Cum se transmite rabia la pisici

Singura boală a animalelor care este periculoasă pentru oameni este rabia. Această boală este virală și este cauzată de un agent patogen. Când intră în organism, rabia se transmite la pisici, precum și la alte mamifere.

Nici pisicile domestice nu sunt protejate de o astfel de boală, iar animalele care umblă necontrolat pe străzi sunt expuse riscului. Este important să înțelegeți că rabia nu poate fi vindecată, astfel încât singura modalitate de a vă proteja animalul de companie este prin vaccinarea de rutină..

Ce este rabia la pisici

IMPORTANT! Agentul care cauzează boala este un virus mortal. Proprietarii ar trebui să fie conștienți de faptul că, chiar și în corpurile animalelor moarte, acesta persistă mult timp..

De asemenea, virusul tolerează bine frigul și trăiește în astfel de condiții timp de 2 ani..
Puteți distruge agentul patogen al rabiei încălzindu-l la 100 de grade. De asemenea, se descompune sub influența formalinei, a compușilor fenolici și a soluțiilor alcaline..

Orice animal cu sânge cald se poate infecta cu boala, așa că animalele de companie cu mustață nu fac excepție..

Virologii împărtășesc 2 tipuri de agenți patogeni:

 • Urban. Un agent patogen agresiv care se activează în organism într-un timp scurt. Fără leac, animalul moare.
 • pădure. Purtătorii săi sunt animale sălbatice. Este mai puțin virulent, animalele s-au adaptat bine la el. Pericolul acestui formular este că, timp de mai multe luni, nu apar simptome, în timp ce individul este purtător al virusului, iar contactul cu acesta provoacă infecții.

IMPORTANT! Având în vedere specificul celui de-al doilea soi, medicii veterinari recomandă cu tărie să nu lase pisicile să meargă liber în timpul cabanei de vară. Printre alte pericole, apropierea de pădure crește probabilitatea de a contracta boala dacă pisica nu este vaccinată anual..

Înțelegând ce este rabia la o pisică, trebuie să aflați despre trei forme ale bolii, care diferă între ele prin curs și simptome.

 • Liniște;
 • atipic;
 • exuberant.

Forma liniștită este mai dificil de recunoscut, deoarece percepția comună a rabiei implică un comportament agresiv. Cu toate acestea, în această formă, această etapă este absentă. Boala poate fi identificată prin starea depresivă a animalului și paralizia care se răspândește rapid. Moartea are loc în 2-3 zile.

Există studii care susțin că rabia atipică este tratabilă în unele cazuri. Evoluția bolii este aproape imperceptibilă. Singurul lucru pe care un proprietar atent îl poate observa este somnolența crescută și letargia animalului de companie. Pisicile adulte cu sistem imunitar puternic pot trăi până la câteva luni. Durata de viață a pisoiilor bolnavi este calculată în zile.

Forma violentă este cea mai faimoasă și periculoasă, în plus, această specie este expusă celor mai mulți indivizi infectați..

O pisică infectată trece prin 3 etape:

 • Primul. Simptomele sunt aproape absente, dar comportamentul animalului se schimbă. Animalele de companie active și sociabile încep să se strângă în colțurile întunecate, evitând compania proprietarilor. Apatia se instalează. O altă opțiune este, de asemenea, posibilă: pisica devine foarte afectuoasă, linge mâinile proprietarului. Se manifestă tulburări ale sistemului nervos central - mișcări necontrolate ale maxilarelor, dorința de a mânca obiecte necomestibile. În a treia zi, fluxul de salivă crește, vărsăturile sunt posibile.
 • Al doilea. Se numește stadiul excitării. Pisica își pierde sentimentul de frică, se repede la stăpâni, străini, mușcă orice obiecte cu o forță atât de mare încât falcile și dinții se rup. Este imposibil să recunoaștem momentul atacului și, de asemenea, este imposibil să raționăm cu animalul de companie. Dacă o pisică infectată reușește să scape, atunci poate parcurge o distanță de până la 50 km, infectând oameni și animale pe drum.
 • Al treilea. În practica clinică, se numește depresiv. Capacitatea de a mânca și a bea apă se pierde din cauza paraliziei laringelui. Membrele posterioare sunt luate. În cele din urmă, animalul de companie moare din cauza epuizării sau stopului respirator..

Perioadă incubație

Sincronizare perioadă incubație variază și depind de mulți factori. Deoarece ținta principală a virusului este creierul, rata de dezvoltare a bolii este direct legată de localizarea leziunii care a dus la infecție..

IMPORTANT! O pisică devine purtătoare de virus într-o săptămână sau o jumătate. Ea însăși nu este încă bolnavă, dar mușcătura ei este deja periculoasă pentru alții..

În majoritatea cazurilor, perioada de incubație durează de la 1 la 1,5 luni. La pisicile cu imunitate puternică, stadiul latent poate dura până la 1 an.
La animalele de companie slăbite, virusul se activează mai repede și se manifestă după 2-3 săptămâni..

Grupul de risc include:

 • Pisoii, în special cei care nu au primit lapte matern suplimentar, ceea ce sporește apărarea imună;
 • Animale alergice;
 • Pisicile supuse reabilitării după operație;
 • Animale de companie cu patologii cronice.

În drumul către creier, agentul patogen infectează sângele, limfa și organele interne. Virusul se deplasează prin neuroni, prin urmare, sistemul nervos central suferă. Când intră în creier, părțile sale sunt afectate, ceea ce provoacă un tablou clinic tipic.

Bila și laptele nu sunt susceptibile la bacili. Pisica purtătoare poate hrăni urmașii, dar după apariția simptomelor, ea începe să ignore pisoii și îi poate face rău.

Căile de infecție

Deoarece virusul este conținut în salivă și sânge, calea infecției este pătrunderea acestor fluide în corpul unui animal sănătos. Este important să înțelegem că chiar și baia abundentă la o pisică infectată poate dăuna unei persoane sănătoase sau unui animal de companie fără atac: pot exista microtraumatisme pe piele care sunt invizibile pentru ochi..

De la pisică la pisică

Transferul agentului rabie de la pisică la pisică apare în următoarele moduri:

 • Mușcă. Cel mai frecvent tip de infecție. În plus față de atacul unui animal în a doua etapă a unei forme violente, pot exista lupte cu un purtător de virus, ceea ce este, de asemenea, periculos. Prin urmare, la păstrarea mai multor persoane, o nouă pisică luată de pe stradă este pusă în carantină timp de 1,5-2 săptămâni. Cu raza de acțiune liberă, agresiunea pisicilor exterioare și lupta pentru teritoriu nu sunt excluse. Mai mult, acest comportament este tipic chiar și pisicilor castrate și pisicilor..

 • Zgârieturi. Luptele sau jocurile violente între indivizi pot fi însoțite de zgârieturi. Dacă o pisică sănătoasă a fost zgâriată și saliva purtătorului de virus a ajuns pe capacul deteriorat, atunci infecția este extrem de probabilă.
 • Membrana mucoasă. O pisică sănătoasă poate examina cadavrul unui frate mort în diferite moduri. Dacă sângele unei persoane care a murit din cauza rabiei ajunge pe membranele mucoase, atunci animalul de companie este, de asemenea, foarte probabil să se îmbolnăvească.

De la câine la pisică

Transmiterea virusului de la câine la pisică este identică cu infecția de la semeni. Căi:

 • mușcătură de câine mâniat;
 • pătrunderea salivei;
 • contact cu un cadavru.

De la un animal sălbatic

De la un animal sălbatic, pisicile sunt infectate în 2 moduri:

 • Prădători. Infecția are loc prin mușcături și zgârieturi.
 • Rozătoare mici. O pisică se infectează mâncând un animal bolnav.

Este o greșeală să crezi că o pisică complet domestică care a căzut în natură va ignora șoarecii și alte rozătoare.. Instinctul de vânătoare este încorporat genetic în ele, ceea ce este confirmat de jocurile de pisoi și animale de companie adulte cu învelitoare de bomboane, bile, jucării speciale.

Potrivit unor medici veterinari, șoarecele este cea mai echilibrată dietă pentru pisici. Prin urmare, chiar și cu cea mai hrănitoare dietă, este imposibil să se excludă posibilitatea de a mânca o victimă. În plus, un rozător prins este, de asemenea, un obiect al jocului, în procesul căruia este rănit. Sângele proeminent ajunge pe pisicile mucoase și infectează animalul de companie cu virusul.

De la pisică la persoană

Medicii veterinari au izolat mai mulți viruși care sunt fatali pentru pisici, dar toți sunt siguri pentru oameni. Excepție - agentul cauzal al rabiei.

Transferul unui agent de la persoană la pisică depinde de specificul contactului. Este clasificat în 3 categorii:

 • Îngrijirea de rutină, mângâierea și lingerea pielii fără răni sau abraziune.
 • Contactul cu pielea deteriorată a animalelor de companie la manipularea, stoarcerea rănilor și abraziunilor înainte de sângerare.
 • Jocuri care provoacă mușcături și zgârieturi, ingestie de salivă a animalelor de companie pe pielea rănită.

Prima categorie este considerată sigură și nu necesită profilaxie. A doua opțiune este periculoasă dacă animalul nu este vaccinat de rutină. Cu cât daunele sunt mai extinse, cu atât este mai mare riscul de infecție.

IMPORTANT! Consultația la medic ar trebui să fie imediată: măsurile preventive sunt eficiente înainte de apariția simptomelor bolii.

În ciuda activității active a agențiilor specializate, probabilitatea infecției nu poate fi exclusă complet. Pentru a vă proteja animalul de companie, trebuie să faceți în mod regulat vaccinări, și, de asemenea, pentru a reduce la minim mersul pe jos al pisicilor. Când locuiți într-o casă de țară, o modalitate excelentă este o volieră specializată cu jucării și o casă în care animalul de companie poate petrece timpul pe vreme bună. Locuitorii orașului care cred că un animal trebuie să merg, experții sfătuiesc să antreneze mustața la ham.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se transmite rabia la pisici