Este versicolor de la pisici transmise oamenilor

Denumirea de „lichen” este o serie de boli dermatologice, a căror trăsătură caracteristică este formarea de conglomerate de mici erupții nodulare pe piele. Aproape toate tipurile de licheni sunt contagioase și, din moment ce aparțin bolilor antropozoonotice, pot fi transmise de la pisici la oameni. Prin urmare, cauzele dezvoltării, simptomele, metodele de tratament și prevenirea lichenului ar trebui să fie cunoscute fiecărui proprietar al unei pisici sau pisici..

Factori de risc pentru dezvoltarea lichenului la pisici:

 • Zona liberă, în care este posibil contactul cu animale infecțioase;
 • Imunitate slăbită (inclusiv după boli virale, stres sau administrarea de medicamente care suprimă efectul sistemului imunitar);
 • Vârsta de până la 1 an, când sistemul imunitar al pisicii nu este încă pe deplin format;
 • Dieta dezechilibrată (deficit de proteine, acizi grași și vitamine);
 • Boli parazitare, în special helmintiaza.

Pisica și stăpânul ei

Predispoziția genetică este considerată unul dintre factorii de risc. Pisicile, a căror rasă se obține prin selecție (de exemplu, persană, Sphynx), suferă mai des de zona zoster.

Tipuri și simptome ale lichenului la pisici

Există mai multe tipuri de licheni felini. Au o etiologie diferită, dar simptome similare..

Pecingine

Alte denumiri ale bolii sunt dermatofitoza, dermatomicoza, trichofitoza, crusta. Este cea mai comună formă de lichen și este cauzată de mucegaiurile din genul Trichophyton și Microsporum. Sporii acestor ciuperci pot rămâne viabile până la un an și jumătate..

Simptomele de pecingine la pisici:

 • Apariția unor pete fulgi pe piele. Sunt dureroși, provoacă mâncărime severă, pisica îi pieptănă în mod constant;
 • Zonele inflamate se extind treptat, cel mai adesea capul și botul animalului sunt afectate.
 • Lana din zonele afectate se subțiază și cade, pe piele se formează pete chel rotunjite.

Vierme la pisică

Pitiriazis versicolor

Este cauzată de ciuperci asemănătoare drojdiilor din genul Malasezia - Pityrosporum ovale. Majoritatea oamenilor și practic toate animalele sunt purtătorii săi. Forma patogenă a Malasezia poate trece în condiții deosebit de favorabile: la temperaturi și umiditate ridicate și / sau lucrări prea active ale glandelor sebacee. Un semn al acestui tip de lichen este apariția pe pielea pisicii a unor pete mici, incolore, de formă ovală. Suprafața locului poate fi netedă sau acoperită cu solzi mici. Mâncărimea nu este adesea observată.

Pitiriazis versicolor la pisică

Roz (lichenul lui Gibert)

Boala se dezvoltă în cazul activării unui herpesvirus care conține ADN, care începe să se înmulțească atunci când scade imunitatea. Lichenul Gibert se manifestă sub formă de erupții cutanate mici sau pete mari roz, cu margini netede și un centru acoperit cu solzi. Siturile tipice de localizare sunt abdomenul, inghinele și coapsele. Mâncărimea poate fi absentă sau ușoară.

Roz (lichenul lui Zhiber) la o pisică

Eczeme (lichen plângător)

Acest tip de lichen nu este contagios, apare pe fondul perturbării hormonale, prezenței endoparaziților sau ca urmare a unei reacții autoimune. Simptomele eczemelor sunt pete roșii dureroase pe piele acoperite cu vezicule (vezicule). După ruperea bulelor, se formează pustule și cruste în locul lor. Eczema poate fi însoțită de febră și febră.

Eczema (lichen plângător) la o pisică

Lichen planus

Acest tip de lichen nu este contagios, se dezvoltă ca urmare a tulburărilor sistemului imunitar, care pot fi cauzate de boli acute sau cronice sau de administrarea de imunosupresoare. Leziunile planului lichen sunt reprezentate de mici noduli roșii cu o suprafață lucioasă și o ușoară scufundare în partea centrală. Erupția provoacă mâncărime severă și poate afecta nu numai pielea, ci și mucoasa bucală.

Lichen planus la o pisică

Diagnostic

După o examinare vizuală a unei pisici bolnave și anamneză, medicul veterinar va prescrie examinări pentru animalul dvs. de companie pentru a detecta cauza bolii și a identifica agentul patogen. Aceste metode sunt:

 • Examinarea zonelor afectate ale pielii folosind o lampă din lemn. Când sunt expuși razelor UV, sporii fungici emit o strălucire verde. Metoda de diagnostic luminiscentă nu oferă rezultate 100% fiabile, deoarece unele tipuri de ciuperci nu reacționează la lumina ultravioletă.
 • Microscopie. Examinarea unei probe de piele special colorată la microscop relevă filamente de miceliu sau spori fungici. Această metodă este considerată destul de precisă și rapidă..
 • Semănatul bacterian (în creștere într-un mediu nutritiv). Materialul pentru cercetare, ca și în microscopie, este răzuirea pielii. Această metodă de identificare a agentului patogen este considerată cea mai precisă, dar durează aproximativ 3 săptămâni pentru a obține rezultatul..

Tratament

Schema și durata terapiei depind de tipul lichenului. În orice caz, pentru ameliorarea manifestărilor externe ale bolii, pisicii i se va prescrie un tratament simptomatic, precum și mijloace de creștere a imunității.

Agenții simptomatici pentru uz extern sunt medicamente cu efecte fungicide (antifungice), antiseptice, cheratolitice (emoliente): unguente YM BK, Sanoderm, Miconazol, Clotrimazol, spray-uri cu Fungin, Epacid-alfa.

Dacă lichenul persistă, pisicii i se pot prescrie medicamente pe cale orală: Griseofulvin, Itraconazol sau Terbinafine. Durata aportului lor și doza sunt calculate individual, luând în considerare greutatea și vârsta pisicii..

Medicamente pentru tratamentul lichenului la pisici

Este strict interzisă scăldatul unei pisici folosind șampoane obișnuite dacă are semne de lichen: cu apă, sporii fungici se pot răspândi cu ușurință pe întreg corpul animalului. Pentru procedurile de igienă, medicul vă poate prescrie șampoane terapeutice speciale pentru animalul dvs. de companie: Formula veterinară, Nizoral, Zooshampoo, Sebozol.

Prevenirea

Recomandările pentru prevenirea zonei zoster la pisici includ:

 • excluderea contactului cu animalele fără stăpân;
 • tratamentul antiseptic al oricăror leziuni cutanate, chiar minore;
 • prevenirea viermilor și a altor paraziți;
 • dieta echilibrată nutrițional;
 • examene veterinare la timp.

Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva speciilor de licheni fungici este vaccinarea. Pentru a face acest lucru, utilizați vaccinuri Biofel-M, Polivak TM, Microderm, Vakderm.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este versicolor de la pisici transmise oamenilor