Ziua mondială a pisicilor

„Animalele sunt mai umane decât oamenii, cel puțin primele nu le păstrează pe acestea din urmă ca animale de companie, deși pisicile ar putea să nu fie de acord cu mine”.

Istoria comună a vieții umane și a pisicilor are o vechime de peste 10 mii de ani. Membrii rudimentari ai familiei s-au distins întotdeauna prin independență. har și demnitate. Pentru a sărbători rolul pisicilor în viața umană, în viața de zi cu zi a fost introdusă o sărbătoare informală - Ziua Mondială a Pisicilor.

Rolul pisicilor în viața omului

Pisicile sunt rareori numite însoțitoare, cu toate acestea, au câștigat o recunoaștere pe scară largă, inclusiv pentru loialitatea și serviciul lor. Egiptul antic a apreciat pisicile pentru a ajuta la conservarea stocurilor. Se crede că faraonii s-au înconjurat de pisici, ceea ce a ajutat la deosebirea unui mincinos de un suflet pur. Grecia și Roma se închinau literalmente pisicilor. Oamenii erau înrobiți de conducători și de împărat, în timp ce pisicile erau mereu scăpate de sub control și deveneau un simbol al libertății..

Oriunde au angajat pisici, din depozitele de alimente, tetrapodele „au migrat” la oficii poștale, secții de poliție, clădiri municipale și chiar spitale. Interesant este că pisicile nu pot fi forțate să servească și chiar și astăzi, în multe țări, pisicile sunt intervievate și decid dacă să „muncească” sau nu. Principalele profesii cu patru picioare din secolul XXI:

  • Vânătorii - distrugerea rozătoarelor.
  • Paznici - lucrează în vechile biblioteci închise din Tibet. Pisicile, simțind puternic un străin, miau și cheamă călugării. Există, de asemenea, cazuri cunoscute când gardienii au atacat oaspeții neinvitați. Este demn de luat în considerare faptul că pisicile tibetane își depășesc rudele urbane ca dimensiune și „arsenal de luptă”.
  • Medici - încălziți, masați și lingeți pete dureroase la o persoană. Au capacitatea de a reduce tensiunea arterială, pulsul, temperatura. Ies din depresie și salvează de atacurile de panică. Se crede că pisica preia singură boala, astfel încât pisicile vindecătoare trăiesc mai puțin frați „șomeri”.
  • Actori și artiști - industria angajează mult mai puține pisici, dar acest lucru nu le diminuează meritele. Nu toți „Murki” se împrumută la antrenament, așa că oferirea oamenilor de spectacol este o alegere personală a animalelor de companie.

Echipa creativă a RIA Novosti a creat un interesant infografic despre rolul pisicilor în viața umană. Imaginile arată principalele merite și caracteristici ale prietenilor care ronronesc.

Cine a inventat „ziua pisicii”

Istoria sărbătorii datează de puțin peste zece ani. Animal Welfare, organizația internațională pentru protecția animalelor, a fost prima care a introdus tradiția onorării pisicilor la 8 august 2002. Compania își propunea să atragă atenția oamenilor asupra animalelor rătăcite. Voluntarii au fost încurajați să împărtășească emoții și fotografii pe rețelele de socializare, să vorbească despre preferatele lor. O serie de companii „Înainte și după” și lucrări fundamentale au fost efectuate pentru a schimba atitudinea oamenilor față de problema sterilizării și creșterii spontane a animalelor. Organizatorii sperau să stimuleze actualii și viitorii proprietari, sponsori, observatori și oameni indiferenți la acțiune și, ca urmare, fondul a aprobat sărbătoarea, care s-a „împrăștiat” în toată lumea. 8 august este considerată o dată internațională, cu toate acestea, unele țări sărbătoresc sărbătoarea „în felul lor”.

Cum se sărbătorește ziua pisicilor în diferite țări

În mod firesc, tradiția onorării pisicilor se formează din funcțiile sociale ale animalelor de companie. Elanul care câștigă rapid atrage din ce în ce mai multă atenție, organizatorii așteaptă această dată pentru a deschide un nou parc sau o instituție specializată. Cunoscuți designeri de modă s-au alăturat mișcării, creând colecții de ținute pentru pisici. Organizațiile de protecție folosesc vacanța ca mijloc de comunicare cu populația. Acțiunile internaționale atrag atenția asupra problemelor de abuz, asistență pentru animalele de companie afectate de dezastre naturale, sprijinirea adăposturilor și a fundațiilor care lucrează pentru a îmbunătăți în mod cuprinzător calitatea vieții secțiilor orfane.

Statele Unite ale Americii

În Statele Unite, sărbătoarea este sărbătorită pe 29 octombrie. Tradiția a fost inițiată de ASPCA (Societatea americană pentru prevenirea cruzimii față de animale). Societatea a urmărit o serie de obiective - „recrutarea” voluntarilor, atragerea atenției publice asupra adăposturilor și animalelor fără adăpost și promovarea unei atitudini umane față de animale. Accentul a fost pus pe pisici, deoarece în rândul americanilor a existat o tendință activă către creșterea câinilor și o pasivitate aproape completă în sprijinirea pisicilor. Rezultatul companiei a fost o sărbătoare anuală a prietenilor cu dungi, o armată de voluntari cu milioane de oameni și zeci de mii de animale salvate..

Japonia

În Japonia, data sărbătorii a fost determinată de animalele înseși. Ideea a fost o cascadorie publicitară pentru unul dintre cei mai mari producători de alimente pentru animale de companie și delicatese. În 1987, a fost realizat un sondaj în rândul japonezilor cu privire la necesitatea „zilei pisicilor”, iar rezultatele au fost fără echivoc. Singura întrebare nerezolvată a fost ce dată sărbătorim. Chiar și planul era pregătit pentru a efectua un alt sondaj, dar nevoia a dispărut de la sine când o pisică a venit la masa managerului de publicitate și a miaunat. Faptul este că miauna pisicii "nyan" sau "nyau" în japoneză înseamnă "doi" - data sărbătorii a fost stabilită la 22.02.

Federația Rusă

Ziua Mondială a Pisicilor din Rusia este sărbătorită pe 1 martie, sărbătoarea a fost stabilită la inițiativa personalului Muzeului Pisicilor din Moscova și a redacției publicației „Pisica și câinele”. Sărbătoarea nu avea nicio conotație umanitară și a fost un semn de dragoste și respect pentru pisici ca animale de companie. Muzeul în sine a fost creat în 1993, obiectivul principal a fost colectarea oricăror exponate legate de pisici, rolul lor în societate și ecosistemul planetei. După deschidere, muzeul a găsit rapid asociați, a vizitat numeroase expoziții din întreaga lume și a devenit un participant obișnuit la spectacole tematice.

Polonia

Polonezii au început să intre în conotații profunde și au făcut din Ziua Mondială a Pisicilor o vacanță pozitivă și ușoară. La 5 dimineața, poliția poloneză blochează câteva străzi importante din orașele mari, unde se înalță iubitorii de pisici în costume tematice. După aceea, camioanele cu bile uriașe de lână, jucării și alte distracții pentru pisici sunt conduse la acțiune. Mulțimea miaunătoare se repede la jucării și după câteva minute se transformă într-un „terci-mala” pozitiv.

Marea Britanie

1 martie a fost ales o zi solemnă în Anglia. Sărbătoarea are un caracter tematic și un subtext despre rolul tetrapodelor în ecosistemul țării. Fanii pisicilor poartă urechi, cozi cu mustață și se plimbă așa toată ziua. Toate unitățile și parcurile își deschid porțile pentru ajutoarele cu blană, precum și organizează seri de caritate și expoziții..

În Marea Britanie, unde șoarecii au fost întotdeauna o problemă, pisicile sunt angajate oficial pentru serviciul guvernamental. Vânătorii protejează muzeele, depozitele, bibliotecile și alte clădiri publice. Într-o zi de sărbătoare, pisicile în serviciu sunt îmbrăcate în costume de ceremonie și premiate în special cu delicatese sau premii sub formă de certificate pentru primirea gratuită a bunătăților pe tot parcursul anului.

Austria

Austria oferă pisicilor de serviciu o pensie, care se calculează la o vacanță internațională. „Gardienii” pot aplica municipalității că pisica va proteja clădirea de rozătoare pentru o anumită perioadă de timp. Rația pe viață sub formă de carne, bulion și lapte este dată fiecărui „murka” care a beneficiat țării.

China

China s-a remarcat prin cruzime față de pisici, folosindu-le ca hrană. Pentru a egaliza cumva poziția cu lumea civilizată, guvernul a adoptat o lege privind protecția pisicilor. Acum, pentru uciderea unei pisici, chinezii plătesc o amendă impresionantă sau sunt arestați pentru 15 zile. Aceasta nu este o soluție la problemă, ci un pas înainte.

Italia

La un moment dat, Italia s-a remarcat prin instanțe crude și o inchiziție asupra tuturor celor care erau „conectați” la magie și vrăjitorie. Împreună cu „vrăjitoare” și văzătoare, mii de pisici negre au fost distruse, au fost considerați asistenți în treburile magice. Pe 17 noiembrie, italienii onorează memoria pisicii negre, ai cărei descendenți au căzut victime ale imprudenței. Organizațiile de protecție se pregătesc pentru data în avans - postează afișe și fotografii cu acostamente orfane, îndemnând oamenii să acorde atenție problemelor animalelor fără adăpost, să ia animale de companie din adăposturi, să se ofere voluntar și să reziste abuzurilor în orice mod posibil.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ziua mondială a pisicilor