Dispepsie la pisici: cauze, diagnostic și tratament

Un tract digestiv sănătos este esențial pentru sănătatea pisicii tale. Supărările digestive aparent inofensive nu duc la nimic bun, deoarece din cauza lor animalul pierde cantități uriașe de nutrienți, vitamine și lichide. Sistemul digestiv al animalului dvs. de companie afectează alte sisteme din corp, inclusiv imunitatea, ficatul, măduva osoasă, tiroida și glandele suprarenale. Pur și simplu, „obișnuit” dispepsia este o afecțiune patologică periculoasă care trebuie oprită cât mai curând posibil.

Informatii generale

Acest termen „istoric” înseamnă indigestie. În mod corect, observăm că cuvântul „dispepsie” înseamnă de fapt o lipsă de enzime proteolitice în stomac, dar este utilizat în mod obișnuit pentru a se referi la probleme digestive de diferite etiologii. Condiția este dureroasă, plină de dureri severe, spasme și flatulență. Dispepsia cronică este o garanție a epuizării și deshidratării, deschide poarta către infecțiile secundare.

Disfuncția digestivă poate apărea din mai multe motive, dar la animale, principalul factor predispozant este mâncând mâncare de la masa umană. Sare, zahăr, condimente, grăsimi, carne afumată, soia - toate acestea sunt dăunătoare pentru pisici. În cazuri extreme, vă puteți răsfăța animalul de companie oferindu-i o bucată de cârnați, dar nu ar trebui să transformați acest lucru într-un sistem. În plus, corpul felin este destul de sensibil la calitatea furajelor. Mulți crescători gândesc diferit atunci când hrănesc mâncarea expirată și ușor stricată animalelor de companie. Vă reamintim că toate felinele sunt prădători, în condiții naturale se hrănesc exclusiv cu carne proaspătă. Unul are doar o pisică să mănânce ceva stricat, deoarece i se oferă cea mai puternică indigestie și diaree.

Dar nu ar trebui să dai vina pe proprietarii fără scrupule. Se întâmplă adesea ca animalele de companie hrănite cu alimente de marcă destul de înaltă să sufere de dispepsie cronică. Adesea sunt prea bogate în fibre, desecanți, arome și conservanți. Apropo, în ceea ce privește fibrele ... Încă o dată, repetăm ​​că pisicile sunt prădători, nu au nevoie de terci (există o mulțime de carbohidrați complecși în boabe).!

Destul de ciudat, dar viermi până la apariția tulburărilor digestive sunt relativ rare. Acest lucru se întâmplă dacă numărul paraziților din lumenul intestinal a depășit anumite limite..

Din fericire, aceste animale sunt destul de pretențioase în ceea ce privește mâncarea. Deci, dispepsia la câini este adesea cauzată de tendința acestuia din urmă de a „intercepta” mâncarea în gunoi. Desigur, sistemul digestiv al caninilor din natură digeră cu ușurință tot felul de delicatese „parfumate”, dar totul ajunge la o limită!

Tulburările digestive cronice și acute sunt neplăcute atât pentru dvs., cât și pentru animalul dvs. de companie. Sunt dificil de diagnosticat și tratat, iar dacă tratamentul este prescris incorect, sănătatea animalului de companie este grav deteriorată și poate fi fatală. Simptomele dispepsiei sunt destul de specifice și este dificil să nu le observați:

 • Animal calomniește. În primul rând, fecalele de „duritate medie”, apoi ceva maro-verzuie, incredibil de mirositor, încep să „se revărse” de la animal. Vă rugăm să rețineți că atunci când apar fecale spumoase, animalul trebuie să fie prezentat urgent medicului veterinar, deoarece acest semn indică tăierea masivă a celulelor mucoasei de pe pereții intestinali..
 • Adesea observat flatulență, abdomenul pisicii este foarte umflat, cavitatea abdominală este tensionată și durerea este posibilă la sondare. Dacă ies gaze, atunci mirosul este așa ... dar atunci când acest lucru nu se întâmplă, duceți-vă imediat animalul la clinică - este posibilă o balonare sau altă opțiune de obstrucție.
 • Datorită intoxicației / creșterii presiunii în tractul gastro-intestinal, vărsături. În cazurile severe, fecalele apar uneori în scaun.

Alți factori predispozanți

Din păcate, alimentele sărace sau inadecvate sunt departe de a fi cea mai gravă cauză a dispepsiei. Alți factori predispozanți pot duce la patologie, dintre care unii sunt mortali în sine:

 • Inflamația portarului stomac, din cauza căruia procesul de digestie gastrică este întrerupt.
 • Procese inflamatorii la nivelul intestinului subțire și gros (enterită, colita).
 • Ulcer la stomac sau duoden.
 • Dispepsia putridă la pisici este o consecință a rezistenței congenitale la lactoză (zahăr din lapte). Astfel de animale sunt condamnate dacă din „copilărie” nu sunt hrănite cu amestecuri nutritive speciale.
 • Boli ale ficatului și vezicii biliare (hepatită, colecistita).
 • Puternic stres.
 • Unele medicamente pot provoca dispepsie: acid acetilsalicilic (administrarea sa la pisici este în general mortală), multe antibiotice, steroizi, digoxină și teofilină.
 • Înghiți aer când mănânci lăcomie.
 • Rac de râu stomac sau intestine.
 • Pancreatită (inflamația pancreasului). În special, dispepsia fermentativă apare adesea pe fundalul său..

Ce se poate face pentru a atenua starea animalului de companie. Dacă presupuneți că problemele digestive sunt cauzate pur și simplu de o alimentație slabă și nu de o patologie gravă? Iată o scurtă listă de activități de „sprijin”:

 • Țineți pisica o zi dieta flămândă, și apoi treptat, transferați-l treptat în furaje naturale - pui bun, subproduse cu conținut scăzut de grăsimi și legume sunt bine.
 • Când animalul este mare și are nevoie de o cantitate mare de hrană pe zi, împărțiți-l în mai multe porții mici. Acest lucru va ajuta alimentele să digere mai bine..
 • Nu hrăniți animalul noaptea (și nu-l mâncați singur)! În majoritatea cazurilor, pisicile domestice dorm noaptea, motilitatea intestinală este slabă, în lumenul tractului gastro-intestinal, alimentele semi-digerate pot începe să fermenteze sau chiar să putrezească.
 • Dacă pisica ta are probleme digestive, în niciun caz nu-i oferi ciocolata sau bomboane - aceste produse vor agrava doar procesele patologice!
 • Încercați să vă hrăniți animalele de companie, mâncare proaspătă, de calitate. Acest lucru vă va salva o mulțime de probleme și va evita deteriorarea sănătății pisicii..

Dispepsia este frecventă la pisicile care trăiesc acasă tot timpul anului. Dacă este posibil, plimbă-ți animalul pe gazon din când în când! Din când în când este util ca pisicile să se „curețe” mâncând iarbă.

Despre diagnostic și terapie

Odată cu diagnosticul de dispepsie în sine, totul este destul de simplu. La prima vedere. Este necesar să se identifice nu dispepsia în sine, ci cauza care a dus la aceasta. Pentru aceasta, animalul de companie este luat probe de sânge, urină și scaun. Se determină dacă animalul de companie are paraziți, dacă enzimele hepatice sunt depășite și dacă există semne de cancer. Când nu se găsesc toate acestea (ceea ce este bine), tratamentul dispepsiei începe direct.

În situații dificile, se recomandă restabilirea imediată a echilibrului electrolitic și oprirea procesului de deshidratare administrare intravenoasă compuși nutriționali și tampon. Pentru a preveni dezvoltarea bolilor infecțioase secundare datorate pătrunderii microflorei patogene, pisica poate fi prescrisă sulfonamide. Nu merită „bombardat” procesul cu antibiotice imediat, deoarece aceste medicamente sunt prescrise doar în cazuri foarte dificile.

Sfat. Puneți animalul de companie pe o rație zilnică de foame și, numai după îmbunătățirea stării sale, aduceți treptat cantitatea de mâncare primită la normal.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dispepsie la pisici: cauze, diagnostic și tratament