Lichenul felin la om: simptome și metode principale de tratament

Animalele pot fi purtătoare ale unei varietăți de infecții periculoase pentru oameni. Unul dintre ele este lichenul felin. Aceasta este o infecție fungică a pielii și a scalpului cauzată de ciuperci patogene de tip microsporum (Microsporum). Boala este un tip de pecingine. Afectează în primul rând pisicile de stradă și pisicile, care sunt principala sursă de infecție pentru oameni. Un alt tip de pecingine - trichophytosis - apare din cauza unei ciuperci din specia Trichophyton, care afectează numai pielea umană.

1 Cauze și factori provocatori

La fel ca alte tipuri de boli fungice, lichenul felin la om este extrem de contagios. Se transmite de la animale nu numai prin contact direct, ci și prin atingerea elementelor de îngrijire pentru ele. Porțile infecției sunt de obicei tulburări microscopice ale pielii..

Ciuperca microsporum și manifestarea acestuia

Boala afectează persoanele de orice vârstă, dar mai ales copiii. Un copil, în contact cu animalele, nu respectă adesea regulile de igienă. Ciuperca afectează pielea netedă, precum și scalpul și unghiile.

Principalii factori predispozanți ai bolii sunt:

 • imunitate scăzută;
 • epuizarea sistemului nervos ca urmare a stresului frecvent;
 • predispozitie genetica;
 • boli infecțioase;
 • tulburări traumatice ale pielii;
 • macerarea (umflarea) pielii după contactul prelungit cu umezeala.

1.1 Căi de transmisie și clasificare

Odată ajuns pe suprafața pielii, sporii ciupercii patogene pătrund în epiteliu, unde se înmulțesc rapid. După un timp, primele simptome ale bolii apar pe suprafața zonelor afectate, care arată ca pete rotunde solzoase.

În funcție de localizarea localizării, se disting mai multe forme de lichen felin:

 • pe picioare;
 • pe plăcile de unghii;
 • pe pielea netedă a brațelor, picioarelor și trunchiului;
 • axile și inghinală;
 • pe mâini;
 • pe păr și pe scalp;
 • pe fata.

Următorul tip de clasificare a semnelor de microsporie este în funcție de adâncimea leziunii:

 • superficial (afectează de obicei atât pielea netedă, cât și pielea capului);
 • unghia (afectează numai unghiile);
 • adânc sau infiltrativ-supurativ (afectează scalpul și acele părți ale corpului în care este prezent părul vellus).

Prin natura evoluției bolii, există:

 • formă acută;
 • formă cronică.

2 Diagnostic

Principala metodă pentru diagnosticarea patologiei este iluminarea zonelor afectate cu un dispozitiv special cu o strălucire luminiscentă - o lampă din lemn. Dacă sunt infectați cu o ciupercă, vor străluci în verde în întuneric..

În plus, se utilizează examinarea microscopică de laborator a părului afectat sau resturile din zonele afectate ale pielii. Când sunt priviți la microscop, sporii fungici sunt vizibili. Acest lucru permite confirmarea unui diagnostic preliminar. Viermele se diferențiază de psoriazis, eczeme, roz și pitiriazis versicolor.

3 Tratament

Tratamentul lichenului felin se efectuează acasă, dar sub supravegherea obligatorie a unui dermatolog curant. Tacticile de tratament sunt selectate pe baza rezultatelor diagnostice. Depinde de stadiul bolii și de tipul acesteia.

Înainte de a începe terapia, părul de pe cap sau corp este ras pentru a preveni răspândirea sporilor fungici.

3.1 Tratamentul lichenului superficial

Când leziunile sunt localizate pe pielea netedă în cazuri necomplicate, tratamentul local este de obicei suficient. Cursul terapiei continuă timp de 2 luni. Regimul de tratament este după cum urmează:

 • Dimineața, o soluție alcoolică de iod (3-5%) se aplică în zonele afectate.
 • Seara, utilizați un unguent antifungic: salicilic (3%), sulfuric (10%) sau sulf-gudron.

Aplicarea locală a unguentelor care combină efectul antifungic și antiinflamator are un efect bun:

 • Mikogel;
 • Lamisil;
 • Clotrimazol;
 • unguent tolnaftat.

Cursul tratamentului continuă 2-3 săptămâni. Apoi, pentru o vreme, zonele afectate sunt tratate cu soluție de iod pentru a consolida efectul.

3.2 Tratamentul altor forme de lichen felin

Terapia complexă este utilizată pentru a trata leziunile scalpului, precum și lichenul cronic. Ingerarea antibioticului antifungic Griseofulvin este combinată cu tratamentul local cu unguente antifungice. În plus, sunt prescrise medicamente care îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar: vitamine, imunomodulatori, agenți vasculari.

Pentru tratamentul local al lichenului profund, loțiunile sunt utilizate pe zonele afectate ale unei soluții de acid boric (2%), azotat de argint (0,25%), o soluție de ihtiol apos (0,25%). După ce procesul inflamator dispare, se utilizează aplicații de unguente sulfurice sau salicilice.

După încheierea tratamentului, se repetă analiza deșeurilor din zonele afectate. Dacă se obțin rezultate negative, boala este considerată vindecată. Dacă sporii ciupercii se găsesc din nou, atunci cursul tratamentului este prescris din nou.

3.3 Metode tradiționale de tratament

Există, de asemenea, remedii populare pentru tratamentul microsporiei. Cel mai adesea sunt utilizate în combinație cu medicamente pentru a spori efectul. Iată câteva rețete:

 • Aplicați oțet natural de cidru de mere pe zonele afectate și legați strâns zona afectată cu o cârpă pentru cea mai bună pătrundere a produsului în piele. Adăugați 5 picături de ulei de camfor în oțet înainte de a aplica.
 • Aplicațiile cu tinctură de propolis se aplică pe zonele afectate ale pielii. Propolisul ajută la refacerea pielii, dezinfectarea zonelor afectate și distrugerea sporilor.
 • Ia o tinctură de japoneză Sophora. O puteți prepara astfel: insistați 50 de grame de fructe Sophora în 0,5 litri de vodcă sau alcool într-un loc întunecat pentru o lună. Luați oral 1 linguriță înainte de mese de 3 ori pe zi.

Nu se recomandă utilizarea medicinei tradiționale fără consultarea unui dermatolog sau ca metodă principală de tratament.

4 Prevenirea

Principala măsură de prevenire a bolilor este respectarea atentă a regulilor de igienă atunci când se ocupă de animalele de pe stradă și explicarea acestor reguli copiilor. Înainte de a lua un pisoi acasă de pe stradă, este necesar să îi verificați haina și pielea pentru focare de microsporie. Dacă suspectați o boală fungică la o persoană, trebuie să contactați imediat un dermatolog pentru diagnostic și tratament..

Printre complicațiile lichenului felin se poate numi formarea alopeciei persistente din cauza modificărilor cicatriciale ale pielii și a reacțiilor alergice severe. Tratamentul inițiat competent și în timp util va ajuta la excluderea posibilității dezvoltării lor. Cu cât este început mai devreme, cu atât va veni recuperarea mai ușoară și mai rapidă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Lichenul felin la om: simptome și metode principale de tratament