Dirofilarioza la pisici: semne, simptome, diagnostic și tratament

Helminthiases sunt boli extrem de neplăcute și destul de periculoase. Desigur, în majoritatea cazurilor totul se limitează la o toxocarioză relativ „inofensivă”, dar uneori totul este mult mai grav ... Deci, de exemplu, dirofilarioza la pisici este o boală parazitară extrem de periculoasă care duce la modificări degenerative și necrotice în toate organele interne afectate. Patologia este plină de moarte.

Ce este?

Acesta este numele bolii cauzate de nematodul parazit din genul Dirofilariasis. Din limba latină, acest nume poate fi tradus ca „fir rău, rău”. Da, nu este nevoie să ne așteptăm la consecințe plăcute de la această boală. Multe tipuri de mamifere sunt bolnave, medicii au înregistrat de asemenea în mod repetat cazuri de boli umane.

Cum are loc infecția? „Virusul” dirofilariozei (adică larvele microscopice din prima etapă) intră în corpul unui animal susceptibil sau al unei ființe umane transmis printr-o mușcătură de țânțar. Larvele primei etape, cele mai tinere, trăiesc în corpul insectei. Au dimensiuni microscopice. Studiile au arătat că pisicile sunt relativ rezistente la infecții, iar o singură mușcătură de țânțar „special” nu duce în toate cazurile la dezvoltarea bolii. Problema este că în zonele defavorizate există o mulțime de astfel de țânțari și, prin urmare, în timp, în orice caz, pisica dobândește „oaspeți”.

Pericolul acestei boli helmintice este că viermii adulți nu trăiesc nicăieri, ci în arterele pulmonare, venele și chiar în inimă. Când un astfel de „vierme” moare, rămășițele corpului său cad în lumenul acestor cele mai importante vase de sânge, care pot duce oricând la moarte subită din cauza emboliei. De altfel, același lucru se aplică și oamenilor. În plus, la animalele vechi, nu este neobișnuit ca inima să nu reziste pur și simplu la afluxul constant de toxine și să refuze.

Care sunt semnele pe care le puteți înțelege despre prezența bolii?

Care sunt simptomele bolii de viermi cardiaci la pisici? Din păcate, nu există semne vizuale caracteristice, dar în orice caz, veți înțelege că ceva este în mod clar în neregulă cu pisica dvs. De ce? Faptul este că, cu această boală, animalul va dezvolta un tablou clinic al insuficienței cardiace și pulmonare acute. Poate fi dificil pentru animal să respire, nu tolerează deloc activitatea fizică, când toate membranele mucoase vizibile devin albastre sau, dimpotrivă, se revarsă cu sânge - aceste semne sunt destul de suficiente pentru a programa o vizită la medicul veterinar.

În plus, chiar și cu ochiul liber va observa pielea care și-a pierdut elasticitatea, haina dezvelită, care nu se distinge prin netezime. Dacă tragi de el, atunci vei avea probabil o resturi în mâini. Pur și simplu, animalul trăiește constant sub influența toxinelor, care viermi „primitori” se stropesc din abundență în sânge ...

Metode de diagnostic

Adesea, la diagnosticarea unei boli, se folosește numai serologie, deoarece acești paraziți sunt produși anticorpi destul de specifici și specifici. De asemenea, sunt prezentate o hemogramă completă, biochimia și analiza urinei. Aceste studii vor ajuta la o mai bună înțelegere a gradului de neglijare a procesului și a acelor modificări negative care au avut loc în corpul animalului bolnav..

Radiografia toracică este foarte importantă, deoarece cu ajutorul său se relevă tortuozitatea arterelor pulmonare, precum și o creștere bruscă a dimensiunii inimii. Chiar și un istoric al bolii poate fi foarte caracteristic: animalele al căror organism este afectat de aceste helminți sunt 100% susceptibile să prezinte simptome de insuficiență cardiacă și pulmonară..

Trebuie remarcat faptul că un test de sânge de rutină indică adesea efectul negativ al viermilor în momentul în care nu există încă alte semne clinice. Vorbim despre trombocitopenie, adică o scădere bruscă a nivelului de trombocite în sânge. Dacă un astfel de fenomen este observat la o pisică care trăiește într-o zonă defavorizată, atunci cu o probabilitate mare, poate fi suspectată dirofilariaza..

Tratament primar și suplimentar

Care este tratamentul bolii de viermi cardiaci la pisici? Melarsomin este utilizat ca principală substanță medicinală.. Acest medicament este otrăvitor (!), Deoarece este, de fapt, un compus organic de arsenic și, prin urmare, numai (!) Un medic veterinar ar trebui să se ocupe de numirea și administrarea acestuia. Se administrează parenteral, adânc în mușchii psoas. Vă rugăm să rețineți că agentul este extras din fiolă cu un ac, iar celălalt este injectat în corp. Acest lucru se face pentru a minimiza probabilitatea de abcese. După două-trei luni, injecția se repetă și o zi mai târziu, se efectuează administrarea finală..

Trebuie remarcat faptul că deja prima doză distruge majoritatea paraziților. Este important să ne amintim că, cu cât viermii erau mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea unor consecințe severe cauzate de blocarea vaselor pulmonare mari (corpurile acestor helminti vor da mai multe fragmente).

Veterinarii americani au arătat că se poate obține un efect terapeutic bun dacă animalele din zonele „predispuse” primesc din când în când preparate pe bază de ivermectină și pirantel. De asemenea, sa dovedit că aceleași medicamente au un efect terapeutic relativ pronunțat chiar și în stadii relativ târzii ale invaziei..

În special, s-au obținut rezultate bune la pisici, care au fost infectate acum aproximativ șase luni. A fost posibil să aflăm că, odată cu administrarea profilactică constantă a acestor medicamente, este posibil să se evite infecția, chiar dacă animalul este mușcat constant de țânțari însămânțați cu larvele patogene. Vă rugăm să rețineți că această terapie este practic inofensivă pentru viermii mai în vârstă. Dar, cel puțin, chiar și în aceste cazuri, larvele sunt distruse, ceea ce în alte cazuri provoacă leziuni grave plămânilor, rinichilor și ficatului. Așa este prevenirea.

Cu toate acestea, ivermectina și pirantelul sunt tocmai agenți preventivi.. Aceste medicamente distrug foarte bine larvele tinere ale viermelui parazit care au pătruns în organism. Din păcate, ei nu pot preveni apariția lor. Cu toate acestea, utilizarea lor este justificată, în ciuda unei anumite toxicități a acestor medicamente. Acest lucru se datorează faptului că consecințele emboliei vaselor mari de către „resturile” viermilor morți sunt și mai grave.

Suport pentru viață

Și mai departe. De-a lungul întregii perioade a tratamentului principal, trebuie acordată o atenție specială terapiei de susținere. Pisica are nevoie de medicamente pentru a susține funcția cardiacă și pulmonară. În cazuri deosebit de grave, când boala este grav neglijată, iar paraziții au reușit să crească la dimensiuni impresionante, animalului i se arată numirea relaxanților musculari. Cum pot ajuta?

E simplu. Faptul este că medicamentele utilizate în tratament sunt destul de otrăvitoare în sine, pot (în combinație cu acțiunile paraziților în sine) să provoace subțierea pereților arterelor mari. Dacă pisica începe să alerge și să sară în timpul perioadei de tratament, riscul formării anevrismului cu ruperea ulterioară va crește brusc. Pentru a evita acest lucru, trebuie să limitați cât mai mult posibil mobilitatea animalului dvs. de companie. Dacă este extrem de activ, trebuie să recurgeți la relaxante musculare.

În plus, se recomandă insistent păstrarea pisicii sub supravegherea constantă a unui cardiolog veterinar cu experiență în această perioadă, deoarece multe animale dezvoltă leziuni ale valvei tricuspidiene în acest moment. Este posibilă și disfuncția hepatică acută, care duce uneori la comă hepatică. Sângele se găsește adesea în urina pisicilor care urmează tratament pentru această boală..

Important! Dacă pe raze X sau Ultrasunete se va vedea că arterele pulmonare sunt deja puternic deformate (adică paraziții sunt bătrâni), este mai bine să ne gândim la îndepărtarea chirurgicală a helminților. Tratamentul medicamentos în acest caz poate duce la moarte din cauza tromboembolismului vaselor mari (acestea sunt înfundate cu rămășițele corpurilor de viermi).

Unii medici veterinari sfătuiesc în această perioadă să „închidă” în general animalele în cuști de transport și să le elibereze numai pentru toaletă și plimbări scurte (un fel de carantină dură acasă). Riscul de embolie este într-adevăr foarte mare, astfel încât aceste sfaturi merită încă luate în seamă. Pentru a evalua eficacitatea tratamentului, este imperativ să se facă o hemoleucogramă completă.

Această operație se efectuează la aproximativ patru luni după administrarea ultimei doze de medicament. Rețineți că prezența anticorpilor specifici nu este un motiv pentru a suspecta prezența unei invazii. Cel mai probabil, acestea sunt doar fenomene reziduale. Pentru a vă asigura de acest lucru, trebuie să reanalizați după câteva luni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dirofilarioza la pisici: semne, simptome, diagnostic și tratament