Rabia la pisici și pisici

Rabia la pisici este una dintre cele mai periculoase boli posibile. Există boli care nu pot fi eliminate, care determină moartea animalului. Este mult mai rău atunci când o persoană se infectează cu o astfel de boală periculoasă de la un animal de companie (un grup de astfel de boli se numește zooantroponoză sau antropozoonoză).

Prin urmare, este foarte important să observați la timp că mustața este bolnavă. Dar este mult mai important să-l împiedici pe iubitul tău prieten cu patru picioare să se infecteze. Prin urmare, astăzi vă vom spune toate detaliile despre această boală neplăcută și anume:

  • Cauze (agent cauzal al bolii);
  • Simptomele rabiei la pisici
  • Tratament;
  • Prevenirea.

Toate animalele cu sânge cald suferă de rabie. Acestea sunt pisici, câini, vulpi, lupi și veverițe. Toate sunt cu sânge cald, fără excepție. Aricii sunt purtători, ei înșiși nu se îmbolnăvesc, dar sunt capabili să-i infecteze pe alții. Prin urmare, nu vă mișcați dacă animalul dvs. de companie este cu oaspeți spinoși din pădure. Unde este garanția că ariciul nu vă va infecta mustața cu rabie?

Odată ajuns în corp, agentul cauzal al rabiei de-a lungul fibrelor nervoase (da, da, nu cu sânge, ci de-a lungul fibrelor nervoase, prin urmare viteza de avansare a acesteia este redusă) tinde spre creier și de acolo spre glandele salivare. Din acest motiv, cu cât mușcătura este mai departe de cap, cu atât este mai lungă perioada de incubație. Și din moment ce virusul se înmulțește și este prezent doar în saliva unui animal cu sânge cald, atunci în timpul perioadei de incubație, mustața nu poate infecta pe nimeni!

Virusul este foarte stabil în mediul extern. La o temperatură de 80-100 de grade, agentul patogen poate persista până la 2 săptămâni! Când este înghețat, chiar mai mult („conservarea” agentului patogen). Prin urmare, asigurați-vă că animalul dvs. de companie nu mănâncă nimic pe stradă. Da, este dificil să țineți evidența unei pisici domestice, astfel încât cel mai simplu mod de a vă proteja animalul de companie este prin profilaxia în timp util împotriva rabiei..

Metode de infectare

O pisică nu poate prinde rabie decât prin salivă! Virusul se găsește în salivă. Nu în sânge, nu în urină. Dar pentru infecție, nu este absolut necesar ca un animal bolnav să muște pe cineva. Este suficient doar pentru a obține salivă pe rană (pentru aceasta, mustața bolnavă poate linge sau picura pur și simplu cu salivă), sau chiar mânca animalul bolnav. De exemplu, dacă o pisică sănătoasă mănâncă un rozător bolnav (cadavru sau viu), există riscul ca o mustață nevaccinată să fie infectată (unde este garanția că nu există microfisură nicăieri în tractul digestiv?).

Cel mai adesea se îmbolnăvesc în perioada primăvară-vară, când animalele fără stăpân sunt cele mai „active”. Dacă animalul dvs. poate ieși afară, atunci asigurați-vă că aveți grijă de prevenire.

Perioada de incubație a rabiei la pisici

perioada de incubație a rabiei la pisici

Perioada de incubație a rabiei la o pisică (aceasta este perioada din momentul în care animalul este infectat până când apar primele simptome ale bolii) variază de la 7 zile la un an (deși o perioadă atât de lungă este înregistrată extrem de rar, s-ar putea spune, cazuri izolate). Dar numărul mediu de zile de „așteptare” - 14 (dar se întâmplă timp de o lună să observi mustața mușcată pentru a te asigura că nu este nebună și nu prezintă un pericol pentru ceilalți). Această perioadă este stabilită pentru o pisică în caz de suspiciune de infecție.. Din păcate, este imposibil să recunoaștem rabia la o pisică în acest stadiu..

Depinde mult de locația mușcăturii, precum și de adâncimea plăgii. Cu cât este mai mic și cu cât este mai departe de cap, cu atât este mai lungă perioada de incubație a rabiei la o pisică. De asemenea, merită luată în considerare cantitatea de virus din salivă. Chiar și un animal vaccinat se poate îmbolnăvi (cu cât timpul de revaccinare este mai aproape, cu atât este mai mare riscul de infecție). Cu toate acestea, dacă mustața a fost recent vaccinată împotriva rabiei, atunci riscul de infecție este de 1 din 100.

Dar chiar dacă nu observați simptome vizibile de rabie la animalul dvs. de companie, dar pisica a fost cu siguranță mușcată, saliva sa devine infecțioasă încă din 5-10 zile (din nou, totul depinde de locația mușcăturii, de adâncimea plăgii, de virulența agentului patogen). Adică, animalul se comportă la fel ca întotdeauna, dar saliva sa este deja capabilă să infecteze alte animale și oameni. Acesta este motivul pentru care este recomandat să vă izolați mustața în aceeași zi în care este mușcată. Acest lucru va necesita o cușcă sau un suport de plastic. Animalul nu poate fi eliberat, în niciun caz nu poate fi ridicat, lăsat să lingă sau să muște.

Oricât de mult vă pare rău pentru animalul dvs. de companie, asigurați-vă că contactați stația veterinară a orașului sau districtului (nu organizațiile comerciale) și centrul de igienă și epidemiologie. Ei vă vor purta pur și simplu animalul sub supraveghere, vă vor explica ce trebuie făcut. Acestea sunt măsuri de securitate necesare. În caz contrar, aveți riscul de a contracta o boală, tratamentul pentru care este eficient doar într-un stadiu incipient (trebuie menționat că terapia este lungă și dureroasă, deși nu 40 de injecții în abdomen, dar totuși puțin plăcută).

Simptome

Cum se manifestă rabia la pisici? De unde știi că este bolnavă? În mod condiționat, boala poate fi împărțită în 3 etape, simptome și semne la fiecare dintre acestea fiind diferite.

Prima etapă (prodormală)

La prima (prodormală), simptomele rabiei la o pisică a bolii sunt extrem de dificil de distins. Apetitul animalului de companie dispare, devine letargic, se ascunde în colțuri și în locuri întunecate. După cum puteți vedea, semnele rabiei la o pisică în prima etapă sunt similare cu alte afecțiuni, dar deja în această perioadă animalul este contagios și prezintă un pericol pentru toți membrii familiei! Mai rar, în prima etapă, o pisicuță bolnavă devine excesiv de afectuoasă și activă, va încerca în toate modurile posibile să se urce pe mâini / genunchi, să frece, să lingă. Pacienții cu mustață cu rabie mănâncă obiecte necomestibile (tapet, perdele, covoare, hârtie, ramuri de copaci).

A doua etapă (maniacală)

A doua etapă (maniacală) a rabiei la o pisică nu poate fi trecută cu vederea. Animalul este doar „pe margine”. Orice foșnet, zgomot, oameni care trec - toate acestea duc la o inexplicabilă criză de furie. Mustața se repede la primul care îi atrage atenția. Pisica este ca un arc comprimat care se va îndrepta în orice moment.

A doua etapă nu durează atât de mult. În unele cazuri, doar câteva ore, dar mai des în câteva zile. Pisica începe să roască orice vede. Acesta poate fi piciorul unui pat sau masă, picioarele unei persoane, jucării de cauciuc, propriul tău castron, sticle de șampon sau produse chimice de uz casnic. Orice vrei. Și acestea nu sunt doar mușcături jucăușe. Aderența maxilarului este atât de puternică încât dinții se pot rupe. Un simptom caracteristic al rabiei la o pisică este un atac brusc (fără niciun motiv, fără niciun avertisment), urmat de mușcături severe.

Începe un spasm al faringelui și laringelui. În același timp, vocea pisicii se schimbă, miaunatul nu devine același ca înainte. Animalul nu poate înghiți saliva. Prin urmare, ei spun că saliva curge aproape ca un curs de apă. De asemenea, mustața nu poate mânca și bea (deoarece înghițirea este dificilă). Maxilarul inferior este, de asemenea, paralizat, astfel încât gura pisicii este ușor deschisă.

A treia etapă (depresivă)

A treia etapă durează 5 zile, iar simptomele rabiei la pisică se mută în stadiul lor final. Se caracterizează prin faptul că, pe lângă paralizia faringelui, laringelui și a mușchilor maxilarului inferior, la mustață paralizează treptat întregul corp. Începe cu o coadă, deplasându-se treptat spre cap. Animalul nu mai mănâncă, nu miaună și chiar se mișcă. Nu se mai vorbește despre agresivitate. Pisica este foarte subțire, slăbește și la sfârșitul acestei etape moare.

Astfel, boala (de la primul până la ultimele semne clinice) durează 10-11 zile (mai rar mai mult). Animalul va muri cu siguranță.

Tratament

Poate fi vindecată rabia la pisică sau pisică? Din păcate, acest lucru nu este posibil. Numai dacă în prima etapă, când simptomele nu sunt încă deosebit de distincte, introduceți un vaccin antirabic de înaltă calitate animalului. Sau, imediat după ce pisica a fost mușcată, mergeți la clinică. Dar amintiți-vă, nu există nici un remediu pentru rabie pentru pisici! Fără antibiotice, medicamente antivirale, vitamine nu vor salva viața animalului și nu vă vor proteja pe dumneavoastră și membrii familiei dvs. de această boală cea mai periculoasă. Din acest motiv, cea mai bună soluție ar fi prevenirea în timp util a rabiei la o pisică..

Prevenirea

Prevenirea rabiei la pisici este ușoară - vaccinarea! O dată pe an (începând cu vârsta de 7 luni) mergeți la clinica veterinară și faceți vaccinarea necesară.

Nu întârziați cu această procedură. Cel mai bine este să faceți revaccinarea (vaccinarea de rapel) „zi de zi” sau puțin mai devreme, dar nu mai târziu. Chiar și o zi de întârziere este un risc suplimentar. Prin urmare, obțineți un pașaport pentru animalul dvs. de companie pentru a marca toate vaccinările și deparazitarea de acolo (chiar înainte de vaccinarea împotriva rabiei, trebuie să conduceți viermii de două ori cu o diferență de 10-14 zile).

Există vaccinuri domestice, a căror introducere nu vă va costa un ban (cu excepția cazului în care plătiți o seringă și o injecție intramusculară). Dar există și importuri, pentru care trebuie să plătiți.

Este periculos pentru o persoană?

Pericolul rabiei pentru oameni

Este o pisică cu rabie periculoasă pentru oameni? Categoric da! Este puțin probabil dacă boala poate fi transmisă de la zero, deoarece mai devreme am aflat deja că boala se transmite numai prin salivă. Cu toate acestea, dacă ați avut contact cu o pisică bolnavă de rabie, nu ispiti soarta și consultați-vă medicul. Și dacă pisica a mușcat? Această situație este cu siguranță periculoasă pentru oameni. Microorganismele vor intra cu siguranță în rană, vor exista inflamații. Minim - roșeață a pielii, maxim - o boală periculoasă (inclusiv rabia).

Cu toate acestea, în perioada de incubație, este imposibil ca o persoană să contracteze rabia de la o pisică. Virusul nu este încă în salivă. În prima etapă, abia începe să se înmulțească în glandele salivare, dar există deja riscul de infecție. Dar când o pisică are deja un al doilea stadiu (maniacal) clar al rabiei, mușcătura mustății este extrem de periculoasă pentru oameni. Dacă nu începeți să tratați o persoană la timp (imediat după mușcătură, înainte ca orice simptom să apară), atunci moartea va fi foarte dureroasă și inevitabilă..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rabia la pisici și pisici