Cum să înțelegeți că o pisică naște: recomandări de la specialiști în pregătirea și acordarea primului ajutor

Nașterea descendenților la pisici este un proces fiziologic familiar pentru ei. Trece ușor și rapid datorită adaptabilității naturale a organismului animalului, iar intervenția serioasă a proprietarului nu este de obicei necesară. Dar, pentru a preveni apariția complicațiilor în timpul nașterii la domiciliu, trebuie să aveți un set de cunoștințe de bază despre primele simptome și posibile probleme pentru a oferi animalului de companie asistență calificată, dacă este necesar..

1 Perioada prenatală

Timpul înainte de miel este cea mai importantă fază din viața unei pisici mamă însărcinată. Nu numai sănătatea ei depinde de purtarea deplină a pisoilor, ci și de viața descendenților ei..

În acest moment, experții recomandă monitorizarea zilnică a stării de sănătate a animalului de companie și prezentarea în timp util a medicului veterinar.

1.1 Semne ale unei sarcini normale

Sarcina unei pisici poate fi determinată în mod fiabil de la trei săptămâni cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, dar un medic veterinar cu experiență este capabil să o stabilească deja după 14 zile de la data concepției folosind palparea obișnuită. Proprietarul poate înțelege dacă animalul său se află într-o „poziție interesantă” sau nu, în funcție de modificările din corpul animalului:

 • Modificări ale caracterului și ale schimbărilor de dispoziție. Pisica devine mai afectuoasă, mai calmă, căutând atenția proprietarului. Dar o astfel de stare senină din cauza valurilor hormonale se poate transforma brusc în agresivitate și iritabilitate..
 • Slăbiciune și somnolență. Animalul nu mai joacă, devine mai puțin activ, își petrece cea mai mare parte a timpului în vis.
 • Apariția de greață sau chiar vărsături. Toxicoza se manifestă mai ales după masă. Dar, uneori, un animal de companie însărcinată își pierde pofta de mâncare și refuză deloc să mănânce.
 • Ușoară umflare a glandelor mamare. Există, de asemenea, o schimbare a culorii sfarcurilor, acestea devin roz aprins.

Începând cu a șasea săptămână, se observă o creștere semnificativă și compactarea abdomenului, părțile laterale sunt rotunjite. Glandele mamare se umflă și mai mult. Pisica începe să fie foarte atentă la sine și la sănătatea sa. Sare mai puțin de la înălțime, se odihnește mai mult. Pofta de mâncare îi crește, iar preferințele gustative se pot schimba dramatic. În această perioadă, este, de asemenea, ușor de calculat câte pisoi poartă un animal de companie, deoarece sunt bine simțite. Și deja la 7-8 săptămâni, primele mișcări ondulate intrauterine ale bebelușilor sunt vizibile de-a lungul mișcărilor pereților abdominali.

La rasele de rasă, cursul sarcinii este adesea complicat. Dacă animalul obosește foarte mult, devine mai puțin sociabil, își pierde complet pofta de mâncare și refuză orice mâncare pentru o perioadă lungă de timp și, de asemenea, geme în timpul somnului, ca și cum ar fi dureri, trebuie să contactați imediat clinica veterinară.

1.2 Termenul de gestație

Perioada de sarcină a unei pisici durează în momente diferite. În medie, durează între 62 și 65 de zile. În acest caz, o întârziere de 5 zile este considerată norma. Mai mulți factori afectează perioada de gestație:

 • Rasa de animal. Pisicile cu părul lung poartă pisoi mai mult decât pisicile cu părul scurt.
 • Numărul de fături din uter. Cu cât sunt mai mulți copii, cu atât perioada de gestație este mai lungă..
 • Vreme. O schimbare accentuată a temperaturii, presiunii și umidității aerului poate provoca nașterea timpurie.
 • Situații stresante. O schimbare de peisaj, apariția unui nou animal de companie în casă poate duce la eșecul purtării.

Dacă perioada deviază într-o latură mai mare (mai mult de 70 de zile) sau mai mică (mai puțin de 57 de zile), atunci putem vorbi despre un curs nefavorabil al sarcinii sau despre patologiile dezvoltării fetale. În astfel de cazuri, merită să contactați o clinică veterinară și să efectuați o examinare completă a animalului..

1.3 Sarcina falsă

De obicei, după ce pisica este acoperită de pisică, oul este fertilizat în 12-48 de ore. Dar dacă din anumite motive acest lucru nu s-a întâmplat (de exemplu, din cauza stresului psihologic sever, a tulburărilor hormonale, a proceselor inflamatorii etc.), atunci probabilitatea unei sarcini false este mare.

Durata sa variază de la o lună la 45 de zile. În acest caz, apar simptome similare unei sarcini reale. Cu toate acestea, după un timp, toate semnele caracteristice dispar fără urmă. Dacă nu este prima dată când acest fenomen apare la un animal de companie, atunci acesta ar trebui examinat imediat de un specialist pentru a identifica posibile probleme de sănătate. De obicei, pisicilor cu o astfel de patologie li se recomandă sterilizarea, deoarece sarcinile care apar adesea în mod fals afectează negativ starea fiziologică și psihologică a animalului..

1.4 Întreținerea unei pisici însărcinate

Pentru ca pisoii să fie transportați în mod normal, iar nașterea să nu înceapă mai devreme de data scadenței, medicii veterinari oferă o serie de sfaturi practice:

 • După a doua lună de sarcină, nu este recomandat să ridicați animalul în brațe, pentru a nu dăuna viitorilor descendenți.
 • Antihelmintice sau remedii pentru purici trebuie administrate animalului cu două săptămâni înainte de împerechere, precum și vaccinarea. Acest lucru este absolut imposibil de făcut în timpul sarcinii. Același lucru este valabil și pentru medicamente. Acestea trebuie convenite cu medicul curant.
 • Pe întreaga perioadă de gestație, nu trebuie să lăsați animalul de companie să iasă în stradă, unde îl așteaptă multe pericole și boli infecțioase. În plus, o pisică poate naște pisoii în locul ales, unde va fi problematic să o găsim mai târziu..
 • Nu este de dorit să aduceți un alt animal în casă, să vă mutați, să rearanjați mobilierul din apartament, să invitați oaspeții, să porniți televizorul sau muzica cu voce tare. Acest lucru va duce la o stare stresantă la femeia însărcinată..
 • Nu este recomandat să bâjbâi singuri numărul de pui. Este mai bine să vă supuneți diagnosticului cu ultrasunete sau să consultați un specialist.
 • Calendarul sarcinii, în care puteți nota starea de sănătate, comportamentul animalului, va ajuta nu numai la stabilirea corectă a scadenței, ci și la stabilirea diagnosticului corect în caz de potențiale complicații. Acolo puteți înregistra și temperatura corpului animalului, care trebuie măsurată de două ori pe zi (dimineața și seara). De regulă, înainte de miel, se păstrează la 37 ° C.

O dietă echilibrată merită o atenție specială. Este necesar să alegeți un aliment specializat de înaltă calitate sau să faceți un meniu de casă, ținând cont de toate nevoile pisicii de vitamine și minerale. Cu o săptămână înainte de naștere, se recomandă ca animalul să fie plasat pe o dietă moderată, cu porții reduse pentru a facilita contracțiile. Cu câteva zile înainte de miel, este recomandabil să includeți în dietă alimente ușor digerabile: file de pui fiert, gălbenuș de ou, terci.

2 Pregătirea preliminară

Sănătatea femeii aflate în travaliu și a viitorilor ei bebeluși depinde de pregătirea pisicii și a stăpânului ei pentru naștere. Pentru ca mielul să treacă fără complicații, trebuie luate în considerare două puncte importante:

 1. 1. organizează corect pentru animal un fel "maternitate";
 2. 2. Pregătiți materialele și accesoriile necesare în avans pentru a oferi animalului de companie primul ajutor.

2.1 Organizarea site-ului

Înainte ca viitoarea mamă să înceapă să-și caute singură un colț de miel într-un loc neplanificat, de exemplu, într-un dulap sau sub o canapea, proprietarul ar trebui să îi ofere cea mai bună opțiune. Se recomandă utilizarea ca "cuib" pentru un animal de companie care dă naștere:

 • Cutie specială pentru naștere. Avantajele includ prezența unui capac și a unei intrări articulate, precum și a compactității, ceea ce face convenabil amplasarea într-o cameră sau volier. O astfel de cutie poate fi făcută cu propriile mâini, de exemplu, de pe o noptieră veche..
 • Cort cub. Una dintre cele mai bune opțiuni, deoarece cortul este foarte spațios, închis pe toate părțile și este ușor să creați atmosfera potrivită în el.
 • O cutie de carton spațioasă este cea mai ușoară soluție. Confortul său depinde doar de mărimea și disponibilitatea orificiilor de ventilație..

Unii crescători pot folosi, de asemenea, o cușcă de expoziție sau un purtător, în care animalul a fost dus la spectacole și medici. Dar trebuie remarcat imediat că acestea sunt opțiuni nepotrivite, deoarece nu rețin căldura, nu există niciun sentiment de intimitate. În plus, spațiul limitat poate deveni o piedică dacă animalul de companie în sine nu poate face față nașterii copiilor..

Indiferent de opțiunea pe care o preferă proprietarul, acesta trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • în partea de jos a casei, este necesar să așezați mai multe straturi de hârtie curată sau un scutec impermeabil, iar deasupra lor - o cârpă moale, fără fire lungi, astfel încât copiii să se poată deplasa de-a lungul ei, fără a le deteriora labele și ghearele moi;
 • maternitatea trebuie amplasată într-un loc liniștit, de preferință într-o cameră separată, departe de curenți și zgomot;
 • capacul ar trebui să se deschidă de sus, astfel încât să puteți supraveghea personal procesul de naștere și să oferiți asistență animalului;
 • prezența unei intrări separate, astfel încât pisica să poată părăsi liber adăpostul temporar, dacă este necesar;
 • o piuliță mică înainte de a ieși afară, împiedicând evadarea pisoilor în creștere.

Se poate întâmpla ca pisica să înceapă să ignore locul propus și să înceapă să fie ghidată de preferințele sale. Pentru ca animalul de companie să se obișnuiască rapid cu viitoarea maternitate, este necesar să îl așezați acolo cât mai des posibil și, dacă este necesar, să mutați „cuibul” în colțul ales de animal.

Dacă pisica a născut totuși într-un loc greșit, puteți transfera cu grijă pisoii într-o casă echipată și va trebui să îi urmeze.

2.2 Inventarul necesar

Înainte de a naște o pisică, trebuie să achiziționați și să pregătiți în prealabil următoarele materiale și accesorii:

 • tifon steril;
 • servetele moi din panza;
 • prosop curat;
 • scutece impermeabile;
 • mănuși medicale;
 • foarfece cu vârfuri contondente pre-dezinfectate;
 • fir de mătase;
 • verde strălucitor pentru prelucrarea cordonului ombilical și a altor antiseptice (alcool, clorhexidină pentru frecarea mâinilor);
 • vaselină sterilă;
 • medicamentul Gamavit, care facilitează cursul nașterii;
 • Oxitocina, care stimulează travaliul;
 • Gluconat de calciu pentru restabilirea funcțiilor vitale;
 • medicamentul Sulfocamfocaină, care susține activitatea inimii;
 • seringi de unică folosință;
 • pipetă și seringă de cauciuc;
 • un tampon de încălzire cu apă caldă.

De asemenea, într-un loc vizibil, ar trebui să păstrați numărul de telefon al clinicii veterinare pentru a solicita imediat ajutor de la specialiști în caz de urgență. De asemenea, puteți pregăti un container pentru transport pentru a duce femeia în travaliu la spital fără întârziere.

3 Cum naște o pisică?

Este foarte dificil să aflați durata travaliului la un animal de companie. Chiar și animalele care dau naștere deseori petrec diferite perioade de timp în acest proces. Durata medie este de 2 până la 12 ore. Dar este posibil ca nașterea să dureze mai mult de 12 ore..

În funcție de durata travaliului, travaliul este clasificat după cum urmează:

 • mai puțin de 2 ore - rapid;
 • până la ora 12 - normal;
 • mai mult de 12 ore - prelungit.

Pentru a susține animalul de companie cât mai mult posibil, proprietarul trebuie să cunoască caracteristicile fiecărei etape a travaliului. Există trei dintre ele:

 • contracții lungi;
 • mediu - încercări și expulzarea fătului;
 • scurt - ieșirea din placentă.

3.1 Semne ale apropierii mielului

Următoarele modificări comportamentale și fiziologice indică faptul că pisica este pe cale să nască:

 • cu o săptămână înainte de naștere, glandele mamare ale unei pisici cresc și mai mult, pigmentarea acestora devine saturată și începe lactația (la masare, colostrul este eliberat - un lichid transparent, gălbui sau cremos);
 • temperatura corpului de bază scade la 37,1-37,2 grade Celsius - în acest caz, aceasta este norma;
 • animalul devine mai neliniștit, începe să devină nervos, să evite o atenție inutilă;
 • apatie, letargie, slăbiciune, apetitul scade, pisica doarme mai mult sau doar minte.

3.2 Prima etapă - atacuri

Cea mai lungă dintre toate etapele, care poate dura de la 10 la 12 ore, este contracțiile. Dar, cu nașterea prelungită, durează mai mult - aproximativ o zi.. Încercările care nu apar în 24 de ore sunt un semnal că este timpul să chemați un medic acasă.

Prevenitorii apariției travaliului sunt următoarele simptome:

 • refuzul alimentelor și apei (aproximativ 6-12 ore înainte de livrare);
 • încearcă să găsească un loc potrivit pentru naștere sau să se retragă într-un „cuib”;
 • comportament agitat și anxios (pisica joacă constant, trecând de la labă la labă);
 • miaună tare din cauza durerii;
 • respirație rapidă;
 • vagin umflat și inflamat;
 • apariția elasticității abdomenului și omiterea acestuia;
 • lingerea frecventă a propriilor organe genitale (cu ajutorul unui fel de „auto-masaj”, animalul de companie stimulează debutul travaliului);
 • separarea dopului mucos și apariția scurgerii gălbui sau sângeroase (în cazuri rare, în timpul travaliului rapid, iese imediat un volum mare de apă);
 • vărsături (nu apare întotdeauna).

Contracțiile arată ca o arcuire ascuțită a spatelui animalului. Acest lucru se datorează contracțiilor haotice periodice ale uterului, care împing pisoii spre colul uterin și, sub presiune, îl forțează să se extindă..

Nu trebuie să lăsați animalul în pace în acest moment dificil, pentru a nu provoca emoții și stres inutili. Puteți să îl mângâiați ușor, să îi vorbiți afectuos, să faceți un masaj relaxant și ușor al abdomenului pentru a ameliora tensiunea excesivă. Este recomandat să-i oferi un tratament preferat și să-i pui o ceașcă cu apă curată lângă ea.

3.3 A doua etapă

Începe când pisoiul intră în canalul de naștere. Mai mult, bebelușii se pot târa afară atât cu capul, cât și cu picioarele din spate în față. La pisici, aceasta este norma și nu există motive de îngrijorare. Timpul de la apariția capului pisoiului până la eliberarea sa completă durează de obicei aproximativ un sfert de oră. Dacă acest proces este întârziat, trebuie să contactați imediat medicul veterinar.

Intervalul dintre nașterea pisoiilor variază de la câteva minute la două ore. Durata mielului depinde de rasa animalului, de starea de sănătate și de experiența mamei. Munca prelungită este frecventă la pisicile primipare, care întârzie în mod deliberat procesul din cauza stresului sever și a lipsei cunoștințelor necesare.

În timp ce pisica naște, proprietarul trebuie să aibă răbdare. Este important să observați cu calm progresul procesului pentru a determina posibilele dificultăți pentru a răspunde prompt la acestea și pentru a oferi primul ajutor femeii aflate în travaliu..

3.4 A treia etapă

După nașterea pisoilor, placenta este eliberată (uneori acest proces are loc cu o întârziere de o zi). Este important să controlați numărul succesiunilor pentru a se potrivi cu numărul puilor. Placenta care nu părăsește uterul și canalul de naștere amenință sănătatea și viața animalului, prin urmare, trebuie să contactați imediat medicul veterinar.

Un semn bun dacă o femeie în travaliu o mănâncă după naștere (dar nu mai mult de două, pentru a nu provoca vărsături și diaree). Nu numai că va ajuta la stimularea contracțiilor ulterioare, ci va servi și ca sursă suplimentară de energie pentru alăptare..

Pentru a determina dacă toți pisoii s-au născut sau nu, puteți utiliza palparea sau observarea comportamentului animalului de companie. În ultima etapă, după apariția tuturor bebelușilor, pisica se relaxează și se odihnește. Începe să aibă grijă de descendenți, linge atât pisoii, cât și pe ea. În acest moment, proprietarul poate oferi mamei proaspăt făcute niște apă și mâncare..

4 Cum să luați o livrare de severitate diferită?

Prezența proprietarului în timpul nașterii este obligatorie, deoarece un animal de companie care suferă de stres sever este capabil să se comporte imprevizibil, iar travaliul în sine poate avea loc cu complicații grave. În cazuri rare, pisoii au nevoie de ajutor urgent, în special pentru tinerii pisici primipari fără experiență. Ocazional apar explozii de agresiune împotriva copiilor, așa că proprietarul trebuie să monitorizeze cu atenție situația în toate cele trei etape..

Pentru a vă livra singur acasă, trebuie să știți cum poate merge.

4.1 Plămâni

În acest caz, animalul va naște singur și nu este nevoie de ajutor extern. De obicei, întregul proces durează mai puțin de o oră..

Proprietarul se poate asigura doar că pisica nu zdrobește descendenții și poate controla eliberarea placentei. Dacă nu este rupt în primele minute după apariția pisoiului, atunci trebuie să urmăriți descărcarea pisicii. Acestea nu trebuie să conțină mucus, sânge sau puroi. Excepția este prezența scurgerii sângeroase în urină - după naștere, aceasta este o întâmplare obișnuită.

4.2 Medie

În această situație, nou-născuții au nevoie de ajutorul proprietarului, iar travaliul însuși are complicații. Acestea includ:

 • contracții slabe;
 • un lichid amniotic neîntrerupt la un pisoi (dacă mama nu a putut să o facă singură);
 • cordonul ombilical care nu este roșut de o pisică;
 • lipsa respirației și semne de viață la pui.

Acțiuni posibile:

 • dacă contracțiile nu sunt prea intense, atunci va fi ușor să vă mângâia ușor spre uter pe părțile laterale ale animalului;
 • nou-născutul trebuie eliberat de filmul cu bule într-un minut, purtând mănuși de unică folosință și rupându-l sub nasul pisoiului, apoi ștergeți corpul uscat cu o cârpă moale și curată;
 • legați cordonul ombilical cu un fir și tăiați-l cu foarfece dezinfectate astfel încât să rămână câțiva centimetri până la buric, apoi tratați locul inciziei cu verde strălucitor;
 • este necesar să se elibereze căile respiratorii ale bebelușului de mucusul acumulat folosind o seringă;
 • examinează gura nou-născutului pentru a găsi corpurile străine care trebuie îndepărtate;
 • în caz de lipsă de respirație suplimentară, este necesar să întoarceți pisoiul cu capul în jos (nu țineți-l de membrele posterioare) și aplicați un tampon cald de încălzire.

Dacă, după manipulările efectuate, semnele vieții la pisoi sunt încă absente, atunci va ajuta metoda radicală a apei, care a salvat mai mult de o viață de pisică. Pentru implementarea sa este necesar:

 1. 1. întoarce puiul cu capul în jos;
 2. 2. scufundați rapid în apă înghețată;
 3. 3. Apoi scufundați în lichid cald timp de o secundă și trageți afară.

Dacă bebelușul care apare este prea slab, acesta trebuie mutat la sfarcurile mamei și forțat să mănânce. Mâncând colostru, își satură propria microflora cu bacterii benefice și ajută la stimularea procesului de naștere (încercări).

4.3 Complex

Astfel de nașteri se caracterizează prin perioade lungi (mai mult de 12 ore), slăbirea contracțiilor, pisoi blocați în canalul de naștere și alte complicații grave. Situația actuală necesită controlul și intervenția unui specialist calificat.

Algoritmul acțiunilor:

 • chemați urgent un medic veterinar-obstetrician acasă;
 • înainte de sosirea sa, masează abdomenul spre uter;
 • dacă animalul de companie nu poate naște mult timp, atunci este recomandabil să i se administreze o injecție intramusculară de Gamavit și apoi să stimuleze contracțiile cu ajutorul oxitocinei în doza recomandată;
 • în cazul unei slăbiri mari a animalului cauzată de nașterea prelungită, este necesar să se introducă gluconat de calciu suplimentar (volumul substanței introduse în acest caz este calculat pe baza greutății animalului, de aceea proprietarul ar trebui să cântărească animalul de companie zilnic pe tot parcursul sarcinii);
 • dacă pisoiul este blocat pentru că este prea mare și pisica nu poate să-l nască singur, este necesar să trageți partea inferioară a vulvei spre anus, lărgind astfel pasajul;
 • dacă bebelușii ies incorect, trebuie să fie desfășurați cu grijă apăsând un deget pe partea vizibilă a corpului și trageți spre abdomen de piele în timpul împingerii cu o cârpă moale curată;
 • dacă capul fătului este vizibil, dar pisica nu este capabilă să-l împingă singură, este necesar să lubrifiați partea care se disting de pisoi cu jeleu de petrol.

În cazuri rare, toate recomandările și tehnicile de mai sus sunt inutile. Prin urmare, numai medicul veterinar ar trebui să respecte în continuare activitatea generică a animalului..

4.4 Alte posibile complicații în timpul sau după naștere

Procesul nașterii și perioada postpartum pot fi însoțite de probleme grave:

ComplicaţieDescriereAjutor
Muncă prelungităSunt periculoși, deoarece animalul obosește foarte mult în timpul lor, iar procesul nașterii pisicii, pentru a se păstra, se oprește înainte ca toți pisoii și succesiunile să fie expulzați. Un proprietar neexperimentat poate crede că munca sa încheiat, dar contracțiile se reiau după 24 până la 36 de ore. Încercările care durează mai mult de 20 de minute pot deveni, de asemenea, un motiv de îngrijorare - o astfel de întârziere indică o prezentare incorectă, în care pisoiul se blochează în canalul de nașterePentru a vă asigura împotriva unor astfel de surprize, se recomandă efectuarea unui diagnostic cu ultrasunete în prealabil și stabilirea numărului exact de pisoi într-o așternut, precum și identificarea posibilelor probleme în timp util. Dacă travaliul se oprește și se fac încercări prelungite, trebuie să apelați imediat un medic. Dacă, înainte de sfârșitul travaliului, vezica pisoiului a izbucnit, atunci aceasta moare din lipsă de oxigen, iar mama începe să se intoxice și să se deterioreze puternic în sănătate. Este urgent să aveți o cezariană sau să stimulați travaliul
Aspect cu buleCoaja, în care s-a dezvoltat pisoiul, trebuie să explodeze în pântece. Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și, după ce a născut, animalul de companie poate avea o bulăAjutați pisica să explodeze vezica urinară cu măsuri de igienă adecvate
SângerareSângerările postpartum la pisici pot apărea din cauza:
 • acumularea de sânge în cavitatea uterină;
 • ruperea uterului, vulvei;
 • cusături libere după cezariană
Sângerările abundente, care durează mai mult de 10 minute, pun viața în pericol. Trebuie să consultați imediat un medic
Lipsa laptelui pentru o hrănire adecvatăAcest lucru se întâmplă de obicei din următoarele motive:
 • stres psihologic;
 • dificilă sau prima naștere;
 • lipsa instinctului matern
 • oferiți animalului pace și îngrijire, creați un mediu confortabil și confortabil;
 • organizează o dietă echilibrată;
 • da lapte mai des;
 • așezați boluri cu mâncare și apă lângă pisică
Burta mareDacă burtica nu dispare după terminarea travaliului, atunci aceasta indică următoarele probleme:
 • prezența unui făt mort în interiorul uterului (un simptom suplimentar este un miros putrid de lichid amniotic sau descărcare verzuie din canalul de naștere);
 • fecale și gaze acumulate;
 • invazie helmintică
Pentru a diagnostica cu precizie boala, trebuie să contactați imediat un specialist
EclampsieAceastă afecțiune este asociată cu un deficit de calciu care este spălat din corpul animalului în timpul sarcinii. Se caracterizează prin următoarele simptome:
 • slăbiciune, apatie;
 • dezorientarea în spațiu;
 • nervozitate;
 • vărsături;
 • diaree;
 • afectarea coordonării mișcărilor;
 • convulsii;
 • rigiditate a membrelor;
 • febră și o creștere bruscă a temperaturii corpului;
 • dificultăți de respirație
Pentru a rezolva problema, trebuie să solicitați ajutor medical și să finalizați întregul tratament. Îmbogățiți cât mai mult dieta pisicii cu calciu.

5 Îngrijirea postpartum

În ceea ce privește îngrijirea unui animal de companie și a bebelușilor după naștere, proprietarul trebuie să țină seama de următoarele recomandări ale specialiștilor:

 • arată-i proaspetei mame și descendenților medicului veterinar;
 • asigurați animalului odihnă completă;
 • amplasați castroane cu alimente și apă lângă „cuib”;
 • oferiți pisicii numai alimente ușor digerabile (gălbenuș de pui, terci, carne fiartă cu conținut scăzut de grăsimi) și lapte cu adaos de calciu, ulei de pește, fosfați;
 • împărțiți porția zilnică de furaje în mai multe părți;
 • curățați în mod regulat casa cu pisoi și schimbați așternutul;
 • mențineți bebelușii calzi, dacă este necesar, cu un tampon de încălzire cald.

Dacă nașterea a avut loc cu complicații grave, atunci este recomandabil să sterilizați animalul de companie. Acest lucru va ajuta la evitarea dezvoltării problemelor de sănătate în viitor..

6 Caracteristici ale sarcinii și nașterii la diferite rase

Cursul sarcinii și travaliului la pisici este, de asemenea, influențat de apartenența la o anumită rasă:

Rasa Caracteristici ale sarcinii și travaliului Fotografii cu animale de companie
SfinxScurgerile din această varietate de pisici apar frecvent, prin urmare, după prima împerechere, nu trebuie lăsată să se repete după câteva săptămâni, astfel încât ouăle fertilizate să nu se dezvolte simultan cu puii deja formați de la prima împerechere. În caz contrar, va duce la moartea intrauterină a descendenților. Sarcina Sphynx durează în medie 60 până la 63 de zile, în funcție de numărul de pisoi. Această rasă este foarte fragilă și solicită îngrijire. Pisicile chele îngheață adesea din cauza pielii lor subțiri, de aceea este necesar să le oferiți o temperatură constantă în cameră peste 23 de grade Celsius și să încălziți constant bebelușii nou-născuți cu un tampon de încălzire cald. Dieta sfinxilor ar trebui să fie mai hrănitoare decât cea a raselor cu păr lung. Acest lucru trebuie luat în considerare atât în ​​timpul sarcinii animalului, cât și în perioada postpartum.
British ShorthairDatorită fizicului masiv al acestor pisici, sarcina lor poate fi confundată cu creșterea normală în greutate. Este posibil să se determine „poziția interesantă” a unui animal de companie prin observarea mersului său: dacă o pisică merge cu coloana îndoită în regiunea lombară, atunci în curând va exista un plus la familie. În caz contrar, activitatea lor generică nu diferă de alte rase cu părul scurt. Sarcina se încadrează în intervalul de timp standard și este de aproximativ 65 de zile. Proprietarul ar trebui să acorde mai multă atenție regimului britanic care este predispus la obezitate. Înainte de a naște, trebuie să aranjați o dietă ușoară pentru animal. Acest lucru va ajuta animalul să se pregătească pentru naștere și să îl tolereze fără complicații.
Scoțian cu urechiAceste pisici diferă de rudele lor britanice numai prin forma urechilor îndoite. Cele mai multe dintre probleme sunt asociate cu o caracteristică exclusivă, când, din cauza analfabetismului unui crescător care traversează două animale cu urechi, apar puii morți sau neviabili în așternut, ceea ce duce inevitabil la probleme cu bunăstarea mamei. Restul femeilor scoțiene au o sănătate excelentă și fac o treabă excelentă de a purta pisoi timp de 65 de zile și de la nașterea lor
Maine CoonAceastă rasă are un strat gros și lung și, prin urmare, perioada de naștere a descendenților este de aproximativ 67 de zile. Restul Maine Coons au o sănătate excelentă și fac o treabă excelentă odată cu nașterea pisoiilor. Pentru a vă asigura că nou-născuții au acces la laptele matern, haina densă din jurul mameloanelor pisicii trebuie tăiată cu atenție înainte de a naște.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să înțelegeți că o pisică naște: recomandări de la specialiști în pregătirea și acordarea primului ajutor