Boli de piele la pisici: simptome și tratament

Conform statisticilor, fiecare a treia pisică suferă de boli de piele. În același timp, pisicile domestice care nu au acces pe stradă nu sunt imune la dezvoltarea lor. Adesea, problemele cutanate la un animal de companie apar din cauza patologiei interne și, prin urmare, dacă se găsesc răni și ulcere caracteristice pe corp, este urgent să o duceți la o clinică veterinară..

Conform etiologiei, bolile de piele la pisici sunt împărțite de experți în paraziți, alergici și bacterieni. De asemenea, se disting bolile pielii de altă etiologie. Unele dintre ele sunt periculoase pentru oameni, deci merită să începeți tratamentul animalului într-un stadiu incipient..

1 Boli parazitare ale pielii

Aceste infecții ale pielii includ boli cauzate de invazia parazitară. Cel mai adesea, pisicile sunt atacate de purici. Dacă nu scăpați la timp de acești paraziți, atunci animalul de companie poate dezvolta complicații grave. Principalul simptom al puricilor este mâncărimea severă pe tot corpul. Pieptănând răni, pisica introduce o infecție și provoacă un proces inflamator..

O inspecție vizuală poate fi efectuată acasă, deoarece este destul de ușor să detectați puricii care s-au așezat în blana unui animal de companie. Tratamentul se efectuează cu șampoane și picături anti-purici specializate. Printre cele mai eficiente mijloace se numără barele și linia frontală. Camera este tratată cu insecticide.

Petele chele sunt principalul semn al viermei la o pisică.

Nu este neobișnuit ca pisicile să dezvolte vierme. Infecția apare atunci când un animal de companie sănătos intră în contact cu unul bolnav. Când apare această boală, pisica are pete chele labe, spate și cap. Zonele afectate de pe piele sunt iritate și au o suprafață solzoasă. Tratamentul bolii constă în utilizarea de soluții antiseptice și unguente antifungice. În cazuri avansate, un animal de companie bolnav necesită un tratament cu antibiotice.

Căderea excesivă a părului indică dezvoltarea demodicozei.

Este mult mai dificil să diagnosticați acasă infecțiile transmise prin căpușe, acestea includ boli precum scabie, demodicoză, otodectoză, notoedroză și altele.. Cea mai periculoasă dintre acestea este demodicoza. Simptomele sale sunt pronunțate. Prezența demodicozei la un animal de companie este semnalată de faptul că părul său a căzut, zonele afectate de pe piele se înroșesc și s-au format răni. Tratamentul se efectuează cu medicamente antiparazitare precum Advocate și Stronghold.

Prezența crustelor întunecate indică dezvoltarea otodectozei.

Otodectoza la pisici se dezvoltă datorită activității vitale a acarianului urechii. Principalul simptom al bolii este prezența crustelor întunecate cu miros în urechile animalului de companie. Pisica zgârie urechea dureroasă și clătină din cap. Dacă nu este tratat prompt, riscul de complicații grave, cum ar fi meningita și deficiența de auz, crește. Se recomandă tratarea unui animal de companie cu picături pentru urechi (Otovedin, Otibiovin) și unguent sulfuric.

Căderea localizată a părului este un semn al scabiei

Scabia, care este, de asemenea, periculoasă pentru oameni, la pisici este cauzată de acarianul scabiei. Căderea locală a părului este o trăsătură caracteristică a acestei boli. Pe greaban, bărbie, nas și membre ale pisicii se formează pete chele și cruste de sânge. Animalul de companie este în mod constant mâncărime și papule umplute cu lichid alb se formează în locul petelor chel. Scabia este tratată cu unguent sulfuric și injecții cu Ivertek sau Amirtrazină.

O boală precum notoedroza este declanșată de un acarian subcutanat microscopic. Paraziții se așează în scalpul și gâtul animalului de companie. Simptomele notoedrozei sunt similare cu cele ale demodicozei, ceea ce complică foarte mult diagnosticul său. Veterinarul examinează resturile din zonele afectate și prescrie un curs de medicamente anti-acarian (Amit, Amitrazine).

2 Infecții alergice și bacteriene

Adesea, animalele de companie au reacții alergice, care sunt alimentare, medicinale și de uz casnic. Alergia se manifestă cel mai adesea sub formă de dermatită..

Semne de dermatită atopică - chelie și apariția abceselor

Factorii externi precum detergenții, praful și polenul sunt cauzele dezvoltării dermatitei atopice. Odată cu dezvoltarea sa, pisica începe să piardă părul în gât, abdomen, urechi și între coapse. Ulcere se formează pe piele, iar animalul de companie suferă de mâncărime severă. Antihistaminice precum Clorfeniramina și Clemastina sunt utilizate pentru tratarea dermatitei atopice..

Dermatita miliară se caracterizează prin apariția erupțiilor cutanate

O boală precum dermatita miliară (crustă) este de natură alergică, dar uneori este provocată de o infecție bacteriană sau fungică. Poate fi recunoscută printr-o erupție cutanată mică, mâncărime și căderea părului în jurul cozii sau capului. Ca și în cazul atopice, antihistaminicele sunt utilizate pentru combaterea dermatitei miliare.

Bolile de piele cauzate de infecții bacteriene au 2 forme de dezvoltare simultan:

  • uscat (prezența crustelor uscate pe piele este caracteristică);
  • umed (există apariția de bule și abcese umplute cu exsudat).

Animalele de companie cu pielea sensibilă dezvoltă adesea eczeme. Motivele apariției acestei boli de piele:

  • leziuni traumatice datorate expunerii prelungite la piele (frecare, zgârieturi din mușcăturile de insecte);
  • neuropatie ca o consecință a diferitelor patologii interne (diabet zaharat, perturbări hormonale);
  • daune fizice sau chimice (arsuri chimice, expunerea pielii la iritanti).

Eczema se caracterizează prin răni plângătoare

Inițial, animalul de companie bolnav dezvoltă simptome de eczeme, cum ar fi erupții cutanate mâncărime, vezicule pe piele și febră locală. În timp, focarele inflamației încep să se usuce, iar în locul lor se formează răni plângătoare sau răni solzoase. Tratamentul pentru această afecțiune este lung și include utilizarea de antihistaminice și unguente calmante. Uneori, medicii veterinari prescriu suplimentar un curs de vitamine unui animal de companie bolnav.

Simptomul acneei este o erupție pustuloasă.

Acneea este o infecție bacteriană care afectează glandele sebacee. Boala apare cu o scădere semnificativă a funcției de protecție a corpului felin sau îngrijire necorespunzătoare. Principalul semn al dezvoltării sale sunt erupțiile pustulare pe corpul animalului. Cel mai adesea sunt localizate în jurul buzelor și pe bărbie..

Tratamentul împotriva acneei este complex și include tratamentul cu antiseptice locale (Miramistin, Clorhexidină) și utilizarea șampoanelor anti-seboreice. În cazuri avansate, medicii veterinari apelează la antibioterapie (Mupirocin) și la utilizarea corticosteroizilor (Prednisolon).

3 Boli de piele de altă etiologie

Bolile pielii la pisici apar uneori din cauza dezechilibrului hormonal sau a oricărui alt dezechilibru din organism. Una dintre aceste boli este alopecia psihogenă. Se caracterizează prin căderea rapidă și abundentă a părului. Boala apare cel mai adesea din cauza stresului sau a nevrozei prelungite..

Odată cu dezvoltarea alopeciei psihogene, în primul rând, părul cade în abdomen și inghinal

În primul rând, părul începe să cadă pe burtă, în zona inghinală și pe părți. În același timp, nu există semne ale unui proces inflamator în zonele chele. Tratamentul bolii constă în utilizarea sedativelor și antidepresivelor precum Cat Bayun și Stop Stress..

Pisicile siameze, himalayane și abisiniene sunt cele mai sensibile la dezvoltarea alopeciei psihogene.

Un dezechilibru hormonal poate provoca o afecțiune rară a pielii, cum ar fi sindromul Cushing. Tulburarea este cauzată de o supraproducție de cortizon de către glandele suprarenale ale animalului. Descrierea principalelor simptome ale sindromului Cushing:

  • modificări ale comportamentului pisicii (agresivitate nerezonabilă);
  • slăbiciune severă;
  • creșterea setei și a apetitului;
  • Pierderea parului.

Medicii veterinari prescriu Trilostan unui animal de companie bolnav, ceea ce suprimă producția de hidrocortizon. În cazurile severe, recurg la operație..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli de piele la pisici: simptome și tratament