Dirofilarioza - viermi de inimă la pisici

Există multe boli periculoase și extrem de neplăcute în lume, dintre care multe afectează pisicile. Helminthiases sunt deosebit de caracteristice în acest sens. Una dintre cele mai neobișnuite (pentru țara noastră) afecțiuni de acest tip este dirofilariaza la pisici.

Ce este?

Acesta este numele bolii cauzate de „viermii inimii”. A fost identificat și descris pentru prima dată în 1921 (sau în 1922, conform altor surse). Astăzi, cazuri de apariție a acestuia au fost înregistrate în peste 50 de țări, inclusiv în Rusia. Din fericire, marea majoritate a infecțiilor (până acum) apar în Statele Unite și Canada. Nu se cunoaște numărul exact al pisicilor bolnave. În orice caz, există mult mai mulți câini care suferă de aceeași patologie..

Faptul este că este foarte dificil să detectezi prezența acestui parazit la pisici. Se crede că boala viermilor cardiaci este mai frecventă decât chiar virusul leucemiei feline (FeLV) sau virusul imunodeficienței feline (FIV). Dar, în realitate, ultimele două diagnostice se fac cel mai adesea, deoarece medicul veterinar poate să nu știe despre existența dirofilariozei. În Europa și Rusia, această boală este foarte rară (sperăm că va fi așa) și, prin urmare, avem puține informații despre agentul patogen și metodele de tratament. Trebuie să folosim evoluțiile americanilor care au studiat acești viermi încă din secolul trecut..

Informații de bază despre parazit

Viermii cardiaci, Dirofilaria immitis, sunt de tip nematod (viermi rotunzi). Ei, spre deosebire de „omologii lor intestinali), seamănă foarte mult cu nematodele cu viață liberă, dar asemănarea este doar superficială. Locuiesc în atriul și ventriculul drept, precum și în aortă. Sunt descrise cazurile de detectare a acestor helminti în vasele de sânge mai mici ale corpului animalului..

Atenţie!Viermii inimii se găsesc la pisici, câini și dihorii. Se găsesc și la lei de mare, vulpi și lupi, cai, șacali, râși etc. Dacă apelați la medici, atunci în practica lor vor exista cazuri de infectare a oamenilor. Din fericire, din anumite motive, dirofilariaza la om este extrem de rară, chiar și în zonele în care este foarte frecventă la animale.. Ciclul de dezvoltare al acestui parazit este foarte interesant..

Femelele cu maturitate sexuală (și acești viermi sunt dioici) aruncă în mod regulat larve în fluxul sanguin, care se numesc microfilarii. Spre deosebire de câini, în al căror corp „juvenilii” pot trăi până la doi ani, în fluxul sanguin al pisicilor, pot rezista la ceva timp de aproximativ 10 zile (și acest lucru provoacă dificultăți în diagnostic). „Sarcina maximă” pentru larvă este de a pătrunde în corpul unui țânțar sau țânțar care s-a lipit de o pisică. Dacă ea a reușit, atunci în corpul insectei se dezvoltă la etapa următoare, petrecând aproximativ două săptămâni pe acest lucru. După aceea, larvele migrează în gura țânțarului și așteaptă o oportunitate.

Apare atunci când un fraier de sânge se agață de un animal sănătos. Odată cu saliva parazitului, microfilariile intră în fluxul sanguin general al pisicii și se reped în țesutul subcutanat și în mușchi. Durează aproximativ opt luni de la momentul mușcăturii până la momentul în care apar primele semne clinice la pisici. Această circumstanță joacă un rol important în diagnostic.

Interesant! Spre deosebire de câini, care pot avea până la câteva sute de viermi de inimă în inimă și în vasele de sânge, pisicile infectate nu au de obicei mai mult de trei până la patru helminți (sau chiar unul singur). Din nou, la câini, paraziții pot atinge vârsta venerabilă de 7,5 ani, în timp ce într-un corp felin nu pot rezista timp de trei ani..

În multe cazuri, nu există microfilarii în fluxul sanguin al unei pisici bolnave. Și dacă există, perioada maximă înregistrată a vieții lor este de trei luni, dar mai des - nu mai mult de zece zile. Este important să se ia în considerare faptul că, chiar dacă sângele unui animal bolnav este transfuzat la o pisică sănătoasă, nu i se va întâmpla nimic, larvele vor fi pur și simplu distruse de sistemul imunitar. Este vital ca parazitul să se „maturizeze” la țânțar.

Tablou clinic

Din nou, dacă comparăm pisicile cu câinii din această venă, atunci la câini dirofilarioza provoacă simptome de insuficiență cardiacă, în timp ce pisicile bolnave în 90% din cazuri suferă de patologii pulmonare. Prin urmare, astfel de animale intră în clinică de multe ori mai rar. În primul rând, tusea ușoară este adesea singurul simptom. În al doilea rând, multe animale s-ar putea să nu aibă deloc asemenea trăsături nespecifice..

În mod ciudat, dar un vierme viu și sănătos pentru o pisică este mult mai sigur. Când moare, produsele de degradare ale corpului său provoacă inflamații severe ale țesutului pulmonar, care, în unele cazuri, este plin de pneumonie. Deci, este posibil să ghiciți cumva că pisica dvs. are dirofilarioză?

Din nou, ne reamintim că toate simptomele acestei boli sunt greu de atribuit anumitor:

  • Tuse.
  • Dificultăți de respirație.
  • Apatie.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Pierdere în greutate.
  • Vărsături.
  • Dispnee.
  • Leșin.
  • Convulsii.
  • Moarte subita.

Experții cu experiență avertizează că, în ciuda absenței simptomelor în unele cazuri, infestarea viermilor inimii la pisici este foarte dificilă. Decesele sunt semnificativ mai mari în comparație cu cele pentru câini..

În special, chiar și în etapa de introducere a larvelor în vasele mici ale plămânilor, pneumonia severă este foarte posibilă. Este posibil ca animalele bătrâne și slăbite să nu supraviețuiască. În plus, larvele care au pătruns în organism după o mușcătură de țânțar, în timpul procesului de migrație, fac găuri în toate organele și țesuturile care apar pe drum, folosind pentru aceasta o enzimă specială. Rezultatul logic al unei astfel de invazii agresive îl reprezintă numeroasele boli inflamatorii ale organelor interne..

Spre deosebire de alte helminți, pentru expulzarea cărora se utilizează medicamente relativ sigure și masive, Dirofilaria immitis necesită o abordare specială. Mijloacele folosite pentru distrugerea acestor viermi sunt scumpe și foarte otrăvitoare și, prin urmare, nimeni nu le va înțepa. Este imposibil să începeți tratamentul fără un diagnostic clar. Pisica ta poate avea bronșită simplă!

Diagnostic

Cea mai populară metodă serologică pentru identificarea helmintilor adulți. Există diverse opțiuni pentru această analiză. Cea mai comună este varianta sa de imunotest. Avantajul acestei tehnici este simplitatea sa. Din păcate, rezultatele testelor fals negative nu sunt neobișnuite..

Acest lucru se întâmplă atunci când pur și simplu nu există viermi adulți în corpul unui animal care au atins vârsta de opt luni. Metoda serologică (testul serului sanguin) arată aproximativ aceleași rezultate. Dacă nu există adulți în vasele animalului, atunci rezultatul diagnosticului, cel mai probabil, va fi și negativ. Prin urmare, atunci când detectează dirofilarioza, metodele care permit vizualizarea leziunilor inimii și ale vaselor de sânge joacă un rol imens.

Pentru aceasta, se utilizează o radiografie toracică și o examinare cu ultrasunete a aceleiași zone. Dacă pisica are viermi ai inimii, atunci imaginile vor arăta în mod clar peretele „tortuos” și deformat al aortei, precum și atriul drept mărit.

Important! Trebuie amintit aici că la pisici, spre deosebire de câini, rareori se înregistrează o modificare a formei inimii cu dirofilarioză. Deci, trebuie să vă concentrați adesea asupra istoricului medical: animalele cu viermi cardiaci vor avea cel mai probabil semne de insuficiență respiratorie și cardiacă. În plus, deja în stadiile incipiente ale acestei boli, trombocitopenia (adică o scădere a concentrației de trombocite) este detectată într-un test de sânge..

Tehnici terapeutice și prevenire

Din fericire, tratamentul pentru dirofilarioza la pisici a fost mult timp dezvoltat și practicat cu succes. Immiticidul (Melasormin) s-a dovedit deosebit de bine. Puteți găsi adesea numele „melarsomin”, care este același.

Se bazează pe compuși organici de arsen, deci nu recomandăm insistent utilizarea acestor medicamente pe cont propriu! Există, de asemenea, modalități mai ieftine de a ucide o pisică. Medicamentul este injectat adânc în mușchii lombari, o singură dată. Injecția se repetă după aproximativ 60-70 de zile, conform rezultatelor testului. Medicamentul este foarte toxic și „greu” și, prin urmare, este strict interzis să-l injectați în aceeași direcție: dacă prima dată injectarea a fost pusă în partea dreaptă a spatelui inferior, atunci se repetă numai în jumătatea stângă!

Amintiți-vă că medicamentele utilizate pentru tratarea bolilor de viermi de inimă ucid viermii aproape imediat. Corpurile acestuia din urmă încep să se prăbușească, care este plin de blocarea completă a vaselor de sânge mari și a bronhiilor. Prin urmare, în această perioadă, este strict interzis să lăsați pisica să iasă în stradă, nu vă puteți juca cu animalul. În mod ideal, ar trebui să vă blocați animalul într-o cușcă de transport destul de mare sau într-o incintă compactă, cu o tavă. Cu cât pisica va sări și alerga mai puțin, cu atât este mai probabil să se evite efectele secundare ale tratamentului..

Există, de asemenea, o metodă de tratament mai blândă ... chirurgicală. Nu, inima și plămânii animalului nu sunt rupți. Cu această metodă de terapie, chirurgul introduce un cateter subțire cu o buclă la capăt în aortă, ridică viermele și îl scoate. Până în prezent, această metodă nu este prea răspândită, deoarece tehnica operațională nu a fost încă elaborată corect. Dar există toate șansele unei schimbări rapide a situației, deoarece operația (paradoxal) în acest caz este mult mai sigură decât tratamentul medicamentos.

Într-un cuvânt, această boală este extrem de gravă. Există vreun fel de prevenire? Da. Dacă locuiți într-o zonă în care cazurile de viermi cardiaci sunt diagnosticate în mod regulat, încercați să nu lăsați pisicile să iasă din casă în momentul unei răspândiri speciale de țânțari sau țânțari, tratați animalele cu repelenți. Este foarte util să-i oferi pisicii tale un tratament lunar cu ivermectină. Aceste medicamente sunt mult mai inofensive decât medicamentele descrise mai sus, dar în același timp distrug destul de eficient microfilarii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dirofilarioza - viermi de inimă la pisici