Mătreața pisicii: cauze și tratament

Contrar credinței populare, seboreea sau mătreața la o pisică sunt o problemă destul de gravă. Imaginați-vă că o persoană care are mătreață își spală părul o dată la trei luni (și multe pisici sunt scăldate mai rar). Imaginați-vă că mătreața acoperă nu numai scalpul, ci întregul corp. Neplăcut? Da, dar și periculos. La pisici, mătreața pe spate și în spatele urechilor duce adesea la formarea acneei purulente, în jurul căreia se formează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor și a celor mai mici paraziți..

Conținut

Mătreața cauzează

Pentru a înțelege dacă pisicile au mătreață „la fel”, fără niciun motiv și fără consecințe, trebuie să vă dați seama care este această boală. În straturile profunde ale pielii, există glande sebacee. Secretează sebum sau sebum, care îndeplinește o funcție de protecție - sebumul acoperă fiecare păr și piele într-un strat subțire, formând cel mai subțire film protector. Când observăm mătreața pe haina unei pisici, vedem fulgi de piele veche, deja moartă, amestecate cu sebum. În mod normal, aceste solzi sunt foarte puține, se desprind imperceptibil și treptat. Apariția mătreții este un semnal de schimbări, întotdeauna negative. Prin urmare, mătreața nu poate fi considerată normă, chiar dacă se pare că nu interferează în niciun fel cu animalul de companie..
Deci, de ce are o pisică mătreață, unde sunt atât de multe solzi albi în haină? Probabil că ceva a influențat modul în care funcționează glandele sebacee.
Factori externi:
  • aer uscat-
  • lipsa de îngrijire-
  • îngrijire necorespunzătoare sau excesivă-
  • condiții insalubre-
  • paraziți, ciuperci.
Factori interni:
După cum puteți vedea, este foarte dificil să ajungeți la fundul cauzei mătreții de pisică pe cont propriu. Noroc dacă problemă în șampon sau aer uscat de la încălzirea centrală. Și dacă animalul dvs. de companie suferă de disfuncții sexuale sau de boli tiroidiene? Cu întrebarea „de ce are o pisică mătreață?” este mai înțelept să contactați imediat un medic veterinar-dermatolog, fără a pierde timp pe presupuneri.

Tipuri de mătreață

În funcție de caracteristicile individuale ale corpului și de cauzele seboreei, mătreața poate fi uscată sau grasă.
Mătreața uscată a pisicii este împrăștiată pe întreaga suprafață a blănii cu „făină” albă - cele mai mici solzi care se separă ușor de piele și păr. O astfel de mătreață „ninge” dacă mănânci animalul de companie împotriva blănii.
Mătreața grasă poate fi groasă sau curgătoare. Dacă o pisică are mătreață pe spate, în spatele urechilor și la baza cozii, părul se lipeste, vorbește despre seboreea „lichidă”. În acest caz, haina este foarte grasă, lipicioasă, grea și pare umedă. După ce mângâi haina de blană, palma strălucește și strălucește. Lana atârnă ca „țurțurile” la două sau trei zile după scăldat. Cu seboreea groasă la o pisică, mătreața este aproape invizibilă pe haină, dar dacă zgâriți animalul de companie în spatele urechii, sub unghii rămân solzi de piele grasă. Dacă suflați pe blană, puteți vedea umflăturile aderente la piele - acumulări de solzi lipicioși. Sebul și pielea moartă formează straturi mari și groase care nu arată ca boabe, ci ca fulgi.
Unii proprietari cred că mătreața neagră este norma la pisicile negre. La urma urmei, pielea este, de asemenea, întunecată, deci mătreața ar trebui să fie așa? De fapt, mătreața la o pisică de orice culoare ar trebui să fie gălbuie, albă sau cenușie. De obicei, mătreața neagră la pisici indică prezența ciuperci, paraziți sau acnee. Cântarele pielii vechi exfoliate sunt aproape transparente (indiferent de culoarea stratului și de pigmentarea pielii), iar sebumul este de culoare albă până la gălbuie sau cenușie, astfel încât mătreața obișnuită nu poate fi neagră.

Cum să scapi de mătreață?

Pentru a înțelege de ce pisica are mătreață, medicul va întreba detaliat proprietarul despre dieta și stilul de viață al animalului de companie. Este important să spuneți totul până la cel mai mic detaliu: gradul de activitate, bolile din trecut, numele medicamentelor pentru paraziți, marca șamponului etc. Poate fi necesar să se efectueze o analiză de laborator a resturilor de piele, sânge, urină (pentru a identifica afecțiunile ascunse, microsporia și alte boli).
Cu excepția cazului în care problema este o afecțiune cronică, tratarea mătreții feline se reduce la modificări alimentare (alimente mai puțin grase, excluderea alimentelor cu zahăr) și schimbarea produselor de igienă. Sunt multi șampoane anti-mătreață eficiente, dar medicul ar trebui să aleagă un medicament specific, după examinarea animalului de companie și determinarea tipului de seboree.
Un șampon anti-mătreață bun este un întreg complex de substanțe active: agent antifungic și antibacterian, ingrediente de curățare profundă, substanțe antiinflamatoare, ingrediente exfoliante. În plus, compoziția șamponului ar trebui să includă medicamente care normalizează activitatea glandelor sebacee, altfel toate eforturile vor fi în zadar.
În plus față de șampon, puteți utiliza remedii populare - clătirea lânii și a pielii cu un decoct de rădăcină de brusture și flori de calendula, urzică și fructe de cătină, picior și calamus.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mătreața pisicii: cauze și tratament