Cum se tratează gastrita la pisici?

O dietă selectată necorespunzător, o mâncare de calitate slabă sau o schimbare a dietei poate provoca probleme cu sistemul digestiv la o pisică, care sunt pline de complicații, cum ar fi gastrita stomacului. Pentru a salva animalul de companie de această boală neplăcută, proprietarul ar trebui să cunoască simptomele și tratamentul gastritei la pisici..

Forma acută de gastrită este bruscă și poate apărea dacă animalul de companie este hrănit cu alimente învechite, precum și cu alimente prea calde sau reci. În același timp, pisica suferă de atacuri de durere ascuțită la nivelul abdomenului inferior, care se potolesc după câteva ore. Gastrita acută este adesea însoțită de simptome precum vărsături sau diaree și, dacă pisica nu a primit asistență în timp util, se poate dezvolta într-o formă cronică..

Simptome similare se observă în gastrita cronică, singura diferență este că, în această formă, perioadele de exacerbare a bolii durează câteva zile și, după o scurtă remisie, se repetă din nou.

În unele cazuri, pisica poate fi diagnosticată cu gastrită uremică. Animalele care suferă de probleme renale sunt susceptibile la această boală. Dacă rinichii nu fac față funcției lor și nu elimină ureea din corpul pisicii, această substanță începe să se acumuleze în stomac, iritând membrana mucoasă, ceea ce duce ulterior la dezvoltarea gastritei uremice.

Există un astfel de tip de gastrită felină precum eozinofila. Cauza gastritei eozinofile este o reacție alergică a animalului la aditivii chimici din furaje (arome, coloranți) sau la anumite medicamente.

Gastrita la pisici: cauze

Dezvoltarea gastritei la o pisică poate fi promovată atât de o dietă nesănătoasă, cât și de factori precum stresul sau alergiile la anumite alimente. Prin urmare, înainte de tratament, trebuie să stabiliți ce a cauzat această boală..

Posibile cauze ale gastritei:

 1. Hrănirea unui animal de companie cu blană cu alimente vechi sau de calitate slabă este cea mai frecventă cauză de gastrită la pisici;
 2. Procesele inflamatorii din stomacul animalului sunt, de asemenea, promovate de hrana naturală prin adăugarea de sare și condimente fierbinți;
 3. Uneori gastrita este cauzată de o reacție alergică la anumite alimente, cum ar fi peștele sau laptele;
 4. Prezența în corpul unei pisici a unor paraziți precum viermii cauzează adesea această boală;
 5. În unele cazuri, gastrita la un animal de companie cu blană se manifestă ca urmare a stresului;
 6. Unele medicamente pot irita mucoasa stomacului, ducând la gastrită;
 7. O schimbare bruscă a dietei animalului de companie de la hrană naturală la granule uscate sau invers poate duce, de asemenea, la dezvoltarea acestei boli;
 8. Provoacă gastrită și bulgări de lână, pe care pisica le înghite în timp ce le spală;
 9. Boala apare și în cazul în care proprietarul hrănește animalul sau îi dă alimente grase și prea bogate în calorii;
 10. Cauzele gastritei pot fi unele boli cronice ale pisicilor asociate cu ficatul și rinichii sau probleme cu sistemul genito-urinar la animalul de companie;
 11. Intoxicația cu produse de uz casnic care conțin substanțe chimice (detergent pentru rufe, înălbitor sau detergent pentru vase) duce, de asemenea, la gastrită la animale.

Semne și simptome ale gastritei la pisici

O pisică, spre deosebire de o persoană, nu poate spune ce și unde doare. Prin urmare, pentru a înțelege că animalul de companie suferă de gastrită, proprietarul ar trebui să știe ce semne și simptome sunt însoțite de această boală..

Semne de gastrită la o pisică:

 • Primul simptom al gastritei este scăderea poftei de mâncare a animalului de companie. Uneori animalul poate refuza deloc să mănânce, deoarece are dureri abdominale severe după ce a mâncat;
 • Pisica nu își manifestă interesul pentru jocurile active și de cele mai multe ori zace ghemuit într-o minge;
 • Diareea sau constipația indică, de asemenea, că animalul suferă de inflamație a mucoasei stomacului. În prezența acestei boli, fecalele animalului de companie nu conțin bucăți de mâncare excesiv de gravate;
 • Pisica are vărsături spumoase amestecate cu bilă;
 • Limba animalului este acoperită cu un strat de o nuanță albă sau cenușie și un miros putrid neplăcut emană din gura animalului de companie;
 • Burta animalului de companie devine dură și tensionată și la cea mai mică atingere a cavității abdominale, pisica miaună plângând;
 • La o pisică care suferă de gastrită, haina arată plictisitoare și neîngrijită sau începe să cadă;
 • Animalul pierde rapid în greutate, arată obosit și obraznic;
 • Zumzetul în burtica pisicii poate fi, de asemenea, un semn de gastrită..

Toate simptomele de mai sus indică dezvoltarea gastritei la pisică, astfel încât proprietarul ar trebui să solicite imediat ajutorul unui specialist calificat.

Cum să diagnosticați gastrita la o pisică

Nu întotdeauna diareea sau vărsăturile la o pisică indică gastrită. Uneori, problemele legate de mersul la toaletă sau greața pot fi semne de intoxicație alimentară obișnuită cu alimente de proastă calitate sau nu cu alimente proaspete.

Pentru a vă asigura că pisica suferă cu adevărat de inflamații ale stomacului, ar trebui să arătați animalul medicului veterinar. Numai un medic poate pune diagnosticul corect și poate prescrie tratamentul adecvat.

De ce aveți nevoie pentru a diagnostica gastrita felină:

 • Examinarea cuprinzătoare a animalului de companie de către un medic veterinar;
 • Livrarea de biomaterial animal (sânge, fecale, urină);
 • Informații detaliate despre starea și comportamentul pisicii în ultima săptămână;
 • Examinarea cu ultrasunete a cavității abdominale a animalului;
 • Determinarea nivelului de aciditate a sucurilor secretate de stomac.

În cazul bolii avansate, pot fi necesare proceduri suplimentare, cum ar fi biopsia, radiografia și endoscopia gastrică.

Modalități și metode de tratare a gastritei feline

Mulți proprietari fac o greșeală obișnuită încercând să-și vindece singuri animalele de companie cu blană. Trebuie reamintit faptul că medicamentele destinate oamenilor pot provoca daune ireparabile sănătății animalului și nu îl pot vindeca de boală.. Tratamentul gastritei la pisici la domiciliu este posibil numai după ce a fost stabilit un diagnostic precis de către un medic veterinar..

Dacă pisica este chinuită de crize de durere abdominală cauzate de gastrită acută, animalul de companie nu este hrănit în timpul zilei și numai apa caldă fiartă are voie să bea. La sfârșitul acestei perioade, animalul este transferat la o dietă specială, care include decocturi de fulgi de ovăz sau orez, bucăți fierte de carne slabă (în cantități limitate) și piure de cartofi din legume rase.

Pentru tratamentul gastritei cronice, pe lângă dietă, se folosesc medicamente prescrise de un medic veterinar, cu respectarea unei doze stricte.

În cazul în care boala este însoțită de o temperatură ridicată, animalul de companie primește antibiotice, dar numai după consultarea unui specialist.

Decocturile pe bază de plante de calendula, sunătoare, nemuritoare și scoarță de stejar pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor gastritei..

Cu diaree severă și persistentă, pisicii i se poate administra cărbune activ sau Atoxil, care sunt dizolvate în apă caldă și turnate în gura animalului de companie cu o pipetă sau o seringă..

Dieta și nutriția pisicilor

Pentru ca tratamentul acestei boli să aibă succes, proprietarul ar trebui să studieze informații despre cum să hrănească pisica cu gastrită și ce produse sunt categoric contraindicate pentru animalul de companie..

Dieta speciala:

 • Pisica trebuie hrănită de cel puțin trei până la patru ori pe zi în porții mici;
 • În timpul perioadei de tratament, meniul animalului de companie ar trebui să conste în principal din supe de legume și cereale, care sunt fierte în apă;
 • Se recomandă să se dea animalului bucăți de vițel și pui fiert tocat;
 • Produsele lactate fermentate (brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi și iaurt natural) sunt introduse treptat în dietă;
 • Peștele este dat în cantități limitate și fierte numai;
 • Dacă dieta pisicii dvs. constă din alimente gata preparate, atunci ar trebui să alegeți alimente destinate animalelor care suferă de probleme digestive..

Alimente interzise:

 • Este strict interzis să le dați pisicilor lapte proaspăt;
 • Carnea grasă (miel, porc, rață) este contraindicată;
 • Alimentele prăjite și afumate trebuie excluse din dietă;
 • Este interzisă hrănirea animalelor cu dulciuri și produse din făină;
 • Conserve de pește și carne nu sunt potrivite ca hrană pentru pisici.

Măsuri preventive

Cel mai adesea, problemele legate de sistemul digestiv la pisici apar din vina proprietarilor, deoarece acestea nu acordă suficientă atenție nutriției corecte și echilibrate a animalului..

De asemenea, nu trebuie să neglijați regulile principale pentru prevenirea gastritei, care vor ajuta la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta această boală..

 • Hrana animalului de companie trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece sau caldă;
 • Viermii cauzează adesea gastrită, deci este necesar să administrați pisicii medicamente antiparazitare cel puțin o dată pe an;
 • Dacă proprietarul preferă hrana gata făcută, mai degrabă decât cea naturală, atunci nu ar trebui să economisiți sănătatea animalului de companie și să o hrăniți cu hrană ieftină, care în majoritatea cazurilor conține aditivi dăunători;
 • Pentru a preveni acumularea lânii în stomacul pisicii, un animal de companie pufos trebuie periat o dată sau de două ori pe săptămână cu o perie specială. Mai ales această regulă ar trebui să fie respectată de proprietarii de rase de pisici cu păr lung;
 • Alimentele pentru animale nu trebuie să conțină condimente fierbinți, condimente și sare;
 • Produsele chimice de uz casnic trebuie depozitate la îndemâna pisicii, astfel încât animalul să nu le otrăvească accidental..

Bolile tractului gastro-intestinal dau pisicilor multă suferință și disconfort. Prin urmare, dacă proprietarul a observat primele simptome ale gastritei la o pisică, nu ar trebui să amâne o vizită la medicul veterinar, deoarece de asta depinde succesul viitorului tratament al animalului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează gastrita la pisici?