Instrucțiuni pentru utilizarea dexametazonei la pisici

Dexametazona este un medicament pentru o serie de hormoni steroizi, destinate tratamentului oamenilor, dar este adesea prescris câinilor și altor animale, în timp ce instrucțiunile de utilizare a medicamentului Dexametazonă pentru pisici trebuie respectate cu strictețe. Întrucât acest medicament este hormonal și înlocuiește cortizolul din organism, utilizarea acestuia are un efect semnificativ asupra activității sistemului endocrin, ceea ce înseamnă că este inacceptabil să îl folosești necontrolat sau „înainte de timp”, dăunează corpului animalului. Cu toate acestea, spectrul larg de acțiune al medicamentului îl face indispensabil în tratamentul eczemelor, conjunctivitei, otitei medii, alergiilor și altor boli. Vândut în farmacii veterinare și medicale.

 • parahidroxibenzoat de metil;
 • fosfat de sodiu;
 • metabisulfit de sodiu;
 • parahidroxibenzoat de propil și apa pentru injecție este prezentă în forme lichide.

Medicamentul are analogi și face parte din alte medicamente, de exemplu, conține dexafort, durata de valabilitate este de cinci ani la o temperatură de 5 până la 25 de grade, trebuie păstrată departe de lumina directă. Dacă este necesar, Dexametazona lichidă este pompată într-o seringă dintr-o fiolă deschisă și păstrată la frigider pentru cel mult 24 de ore. Dacă doza de Dexametazonă pentru pisici nu este selectată corect, efectele secundare vor fi exprimate prin creșterea poftei de mâncare și sete, urinare frecventă, convulsii sau intensificarea acestora, letargie, diaree, vărsături, dificultăți de respirație.

Este strict interzisă prescrierea tratamentului cu Dexametazonă (chiar și cea mai mică doză) pentru pisicile însărcinate în orice moment, are incompatibilitate cu o serie de alte medicamente, astfel încât medicul veterinar ar trebui să fie avertizat că animalul primește deja orice injecție sau pastile. Nu este potrivit pentru pisicile cu hipersensibilitate la componentele medicamentului.

Pentru ce boli este prescrisă Dexametazona?

Medicamentul Dexametazona a demonstrat o eficiență ridicată în tratamentul unei game largi de boli datorită acțiunii sale antiinflamatorii și imunosupresoare, care este cu un ordin de mărime mai mare decât cel al cortizolului sau prednisolonului. În medicina veterinară, medicamentul este utilizat pentru a efectua un test mic și mare de dexametazona, al cărui scop este de a verifica activitatea glandelor suprarenale pentru un diagnostic corect. Un astfel de test de screening diagnostic poate detecta boala Cushing, iar testul ajută, de asemenea, la diferențierea unei tumori suprarenale de hiperadrenocorticismul hipofizar-dependent..

Indicațiile pentru utilizarea Dexametazonei la o pisică sunt cel mai adesea:

 • Boli articulare (artrită, artroză, reumatism).
 • Patologii ale sistemului nervos, respirator și digestiv.
 • Stare de șoc anafilactic sau traumatic.
 • Alergie, lupus eritematos.
 • Boli de piele.
 • Conjunctivită, otită medie.

Acest medicament poate fi indispensabil în primul ajutor de către un medic veterinar, așa că ar fi bine să aveți întotdeauna câteva fiole în dulapul de medicamente de acasă. În caz de nevoie urgentă, este posibil să nu se stabilească o întâlnire unică cu medicul, de exemplu, dacă pisica este înțepată de o insectă și o reacție adversă începe să se dezvolte rapid (edem sever, alergii, șoc anafilactic) și pur și simplu nu există timp pentru a aștepta asistență medicală, dar aceasta este o excepție, nu o regulă..

Contraindicații pentru utilizare

Trebuie acordată precauție pisicii cu Dexametazonă dacă animalul are probleme de vedere, insuficiență renală sau hepatică, tulburări ale sistemului digestiv, cardiovascular sau endocrin sau au trecut mai puțin de 21 de zile de la vaccinarea de rutină..

Dozarea și aplicarea Dexametazonei

Forma medicamentului Dexametazonă și doza necesară sunt prescrise exclusiv de medicul veterinar după efectuarea unui examen clinic al pisicii, precum și, dacă este necesar, studii suplimentare (test de sânge, ultrasunete, radiografie etc.). Volumul unei singure utilizări a medicamentului pentru fiecare caz individual este selectat individual și poate varia de la 0,1 ml la 1,0 ml per kg din greutatea pisicii (dacă se prescriu injecții). Nu există practic nicio diferență între comprimate și injecții, cu excepția faptului că acestea din urmă asigură o acțiune mai rapidă a medicamentului. Prin urmare, dacă vorbim despre o intervenție urgentă, atunci se face o injecție, iar tratamentul terapeutic poate avea loc bine pe pastile..

Injecțiile sunt administrate intramuscular, într-o venă sau subcutanat. Dacă proprietarul știe să le pună, atunci nu trebuie să ducă animalul de fiecare dată la clinică. Dimpotrivă, astfel de vizite creează stres suplimentar pentru pisică, astfel încât manipularea poate fi efectuată în siguranță acasă, respectând regimul și dozajul. Dacă injecția a fost ratată conform programului, atunci ar trebui să o faceți cât mai curând posibil și apoi să urmați programul. Este strict interzisă administrarea a două doze de Dexametazonă la pisică în același timp..

Injecțiile cu dexametazonă se administrează pisicilor cu o soluție de temperatura camerei, dacă este depozitată în frigider, înainte de aceasta ar trebui încălzită ținând-o timp de cinci până la zece minute într-un pumn strâns, nu este necesar să o diluați, soluția este complet gata de utilizare. Seringa, desigur, trebuie să fie de unică folosință și sterilă, nu pot fi refolosite. Înainte de începerea procedurii, mâinile sunt spălate cu săpun, locul de injectare este șters cu vată îmbibată în alcool, Dexametazona-Fereina este introdusă fără probleme. După injecție, puteți masa ușor locul în care a fost injectat medicamentul, astfel încât să se „disperseze” mai bine și pisica să nu aibă umflături.

Cursul standard de tratament durează 5-7 zile. Prima injecție trebuie administrată într-o clinică, care nu trebuie lăsată timp de o jumătate de oră după procedură, această precauție vizează faptul că, dacă pisica are o reacție adversă la Dexametazonă, în interiorul pereților instituției veterinare, medicii îi vor oferi imediat asistență calificată.

Picaturi de ochi

Problemele de sănătate oftalmologice sunt frecvente la pisici:

 • conjunctivită;
 • corpuri străine în ochi;
 • blefarită;
 • leziuni mecanice;
 • inflamația canalelor lacrimale;
 • cataractă;
 • toxoplasmoza;
 • răsucire a secolului;
 • arsuri de origine termică și chimică etc..

Puteți atenua rapid starea animalului și puteți elimina problema cu ajutorul picăturilor de Dexametazona. De asemenea, elimină manifestările alergice la nivelul ochiului, sunt indispensabile în perioada postoperatorie pentru prevenirea complicațiilor ca urmare a proceselor inflamatorii, a infecției. Datorită acțiunii vasoconstrictoare, se elimină edemul, mâncărimea și roșeața. Înainte de a începe să picurați picături de ochi Dexametazonă la pisica dvs., va trebui să arătați animalul medicului veterinar pentru examinare și prescriere de medicamente sau proceduri suplimentare. Medicamentul este vândut în flacoane de polimer cu un picurător în volume de 10 și 5 ml, unde 1 mg de dexametazonă (soluție 0,1%) corespunde 1 ml de lichid.

După ruperea etanșeității sticlei, Dexametazona este păstrată cel mult o lună într-un loc răcoros și întunecat. Agitați picăturile înainte de utilizare și clătiți ochiul. Medicamentul este destinat numai utilizării topice și nu este potrivit pentru injecții. Acțiunea medicamentului durează aproximativ 4 ore, picurată de 3-5 ori pe zi. Numărul de zile de tratament va depinde de boală, de severitatea acesteia și de starea generală a corpului pisicii, în medie nu durează mai mult de 14 zile. Dexametazona este picurată trăgând pleoapa inferioară a pisicii, mai aproape de colțul interior, temperatura medicamentului ar trebui să fie temperatura camerei.

Nu utilizați Dexametazonă în caz de leziuni oculare cauzate de ciuperci și viruși, precum și în prezența unor procese purulente de origine bacteriană. Este inacceptabil să începeți să utilizați picături pe cont propriu, deoarece acest lucru poate duce la exacerbarea bolilor oculare cronice sau latente, poate provoca reacții adverse.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Instrucțiuni pentru utilizarea dexametazonei la pisici