Cum iau pisica rabia

Sănătatea animalelor de companie cu patru picioare necesită atenție, în special în orașele mari. Chiar și acum 20 de ani, se credea că un pisoi de stradă ar fi cu siguranță sănătos datorită imunității sale puternice. Cu toate acestea, nici ecologia deteriorată nu a cruțat animalele: mulți se infectează și suferă de diverse infecții virale..

Pentru oameni, bolile feline sunt sigure, cu o singură excepție. Pisicile contractă rabia, ca multe alte mamifere, și pot transmite boala proprietarului lor. Este important să vă protejați animalul de companie de această boală teribilă..

Ce este rabia la pisici

Pentru a înțelege ce este rabia la pisici, trebuie să înțelegeți mecanismul infecției și evoluția bolii..

IMPORTANT! Această patologie este o consecință a unui agent patogen viral care afectează creierul, provocând encefalită care nu poate fi vindecată.

Agentul moare atunci când este încălzit la 100 de grade, nu are rezistență la formalină, fenol și soluție alcalină. Cu toate acestea, când este înghețat, rămâne activ timp de până la 2 ani..

Rabia se poate dezvolta la orice animal cu sânge cald care intră în contact cu un animal bolnav..

În sălbăticie, principalii vectori sunt:

 • vulpi;
 • ratoni;
 • liliecii;
 • lupi;
 • rozătoare mici;
 • arici.

În mediile urbane, puteți întâlni un câine sau o pisică bolnavă.

Există 2 tipuri de boală:

 • pădure. Agentul este mai puțin periculos, animalele sălbatice se adaptează mai bine la el. Pentru o lungă perioadă de timp, boala continuă fără simptome. Pisicile suferă de el dacă nu au fost vaccinate și animalul este liber. Acesta este unul dintre motivele pentru care locuitorii de vară și locuitorii din așezările mici nu sunt sfătuiți să lase animalele să meargă la plimbări necontrolate, iar medicii insistă asupra vaccinărilor obligatorii.
 • Urban. Se distinge prin agresivitatea agentului patogen, o perioadă scurtă de incubație și un rezultat letal în orice caz. Locuind într-un oraș mare, pisica trebuie ținută acasă și, dacă doriți să o scoateți la plimbare, folosiți un ham și preveniți contactul cu animalele fără stăpân..

În practica veterinară, există 3 forme de rabie:

 • exuberant;
 • Liniște;
 • atipic;

Prima opțiune este cea mai comună și periculoasă. Pe boala animalelor parcurge 3 etape:

 • Primul. Este însoțit de modificări minore în comportament. Animalul de companie devine mai afectuos, se apropie mai des de proprietar. Este ușor pentru un proprietar neatent să rateze apariția patologiei. Este important să observați schimbări precum schimbări drastice în obiceiuri, apetitul denaturat. În a treia zi, fluxul de salivă crește, începe vărsăturile.
 • Al doilea. Are numele de maniac. Pisica atacă oamenii și orice obiecte fără avertisment. Mușcăturile sunt atât de severe încât dinții și maxilarele se pot rupe. Când pisica scapă în această etapă, se deplasează la 50 km de casă, infectând toate.
 • Al treilea. În medicina veterinară, se numește depresiv. Se dezvoltă paralizia laringelui, pisica nu poate bea apă și nu poate mânca. Membrele posterioare sunt, de asemenea, paralizate. Rezultatul este comă și moarte din cauza epuizării sau stopului respirator.

Forma liniștită diferă de cea violentă prin absența celei de-a doua etape. Depresia se dezvoltă imediat, boala progresează rapid și paralizia începe aproape imediat. În această formă, pisica moare foarte repede..

Forma atipică este dificil de recunoscut din cauza lipsei de simptome. Singurul lucru care vă poate alerta este letargia și somnolența animalului de companie. Pisicile adulte pot trăi câteva luni, pisoii mor în câteva zile. Aceasta este singura formă pentru care există informații despre posibilitatea unei cure.

Perioada de incubație la pisici

Perioadă incubație înseamnă că animalul nu este încă bolnav, dar aparține deja purtătorilor virusului. Animalul de companie devine contagios după o săptămână sau una și jumătate. De obicei, activarea agentului patogen are loc după o lună, uneori după 6 săptămâni. În cazuri excepționale, perioada de incubație poate dura până la un an.

La pisicile slăbite, procesul durează mai puțin. Acest lucru se datorează funcționalității incomplete a sistemului imunitar. În pericol:

 • Pisoii;
 • Animale care au fost supuse unei intervenții chirurgicale;
 • Animale de companie alergice;
 • Pisicile cu boli cronice.

IMPORTANT! Virusul, care intră în salivă și sânge, tinde către creier, afectând simultan internul și limfa. Cu cât trauma provocată de animalul rabid a fost mai aproape de cap, cu atât va fi mai scurtă perioada de incubație.

Modalități de infectare a animalului

Deoarece virusul este conținut în salivă și sânge, principalele căi de infecție sunt pătrunderea unui agent infecțios atunci când pielea mușcă sau saliva intră pe membranele mucoase deteriorate.

De la pisică la pisică

Infecția animalului de companie de la o pisică bolnavă apare la contactul lor. Chiar dacă al doilea individ are încă o perioadă de incubație, luptele nu pot fi excluse, mai ales dacă animalul de companie nu este castrat și se mișcă liber de-a lungul străzii sau al satului.

Lupta pentru teritoriu este obișnuită nu numai pentru pisici, ci și pentru pisici. În majoritatea cazurilor, se limitează la „duelul cu ochii”, dar indivizii alfa pot intra într-o luptă. Dacă un animal bolnav se află în a doua etapă a unei forme violente, atunci pur și simplu se repede asupra tuturor.

Infecția de la pisică la pisică are loc în următoarele moduri:

 • Mușcă. După mușcarea pielii, se formează o rană, în care pătrunde saliva. Din țesuturi, virusul pătrunde în fibrele nervoase, începe să se dezvolte și, după activare, tinde spre creier.
 • Zgârieturi, abraziuni. Contactul cu o pisică furioasă poate face fără mușcături, dar dacă există zgârieturi, zgârieturi, abraziuni pe corpul animalului de companie, atunci saliva din această zonă va duce inevitabil la infecție.
 • Piele și mucoase. Este aproape imposibil de observat microtrauma și daune minore sub strat. Cu toate acestea, pătrunderea de salivă sau picături de sânge în aceste zone provoacă, de asemenea, infecție..

De la câine la pisică

Principiul transferului virusului de la câine la pisică este similar cu infecția de la un om. Cea mai comună opțiune este infecția prin mușcături. Chiar și un câine mic poate provoca răni grave unei pisici. Dacă un animal de companie întâlnește un câine mare, atunci primul nu are practic nicio șansă de supraviețuire.

De la un animal sălbatic

Puteți obține virusul rabiei de la un animal sălbatic în două moduri:

 • Vulpe, raton, mușcături de lup. Prin urmare, chiar și în satele fără autostrăzi, dar cu o pădure în apropiere, este necesar să se controleze mișcarea animalului de companie..
 • Consumul unui rozător infectat. Este o greșeală să crezi că o pisică complet domestică este lipsită de instincte de vânătoare. Animalul de companie antrenează abilitățile jucându-se cu șoareci și bile speciale. Odată ajuns în natură, deși nu imediat, animalul va putea prinde un rozător. Chiar și fără a-l mânca complet, jocul cu șoarecele determină sângerarea animalului, care infectează boala.

Având în vedere pericolul extrem al bolii pentru animale de companie și proprietari, precum și durerea cursului, este important să ne amintim vaccinări regulate și observați cu atenție frecvența vaccinărilor. Datorită celei mai simple proceduri, situațiile în care pisicile se infectează cu rabie pot fi evitate.

În plus, trebuie înțeles că de-a lungul secolelor de domesticire, chiar și mestizii și-au pierdut abilitățile de a supraviețui pe stradă. Durata de viață a pisicilor fără adăpost este mai mică de 10 ani, deci trebuie să controlați mișcarea animalului și să nu-i permiteți să călătorească singur de-a lungul străzilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum iau pisica rabia