Pisicile au tuberculoză?

Dintre bolile periculoase care afectează corpul uman, tuberculoza se poate distinge separat. Boala afectează în majoritatea cazurilor plămânii și poate fi fatală. Și mulți oameni se întreabă dacă pisicile sunt bolnave de tuberculoză, este la fel de periculoasă pentru ele ca și pentru oameni? Ar trebui să studiați această boală mai detaliat..

O cauză comună a tuberculozei la pisici este bacteria Mycobacterium bovis. Este răspândit în mediu printre alte animale, afectând cel mai adesea bovine, dihorii, bursucii sau câinii. Se numește adesea și „infecție bovină”. Bacteriile pot pătrunde în corpul animalului de companie prin lapte contaminat sau de la un alt animal bolnav. Infecția din mediu nu este exclusă, deoarece pisicilor le place să examineze tot ceea ce le înconjoară..

Poate provoca tuberculoză și un alt tip de bacterii: Mycobacterium microti, care afectează rozătoarele mici. Există o transmitere alimentară a bolii: de la un animal bolnav la un vânător. Deși se dezvoltă destul de rar la pisicile domestice, este mult mai severă decât la Mycobacterium bovis

Grupuri de risc în rândul pisicilor:

 • Pisoii și pisicile la vârstă (în primii, imunitatea este insuficient dezvoltată, în cel din urmă, este slăbită de bolile trecute și de anii trăiți);
 • Animale slăbite (dacă o pisică este bolnavă, atunci puterea ei poate să nu fie suficientă pentru a rezista infecției cu micobacterii);
 • Pisicile care trăiesc în creșe cu încălcări ale condițiilor sanitare și igienice (infecția are loc de la individ la individ)

Patogenie

Pisicile suferă de tuberculoză în două etape: primară și secundară. Cel mai adesea, infecția apare direct prin plămâni, dar poarta de intrare a infecției poate fi și cavitatea bucală, o rană pe piele sau membrana mucoasă a ochiului. De îndată ce agentul patogen intră în corpul animalului de companie, începe activarea sistemului imunitar: producerea de anticorpi concepuți pentru combaterea bacteriilor.

În locul în care a intrat bacilul tubercular, se dezvoltă focarul principal al inflamației. Poate fi localizat în organele respiratorii, faringe, pe amigdalele. Apoi, în funcție de frecvența leziunii, apar ganglionii limfatici, intestinele și pielea. Din focarul principal al leziunii, bacteria începe să circule cu sângele în tot corpul, ceea ce poate provoca un proces inflamator în alte organe.

Dacă pisica are o imunitate puternică, atunci focarele tuberculozei se vindecă în timp, iar boala este închisă.. În acest caz, animalul de companie este purtător de infecție. Și de îndată ce corpul are un eșec al imunității, se activează micobacteria, răspândită în tot corpul, care poate fi considerată o tranziție la stadiul tuberculozei secundare.

Simptome de tuberculoză

Semnele TBC la pisici vor depinde de locul în care au pătruns bacteriile.. Dacă procesul nu este generalizat, atunci simptomele vor corespunde organului afectat:

 • Intestinele (infecția intră pe cale alimentară prin carne, lapte, consumate de rozătoare infectate. În intestinul afectat se formează leziuni, provocând apariția simptomelor precum vărsături, diaree, scădere în greutate și pofta de mâncare. Pisica devine letargică și letargică).
 • Piele (un animal de companie se infectează prin contactul cu alte pisici, cel mai adesea în lupte. Este exact cum arată rănile care nu se vindecă ca tuberculoza cutanată. În plus, la examinare, se pot observa ganglionii limfatici măriți. Dacă infecția pătrunde mai adânc, mușchii și oasele sunt afectate. Apoi șchiopătura se alătură semnelor infecției).
 • Plămâni (animalul se îmbolnăvește, se infectează prin picăturile din aer. Simptomele tuberculozei la pisică sunt tuse latră persistentă, respirație grea. Odată cu progresul bolii, se deschide hemoragia pulmonară. Este posibil ca infecțiile secundare să apară din cauza unei scăderi critice a imunității).
 • Ochii (inflamația pleoapelor, înroșirea proteinelor, lacrimare, reacție la lumină, descărcare lacrimal-purulentă. În bolile severe, granuloamele tuberculoase se formează pe globii oculari).

Înfrângerea tuturor organelor și sistemelor se numește tuberculoză generalizată. În acest caz, procedează mult mai sever: capacitatea sistemului imunitar de a combate bacteriile din mediu scade brusc. Acest lucru se manifestă prin răni vindecătoare prost, ulcere și alte leziuni ale pielii. Pierderea poftei de mâncare este însoțită de vărsături și diaree, animalul începe rapid să slăbească. În acest stadiu există riscuri ridicate de contractare a tuberculozei..

Diagnosticul tuberculozei

Este imposibil să se determine că animalele au tuberculoză acasă. Semnele clinice nu sunt o confirmare sigură a bolii, prin urmare este necesar să se utilizeze metode moderne de diagnostic:

 • Radiografie (este posibil să se detecteze focare de infecție pe plămâni, se pare ca o întunecare în imagine. Dacă este necesar, verificați oasele și organele abdominale).
 • Testul tuberculinei (introducerea tuberculinei în organism. Când apare o reacție alergică, se presupune o infecție).
 • Un frotiu conform lui Ziehl - Nielson (un specialist colorează frotiul rezultat cu substanțe chimice speciale. Când ajung pe micobacterie, bacilul este colorat. Această metodă necesită o pregătire specializată atentă și depinde de cât de competent a fost luat frotiul).
 • Semănat pe micobacterii (lichidul biologic este semănat pe un mediu special cu cultivarea sa ulterioară într-un termostat. Dezavantajul metodei este durata însămânțării culturii, care poate ajunge la câteva luni. Se observă că, chiar și cu un frotiu pozitiv Ziehl-Nielson, semănatul poate să nu dea creșterea culturii).
 • PCR (metoda constă în identificarea ADN-ului agentului cauzal al bolii. Principalul său dezavantaj în raport cu tuberculoza este că nu toate tipurile de bacili pot fi detectate).

După identificarea agentului cauzal al infecției, se determină riscul de infecție al proprietarului animalului de companie și se identifică sursele de infecție. După aceea, este posibilă selectarea tratamentului optim..

Tratamentul tuberculozei

Orice fel de bacil al acestei boli poate fi periculos pentru oameni. Mai mult, micobacteria poate trece de la pisică la proprietar și invers. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se detectează Mycobacterium bovis la un animal de companie. În acest caz, tratamentul unei pisici cu tuberculoză nu este recomandat. Medicul vă va sfătui să eutanasiați animalul. Această decizie este asociată nu numai cu riscul de infectare a proprietarului animalului, ci și cu șansele reduse de recuperare la pisică..

Dacă, totuși, se decide tratarea animalului de companie, atunci trebuie să fiți pregătiți pentru următoarele nuanțe:

 • Medicii descurajează puternic tratarea unui animal bolnav.
 • Veterinarul este obligat să raporteze cazului de depistare a tuberculozei autorităților competente.
 • Proprietarul unei pisici infectate va trebui să se înregistreze la un fizioterapeut și apoi să facă periodic teste de diagnostic pentru tuberculoză.

Tratamentul trebuie efectuat sub supravegherea strictă a unui medic veterinar, auto-medicație, trebuie evitate metodele alternative de eliminare a infecției.

Medicamente esențiale pentru tratamentul tuberculozei la pisici:

 • Rifampicină;
 • Macrolide;
 • Clofazimină;
 • Izoniazidă;

Este posibil să se utilizeze atât un grup de medicamente, cât și mai multe simultan, conform unei anumite scheme. În același timp, succesul tratamentului nu poate fi garantat..

Prevenirea tuberculozei

Vaccinările împotriva tuberculozei la animale nu au fost dezvoltate, astfel încât proprietarul nu poate decât să-și monitorizeze atent pisica. Este necesar să curățați și să ventilați în mod regulat spațiile, pentru a exclude contactul animalului cu pisicile de pe stradă.

Nutriția rațională ar trebui să însemne excluderea din meniu a cărnii crude și a laptelui nefiert. Pisica trebuie verificată în mod regulat de către un medic veterinar.

Dacă animalul mai merge pe stradă, unde există mulți frați de stradă, atunci după fiecare contact cu pisica, este necesar să se efectueze un tratament igienic al mâinilor, iar copiii nu ar trebui să se joace cu animalul de companie.

Trebuie amintit că, în majoritatea cazurilor, nu este posibil să se salveze nu numai animalul de companie, dar există și un risc imens de infectare a membrilor familiei..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile au tuberculoză?