Duodenita la pisici: cauze, diagnostic, tratament

Procesele inflamatorii din tractul gastro-intestinal sunt destul de tipice pentru animale și, prin urmare, medicii veterinari din practica lor le întâlnesc adesea. De obicei pisicile au gastrită, enterită și colită. Duodenita la pisici este mult mai puțin frecventă.

Ce este?

Acesta este numele inflamației duodenului.. În multe cazuri, patologia este „asociată” cu gastrită și, în plus, poate avea aceleași motive. Din acest motiv, aceste patologii sunt adesea luate în considerare în combinație. Animalele de ambele sexe și de toate vârstele sunt bolnave, nu există predispoziție de rasă. Boala poate fi acută și cronică. Cel mai adesea, duodenita este vindecabilă și nu provoacă consecințe grave.

Cea mai frecventă cauză de gastrită și inflamație a duodenului este o bacterie numită H. pylori. Acest fapt a fost dovedit relativ recent, înainte ca oamenii de știință să fi fost sceptici cu privire la teoria că inflamația unui organ cu un mediu intern destul de agresiv poate fi cauzată de bacterii..

H. pylori (foto de mai jos) se transmite excelent de la animal la animal. Posibil transmiterea de către alimente și apă contaminate. Conform studiilor Asociației Veterinare Internaționale, în diferite țări, de la 20 la 50% dintre animalele de companie pot fi infectate cu această bacterie. Interesant este că în țările în curs de dezvoltare numărul acestora este aproape de 80% din întreaga populație..

Alte cauze ale inflamației duodenale includ: administrarea pisicii acid acetilsalicilic (în niciun caz nu ar trebui să se facă acest lucru), prescripția pe termen lung a medicamentelor pe bază de ibuprofen sau naproxen. Există, de asemenea, cazuri de duodenită pe fondul următorilor factori predispozanți:

 • Boala Crohn (inflamație a tractului digestiv).
 • Autoimun boli.
 • Hipersecreția bilei (când se evidențiază prea mult).
 • Prezența anumitor infecții virale (virusul herpesului, de exemplu). Împreună cu un sistem imunitar slăbit, pot duce la numeroase complicații..
 • Leziuni traumatice ale stomacului și duodenului (metralla pui și pește oase).
 • Puternic şoc sau stres.
 • Luând înăuntru caustic substanțe sau otrăvuri. Printre primele sunt numeroase soiuri produse chimice de uz casnic.
 • Chimioterapie și radioterapie pentru cancer de asemenea, de multe ori contribuie la inflamarea sistemului digestiv.

Prezentare clinică și diagnostic

Gastrita și inflamația duodenului nu prezintă întotdeauna simptome severe. Dar, în cazuri generale, tabloul clinic este după cum urmează:

 • Greaţă.
 • Vărsături.
 • Când sondează zona hipocondrului, pisica este îngrijorată și miaună răgușită din cauza reacție dureroasă.
 • Dispepsie.
 • Încălcare apetit, schimbarea preferințelor alimentare.

In unele cazuri fecalele devin negre (melena), iar voma este ca zațul de cafea. Aceste semne indică sângerări interne, intestinale. Dacă observați o schimbare a culorii fecalelor sau vărsăturilor la animalul dvs. de companie, sunați imediat medicul veterinar.

Există mai multe teste pe care medicul dumneavoastră le poate folosi pentru a diagnostica gastrita și inflamația duodenală. H. pylori poate fi găsit la testele de sânge și scaun. Plecând de la subiectul veterinar. Este interesant faptul că persoanele care suferă de gastrită și duodenită de etiologie bacteriană prezintă adesea un test pozitiv pentru alcool (același „respir în tub”), chiar dacă nu au consumat alcool. Nu este ușor să faci o pisică să facă un test de alcool, dar medicii veterinari dezvoltă deja metode de diagnostic similare.

Cea mai bună metodă pentru a pune un diagnostic este endoscopie cu biopsie însoțitoare. Rețineți că este foarte dificil pentru pisici să introducă un endoscop; această operație se efectuează exclusiv sub anestezie. În plus, este adesea utilizată examinarea cu ultrasunete a cavității abdominale, cu ajutorul căreia este posibilă depistarea cancerului, a altor patologii concomitente (de exemplu, ulcere profunde).

Activități terapeutice

Tratamentul duodenitei la pisici depinde de cauza principală a patologiei, precum și de starea animalului. Deci, dacă după teste se dovedește că natura bolii este bacteriană, pentru tratamentul ei se va folosi antibiotice un spectru larg de acțiune. Se folosesc adesea combinații de doi sau mai mulți agenți antibacterieni, durata tratamentului este de două săptămâni sau mai mult. Pentru a slăbi efectul negativ al sucurilor digestive asupra mucoasei intestinale, se utilizează următoarele medicamente:

 • Tagamet.
 • Famotidină (Pepcid).
 • Ranitidină (Zantac).

Dacă medicul veterinar află că inflamația s-a dezvoltat pe fondul secreției excesive de sucuri digestive, sunt prescrise medicamente care reduc volumul producției lor, precum și neutralizează pH-ul. Acestea includ:

 • Esomeprazol (Nexium).
 • Lansoprazol (Prevacid).
 • Omeprazol (Prilosec).

Toate medicamentele descrise mai sus sunt vândute în farmacii obișnuite. În medicina veterinară, nu există mijloace specifice de tratare a inflamației duodenale. Doza și durata tratamentului trebuie stabilite de un medic veterinar profesionist..

În ceea ce privește nutriția, animalul este hrănit pe tot parcursul tratamentului aliment ușor, ușor de digerat, cu o cantitate minimă de proteine. Terci și alte alimente bogate în fibre sunt contraindicate (irită membrana mucoasă). Este mai bine să oferiți animalului de companie mai multe bulionuri saturate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Duodenita la pisici: cauze, diagnostic, tratament