Pisica pallas: fotografie, descrierea rasei și conținutul

Nu fiecare animal are o istorie atât de lungă a rasei sale ca pisica manul..

Zoologii determină vârsta speciilor acestor animale la 12 milioane de ani. Este posibil ca un pustnic pufos, cu o expresie etern nemulțumită pe față, să fie strămoșul unor rase moderne de pisici..

Pisica lui Pallas în sălbăticie

Pisica sălbatică care locuiește pe teritoriul multor țări vorbitoare de turcă a fost numită „pisica lui Pallas”, ceea ce înseamnă rapid. În ciuda faptului că animalul nu diferă în ceea ce privește viteza, numele a rămas cu el.

Exploratorul rus Peter Pallas, care a călătorit vaste teritorii din Crimeea în Siberia cu expedițiile sale, a găsit și a descris pisica lui Pallas. Potrivit obiceiurilor din acea vreme, pisica a început să fie numită în latină „Otocolobusmanul” - „ureche urâtă”. În prezent, manul are un al treilea nume - pisică pallas în onoarea descoperitorului său. Cu toate acestea, nu numai o pisică sălbatică poartă numele lui Pallas, ci și alte animale, plante și păsări..

Siberia
Siberia

Este foarte dificil de estimat dimensiunea populației manul. Animalul duce un stil de viață secret, în caz de pericol, se ascunde în zonă, folosind culoarea sa de camuflaj.

Numărul de animale de la începutul secolului 21 în țară a fost estimat la aproximativ 3500 de indivizi.

În Rusia, distribuția pe regiuni în care trăiește pisica sălbatică este aproximativ următoarea:

 • Muntele Altai - în limita a 250-300 de pisici,
 • Buriatia - aproximativ 70 de pisici,
 • Regiunea Chita - aproximativ 2 500 de pisici.

În Rusia, republicile din Asia Centrală, China, Mongolia, manul este listat în Red Data Books și are statutul de „aproape de amenințat”.

Numărul pisicii lui Pallas scade din cauza mai multor circumstanțe:

 • vânătoarea ilegală a unui animal cu o blană pufoasă;
 • prezența câinilor sălbatici și a prădătorilor naturali mai mari în habitat;
 • competiție pentru prada de la alte animale prădătoare - vulpi, jderi, lupi;
 • reducerea habitatelor datorită ocupării lor de către oameni.

Oamenii de știință fac distincția între trei subspecii ale rasei de pisici Pallas.

Pisica de stepă trăiește în Siberia, Mongolia și China. Are o culoare gri deschis caracteristică. A fost descris pentru prima dată de oamenii de știință în 1776. Pisica de stepă Pisica lui Pallas trăiește într-o zonă plană și semi-deșertă, un peisaj potrivit pentru ei sunt furculițele și arbuștii mici.

Specia din Asia Centrală a animalului are o nuanță roșiatică de lână și trăiește în Asia Centrală, descrisă de cercetători în 1842. Găsit în Asia Centrală din Iran până în Tadjikistan.

O pisică care trăiește în Siberia
O pisică care trăiește în Siberia

Subspecia tibetană este gri argintiu iarna și mai închisă vara. Cunoscut din 1842. Locuiește în Tibet, în nordul Indiei, Nepal, Pakistan. La poalele muntelui se află o pisică de peșteră care preferă să se așeze în cavitățile naturale de roci, precum și în vizuinele abandonate ale altor animale, sau chiar săpă un adăpost pentru sine. Pe înălțimile fără copaci, pisica lui Pallas poate fi găsită la o altitudine de 3000 de metri.

Descrierea rasei

În ceea ce privește dimensiunea sa, pisica pallas este comparabilă cu pisicile domestice obișnuite. Pisicile lui Pallas care trăiesc în peșteri sunt mai mari decât pisicile de stepă, dar mai mici decât pisicile Maine Coon. O haină de blană, foarte pufoasă și groasă, conferă unei pisici Manulu un aspect impresionant.

Caracteristicile rasei de pisici Pallas:

 • Fizic puternic și scurt labe puternice-
 • Botul plat, ceea ce permite felinologilor să considere pisica Pallas progenitorul perșilor și al angorei;
 • Ochii galbeni bombați cu pupile „tigru”, care rămân rotunde tot timpul, spre deosebire de alte rase de pisici domestice. Membranele care clipesc împiedică uscarea organelor vizuale în vânt. Mascarea dungilor întunecate se extinde de la capetele ochilor până la gât;
 • păr gri, are o culoare mai deschisă la capetele firelor de păr. Pisica lui Pallas este deținătorul recordului pentru densitatea și densitatea lânii, aproximativ 9000 de fire cresc pe un centimetru pătrat de piele. O haină de blană atât de densă protejează fiabil pisica de înghețuri la -50 de grade în Siberia, de vânturi puternice la poalele Tibetului și de semi-deșerturile Mongoliei;
 • Urechile întinse, mici și aproape în întregime ascunsă în lână-
 • Pe obrajii animalului, blana creează „perle” lungi și pufoase-
 • Culoarea pisicii este de la gri-roșiatic la gri-argintiu. Există dungi negre transversale pe spate și coadă, mici pete întunecate pe cap.
 • ÎN spre deosebire de pisicile domestice, Pisica lui Pallas are 28 de dinți, nu 30. Colții unei pisici sunt de aproximativ trei ori mai lungi decât cei ai unui animal de companie și, împreună cu gheare puternice, reprezintă un arsenal militar serios.
O pisică cu labe puternice și rezistente
Vânător

Pisicile pallas masculi nu sunt mult mai mari decât pisicile, greutatea animalelor variază de la 3 la 5 kilograme. Lungimea corpului de la 52 la 65 cm.

Trăsăturile de caracter și nivelul de inteligență

Printre caracteristicile principale ale pisicii lui Pallas, câteva principale, inerente numai lui.

Zoologii care studiază pisica lui Pallas în sălbăticie și-au remarcat secretul. Pisicile trăiesc aproape întotdeauna singure și încearcă să nu cedeze locul bârlogului lor. Iarna, pisica lui Pallas nu va merge niciodată pe zăpadă neatinsă. Pisica va aștepta până când alte animale vor părăsi lanțuri de urme și se vor îndrepta deja spre casă de-a lungul lor.

Pisica lui Pallas locuiește într-un singur loc, ceea ce reprezintă terenul său de vânătoare. Nu suportă înfățișarea altor pisici, trăiește retras și singur. Dorm în bârlogul său ziua, vânează noaptea sau la amurg. Doar vara o pisică poate ieși într-un loc retras pentru a se lăsa la soare.

Pisica lui Pallas este foarte grăbită, nu se agită niciodată și nu încearcă să ajungă din urmă pe nimeni la distanțe mari. Haina de blană oferă pisicii pallas un aspect incomod, dar, ca orice animal sălbatic, reacția sa este instantanee. Văzând pericolul, pisica poate îngheța la loc, fuzionând cu peisajul, fugind în tufiș sau urcând pe munte.

În sălbăticie, pisicile vânează șoareci, pika, păsări, insecte. Pisica lui Pallas poate prinde și vânat mai mare - marmotă sau iepure. Cel mai adesea, o pisică așteaptă prada în ambuscadă sau în imediata apropiere a vizuinii sale.

Pisica nu știe să toarne, sunetele pe care le scoate sunt ca mârâitul, șuieratul sau pufnitul.

Reproducerea și pisoii

La fel ca pisicile domestice, sezonul nunților pentru pisica lui Pallas începe la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie. Dacă mai multe pisici au grijă de o pisică, cea mai puternică dintre ele își ia iubita cu el. Pisica Pallas în timpul sezonului de reproducere este ocupat cu lucruri importante - alege și echipează o vizuină, vânează prada, protejează zona selectată de invazia altor pisici.

Dacă câteva pisici ale lui Pallas reușesc, pisica pleacă, dar pisoiul rămâne, ea va trebui să aducă și să crească pisoi. Bebelușii se nasc la 9-10 săptămâni după împerechere, acest lucru se întâmplă de la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai.

Există de la unu la șapte pisoi mici orbi într-o așternut, cu o greutate de cel mult 300 de grame și 10-12 cm lungime. Manulata se nasc cu blana groasa si scurta. Pisica are grijă de pisoi: îi hrănește cu lapte și îi linge bine.

Pisoi Manul
Pisoi Manul

Apoi, pisoii trec prin mai multe etape în dezvoltarea lor:

 • studiu de vânătoare cu o pisică-mamă - până la 3-4 luni;
 • crește până la dimensiunea pisicilor adulte la aproximativ 6-8 luni;
 • introduceți vârsta de îngrijire a pisicilor la aproximativ 10 luni.

Conținut de acasă

Pisica lui Pallas este listată în Cartea Roșie, deci nu o puteți cumpăra oficial nicăieri. Dar chiar dacă a fost posibil să achiziționați o pisică Pallas, există multe motive pentru a nu face acest lucru..

De ce nu este recomandat să țineți o pisică manul acasă:

 1. Pisicuțe la vârsta de 4 luni, începe să-și amintească originile lor sălbatice. O pisică singură nu își va permite să fie mângâiată și stoarsă și nu va tolera nici o agresiune față de ea însăși.
 2. Pisicile mănâncă doar ceea ce primesc din sălbăticie. Hrana pisicilor domestice nu este potrivită pentru hrănirea pisicii lui Pallas, va fi foarte dificil să oferi o dietă completă.
 3. Pisica lui Pallas în natură își controlează terenul de vânătoare, zona unui apartament sau a unei case de țară cu grădină s-ar putea să nu fie suficientă pentru el. Un animal înghesuit va experimenta stresul.
 4. Manul duce un stil de viață amurg și nocturn și cu siguranță nu o va schimba: proprietarii vor trebui să se adapteze la pisică.
 5. Sistemul imunitar al pisicii Pallas este diferit de cel al pisicilor domestice. Dacă pisica este bolnavă, nu va fi ușor nu doar să o vindeci, ci și să o arăți medicului veterinar.
 6. Nu faptul că pisica lui Pallas se va obișnui cu stâlpul de zgâriere, dar își va mai ascuți ghearele, întrebarea despre ce fel de mobilier.
 7. Pisica Pallas este de neegalat pentru pufos, iar în timpul vărsării, va fi multă lână în toate camerele. Nu se știe dacă animalul își va permite să fie pieptănat sau nu;
 8. Când o pisică intră în vârstă de reproducere, proprietarii vor avea probleme cu selectarea unei perechi. Cel mai probabil, medicii veterinari nu vor efectua sterilizarea animalului..
Zgâriere post
Zgâriere post

Probleme de sanatate

Problema este cunoscută de mult în grădinile zoologice - susceptibilitatea ridicată a pisicii lui Pallas, în special a pisicuților săi, la diferite boli infecțioase. În sălbăticie, fiecare animal trăiește singur, evită contactul cu felul său și nu are întâlniri cu pisicile domestice.

În captivitate, sistemul imunitar al pisicilor nu se confruntă întotdeauna cu multe bacterii. Pisica lui Pallas este adesea bolnavă de toxoplasmoză - o boală parazitară periculoasă care poate fi transmisă oamenilor.

Speranța de viață a pisicii Pallas în sălbăticie este de până la 12 ani, în grădinile zoologice de până la 18 ani.

Concluzie

Pisica lui Pallas a devenit recent un simbol al grădinii zoologice din Moscova, unde au fost create condiții bune de viață pentru el și unde pisicile se reproduc bine. De asemenea, puteți întâlni și admira pisica pallas în alte grădini zoologice din Rusia.

Va fi mai bine pentru om și natură dacă un animal frumos și independent trăiește în habitatul său natural.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica pallas: fotografie, descrierea rasei și conținutul