Limfomul este un cancer al sistemului limfatic la pisici

Oncologia este considerată pe bună dreptate unul dintre flagelele civilizației moderne. Cancerul își recoltează recolta sângeroasă în fiecare an, provocându-și multe mii de vieți. Acest lucru se aplică nu numai oamenilor, ci și animalelor de companie. De exemplu, limfomul la pisici devine din ce în ce mai frecvent în fiecare an..

Informații generale, factori predispozanți

Limfomul, cunoscut și sub numele de limfosarcom (LSA), este un cancer al sistemului limfatic. O clarificare importantă ar trebui făcută aici: dacă dezasamblați termenul, s-ar putea părea că vorbim despre o tumoare simplă și benignă. Din păcate, nu este cazul. Se crede că limfomul nu este o neoplasmă malignă în sensul clasic al cuvântului, dar acest tip de tumoră este capabil de formare metastatică, iar comportamentul lor este destul de agresiv. Acest lucru se datorează faptului că odată cu această patologie, renăsc limfocitele, care sunt distribuite pe tot corpul. Deci limfoamele nici nu trebuie să facă metastaze pentru a afecta întregul corp al animalului. Animalele cu o formă avansată a acestei boli (pot fi văzute în fotografie) nu arată cel mai bine.

Acest tip de parc poate fi vindecat complet numai cu ajutorul chimioterapie și tratament radiologic. Chirurgia nu este eficientă în toate cazurile. Există categorii de pisici care sunt deosebit de predispuse la această afecțiune? Limfomul felin apare aproape sigur la animalele bolnave leucemie (FeLV). Astfel, se poate spune că această formă de cancer este contagioasă. Riscul de a dezvolta oncologie în acest caz crește de 60 de ori! Infecția cu virusul imunodeficienței feline (FIV) crește, de asemenea, probabilitatea de limfom, dar nu la fel de mult ca și leucemia. Trebuie menționat aici că adevăratele cauze ale acestei afecțiuni rămân în multe cazuri „în culise”.

Simptome

Insidiositatea limfoamelor constă în diversitatea lor, în prezența diverselor forme. Deoarece limfocitele sunt peste tot, acest tip de cancer poate apărea aproape oriunde în corp. Localizarea afectează aproape întotdeauna nu numai tratamentul (mai precis, capacitatea acestuia), ci și prognosticul. Pentru a fi mai clar, vă prezentăm un tabel care reflectă principalele forme ale acestei boli oncologice și manifestările sale clinice..

În plus, limfomul SNC apare în cazuri relativ rare. Prezența unei bariere hematoencefalice face această formă rară. Cu toate acestea, acest lucru nu facilitează stăpânii unui animal bolnav: pisica are convulsii nervoase, este posibilă o paralizie completă. Dacă aceste simptome sunt prezente, atunci șansele de recuperare și chiar o remisiune pe termen scurt sunt foarte mici. De obicei, această formă a bolii afectează acele pisici diagnosticate cu prezența virusului leucemiei feline.

Diagnostic

Desigur, cu leucemie, multe dintre simptomele pe care le-am descris în tabelul de mai sus sunt frecvente. Rezultă din aceasta că fiecare pisică cu FeLV din organism are și limfom? Desigur că nu. Pentru a diagnostica această patologie, există mai multe metode care trebuie utilizate în practica veterinară..

Diagnosticul se face numai pe baza examinării microscopice și citologice a probelor de țesut afectat. În acest caz, este posibil nu numai să se confirme sau să se infirme chiar prezența cancerului, ci și să se determine în prealabil prognosticul pentru animal. O hemogramă completă, examen serologic, analiză a urinei, radiografii și / sau Ultrasunete. Toate acestea se fac pentru a evalua starea generală a corpului felin și în prealabil pentru a identifica organele interne afectate de limfom. Reacția PCR este foarte importantă, deoarece această metodă va diagnostica un anumit tip de cancer. În cele din urmă, în unele cazuri, este indicat studiul probelor prelevate din măduva osoasă roșie..

Tratament

De obicei, tratamentul limfomului la pisici este chimioterapia și radioterapia. În orice caz, va trebui să vă acordați terapia pe termen lung, deoarece cursul tratamentului durează rar mai puțin de câteva săptămâni. Principalele medicamente utilizate pentru limfom la pisici sunt:

  • Chlorambucil.
  • Doxorubicină.
  • Ciclofosfamidă.
  • Vincristine.
  • L-asparaginaza (în special în cazurile în care leucemia a precedat apariția limfomului).
  • Prednisolon sau prednison. Aceste substanțe nu numai că ameliorează inflamația, ci și inhibă creșterea tumorii..

Radioterapia este cea mai frecvent utilizată pentru formele nazale de limfom. Pisicile tolerează foarte bine chimioterapia, care este prescrisă pentru alte tipuri de patologie. Dacă efectele secundare devin severe, medicamentul principal poate fi înlocuit cu alternative mai ușoare. Sau, prin decizia medicului veterinar tratant, este posibilă o întrerupere pe termen scurt a tratamentului. Este important să înțelegem că singurul mod care garantează mai mult sau mai puțin recuperarea unui animal diagnosticat cu leucemie și limfom într-o sticlă este chimioterapia severă și transplantul de măduvă osoasă roșie! În principiu, acest lucru nu se practică nici în țările mai prospere, deoarece această măsură este extrem de costisitoare, iar pisicile nu au bănci de materiale biologice pentru transplant..

Ratele de remisie și supraviețuire ale pisicilor cu limfom sunt diferite. Statisticile arată că remisia pe termen lung poate fi observată la 55-70% dintre animale. Amintiți-vă că, în prezența leucemiei sau a imunodeficienței la o anumită pisică, șansele sale de a avea un rezultat reușit al cazului scad la aproape zero. Speranța de viață a pisicilor care au fost supuse chimioterapiei competente este, de regulă, de aproximativ doi ani. Animalele ai căror stăpâni au practicat „tratamentul” cu remedii populare au forme avansate de limfom și, prin urmare, mor în decurs de una până la două luni.

Măsuri preventive

Datorită legăturii strânse dintre leucemie și sindromul imunodeficienței, măsura preventivă logică și cea mai eficientă este prevenirea acestor boli. Dacă pisica dvs. locuiește acasă și nu are o valoare crescută pentru reproducere, cel mai bine este să o sterilizați. În cazul în care animalul merge în mod regulat și este prezent la expoziții, acesta trebuie vaccinat fără greș.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Limfomul este un cancer al sistemului limfatic la pisici