Oxitocina în timpul nașterii la o pisică: caracteristicile medicamentului și efectul acestuia

Oxitocina este un medicament unic care poate ajuta sau dăuna. Orice medicament trebuie utilizat cu înțelepciune. Dacă o pisică naște cu complicații, merită să utilizați oxitocină fără prescripția medicului.

Oxitocina la nașterea pisicilor

Medicamentele pe bază de oxitocină sunt utilizate pe scară largă în obstetrică. Numele medicamentelor poate varia, dar ingredientul activ este același. Oxitocina este utilizată pentru a stimula contracțiile, împingerea și alăptarea după naștere la pisici.

În ultimii ani, mulți crescători și veterinari cu experiență au renunțat la utilizarea oxitocinei, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Cu toate acestea, în ciuda tuturor argumentelor împotrivă, medicamentul rămâne singura alternativă în cazul opririi travaliului.

Oxitocina este un hormon care trebuie produs în corpul pisicii.. Producția de oxitocină începe în ziua fertilizării și crește pe întreaga perioadă de gestație. Oxitocina este cea care declanșează activitatea travaliului atunci când concentrația sa în sânge devine critică. În mod normal, hipotalamusul felin trebuie să producă suficientă oxitocină pentru ca procesul nașterii să înceapă și să se încheie în siguranță..

Este interesant! Puțini știu că oxitocina crește capacitatea moleculelor de sodiu de a pătrunde în țesutul muscular. Când hormonul pătrunde în țesutul uterului, acesta se contractă puternic și brusc, ceea ce ajută la împingerea pisoiului sau după naștere către canalul de naștere.

In unele cazuri, dacă pisica a pierdut lapte după naștere, administrarea artificială de oxitocină ajută la restabilirea alăptării. Cu toate acestea, în caz de probleme cu alăptarea, acest medicament este rareori recomandat, deoarece există o serie de alternative mai sigure..

Cum și în ce situații este permisă utilizarea oxitocinei

Inițial, oxitocina a fost utilizată doar pentru a stimula travaliul și nu numai la animale, ci și la oameni. Cu contracții și încercări prelungite, pisica poate suferi o defecțiune din cauza căreia există o amenințare cu oprirea travaliului. Introducerea bruscă a oxitocinei din exterior stimulează activitatea muncii, care poate avea rezultate atât pozitive, cât și negative.

Problema este că travaliul se poate opri din motive foarte convingătoare, cum ar fi deteriorarea canalului de naștere sau a pereților uterului. În acest caz, nu este înțelept să folosiți stimulente, pentru a salva pisica pe care trebuie să o efectuați secțiune cezariană.

Utilizarea oxitocinei este importantă dacă nu toți pisoii sau nașterile postale au părăsit uterul pisicii în timpul nașterii. Nu se recomandă utilizarea unui medicament atât de puternic pentru prevenire. Pentru a fi siguri de numărul de pisoi așteptate, cu 2-3 săptămâni înainte de naștere, pisica trebuie examinată. După o examinare cu ultrasunete sau cu raze X, medicul veterinar va putea determina numărul exact de fături.

Notă! Examinarea la o dată anterioară (pentru a determina numărul făturilor) nu este pe deplin rezonabilă, deoarece unii embrioni pot muri și se pot dizolva în cavitatea uterină.

Dacă travaliul s-a oprit, în ciuda faptului că un pisoi sau o naștere rămâne în uter, șansa de a dezvolta o metrită purulentă este garantată. Sunt luate în considerare primele simptome ale dezvoltării metritei: anxietate, sindromul durerii, ignorarea pisoilor, refuzul de a mânca și creșterea temperaturii corporale inițiale. Odată cu evoluția inflamației din vaginul pisicii, mucusul cu incluziuni de puroi începe să fie eliberat.

Important! Doza de oxitocină pentru stimularea travaliului este de 0,3 ml pentru pisica medie. Injecțiile sunt administrate la fiecare oră, dar nu mai mult de 4 ori. Dacă travaliul nu și-a revenit, consultați imediat un medic.

După naștere, pisica poate prezenta complicații sub formă lactostaza sau mastită. Odată cu congestia glandelor mamare, se dezvoltă inflamația lor, care este plină de mastită sau chiar mastită purulentă. Dacă medicul veterinar a stabilit că canalele glandei mamare sunt circulabile, dar glanda însăși este spasmodică, se folosește oxitocina. După introducerea hormonilor din exterior, alăptarea pisicii crește, ceea ce duce la îndepărtarea forțată a laptelui stagnant din glandele mamare.

În caz de probleme cu alăptarea, nu se recomandă utilizarea oxitocinei singură. Problema este că medicamentul este eficient numai în stadiul lactostazei. Dacă pisica a început deja mastita și inflamația, utilizarea oxitocinei poate agrava situația, poate duce la ruperea pereților canalului de lapte și la revărsarea puroiului în țesuturile din jur..

Efecte secundare

Dacă oxitocina este prescrisă de un medic veterinar, doza este selectată corect, medicamentul poate fi considerat sigur și eficient. Ca toate medicamentele, oxitocina are efecte secundare.

Medicamentul nu trebuie utilizat pentru tratarea animalelor care suferă de puternic sau patologic alergii. O ușoară roșeață la locul injectării este normală. Pentru a crește eficacitatea oxitocinei, se recomandă injectarea intravenoasă, dar dacă vă oferiți asistență, puteți face și intramuscular.

Important! Animalul poate dezvolta o intoleranță individuală la oxitocină din cauza factorilor genetici sau înainte de dozele anterioare. Odată cu dezvoltarea intoleranței individuale, reacția corpului este similară cu șocul anafilactic.

Este important să se ia în considerare faptul că oxitocina interacționează cu alte medicamente. Dacă tratați o pisică acasă și utilizați mai multe medicamente simultan, ar trebui să vă adresați medicului veterinar cel puțin prin telefon, deoarece acestea pot fi incompatibile. În cel mai rău caz, oxitocina și un alt medicament vor reacționa și vor forma substanțe chimice periculoase, ceea ce va duce la intoxicația corpului mamei.

Este foarte descurajat să utilizați oxitocină dacă pisoiul este deja în canalul de naștere și merge mai întâi cu capul. Spasmele suplimentare pot deteriora nou-născutul. Dacă pisica este în contracții mai mult de 12 ore, dar încercările nu au început, utilizarea oxitocinei este permisă numai la recomandarea unui medic veterinar. Problema este că utilizarea unui stimulent în timp ce colul uterin este închis poate rupe pereții..

Important! Utilizarea oxitocinei este strict interzisă în cazul în care există o amenințare de postpartum eclampsie!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Oxitocina în timpul nașterii la o pisică: caracteristicile medicamentului și efectul acestuia