Este posibil psoriazisul la pisici: răspundem la întrebare în detaliu

Probabil, este dificil să găsești cel puțin o dată în viață o persoană care nu a văzut sau a auzit niciodată despre publicitatea „remediilor miraculoase” destinate tratamentului psoriazisului. Mai mult, interesul oamenilor pentru acest subiect este constant ridicat. Acest lucru se datorează gravității și neplăcerilor estetice ale bolii. Puțini oameni se gândesc dacă psoriazisul este posibil la pisici. Cu toate acestea, nici medicii veterinari nu au un consens în această privință..

Ce este psoriazisul?

Acesta este un lucru special, boală specifică natura neinflamatoare. Numele bolii este o trasare directă a cuvântului grecesc antic psoriazis, care poate fi tradus ca „prurit”. Într-adevăr, cei care suferă adesea se zgârie, deoarece pielea lor începe să le ofere proprietarilor lor multe probleme. Se întâmplă așa pentru că stratul exterior al epidermei se înrăutățește brusc, apar solzi pe piele, de ce pacientul începe să semene cu un pește care s-a găsit accidental pe țărm și a reușit deja să se usuce.

Deci, pisicile fac psoriazis? Într-adevăr, aceste animale pot prezenta adesea simptome similare cu manifestările clinice ale acestei boli la om. Pielea afectată începe să mănânce puternic și, uneori, animalul de companie se răstoarnă literalmente de atacurile de "prurit" acut. Dar aproape toți specialiștii veterinari cred că nu există psoriazis la pisici. Există puține excepții. Astfel, profesorul B.S. Yablenik, care a lucrat la problema bolilor de piele ale animalelor domestice în anii 40 ai secolului trecut, a avut o opinie complet opusă..

Se știe că omul de știință a reușit, în condiții experimentale, să provoace o boală similară psoriazisului la câini. În ceea ce privește pisicile, pe parcursul experimentelor lor, pielea lor a devenit acoperită cu cruste și solzi, dar ... Dar totuși, astăzi cercetătorii consideră că psoriazisul este o „durere” exclusiv umană, cauzată de factori specifici de natură autoimună. În ceea ce privește cercetarea lui BS Yablenik, el pur și simplu nu avea metodele și tehnologiile de cercetare care sunt acum. Este foarte probabil ca omul de știință să nu poată provoca psoriazis, ci o formă de eczemă, foarte asemănătoare cu aceasta. Din acest motiv, simptomele psoriazisului la pisici sunt (cel mai probabil) semne ale unor afecțiuni similare ale pielii..

Deci, dacă observați că pielea animalului dvs. de companie pare să se fi „uscat” și a început să se dezlipească puternic, atunci nu ar trebui să clasificați imediat pisica drept „clasă” a psoriazisului. În 99% din cazuri, aceste simptome indică o puternică eczemă sau miliar dermatită. Deci, tratarea „psoriazisului” încă nu merită - nimeni nu a dovedit încă că pisicile o au deloc.

Despre cauzele apariției

Există o mulțime de factori predispozanți pentru aceste patologii, vom enumera doar principalii:

  • Alergii. Alergiile alimentare sunt deosebit de frecvente, precum și reacțiile la mușcăturile de purici, substanțele chimice de uz casnic etc..
  • Bacterian infecții.
  • Micoze și candidoză (cu alte cuvinte, boli fungice etiologie).
  • Infecții parazitare ale pielii. de exemplu, clești și păduchi.
  • Reacții alergice cu helmintic invazii.
  • Boală autoimună (poate singurul caz când este cu adevărat posibil să vorbim despre un analog al psoriazisului la animale).
  • Calitate slabă, defectă hrănire animal, în urma căruia corpul său nu primește suficienți nutrienți, micro și macroelemente. Lipsa vitaminelor A și E afectează în special starea pielii.
  • Hormonal patologie.
  • Idiosincrasie (motive necunoscute).

Prezentare clinică, diagnostic și terapie

În toate cazurile bolilor de mai sus, pe pielea animalului apar numeroase leziuni, se pot forma cruste, ulcere, epiderma începe să se dezlipească. Leziunile sunt uneori limitate la zone mici ale corpului (mai des apar la baza cozii sau a capului). Cel mai rău este atunci când boala acoperă o suprafață semnificativă a corpului. În aceste cazuri, leziunile progresează rapid, deoarece pisica le pieptănă și le linge tot timpul..

De regulă, diagnosticul este destul de simplu de făcut pe baza datelor obținute ca urmare a unei examinări externe. Este foarte important să se ia în considerare localizarea leziunilor. În special, dacă toate leziunile sunt localizate în zona rădăcinii cozii sau a botului, atunci acesta este un motiv pentru a suspecta prezența dermatita de purici (fotografia de mai sus). În general, puricii sunt cea mai frecventă cauză a dermatitei miliare, pe care proprietarii o confundă cu psoriazisul..

Medicul veterinar va preleva probe de păr și piele pentru a determina dacă sunt prezenți purici sau căpușe. Dacă se suspectează dermatomicoza, se iau și răzuiri pentru a crește în continuare cultura agentului patogen pe medii nutritive.

Care este tratamentul pentru "psoriazis" la pisici? Totul depinde de cauza reală a simptomelor. În special, în cazul alergiilor alimentare, în multe cazuri este suficient să întrerupeți hrănirea, ceea ce face ca pisica să fie acoperită cu cruste. În ultimii ani, toate ceaiurile au scăpat de purici, căpușe și păduchi folosind produse cu piretrină. Rețineți că, în cazul infecțiilor parazitare, este important să se proceseze nu numai animalul în sine, ci și locul în care locuiește..

Dermatomicoza este tratată folosind diverse preparate fungicide. Rețineți că patologiile fungice sunt una dintre cele mai neplăcute cauze ale leziunilor cutanate. Sunt dificil de diagnosticat, dificil și destul de scump de tratat. În plus, cursul terapeutic pentru aceste boli este lung, iar toxicitatea medicamentelor utilizate este ridicată..

În cazul paraziților intestinali, totul este mult mai simplu - medicamentele pentru eliminarea lor sunt ieftine, sunt necesare doar două sau trei doze într-o situație cu evoluția cea mai severă a bolii. Indiferent de cauzele leziunilor cutanate, animalul bolnav este prescris antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor și a mâncărimilor severe. Rețineți că aproape toate bolile pe care le-am menționat pot fi vindecate acasă.

Trebuie remarcat faptul că, în tratamentul patologiilor cutanate, este extrem de important să fie strict igienă. O pisică bolnavă trebuie spălată mai des, folosind șampoane antiseptice speciale pentru aceasta (trebuie mai întâi să discutați cu medicul veterinar despre marca lor specifică).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este posibil psoriazisul la pisici: răspundem la întrebare în detaliu