Cele mai periculoase 12 boli ale budgerigarelor

Cele mai periculoase 12 boli de perrui

În acest articol voi lua în considerare principalele boli ale budgerigarelor. Voi enumera principalele tipuri de afecțiuni ale papagalilor domestici și simptomele acestora. Vă voi spune care dintre ele sunt periculoase pentru oameni.

Ce pot face rău prietenii

Durata de viață a budgerigarilor în captivitate este de 10-15 ani.

Cu toate acestea, aceste animale de companie vesele și active suferă adesea de boli care pot ucide într-un timp scurt. Bolile papagalilor pot dura de la câteva zile până la un curs cronic al întregii vieți.

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Budgerigarele, ca și alte animale de companie, sunt susceptibile la diferite boli.

Cele mai frecvente boli ale papagalului ondulat pot fi împărțite în trei grupe:

 • parazit;
 • infecțios;
 • boli netransmisibile cauzate de îngrijiri necorespunzătoare și condiții de detenție.

Să luăm în considerare fiecare dintre aceste grupuri în detaliu..

Tipuri de paraziți la păsările de curte

Papagalii tineri sunt infectați cel mai adesea cu paraziți..

Un animal de companie se poate îmbolnăvi mâncând alimente contaminate, ciocănind pe ramuri aduse de pe stradă, precum și de la alte rude bolnave.

Helminthiasis

Cele mai periculoase 12 boli de papagal
Papagalii sunt susceptibili la helmintiază - viermi

Păsările decorative, inclusiv budgerigarele, suferă de ascaris, capillaria și tenii. Mâncând pe conținutul intestinelor, helminții privează papagalul de substanțe nutritive importante din micro și macro elemente. Animalul de companie, începând să se îmbolnăvească, pierde mult în greutate, starea generală se înrăutățește din cauza intoxicației severe cu produsele reziduale ale paraziților.

Infecția umană cu helminți de la un papagal este puțin probabilă.

Acarienii

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Leziunea bifează

Paraziții externi ai păsărilor ornamentale care se hrănesc cu pielea, puful, penele și grăsimea penelor le conferă mari inconveniente. Animalul de companie refuză să mănânce, devine nervos și agresiv, nu doarme bine, tușește.

Simptomele knemidocoptozei (infecție cu un acarian cu mâncărime) se caracterizează prin apariția de creșteri și peeling pe piele în jurul ochilor, labe și stratul cornos al ciocului. Pasărea devine letargică, refuză să mănânce și roade pe picioare.

Mâncător pufos, un alt tip de căpușă care se hrănește cu sânge și particule ale stratului cornos. Înfrângerea de către mâncătorul pufos se caracterizează prin tulburări ale pielii, penei și pufului. Paraziții se înmulțesc rapid, afectând zone întinse ale corpului. Papagalul mănâncă constant, nu mănâncă practic nimic și nu doarme.

Puricii

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Puricii de pasăre

Binecunoscutele purici parazitează și corpurile ondulate de pe corp. Puricii păsărilor afectează păsările în perioada în care pasărea incubează ouăle și are grijă de descendenți. Păsările active și mobile sunt mai puțin susceptibile de a „prinde” acești paraziți.

O infecție cu purici de pasăre este asociată cu mâncărime, anxietate, leziuni ale pielii, tulburări de somn și refuzul alimentelor.

Boli infecțioase

Bolile infecțioase ale papagalului sunt mai puțin frecvente, dar extrem de dificil de tratat. Unele dintre ele sunt periculoase pentru sănătatea umană..

Micoplasmoza

Agentul cauzal al bolii este bacteria Mycoplasma taceae.

Papagalii sănătoși sunt infectați cu micoplasmoză de la păsările bolnave, cel mai adesea de picături în aer..

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Agentul cauzal al micoplasmozei

Această boală este însoțită de scurgeri apoase din nări, strănut, dificultăți de respirație, scăderea apetitului și imobilitate. Papagalul își asumă adesea o poziție caracteristică (volane), iar pene umede pot fi văzute în jurul ochilor.

Agentul cauzal al bolii nu reprezintă un pericol pentru oameni. Păsările sunt adesea purtători constanți ai agentului patogen.

Stresul sever și condițiile de detenție insalubre pot afecta tranziția bolii la faza activă.

Psitacoza (psittacoza, boala "papagalului")

Agentul cauzal al bolii este parazitul intracelular Chamydia psittaci.

Acest microorganism este prezent la aproape majoritatea reprezentanților papagalilor. Stresul este un catalizator pentru debutul și dezvoltarea bolii.

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Papagal bolnav de psitacoza

Semnele unei boli frecvente includ curgerea nasului, strănut, respirație grea, diaree, scădere în greutate și letargie. Afectând sistemele respirator și digestiv și cardiac, boala „lovește” ochii, iar pasărea poate deveni orb complet.

Această boală este adesea fatală, altfel pasărea va purta o boală gravă pentru tot restul vieții..

Boala poate fi transmisă oamenilor prin mijloace aerogene prin particule de puf și fecale uscate de păsări. Boala este vindecabilă, cu toate acestea, există o probabilitate mare de complicații și infecții repetate cu psitacoză.

Salmoneloză

O boală periculoasă care afectează tractul gastro-intestinal.

Agentul cauzal al salmonelozei este bacteria în formă de tijă Salmonella typhimurium

Odată ajunși în organism, bacteriile provoacă intoxicații severe ale corpului, perturbă tonusul vascular și afectează sistemul nervos. Principalele simptome ale salmonelozei sunt diareea severă și slăbiciunea păsării. În timp, pasărea poate observa îngălbenirea membranelor mucoase, cianoza membrelor (picioarelor), umflarea articulațiilor.

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Salmonella

Cel mai adesea, infecția are loc prin consumul de furaje contaminate, apă murdară și coji de ouă nesterile. Poate fi vindecat cu antibiotice.

Boala este periculoasă pentru oameni. Lipsa tratamentului poate duce la complicații grave, inclusiv la moarte..

Candidoza

Boala este cauzată de drojdia Candida.

Dezvoltarea bolii este facilitată de hrănirea slabă, imunitatea slabă, tratamentul antibiotic pe termen lung. Simptomele pot varia în funcție de organul afectat..

Cele mai periculoase 12 boli de papagal
Agentul cauzal al candidozei

Animalul are probleme de respirație, îngroșarea gușei, apare placă albă pe membranele mucoase, regurgitare a alimentelor, pierderea poftei de mâncare, apatie.

Nu s-au înregistrat cazuri de infecție cu candidoză umană de la o pasăre, dar o persoană poate „recompensa” cu ușurință o pasăre cu această boală periculoasă.

Aspergiloza

Infecție fungică datorată membrilor genului Aspergillus.

Aspergiloza nu are simptome pronunțate. Cu toate acestea, pasărea poate avea dificultăți de respirație și respirație șuierătoare..

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Agentul cauzal al aspergilozei

Dacă boala devine cronică, papagalul pierde în mod semnificativ în greutate, starea învelișului de pene se înrăutățește, animalul de companie devine letargic și inactiv.

Aspergiloza este periculoasă pentru oameni. În cazuri avansate, poate provoca leziuni ale sistemului respirator și nervos. Această boală se transmite prin inhalare, inclusiv de la papagali.

Tuberculoză

O boală cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis avium.

Infecția are loc prin picături aeropurtate, prin furaje, fecale ale unei păsări bolnave. Simptomele nu apar imediat, boala este prelungită. Tuberculoza afectează organele respiratorii, tractul gastro-intestinal, sistemul osos și uneori pielea.

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Bacil tubercular

Principalele simptome sunt diaree severă, dificultăți de respirație, lipsa poftei de mâncare, leziuni articulare, neoplasme cutanate, noduli pe membranele mucoase, anemie.

Bacteria mycobacterium avium nu provoacă tuberculoză la om, dar este totuși periculoasă, deoarece poate fi dăunătoare sănătății.

Bolile netransmisibile și simptomele acestora

Rece

Apariția unei răceli la un papagal este rezultatul unei încălcări a regimului de temperatură a păstrării păsării. Principalele simptome ale bolii budgerigar se manifestă sub formă de ieșiri apoase din cioc, strănut, respirație grea, pasivitate. În același timp, animalul de companie tremură constant, refuză să mănânce și să bea.

Otrăvire

Otravirea papagalului poate apărea din cauza utilizării apei stătute, a hranei de calitate slabă și a intoxicației corpului. Animalul de companie are diaree, vărsături, refuz complet de hrană, aruncarea capului înapoi, slăbiciune, uneori paralizie.

La primele simptome de otrăvire, un papagal ar trebui să fie prevăzut cu multă apă proaspătă și să contacteze imediat un medic veterinar.

Inflamația gușei.

Inflamația gușei - o boală comună a budgerigarelor.

Simptomele inflamației mucoasei unui organ pot fi confundate cu simptome de otrăvire sau răceală.

În primul rând, pasărea își pierde interesul pentru jocuri, nu mai scoate sunete. Mai târziu, apare un miros acru caracteristic al conținutului gușei. În ultimele etape, gușa animalului se umflă, mușchii gușei încetează să mai funcționeze normal, membranele mucoase devin albăstrui, pasărea nu mai mănâncă și nu bea.
Motivele manifestării acestei boli sunt diferite..

Când apar primele simptome, proprietarul trebuie să contacteze un medic veterinar.

Cum să înțelegeți că un papagal este bolnav

Cele mai multe dintre simptomele primare ale bolii budgerigar sunt ușor de identificat. Ce ar trebui să fie alarmant:

 • lipsa poftei de mâncare;
 • consumul excesiv sau refuzul apei;
 • letargie, apatie;
 • modificări ale culorii și consistenței excrementelor;
 • mișcări intestinale frecvente, vărsături;
 • descărcare de la ochi și cioc;
 • dificultăți de respirație, tuse, strănut;
 • mâncărime;
 • pierderea penelor;
 • scuturarea sau aruncarea capului înapoi;
 • șchiopătarea, convulsiile.

Acestea nu sunt toate simptomele care însoțesc bolile de papagal. Mai sunt multe. Cu toate acestea, prezența semnelor de mai sus va fi un apel de trezire pentru proprietar. Primul lucru de făcut este să înțeleagă cu ce este bolnav și să înceapă tratamentul imediat.

Cele mai periculoase 12 boli de perrui
Dacă găsiți simptome ale bolii la un papagal, contactați un ornitolog

Majoritatea bolilor budgerigarelor sunt asociate cu calitatea hrănirii, păstrării și îngrijirii animalului de companie. Inspecția regulată a păsării, crearea condițiilor favorabile și atenția sunt garanția sănătății prietenului cu pene.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cele mai periculoase 12 boli ale budgerigarelor