dintre proceduri vor trebui să fie încredințate medicului veterinar - introducerea suspensiilor și emulsiilor antibacteriene în cavitatea conjunctivală. Singur, fără medic veterinar, nu poți stăpâni tratamentul unei pisici pentru blefarită acasă. Abordarea ar trebui să fie cuprinzătoare, adică vor exista o mulțime de medicamente pentru a ataca boala din toate „părțile”.

Prevenirea blefaritei

Prevenirea blefaritei la pisici nu este ușoară. Dacă cu ajutorul vaccinării este încă posibil să se protejeze un animal de companie de agenții cauzali ai anumitor boli virale și trichofitoză, atunci nu există remedii miraculoase de la bacterii și căpușe subcutanate. Aici, doar izolarea animalului de companie de animalele bolnave și fără stăpân vă va salva. Și ei înșiși ar trebui să-și spele bine mâinile, îmbrăcămintea exterioară, precum și pantofii, să se ascundă imediat în dulap, astfel încât mustața să nu miroasă și să nu lingă nimic. Nu uitați să vă vizitați medicul veterinar.

Trebuie să fii constant vigilent și atent. După ce ai mângâiat un animal pe stradă (sau acasă cuiva), riști să-ți infectezi nu numai animalul cu patru picioare, ci și pe tine însuți. Acest lucru se aplică nu numai lichenului, ci și acarienilor subcutanati. În plus, blefarita „merge” rapid la conjunctivă, provocând inflamații, iar corneea (provocând cheratita). Unde vor merge alte procese inflamatorii este dificil de prezis. Un lucru este sigur, animalul de companie nu se va descurca numai cu umflarea și roșeața pleoapelor.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Blefarita la pisici și pisici