Don sphynx: descrierea rasei și caracteristicile conținutului

Acestea sunt pisici care provoacă o surpriză autentică și nu lasă pe nimeni indiferent..

Similar cu imaginile din picturile egiptene antice, ele uimesc cu un aspect străin.

Urechi mari și ochi încântători de migdale. Aceasta este una dintre puținele rase crescute în Rusia..

Istoria rasei

Pe una dintre străzile din Rostov-pe-Don, Elena Kovaleva a găsit un pisoi abandonat. Curând a devenit clar că lipsa părului de pe spatele animalului nu putea fi vindecată..

 În 1990, pisica Barbara a născut descendenți mai fără păr decât ea. Crescătorul Irina Nemykina a luat o pisicuță Chita pentru ea și a legat pisica maturizată cu o pisică europeană cu păr scurt. A fost pus începutul dezvoltării unei rase noi. În curând a fost posibil să se realizeze nașterea unor animale fără păr.

Rostov-pe-Don
Rostov-pe-Don

În 1997, Federația Mondială a Pisicilor (WCF) a recunoscut rasa Don Sphynx. Până în 2000, împerecherea cu pisici europene cu păr scurt a avut loc pentru a îmbunătăți rezerva de gene. După ce numărul de animale a devenit suficient pentru reproducere și încrucișarea cu pisici de alte rase a încetat.

Descrierea rasei

Don Sphynx este o rasă recunoscută de pisici. Spre deosebire de canadieni, lipsa de păr a lui Donchak este determinată de gena dominantă. În același timp, pisoii par cheli chiar și atunci când se împerechează cu o pisică cu un capac de lână.

Caracteristici generale:

 • la animale capul este în formă de pană, există riduri pe frunte. Botul este scurt, rotunjit;
 • ușor înclinat, mare ochi-
 • urechi mare, înalt, ușor înclinat înainte și cu vârfurile rotunjite;
 • mustață (vibrissae) cret;
 • corp dens, scurt, în expansiune în crupă;
 • labe lungime medie, antebrate drepte, degete alungite;
 • coadă lung și flexibil;
 • Piele elastic, fierbinte, are pliuri pe frunte, axile, inghinale.

Dezavantajul rasei este un tip de corp slab, o coadă scurtă, urechi disproporționat de mici, un cap prea îngust.

În funcție de structura hainei, se disting patru soiuri ale rasei:

 1. Pisoi goi. Se nasc complet fără păr, cu pielea roz sau cu o pufă ușoară, care dispare foarte curând.
 2. Pisoii de turmă. Pielea lor este acoperită cu păr ușor și subțire, care dispare în timp..
 3. Don Sphynx velur. Pisoii au o haină scurtă, delicată.
Pisoi de turmă
Pisoi de turmă
 • Velur ușor: marginea pe tot corpul și pata cheală pe cap;
 • Punct de velur: botul și labele sunt acoperite cu păr moale, pe corp - velur. În sezonul de iarnă, părul apare pe cap și pe coadă;
 • Velur jos: pisica este acoperită cu turmă sau velur. Labe, coadă au o haină înfășurată.
 1. Pisoii perie:
 2. Velur perie. Animalul este acoperit cu păr scurt, rar, răsucit. Spatele, părțile laterale și gâtul sunt chele. Crescând, pisicile pot deveni turmă.
 3. Punct perie. Pisoii au păr dens pe labe, coadă și bot. La vârsta de un an și jumătate are loc vărsarea parțială a liniei părului.
 4. Perie densă. Pisica este acoperită cu păr scurt. Nu există cap chel nicăieri.

Caracter și inteligență

Pisicile acestei rase nu sunt agresive, echilibrate și calme. Aceste calități sunt potrivite pentru familiile cu copii și le permit să se înțeleagă cu alte animale de companie. Pisicile sunt afectuoase și sociabile - sunt întotdeauna fericite să se joace cu proprietarul. Având o bună intuiție, animalul de companie nu își va impune societatea atunci când proprietarul sau gospodăria sa sunt ocupați cu propriile afaceri..

Sfinxurile își dedică timpul liber jucării pisicilor și culcării în diferite locuri calde - pe canapele, calorifere. La o vârstă fragedă, sunt foarte curioși și activi, dar în timp devin mai calmi..

În dezvoltarea intelectuală, pisicile din această rasă sunt înaintea multor reprezentanți ai familiei feline. Prietenii cu patru picioare se pot antrena, pot stăpâni diverse trucuri acrobatice. Un adult poate deschide un zăvor. Pisicile au încredere în oameni, astfel încât să poată tolera cu ușurință îngrijirea regulată a ochilor, unghiilor și urechilor. Donchaks sunt foarte atașați de proprietarul lor.

Don Sphynx intern
Dom Don Sphynx

Îngrijire și

Îngrijirea unui prieten cu patru picioare nu este ușoară, deoarece pisica nu are păr. Îngrijirea pielii trebuie să fie consecventă și regulată. Pielea Don Sphynx este acoperită cu o substanță maro care formează o placă pe corp și se acumulează în pliurile pielii. Proprietarul trebuie să se asigure că nu există prea mult din această substanță..

 Este recomandat să vă scăldați animalul de companie o dată la două săptămâni. Temperatura apei ar trebui să fie de 39-40 de grade. Când faceți baie, trebuie să utilizați șampoane hidratante speciale, puteți adăuga decoct de mușețel în apă. Între spălări, ștergeți scurgerea pe piele cu o cârpă moale umedă.

Coșurile și acneea apar pe coloana vertebrală și pe coadă. Aceste zone trebuie tratate cu o loțiune neutră și apoi clătite cu apă. Cu vârsta, glandele sebacee de pe coadă își măresc secrețiile. Dacă pe corp apar puncte negre, trebuie stoarse.

Don Sphynx nu are gene. Poate exista o mică descărcare transparentă în colțul ochilor, acest lucru este normal. În orice alt caz, ar trebui să consultați un medic veterinar. Se recomandă să vă clătiți ochii o dată pe zi.

Urechile mari ale Donchaks ar trebui curățate o dată pe săptămână. O mică loțiune este introdusă în ureche, care este ușor masată și apoi spălată.

Degetele pisicilor sunt lungi, ghearele nu sunt complet atrase în ele, așa că uneori trebuie tăiate. După aceea, patul rădăcinii este șters cu o cârpă umedă.

De două ori pe lună sfinxul este periat cu o pastă veterinară specială.

Pisicile fără păr sunt sensibile la schimbările de temperatură, așa că iarna trebuie să coaseți o salopetă caldă.

Curățarea urechilor
Curățarea urechilor

În comparație cu alte pisici, animalele de companie chel cu patru picioare au transfer crescut de căldură și metabolism crescut. Sphynx trebuie hrănit de cel puțin trei sau chiar de patru ori pe zi. Dieta unui animal adult ar trebui să includă 150 de grame de carne, care poate fi înlocuită cu organe de două ori pe săptămână. Fileurile de pește sunt rare și fierte.

În plus, sunt potrivite produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cerealele, salatele de legume..

Puteți oferi alimente uscate, se recomandă produse ale producătorilor de top ai acestor produse.

Pisoii Don Sphynx

Pisoiul Don Sphynx mai mic de 3 luni nu trebuie cumpărat. La o vârstă fragedă, pisoii sunt bolnavi și trebuie să crească. Proprietarul pisicii garantează sănătatea pisoiului, rasa sa, capacitatea de a merge pe tavă.

Pentru fiecare pisoi din Don Sphynx, trebuie eliberat un pașaport veterinar, care să indice vaccinările primite. Un animal mic trebuie să fie îngrijit, să arate curat și ordonat.

La domiciliu, îngrijirea unui pisoi este la fel ca la un animal adult. Dar trebuie avut în vedere faptul că trebuie să vă hrăniți până la 6 luni de cinci până la șase ori pe zi. Trebuie să vă amintiți întotdeauna că alimentele nu ar trebui să conțină niciun pui sau oase de pește..

Pisicuța trebuie să fie obișnuită cu haine calde de „pisică” și să-i ofere o pătură caldă, în pliurile căreia se va încălzi.

Este important să obișnuiești pisoiul cu toate procedurile de igienă..

Probleme de sanatate

Don Sphynx este o rasă tânără de pisici, iar acele boli care se găsesc acum sunt cauzate de un fond de gene instabil de indivizi care s-au născut în anii nouăzeci.

Veterinarii descriu mai multe boli:

Pisică sănătoasă
Pisică sănătoasă
 1. Maxilarul inferior scurt - mușcătură. Boală congenitală, cu rândurile superioare și inferioare ale incisivilor nealiniate. De multe ori defectul nu este clar exprimat și acest lucru nu împiedică animalul să se hrănească;
 2. Microftmos - dezvoltarea necorespunzătoare a globului ocular, duce la slăbirea vederii și orbire;
 3. Răsucirea pleoapelor - marginile pleoapelor sunt rotite spre interior și ating globul ocular. Poate exista o ușoară îmbunătățire odată cu vârsta. Este indicat tratamentul chirurgical;
 4. Curbura coloanei vertebrale a cozii, înmuierea ultimei vertebre caudale. Acești reprezentanți ai rasei nu participă la reproducere.

Concluzie

Dacă este nevoie să aveți un animal de companie, afectuos și blând, atunci alegerea rasei Don Sphynx este una dintre cele mai bune. Mai ales dacă există copii în familie, deoarece „Donchaks” este mai puțin probabil să provoace alergii decât alte rase de pisici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Don sphynx: descrierea rasei și caracteristicile conținutului