Puricii la pisici sunt periculoși pentru oameni. Precautia este ca o inarmare!

Nu cea mai numeroasă, ci cea mai importantă adaptare la speciile de supraviețuire a insectelor fără zbor - puricii. Pentru a vă infecta, nu este nevoie să contactați transportatorul sau să căutați în mod specific „fraierii de sânge”, este suficient să mergeți la locul potrivit la momentul nepotrivit și parazitul va fi asupra unei persoane sau a unui animal. Mulți proprietari de prieteni cu patru picioare sunt intimidați de prezența paraziților, având în vedere gama largă de boli purtate. Luați în considerare cum să vă protejați pe dvs. și pe animalul dvs. de companie de „vecinii enervanți” și dacă puricii dintr-o pisică sunt cu adevărat periculoși pentru oameni.

Cunoașteți inamicul prin vedere - tipuri de purici și trăsături ale parazitismului la oameni

Faptele istorice înfricoșătoare despre felul în care puricii au devenit purtători ai ciumei negre și au distrus de fapt jumătate din populația Europei, provoacă frică subconștientă oamenilor. Într-adevăr, unele purici de la pisici sunt transmise oamenilor, dar acest lucru nu înseamnă că păstrarea unui animal în casă este periculoasă. În primul rând, nu au fost înregistrate focare de ciumă în lume, ceea ce înseamnă că nici măcar un parazit importat de pe un alt continent nu este un purtător potențial periculos. În al doilea rând, există doar un număr limitat de specii de purici care „coexistă” cu oamenii și animalele de companie. În al treilea rând, puricii de pisică nu tolerează ciuma..

Întreaga ordine a insectelor este fără aripi și excepțional de carnivoră, se mișcă prin sărituri. Corpul este protejat de solzi sau carapace. Cel mai adesea, se hrănesc cu sângele nu numai al purtătorului principal, ci și al celor apropiați de „statutul” mamiferelor sau al oamenilor.

Ctenocephalides canis sau puricii câinilor - au corpul plat acoperit cu cârlige. Adaptat optim la supraviețuirea în așezările umane și poate rămâne fără hrană până la 2 luni. Aparatul gurii care suge gura este adaptat pentru a trăi numai la câini, cu toate acestea, un purice flămând poate mușca o pisică sau o persoană, după care părăsește purtătorul temporar.

Este interesant! Numai la puricii canini picioarele din spate sunt de aproape câteva ori mai lungi decât cele ale „semenilor” lor. Și lungimea saltului este de 4 ori mai mare decât intervalul de „a vedea” insecta, de fapt, puricii nu știe niciodată exact unde sare.

Ctenocephalides felis sau puricii de pisică Este cel mai frecvent tip de parazit. Poate mușca câini, șoareci și oameni, dar nu transmite boli cu saliva. Adesea, acestea sunt cauza infecției cu pisici cu helminți. Corpul parazitului este acoperit cu solzi și cârlige de păr, un adult în fotografie.

Notă! Statistic, o persoană devine o „victimă” a puricilor felini de trei ori mai des decât omul.

Pulex irritans sau puricii umani - sursa ideală de hrană este sângele uman, dar parazitul este capabil să se miște și să trăiască temporar pe câini, pisici și porci. Insectele cu lungimea de până la 4 mm, cu o culoare maro-negru, pot rămâne foame mult timp, trăiesc în covoare, podele din scânduri, preferă să rămână într-un mediu umed și cald. Capabil să infecteze oamenii atunci când este mușcat, care poartă tifos de șoarece, tularemie, tenie și alte afecțiuni.

Pe lângă speciile de mai sus, în așezări și orașe există purici de pui (nu sunt periculoși pentru animale și oameni) și purici de șobolan. Puricii de șobolan sunt împărțiți în două tipuri:

  • european - se găsesc în climă temperată, sunt purtători ai aceleiași ciume negre și tenii de șobolan, dar pot infecta doar un șobolan.
  • Tropical (sudic) - trăiesc în climat cald, dar se pot adapta la temperaturi moderate. Asemănătoare în exterior cu paraziții canini și felini, sunt purtători de ciumă tifoidă și bubonică, capabili să infecteze oamenii printr-o mușcătură..

Este interesant! Există mai mult de 20 de mii de specii de purici în lume, iar strămoșii lor cei mai vechi au fost găsiți în chihlimbar, care are mai mult de 55 de milioane de ani..

Probabilitatea ca ființa umană să fie afectată de puricii felini

O pisică care merge pe stradă, într-o grădină sau grădină de legume devine un „transport” pentru insecte. În ciuda salturilor uriașe pentru dimensiunea sa, odată pe lână, puricii se mișcă încet, explorând „un nou teritoriu”. Când animalul de companie se întoarce în casă, puricii care nu sunt adaptați pentru viață pe o pisică părăsesc transportatorul și ajung pe podea sau pe mobilier. Problema controversată este dacă puricii de pisică sunt periculoși pentru oameni. Insectele pot mușca oamenii, compoziția sângelui este destul de potrivită pentru ei, dar corpul uman nu este acoperit cu păr, ceea ce înseamnă că parazitul nu are unde să trăiască și să se ascundă. Cel mai adesea, puricii care trăiesc într-o locuință atacă noaptea sau dimineața devreme, foamea și un vârf de activitate fiziologică îi împing spre acest lucru.

Puricii de pisică se află pe animal și bea sângele până când este complet saturat, apoi părăsește gazda și caută un loc unde să depună ouă - întunecat, cald și umed. Majoritatea indivizilor nu disprețuiesc și produc descendenți direct pe corpul pisicii. Cu toate acestea, puricii care au sărit sunt aproape de ambreiaj de ceva timp și, când le este foame, atacă prima „victimă” care se apropie, inclusiv o persoană.

Este interesant! Puricii simt vibrațiile aerului, fluctuațiile de temperatură, mirosurile și eliberarea de dioxid de carbon la respirație, ghidat de acești indicatori, parazitul alege direcția saltului.

Puricii care sar de la pisici la oameni este un fenomen rar.. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă dacă animalul de companie a adus purici umani pe el și parazitul miroase a transpirație sau respirație umană. Cu toate acestea, cel mai adesea, o persoană este atacată în apropierea locului în care animalul se odihnește de obicei. Un pat sau casa unei pisici este un „teren de reproducere” de paraziți, adulții locuiesc în el, ouăle și larvele așteaptă în aripi.

Puricii în apartament, ce să faci?

Ca orice neplăcere, infestarea cu purici este mai ușor de prevenit decât de eliminat. O pisică care a fost supusă unui tratament preventiv și care merge într-un guler care respinge paraziții este mai puțin probabil să devină un „vehicul” pentru purici. Cu toate acestea, nimeni nu este asigurat 100%. Este posibil ca animalul să nu prezinte semne de anxietate, cu toate acestea, dacă observați următoarele simptome, puricii se pot fi instalat în casa dvs.:

  • Roșeață a pielii și mâncărime severă.
  • Formarea de umflături rotunde, ca de la o mușcătură de țânțar, dar cu localizare mai mică. Centrul papulelor este de culoare roz și „vârf”. Dacă vedeți pete roșii strălucitoare fără umflături și vă simțiți mâncărime - acestea sunt mușcături de insecte.
  • 2-4 mușcături pe o zonă mică a corpului sunt aranjate într-un „lanț”.
  • Ameliorarea după umezirea pielii afectate cu apă rece.

Este aproape imposibil să simți mușcătura unui purice; cu prima porție de salivă, insecta introduce un secret anestezic în corpul purtătorului. Acest secret provoacă o reacție alergică, ca urmare - mâncărime severă..

Este interesant! S-a observat că țânțarii și puricii preferă „sărbători” cu sângele uman din grupele I și IV, astfel încât nu toți membrii familiei pot fi atacați de „fraierii de sânge”.

Cum se detectează și se elimină paraziții?

Înainte de a trata un apartament, trebuie să vă asigurați că aveți de-a face cu purici, deoarece insectele, căpușele și alte insecte care suge sângele pot provoca simptome similare. Identificați locurile de atac și acoperiți zone mari ale podelei cu hârtie albă - verificați petele în 15-20 de minute. S-ar putea să vedeți „inamicul” pe o suprafață contrastantă.

După ce ați găsit purici, pregătiți-vă pentru o „măturare generală”, îndepărtați toate piesele de mobilier care acoperă pereții și plăcile. Trebuie să prelucrați podeaua și pereții la un nivel de 1,5 metri, fără a sări peste secțiuni, umplând cu atenție plăcile, mai ales dacă există goluri. Alegerea produsului este individuală, condiția principală este ca ambalajul să indice clar „Pentru distrugerea insectelor târâtoare”.

În timpul procesării, animalele și membrii familiei trebuie să părăsească sediul cel puțin 4-6 ore. O alternativă este apelarea specialiștilor care distrug paraziții cu mijloace profesionale, scumpe, care nu lasă mirosuri, urme umede sau pete.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Puricii la pisici sunt periculoși pentru oameni. Precautia este ca o inarmare!