Mau egiptean: istorie, aspect, caracter și sfaturi pentru alegerea unui pisoi

Aspectul obișnuit, uneori, neprețuit Mau egiptean, sau mai bine zis, strămoșii ei, i-au văzut pe faraoni înșiși în viață, au supraviețuit războaielor, împărțirii pământurilor, progresului care a distrus totul în cele din urmă. Mau elegant cu trăsături orientale și rudenie cu pisica sălbatică africană, afișat în opere de artă vechi de peste 3000 de ani.

Referință istorică

Legenda despre Mau egiptean începe cu aproximativ 5000 de ani în urmă, în timpul domniei faraonilor, ascultare neîndoielnică față de zei, sclavie și condiții insalubre complete. Egiptul antic era o țară destul de bogată, în ciuda ținuturilor sterpe de deșert, dovadă fiind mormintele faraonilor și fragmentele de palate. Firește, nu toată lumea a avut o viață dulce, iar hoardele de șobolani și mii de șerpi au complicat deja „povara” grea a oamenilor de rând. Imaginați-vă bucuria egiptenilor, care au observat o pisică mare de ghimbir care a venit în așezări, a exterminat paraziții și a plecat acasă. Aceasta a fost pisica sălbatică africană (Stepă, Pătată), care a devenit strămoșul Mau egiptean și al multor alte rase aborigene.

Atitudinea loială și încurajarea oamenilor au servit la întărirea alianței cu un prădător african tolerant și calm. Pisica a fost considerată un privilegiu, un indicator al statutului, iar mai târziu un animal sacru. Imaginea zeiței lunii este Basset, o femeie cu cap de pisică. Păzitorii vetrei și personificarea naturii feminine transmit clar cât de multe animale au fost idolatrate.

Resturile atent îngropate și îmbălsămate ale strămoșilor egiptenilor Mau și ale altor pisici africane au fost descoperite în timpul săpăturilor din orașul Beni Hassan, numit necropola Egiptului antic. Arheologii au găsit o înmormântare de pisici, fiecare dintre ele fiind îmbrăcată într-o rochie funerară strălucitoare și plasată într-un sarcofag. Mau egiptean acum 3000 de ani nu diferă semnificativ de animalele de companie moderne. Singura diferență evidentă este culoarea hainei, toate pisicile sălbatice și de stepă poartă o „haină de blană” într-o paletă maro, iar Mau-ul egiptean din secolele XX-XXI are mai ales o culoare argintie tabby.

Pentru trimitere! Mau este un termen colectiv al vechilor egipteni care înseamnă „pisică”. În plus, frumusețile egiptene au un discurs moale, profund și desenat, prin urmare dialectul lor constă din „m-a-a-y” extras.

Fapte interesante despre pisici în Egiptul antic

Este dificil pentru omul modern să-și imagineze în ce măsură oamenii au onorat egipteanul Mau și rudele lor. Aici sunt cateva exemple:

 • Un cabman care a dat peste o pisică, chiar și din neglijență, a fost supus morții prin lapidare.
 • Proprietarul unei pisici care a murit de bătrânețe și-a ras sprâncenele în cinstea jalei.
 • În timpul dezastrelor naturale sau al incendiilor, pisicile au fost primele care au salvat, chiar și copiii nu au făcut excepție.
 • Multe sanctuare erau interzise oamenilor obișnuiți, pisicile puteau merge oriunde, oricând.
 • Zeul Soare Ra a coborât pe pământ sub forma unei pisici.
 • Părerea pisicii (cel mai probabil o reacție emoțională) a fost ascultată de clerici.
 • Potrivit oamenilor, egiptenii Mau și alte pisici știau să vorbească cu zei.
 • Istoricii cred că rezistența și sănătatea națiunii egiptene este parțial meritul pisicilor. Exterminarea nemiloasă a rozătoarelor, a protejat oamenii de viruși periculoși.
 • Egiptenii au pierdut războiul împotriva regelui Cambise, deoarece soldații acestuia din urmă au legat pisici de scuturile lor și infanteria nu a îndrăznit să atace inamicul.

Istoria modernă a Mau egiptean

Istoria Mau-ului egiptean modern, recunoscut, a început abia în anii 1900. Crescătorii și pur și simplu crescătorii au decis să găsească, să consolideze și să obțină recunoașterea celei mai vechi pisici ca o rasă nouă. Entuziaști din Elveția, Franța și Italia au lucrat la acest obiectiv până la începutul războiului. Anul 1940 a fost marcat de evenimente devastatoare care au afectat toate ființele vii, iar rasa de pisici egipteană Mau era pe cale de dispariție. Restaurarea rasei a fost efectuată în mai multe țări, astfel încât mau-urile egiptene sunt de obicei împărțite în funcție de liniile de origine..

American Line Mau egiptean

Prințesa Trubetskoy, care a trăit în Italia și a crescut pisici egiptene Mau, s-a dovedit a fi persoana care a decis viitorul speciei pe cale de dispariție. După ce a intrat rapid rasa în uniunile felinologice italiene și a depus documente la registrul FIFe (Federația Internațională a Pisicilor), prințesa a primit aprobarea și sprijinul experților în refacerea animalelor de frumusețe egiptene. Demonstrând secțiile din canisa sa la o expoziție din 1953, prințesa a emigrat în SUA, luând mai multe „mostre ale rasei”.

Două pisici și un Mau egiptean care s-au mutat în America, au devenit principalul fond de gene al primei catăriri înregistrate oficial, fondată de prințesa Trubetskaya. Până în 1958, canisa Fatima a fost recunoscută în SUA, la fel ca cei 10 principalii săi producători. Trebuie remarcat faptul că cooperarea cu geneticienii americani a complicat semnificativ calea restaurării rasei, dar a făcut din Egiptul Mau o pisică „ideală”. Sistemul de ameliorare nu a fost încrucișarea „standard” (încrucișare asociată), ci extracția, adică încrucișarea animalelor de un tip adecvat, care nu poate fi legată nici măcar în teorie.

Este interesant! Fatima, o pepinieră înființată de prințesa Trubetskoy, a fost considerată singura purtătoare a „rasei originale”. După lichidarea clubului, producătorii acestuia s-au mutat în cele mai bune cluburi din Europa și SUA, unde au continuat să participe la lucrările de reproducere.

Genele care au fost întărite de 5000 de ani nu au eșuat în așteptările crescătorilor. Baza principală de gene pentru reproducere a fost Mau egiptean deja înregistrat și un grup de pisici care se potrivesc descrierii rasei și au fost aduse din Africa. Mai mult, pentru a obține parametrii necesari, animalele au fost împerecheate cu rase aborigene și bine stabilite de pisici de origine non-africană. Rasa a primit recunoaștere și sprijin din partea CFA (Cat Fanciers Association) în 1977.

Linia indiană Mau egiptean

„Strămoșii” liniei indiene erau pisica „de bronz”, adusă de crescătorul Jin Millan din Delhi, și pisicile cu o culoare similară, importate din alte regiuni ale Indiei. Calitățile genealogice excelente ale unei pisici și genele aborigene ale pisicilor de origine necunoscută au făcut posibilă obținerea „bebelușilor” excelenți, cărora li s-a acordat statutul de campion al TICA (Asociația Internațională a Pisicilor) în 1980.

Este interesant! Datorită liniei indiene a egiptenilor Mau, lumea a putut vedea pisici din Bengal și Ocicat.

În 1988, pe teritoriul Europei s-au format primele trei catterii ale Mau egiptean, în care au fost aduse pisici din linia egipteană și indiană. Linia de rasă americană este considerată cea mai pură și cea mai elită, așa că crescătorii își transportă fără tragere de seamă pe alte continente.

Linia egipteană mau egiptean

Cele mai numeroase în ceea ce privește linia de animale, ai căror strămoși erau pisici fără stăpân, selectate pe străzi. Producătorii au fost furnizați în mai multe „loturi”, dar au fost uniți de un singur lucru - originea necunoscută și respectarea strictă a standardului rasei. După ce au primit „zero pedigree”, animalele au fost implicate în lucrări de reproducere. Genele aborigene au făcut posibilă obținerea descendenților de înaltă calitate, fără abateri în parametrii și caracterul corpului.

Notă! Recunoașterea mondială, sub forma statutului de campion de la FIFe, a avut loc în 1992, după formarea a trei linii ale rasei și confirmarea valorii lor la numeroase spectacole.

Aspect

Supraviețuirea în sălbăticie, în special în condițiile extreme ale Africii, a fost făcută din egipteanul Mau, o pisică perfect construită. Mușchii puternici se joacă sub haina netedă, deși în aparență pisica pare ușoară, chiar elegantă. Întregul corp al pisicii este ascuns, cu excepția pliului pielii dintre piciorul din spate și burtă. Datorită absenței tensiunii pielii, pisica face un pas mai larg cu labua din spate și, în combinație cu omoplați alocați, modul de mers sau de alergare al Mau egiptean este foarte similar cu un ghepard.

Este interesant! Mau-ul egiptean deține recordul pentru sărituri în lungime și se crede că animalul poate atinge viteze de până la 55 km / h.

 • Corp - proporțional, muscular, plastic. Standardul nu permite rafinament excesiv (cum ar fi rasa orientală), subțire sau obezitate. Dimensiune medie sau compactă a corpului, greutate de la 2 la 4 kilograme.
 • Labe - dezvoltat, puternic, de grosime medie. Picioarele din spate sunt mai lungi decât cele din față, dar postura pe jumătate fixată face spatele drept. Periile sunt ovale sau rotunde, degetele de la picioarele din spate sunt relativ mai lungi decât cele din față. Unghii curbate, ascuțite, foarte puternice, mai ales pe picioarele din spate.
 • Coadă - proporțional cu corpul, îndreptat spre final.
 • Cap - sub formă de pană scurtată, contururile botului sunt îngrijite, fără pauze ascuțite. Fruntea este largă și aproape plată. Obrajii sunt plati, tampoanele sunt rotunjite, trecând în pomeți fără un unghi ascuțit. La bărbații adulți este permisă o maxilară grea, altfel bărbia este compactă. Puntea nasului este uniformă, poate exista o diferență vizuală, datorită modelului special al hainei.
 • Ochi - echilibru între forma rotundă și cea de migdale. Expresia din ochii lui este indignată, surprinsă, de parcă ar fi fost luat ceva de la pisică. Culoarea ochilor cu vârsta de până la 1,5 ani se poate schimba, dar la pisicile adulte, irisul este strict în paleta verde.
 • Urechi - mediu spre mare, amplasat în afară, cu o ușoară pantă înainte. Auricul este profund, afectând partea din spate a capului. Ciucuri Lynx sunt permise, dar nu un avantaj.

Paltonul este scurt, ridicat, nu prea gros, moale și elastic. Păr Mau de bronz și argint cu două dungi albe (bifând). La reprezentanții fumurii, „haina de blană” este moale și aproape de corp.

Culoare egipteană Mau

Prima caracteristică a rasei, observată de majoritatea oamenilor după ce a văzut o fotografie cu un Mau egiptean, este o culoare complet reperată. Modelul original este caracteristica principală a rasei, chiar și pielea pisicilor este pigmentată cu pete. Dar totul nu este atât de simplu, în conformitate cu standardul, petele ar trebui să fie rotunde, contrastante cu fundalul principal și separate, iar o serie de cerințe sunt impuse modelului general:

 • Fața este decorată cu un model în formă de M, care se contopește cu litera W, formând un scarabeu. Dungi din „picioare” diverg de-a lungul spatelui și se transformă în pete. Există, de asemenea, așa-numitul machiaj al reginei - creion de ochi negru, ale cărui linii diverg de-a lungul obrajilor de la colțurile pleoapelor.
 • Inele rupte pe gât.
 • Model contrastant pe umeri cu pete rotunde sau dungi.
 • În partea superioară a labelor există dungi care se transformă în pete.
 • Coada este decorată cu inele, dar vârful este solid și întunecat.
 • Desenul corpului nu este simetric.
 • Pe pieptul dintre labe și în zona inghinală, haina este monocromatică, fără pete.
 • Nu este permisă prezența dungi verticale pe laturi.

Pisicuțele negre și de marmură se pot naște în așternutul Mau egiptean, dar nu sunt permise pentru reproducere și trebuie sterilizate. Standardul a permis:

 • Cea mai comună culoare argintie - culoarea principală a hainei este argintiu închis, cu preaplin, transformându-se într-o culoare gri deschis, aproape albă, pe burtă. Punctele care contrastează cu haina argintie sunt negre sau gri. Părul din jurul nasului, bărbie și partea superioară a gâtului este alb.
 • Culoare bronz - partea principală a hainei este într-o paletă maro, luminează de la spate la burta. Petele și dungile de pe spate sunt de culoare maro intens, bifate. Barbie bej, gât și nas. Culoare roz a pielii urechilor, blana - maro. Perna nasului este deschisă, închisă sau maro-bej.
 • Culoare fumurie - este împărțit în straturi, partea de jos este argintie sau gri, partea superioară este neagră sau gri închis. Pielea și petele sunt negre, acestea din urmă sunt clar vizibile și ies în evidență pe fundalul inferior, luminos.

Este interesant! Prințesa Trubetskaya a primit și pisoi negri, nu aveau nicio valoare genealogică, dar nu erau supuși respingerii din reproducere.

Sfaturi pentru cumpărarea unui pisoi

Indiferent cât de ideală este pisica egipteană Mau, ea nu va primi documente pentru munca de reproducere dacă mai puțin de 4 generații ale rasei sunt înregistrate în pedigree. În ciuda muncii active a crescătorilor, a calității excelente a bazei genetice și a popularității rasei, există puțini Mau egipteni reali și pur și trăiesc în principal în SUA. Puii egipteni Mau de vânzare, cel mai adesea, nu sunt animale de reproducție.

Dacă solicitați achiziționarea unui Mau egiptean cu dreptul de reproducere, fiți pregătiți să vă înscrieți la rând și să așteptați să se nască bebelușul. Cu toate acestea, nu stați degeaba și profitați de întârziere - verificați starea crescătorului, citiți recenziile, realizările animalelor de reproducere ale crescătoriei, parametrii pisicilor care au fost vândute. Vă rugăm să rețineți că puținele cluburi egiptene Mau din Europa vând cel mai adesea pisoi de la împerechere conexe - citiți cu atenție pedigree-urile părinților înainte de a rezerva un pisoi.

În copilărie se manifestă o altă caracteristică a rasei - fuzzing. Un bebeluș de 2–2,5 luni are fire rare, mult mai lungi decât învelișul principal. Vizual, o astfel de transformare pătează petele, iar pisoiul arată mai mult ca un porcupin. Acesta este un fenomen normal și o etapă în dezvoltarea hainei, care nu are un efect negativ și nu se găsește la toți pisoii..

Caracter și creștere

Al doilea nume al egipteanului Mau este „pisica de vacanță”. Energia inepuizabilă, forța, jucăușul și mintea întrebătoare pur și simplu nu permit animalului de companie să rămână la locul său. Animalul de companie se va regăsi cu ușurință pe dulap sau sub el, asigurați-vă că verificați toate "găurile" în care se va strânge fața lor. Singura modalitate de a redirecționa fluxul de energie este prin vânătoare sau imitație. Rasa are o vedere excelentă, miros și auz, o mustață lungă crește gros pe fața secției, toate aceste calități fac din Mau un vânător excelent. Mau se poate lupta ore întregi cu o jucărie în mișcare sau cu ceasornic și se poate juca cu ușurință cu orice obiect care se mișcă..

Notă! Mau-urile egiptene sunt adesea comparate cu pisicile abisiniene. Da, ambele rase sunt foarte active, dar „abisinianul” este mai intruziv și mai solicitant de comunicare, Mau sunt animale mândre, autosuficiente, care vor sta fericit în brațele lor, dar se vor retrage la prima cerere a proprietarului.

Singurul ritual care perturbă activitatea pisicii este somnul după ce a mâncat. Secției nu îi va păsa absolut nimic, știe sigur că pentru asimilarea completă a mâncării are nevoie de odihnă. Acest ritual conține o nuanță foarte importantă de conținut - dacă nu oferiți pisicii timp liber, aceasta va mânca din plictiseală și va dormi conform tradiției, ceea ce va duce la o câștig distructiv de grăsime. Apropo, mau-urile egiptene sunt mici „gâfâi” care necesită un control strict al cantității de alimente consumate.

Rasa este foarte prietenoasă și ieșită, Mau-ul egiptean nu este permis doar, ci trebuie să fie umblat pe stradă (desigur, cu lesa). Frumusețea egipteană nu suportă singurătatea, mai ales gravitează spre oameni, dar se va împrieteni cu alte animale. Animalele de companie sunt foarte îngrijite și blânde pentru copiii mici, dar nu vor tolera violența sub formă de înfășurare sau hrănire cu biberonul.

La remarca dvs. adresată pisicii sau doar o privire în direcția ei, egipteanul Mau va răspunde cu siguranță cu un miau sacadat sau o frază întreagă. Animalul de companie vă va recomanda cum să spălați vasele în mod corespunzător și, dacă nu răspundeți la linii, va încerca să vă atingă cu laba sau să ia o poză amuzantă în stilul „Ei bine, atenție la mine!”. „Vorbitorii” inocenți se transformă în cântăreți de operă în timpul unei vânătoare sexuale. Animalele care nu se reproduc trebuie să fie sterilizate, altfel puteți uita de somn și de o viață liniștită și nu uitați să vă pregătiți mental vecinii, se vor bucura și de „cântecele doamnei indignate”.

Este interesant! Dacă egipteanul Mau este fericit sau așteaptă cu nerăbdare ceva, își sare activ coada, urcă pe picioarele din spate sau chiar sări pe ele.

Păstrarea moștenirii lor, Mau egiptean valorează și iubesc apa (nu trebuie confundat cu înotul). Animalul de companie urmărește cu plăcere apa în mișcare, își poate înfunda piciorul într-un recipient cu apă și se uită la răspândirea mini-undelor. Dacă primiți un Mau egiptean, acceptați că nu veți mai face o baie singură, pisica va intra cu siguranță în cameră și se va așeza să privească apa. Acuzațiile au păstrat instinctul care a ajutat la determinarea adecvării apei pentru băut. Înainte de a bea, pisica își scufundă vârful labei în vas și, dacă este necesar, gustă apa..

Egiptenii Mau învață repede bunele maniere și au o curățenie înnăscută. O pisică adultă își face cu siguranță timp să-și lingă și să-i perie ghearele. Rasa este renumită pentru calitățile sale parentale, pisica-tată ajută în mod necesar pisica la naștere și la creșterea descendenților.

Întreținere și îngrijire

Mau egipteni nu sunt absolut pretențioși la plecare. Animalele sunt omnivore, așa că „naturalul” sau „uscarea” revine proprietarului, principalul lucru fiind măsura, echilibrul și calitatea produselor. Haina nu necesită îngrijiri speciale, totuși, perierea cu o perie de masaj sau mănușă nu va dăuna. Masajul are un efect benefic asupra circulației sanguine a pielii, ceea ce face ca haina să fie mai elastică și mai strălucitoare. Profitând de pasiunea egipteană Mau pentru apă, vă puteți antrena cu ușurință animalul de companie să înoate. Dacă secția are o atitudine puternic negativă față de procedurile de scăldat, nu insistați, este suficient ca Mau egiptean să se scalde de 2 ori pe an.

Urechile, ochii și dinții au nevoie de examinări preventive și de curățare după cum este necesar. Asigurați-vă că obțineți un stâlp de zgâriere și gheare, inspectați labele animalului dvs. de companie la fiecare 2-3 săptămâni și nivelați ghearele dacă acestea au crescut prea mult.

Sănătate

Mau egipteni au un sistem imunitar destul de puternic și nu sunt predispuși la boli. Cu toate acestea, „reginele Egiptului” sunt foarte îndrăgite să mănânce mult și deseori, dar obezitatea duce la insuficienta cardiaca, metabolismul și alergii. O dietă compusă corespunzător, un stil de viață activ, vaccinări și tratament preventiv împotriva paraziților sunt principalele condiții pentru sănătatea Mau egiptean..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mau egiptean: istorie, aspect, caracter și sfaturi pentru alegerea unui pisoi