Toate aspectele sarcinii la pisicile britanice

Fiecare proprietar al unei pisici britanice decide singur dacă va lăsa urmași. Mulți își castrează animalele de companie, unele pur și simplu nu organizează întâlniri cu pisici. Dar totuși, de multe ori proprietarii decid să dea pisicii posibilitatea de a naște pisoi. Desigur, în acest caz, iubitorul proprietar vrea să cunoască toate caracteristicile sarcinii unei pisici britanice..

Punctul de plecare al sarcinii

Proprietarul britanicilor trebuie să-și amintească exact în ce zi a avut loc împerecherea. Dacă totul merge bine și începe sarcina, atunci din a 2-a zi după împerechere, perioada de sarcină va fi numărată.

Simptome și semne

Sarcina pisicii britanice este împărțită pe săptămâni în trei perioade, în fiecare dintre care se observă anumite simptome.

Animalul de companie devine mai puțin activ
Animalul de companie devine mai puțin activ

De la 1 la 3 săptămâni de sarcină:

 1. Activitatea pisicii scade, ea începe să doarmă mai mult.
 2. Animalul de companie devine mai afectuos, tinde să petreacă mai mult timp cu proprietarul. Uneori, caracterul pisicii se poate schimba, dimpotrivă, spre agresiune..
 3. Poate să apară toxicoză: se observă vărsături, de regulă, în prima jumătate a zilei, se poate repeta de mai multe ori pe zi. Ca urmare, apetitul pisicii poate scădea. Trebuie remarcat faptul că toxicoza nu apare întotdeauna..
 4. Pe la sfârșitul celei de-a treia săptămâni, există un astfel de semn ca o schimbare a culorii sfarcurilor: acestea devin mai roz, pot crește în dimensiune și se pot desprinde.

Atenţie! Cea mai fiabilă metodă de determinare a apariției sarcinii este examinarea cu ultrasunete. Cu ajutorul ultrasunetelor, sarcina poate fi confirmată de la 2-3 săptămâni.

De la 4 la 6 săptămâni:

 1. Pisica se îngrașă, burta crește considerabil.
 2. Îmbunătățește pofta de mâncare.
 3. Animalul evită săriturile de la înălțime, alergând repede.
Animalul capătă putere
Animalul capătă putere

În ultimele 2-3 săptămâni, pisica se odihnește foarte mult, câștigând forță. De asemenea, ea caută un loc retras în care să aibă loc nașterea..

Câte femei britanice rămân însărcinate?

Cât durează sarcina pentru o pisică britanică? Perioada medie de gestație este de 65 de zile. Livrarea mai devreme de 60 de zile de gestație este considerată devreme. Munca târzie - 70 de zile sau mai târziu.

Îngrijirea animalelor de companie

Când aveți grijă de o pisică britanică însărcinată, se recomandă să urmați aceste sfaturi:

 1. La 2-3 săptămâni după concepția intenționată, în prezența primelor semne de sarcină, trebuie să duceți animalul la medicul veterinar. Sunt necesare controale periodice pe tot parcursul sarcinii, în special în etapele ulterioare..
 2. Este necesar să controlați greutatea pisicii, deoarece femeile britanice sunt predispuse să câștige excesul de greutate. Este mai bine să hrănești animalul de companie în porții mici, dar deseori. Această tehnică vă va ajuta să evitați obezitatea..
 3. Calitatea nutriției trebuie, de asemenea, monitorizată cu atenție. Dacă femeia britanică mănâncă alimente uscate, atunci ar trebui să fie transferată într-un aliment special pentru pisicile însărcinate. Dacă pisica mănâncă o varietate de alimente, atunci trebuie luate în considerare nevoile sale. Dieta trebuie să conțină produse lactate naturale, carne de vită, carne de pasăre slabă, legume, cereale. Consumul de pește sub orice formă este nedorit.

Atenţie! Pentru ca pisica să mănânce legumele oferite ei, este mai bine să mergi la truc și să le amesteci cu carne folosind un blender.

Posibil refuz de a mânca
Posibil refuz de a mânca

Cu câteva săptămâni înainte de a naște, o britanică își poate pierde brusc apetitul. Nu este necesar să o forțați să mănânce, deoarece uterul debordant apasă pe alte organe interne și procesul de digestie este dificil.

 1. Un proprietar îngrijitor poate pregăti un loc pentru animalul său de companie, unde se va odihni. Aceasta ar putea fi, de exemplu, o cutie cu intrare pentru pisică și capac detașabil. Sertarul ar trebui să fie destul de spațios. Mai bine să-l puneți într-un loc retras și liniștit. Cel mai probabil, ea va alege acest loc pentru a naște și a fi acolo cu pisoi.

Ce nu este permis într-o „poziție interesantă”?

Proprietarul unei pisici britanice care așteaptă nașterea pisoiilor ar trebui să evite următoarele:

 1. Tratați-o cu orice medicament fără a consulta mai întâi un medic veterinar.
 2. Hrănirea excesivă a animalului de companie, deoarece excesul de greutate poate provoca complicații la naștere.
 3. Ignorați problemele de sănătate, în special febra mare, scaunele libere, scurgerile vaginale cu miros și culoare neobișnuite. Dacă apar simptome alarmante, trebuie să îi arăți femeii britanice unui specialist.
 4. Permiteți acțiuni care pot speria pisica și o pot face să fie nervoasă (jocuri prea active, ascultarea de muzică tare etc.)

Cum să vă pregătiți pentru naștere?

Cu cât ziua de naștere așteptată este mai aproape, cu atât proprietarul ar trebui să fie mai atent la schimbările de comportament ale pisicii. Cu câteva zile înainte de naștere, începe mișcarea activă a pisoilor, care poate fi văzută cu ochiul liber.

Animalul de companie devine neliniștit, căutând un loc potrivit pentru naștere. Dacă un loc a fost deja ales sau pregătit de proprietar, ea poate petrece mult timp acolo..

În aproximativ o zi, dopul mucos pleacă. Poate fi dificil să observi acest moment: pisicile îl îngroapă adesea în tavă sau îl înghit în timp ce linge picioarele. După ce apa s-a retras, travaliul poate începe în orice moment..

Pregătește tot ce ai nevoie
Pregătește tot ce ai nevoie

Până la începutul travaliului, proprietarul trebuie să pregătească:

 • Foarfece ascuțite și un fir, de preferință nailon, pentru a tăia cordonul ombilical, dacă este necesar;
 • Soluție antiseptică (peroxid de hidrogen, iod);
 • Scutece curate;
 • Mănuși sterile;
 • O pipetă pentru îndepărtarea mucusului din nasul și gura pisoiului;
 • Muguri și discuri de bumbac;
 • Ulei de vaselină. Folosit pentru a ajuta pisica să nască dacă pisoiul are dificultăți în trecerea prin canalul de naștere;
 • Sac de gunoi.

Naştere

Nașterea unei pisici britanice este un proces destul de lung, care poate dura o zi întreagă. În tot acest timp, proprietarul ar trebui să fie aproape și chiar mai bine, să invite un medic veterinar acasă, mai ales dacă în timpul examinărilor preventive s-a dezvăluit posibilitatea unor complicații la naștere..

Dacă un specialist nu este în permanență, atunci trebuie să fiți de acord cu el în prealabil cu privire la posibilitatea consultării telefonice.

Contracțiile se manifestă prin faptul că animalul miau plângând și ia o poziție confortabilă: întins pe lateral sau în picioare pe picioarele ușor îndoite.

Când a început nașterea unei pisici britanice, proprietarul trebuie să diminueze luminile din cameră, să pregătească tot ce aveți nevoie și să așteptați. Contracțiile durează de obicei mai puțin de câteva ore.

Atenţie! Dacă perioada contracțiilor este întârziată, atunci este nevoie de ajutorul unui specialist. Este mai bine să stimulați travaliul, deoarece la aproximativ 12 ore de la începerea travaliului, dacă nu au început încercările, se dezvoltă foamea de oxigen a pisoiilor, care le va afecta negativ sănătatea. Pisica își pierde, de asemenea, forța, experimentând astfel de contracții prelungite..

Pentru a stimula travaliul, se utilizează adesea medicamentul oxitocină. Poate fi utilizat doar de către un medic veterinar, deoarece tratamentul necorespunzător cu acest medicament poate duce la probleme grave de sănătate pentru pisică, până la moartea acesteia..

Oxitocina
Oxitocina

În urma contracțiilor, începe o perioadă de împingere. În curând se naște primul pisoi. Adesea pisoii se nasc în lichidul amniotic. De obicei, pisica însăși o mestecă și linge pisoiul. Dar uneori nu o face, iar proprietarul însuși trebuie să rupă balonul..

Pentru a face acest lucru, ușor, în direcția de la cap la coadă, scoateți pisoiul din vezică, ștergeți botul cu un tampon de bumbac, îndepărtați mucusul din nas și gură cu o pipetă, dacă este necesar. Pisoiul ar trebui să scârțâie. Apoi, legați cordonul ombilical la o distanță de 2 cm de abdomen și tăiați-l, tratați cu un antiseptic.

Atenţie! De obicei pisica însăși încearcă să roască cordonul ombilical, dar experții sfătuiesc să-l taie pentru a evita rănirea și infecția..

Acțiuni similare ar trebui întreprinse cu fiecare pisoi născut..

Concluzie

Desigur, nașterea este un proces natural și, de obicei, pisica se descurcă singură cu ea. Dar un proprietar iubitor va fi alături de britanicul său în acest moment dificil și cu siguranță va oferi ajutor dacă ceva nu merge bine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Toate aspectele sarcinii la pisicile britanice