Vârsta pisicii când poate fi sterilizată

Fiecare proprietar, care cumpără un pisoi, se confruntă cu problema sterilizării.

Ce este și la ce vârstă pisicile sunt sterilizate în acest articol..

Ce este sterilizarea?

Când animalele de companie îmbătrânesc, vine o perioadă de instincte naturale - dorința de reproducere. Pisicile încep să marcheze fiecare colț al apartamentului cu un secret mirositor, iar pisicile ronțăesc neîncetat și organizează „concerte” în întuneric, chemând un partener. Un astfel de comportament, desigur, provoacă disconfort proprietarilor lor. Sterilizarea rezolvă această problemă.

Pisică sterilizată
Pisică sterilizată

Definiție

Sterilizarea este o operație chirurgicală efectuată unui animal pentru îndepărtarea organelor de reproducere. Astfel, secreția hormonului estrogen este suprimată și funcțiile de reproducere ale corpului sunt neutralizate..

Un alt plus al sterilizării este efectul asupra caracterului și comportamentului. O pisică castrată este mai liniștită, plăcută și prietenoasă. Într-un cuvânt - un animal de companie drăguț.

Chirurgie la domiciliu și în clinică

Clinicile veterinare moderne pot oferi două tipuri de sterilizare: direct în clinică și cu o vizită la domiciliu. Pisicile tinere și sănătoase, de regulă, tolerează bine sterilizarea și, sub rezerva tuturor prescripțiilor medicului, pot fi ușor restaurate acasă. Avantajele și dezavantajele ambelor metode de efectuare a operației vor fi luate în considerare în continuare..

Beneficiile intervenției chirurgicale în clinică:

 • Prezența tuturor condițiilor pentru operațiune;
 • Reducerea probabilității unor situații neprevăzute;
 • Posibilitatea intervenției chirurgicale, dacă dintr-o dată ceva nu merge bine;
 • Prezența unui spital pentru reabilitarea animalului sub supravegherea non-stop a specialiștilor.

Dezavantajele intervenției chirurgicale în clinică:

 • Timpul petrecut pentru transportul animalului la clinică și înapoi;
 • Așteptarea obositoare pentru sfârșitul operației;

În ceea ce privește sterilizarea la domiciliu, situația este următoarea:

Operațiune
Operațiune

Beneficiile sterilizării la domiciliu:

 • Pisica nu simte stresul de a călători într-un loc necunoscut și de a rămâne acolo (unele ronțăle se panică atunci când părăsesc apartamentul de acasă);
 • Absența agenților patogeni ai diferitelor infecții și riscul de îmbolnăvire cu ei (cu condiția ca pisica să nu fie vaccinată);
 • Abilitatea de a selecta ora sosirii medicului veterinar este o caracteristică utilă pentru cei care sunt la serviciu non-stop;

Dezavantaje ale sterilizării la domiciliu:

 • Sterilitatea absolută este aproape imposibilă;
 • Nu există nicio modalitate de a răspunde rapid la o problemă anormală.

Orice medic veterinar poate efectua o operație de sterilizare cu abilitățile potrivite. Principalul lucru este că clinica este verificată, iar escrocii nu vin la tine.

Metode de sterilizare:

 1. Clasic: printr-o incizie a pielii de până la 3 cm lungime sub buric.
 2. Printr-o incizie laterală: diferența față de clasic este doar în locul inciziei - pe lateral și nu pe stomac.
 3. Printr-o incizie ultra-mică cu cârlig chirurgical: o incizie mai mică de 1 cm. ovarele sunt ridicate și scoase cu un cârlig.
 4. Sterilizare laparoscopică: chirurgie în cavitatea abdominală prin două puncții pe abdomen.
La veterinar
La veterinar

Care este diferența față de castrare?

Care este diferența?

Majoritatea oamenilor cred că castrarea se aplică exclusiv pisicilor, iar castrarea se aplică pisicilor. Cu toate acestea, această judecată nu este adevărată. De fapt, ambele sunt castrate..

Castrarea este o operație de îndepărtare a tuturor organelor de reproducere „sub curățenie” - testicule la pisici și uter cu ovare la pisici.

Sterilizarea se face pentru pisici. În acest caz, numai ovarele sunt îndepărtate din ele, iar uterul rămâne „pentru a-și trăi propria viață”. Ce operație este mai bună: castrare sau sterilizare?

Ce e mai bine?

În timpul sterilizării clasice, numai ovarele sunt îndepărtate, uterul rămâne la locul său. Nu moare din cauza fluxului de sânge conservat către ea. Dar nu îndeplinește nicio funcție utilă destinată ei în mod natural. În același timp, există un risc ridicat de boală a acestui organ. Inflamație sau chiar cancer - orice se poate întâmpla. Deci, de ce să pui un animal de companie în pericol lăsând o bombă cu ceas în corpul său?

În acest sens, medicii din întreaga lume au abandonat aproape toți forma clasică de sterilizare, conducând castrarea pisicilor și pisicilor. Dar, deoarece majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să aplice „neutru” și „neutru” la pisici și respectiv la pisici, acești termeni sunt păstrați pentru a facilita comunicarea..

La ce vârstă poți steriliza?

Determinarea vârstei în care o pisică poate fi sterilizată este după cum urmează: cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cea mai favorabilă vârstă pentru aceasta este de 7,5 luni, nu mai devreme. Operația la vârsta de 4-5 luni este plină de întârzieri în dezvoltare, precum și de complicații postoperatorii datorită faptului că organismul este încă în curs de dezvoltare. Uneori sterilizarea se efectuează la vârsta de șase luni, dar numai dacă animalul cântărește 2,5-3 kg.

Când este cel mai bun moment pentru sterilizare?

După cum sa menționat mai devreme, cea mai bună vârstă pentru stăpânirea pisicilor este de 7 până la 8 luni. Cu toate acestea, la o întâlnire cu un medic veterinar, proprietarii de pisici au inevitabil o serie de întrebări clarificatoare, la care vom încerca să răspundem în acest articol..

Kitty
Kitty

Pisicile sunt sterilizate în timpul estului??

Da, dar efectuarea procedurii în această perioadă poate contribui la un proces de vindecare mai dificil și la „retragerea” din anestezie. De regulă, medicul sfătuiește să sterilizați animalul cu două săptămâni înainte sau după estrus. Există cazuri în care perioada de „vânătoare” la o pisică durează aproape continuu („răgazul este de la 1 la 5 zile). Nu există nicio modalitate de a număra două săptămâni aici, iar medicii recomandă sterilizarea pentru a evita epuizarea animalului cu mustaț..

Pisica ar trebui să mielă cel puțin o dată înainte de a steriliza??

Nu! Stereotipurile proprietarului precum „a cunoaște bucuria de a fi mamă” și „a te simți femeie” nu sunt altceva decât transferul instinctelor și judecăților umane către, chiar dacă este cel mai iubit, dar totuși animal.

Pisicile, spre deosebire de oameni, sunt ghidați mai degrabă de instincte decât de emoții atunci când se reproduc. Cu alte cuvinte, nu le pasă dacă au sau nu pisoi. Mai mult, dacă pisica s-a miel o dată, sterilizarea ulterioară ar putea să nu mai ajute. Faptul este că, înainte de prima sarcină, hormonul estrogen, care contribuie la ronțăitul și urletele ei nocturne, este secretat doar de ovare. Prin urmare, îndepărtarea organelor genitale oprește secreția, fondul hormonal se nivelează și recidivele nu apar. Și după producerea descendenților, hormonul începe să secrete alte glande de secreție în organism. Prin urmare, sterilizarea nu poate ajuta niciodată..

Gândirea stereotipată a proprietarilor poate împiedica sterilizarea să-și îndeplinească funcția directă - pentru a-i salva de la concertele de noapte și de agitația ulterioară cu descendenți pufoși.

Sunt sterilizate pisicile gravide??

Da, dar această operație se numește „extirparea uterului gravid” și se efectuează numai în cazul indicațiilor adecvate ale medicului veterinar, de exemplu, dacă este necesar să se salveze viața unui puroi. O pisică sănătoasă nu este sfătuită să se supună acestei proceduri, deoarece atunci când transportă descendenți, corpul pisicii se schimbă foarte mult atât în ​​termeni hormonali, cât și fizici. Există un risc ridicat de hemoragie extinsă în timpul intervenției chirurgicale și recuperare dificilă după aceasta. În plus, cicatricea din această operație va fi mult mai lungă decât în ​​cazul celor convenționale.

Și totuși circumstanțele tuturor sunt diferite și, dacă proprietarii, insistând, înțeleg clar riscurile asociate unei astfel de proceduri, medicii veterinari cedează de obicei.

Am nevoie de vaccinări înainte de operație?

Toate vaccinările sunt opționale, dar foarte de dorit. Mai mult, acestea ar trebui făcute cu o lună înainte de operație. Clinicile veterinare sunt pline de alte animale bolnave, inclusiv de cele cu afecțiuni virale. Anestezia administrată în timpul procedurii poate slăbi sistemul imunitar, astfel încât pisica trebuie vaccinată pentru a evita îmbolnăvirea. Mulți medici sugerează utilizarea unui ser universal - globulina, dar nu oferă o garanție absolută a protecției animalului. Prin urmare, este mai bine să nu riscați, să luați toate vaccinările și să vă înscrieți pentru sterilizare într-o lună.

După operație
După operație

Până la cât de vechi se poate efectua operația?

Cu timpul cel mai favorabil pentru operațiune sortat. Dar la ce vârstă se poate steriliza o pisică? Desigur, animalele sunt sterilizate după 8 luni. Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți: cu cât pisica este operată mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea de complicații în timpul și după procedură..

Dacă decideți să sterilizați o pisică de peste 10 ani, vi se vor oferi următoarele examinări:

 • Biochimia sângelui;
 • Consultare cu un cardiolog;
 • Verificarea lucrării inimii.

Concluzie

Sterilizarea este una dintre cele mai frecvente operații efectuate în clinicile veterinare. În condiții normale, animalul dvs. de companie nu este în pericol. Principalul lucru este să decidă operația cât mai devreme posibil și să pre-vaccinați animalul. Veterinarul vă va spune despre restul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vârsta pisicii când poate fi sterilizată