Dermatita la pisici: tratamentul bolii la domiciliu

Dermatita la pisici este un răspuns inflamator al pielii la iritație de către o varietate de agenți. Este extrem de rar că acționează ca o boală independentă și este cel mai adesea un simptom al altei boli. Experții identifică mai multe tipuri ale acestei patologii. Acasă, este dificil să stabiliți un diagnostic precis, deci este important să livrați în timp util un animal de companie cu dermatită la un spital veterinar pentru examinare și prescrierea unei terapii competente. Nu vă tratați singur pisica fără a consulta un medic.

1 Tipuri și simptome ale dermatitei la pisici

Există mai multe tipuri de dermatită, care se caracterizează prin simptome specifice:

Vedere

Motive de dezvoltare

Semne caracteristice

Infecțioase sau bacteriene

Afectarea pielii și ingestia de ciuperci sau bacterii

Inflamația se răspândește pe zone întinse ale pielii. Conservarea părului pe zonele afectate. Apariția crustelor și crustelor cu o formă uscată și formarea de eroziuni pe pielea deteriorată - cu plâns

Parazit sau purice

Alergie la purici și la alți paraziți externi și subcutanati

Mâncărime intensă în jurul cozii și în spatele urechilor. Apariția zgârieturilor la locul zgârieturilor. Formarea crustelor și eroziuni plângătoare în zonele de inflamație (spate, gât, piept, zona din spatele urechilor). Scuamare severă la nivelul pleoapelor și extremităților (dacă este afectată de acarienii subcutanati)

Alergic

Alergii, cel mai adesea alimente

Umflături, durere, erupții cutanate și roșeață în abdomen și inghinală. Lacrimare abundentă, tuse, strănut. Complicație severă a tratamentului prematur sub forma edemului lui Quincke

Atopic

Ereditatea, efectul alergenilor asupra corpului animalului (microorganisme, polen, praf, parfumerie)

Roșeață pe piele, formarea de papule și vezicule. Mâncărime severă, senzații dureroase

a lua legatura

Contactul pielii cu o substanță agresivă (acizi, alcalii, detergenți, spray-uri, creme)

Înfrângerea tampoanelor labe și formarea de vezicule, zone erozive plângătoare. Mâncărime în zona inghinală și labe

Traumatic

Leziuni mecanice ale pielii (tăieturi, zgârieturi)

Apariția unei erupții cutanate mâncărime și roșeața zonelor rănite pe piele. Complicarea sub forma tranziției bolii la o formă infecțioasă

Miliar (crustă)

Reacție alergică, boli infecțioase sau parazitare, perturbări hormonale și reacții autoimune ale corpului felin

Căderea abundentă a părului, mici noduli pe piele

Medicament

Alergie la medicamente

Apariția de papule și cruste uscate pe corp

Niciun tip de dermatită felină nu poate fi transmis la om. Doar unele leziuni fungice, cum ar fi pecingine, sunt periculoase pentru proprietarul unui animal de companie bolnav..

O erupție cutanată, răni sau răni plângătoare pe corpul unei pisici sunt principalele semne ale dermatitei..

Pentru a face un diagnostic precis și a determina tipul de dermatită la o pisică, este necesar să efectuați un examen într-o clinică veterinară. Motivul unei călătorii la spital ar trebui să fie următoarele simptome generale ale bolii:

  • orice erupții cutanate (pete, vezicule, abcese, ulcere sau eroziune);
  • Pierderea parului;
  • creșterea temperaturii locale;
  • senzații dureroase (pisica nu permite atingerea zonei inflamate);
  • comportament tulburat al animalelor.

Dacă o infecție secundară se alătură dermatitei, atunci se formează cruste gălbui pe zonele inflamate.

2 Tratamentul bolii la domiciliu

Nu este recomandat să tratați o pisică pe cont propriu cu ajutorul oricăror medicamente.. Cu o terapie prematură sau incorectă, boala devine cronică. Tratamentul pentru dermatită trebuie început devreme, întrucât în ​​timp pielea se îngroașă, se umflă și se îngroașă. Stratul superior al pielii se desprinde puternic, iar părul din zonele inflamate cade.

Indiferent de tipul de dermatită, terapia trebuie să fie cuprinzătoare. Dozajul și preparatele sunt selectate de medicul veterinar în mod individual după examinarea la clinică. Tratamentul animalelor de companie în sine se efectuează acasă. În primul rând, se elimină cauza apariției bolii și apoi simptomele. Pentru orice tip de dermatită, se recomandă utilizarea medicamentelor pentru ameliorarea mâncărimii. Cel mai adesea, mai multe tipuri de medicamente sunt utilizate simultan:

  1. unu. Unguente antihistaminice. Aceste medicamente conțin hidrocortizon. Nu sunt recomandate pentru utilizare în zone inflamate..
  2. 2. Mijloace complexe. Cel mai adesea, medicii veterinari recomandă utilizarea unui unguent Stop-Itching, care are efecte antipruriginoase, antiinflamatorii și antibacteriene..
  3. 3. Unguente din aluminiu. Cel mai eficient remediu este Alusprey, care ajută la accelerarea vindecării și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antiseptice..
  4. 4. Antihistaminice (injecții, tablete). Medicii veterinari recomandă utilizarea Suprastin sau Tavegil. Aceleași medicamente sunt utilizate pentru dermatita alergică..

Părul este tuns cu atenție pe zonele afectate, deoarece unele dintre preparate trebuie aplicate direct pe țesătură. De obicei, un medic veterinar din clinică efectuează o tunsoare pentru un animal de companie bolnav, dar proprietarul poate efectua această procedură acasă. Zonele inflamate sunt tratate cu un antiseptic și presărate deasupra cu o pulbere specială, a cărei rețetă este selectată de medic în mod individual.

În cazul dermatitei bacteriene, este indicată terapia cu antibiotice, astfel de medicamente sunt prescrise unui pisoi într-o doză mai mică decât la adulți. În plus față de tratamentul principal, medicamentele sunt utilizate pentru a ajuta la ameliorarea rapidă a inflamației. Cel mai adesea, medicii veterinari prescriu Prednisolon sau Dexametazonă. Aceleași fonduri sunt adesea prescrise pentru alte tipuri de dermatită..

Antibioticele sunt indicate și în scop profilactic - pentru a preveni adăugarea unei infecții secundare. În cazuri avansate, de exemplu, cu o creștere a temperaturii corpului, medicamentele antibacteriene sunt utilizate sub formă de tablete și injecții.

Tratamentul pentru dermatita alergică include o dietă specializată. Medicii veterinari recomandă transferul unei pisici bolnave într-un aliment special hipoalergenic industrial de cel puțin clasa premium. Când se detectează dermatita parazitară, experții prescriu medicamente antihelmintice cu spectru larg (Troncil-K) animalului. Dacă se detectează lichenul, pisica este tratată cu antimicotice (Fungin Forte).

Acasă, un animal de companie bolnav trebuie să aibă pace.. Până la recuperarea completă, nu este recomandat să-l lăsați să iasă afară. Este imposibil să întrerupeți cursul tratamentului și să reduceți doza de medicamente recomandate de medicul veterinar, chiar dacă starea pisicii pare să se îmbunătățească.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita la pisici: tratamentul bolii la domiciliu