De ce iubesc pisicile valeriana?

Veterinarii știu bine că animalele de companie reacționează uneori imprevizibil la cele mai inofensive medicamente. De exemplu, tinctura de valeriană, un sedativ ușor, are un efect afrodisiac asupra pisicilor, punându-le într-o stare de euforie inexplicabilă. De ce iubesc pisicile valeriana și este periculos să oferiți această plantă unui animal de companie?

Valeriana officinalis

Pentru a înțelege dacă este posibil să dai o pisică valeriană, ar trebui să cunoști mai bine planta. Deci, valeriana este o plantă perenă care crește în principal în apropierea corpurilor de apă, în zonele joase și pe solurile mlăștinoase. Tulpina este groasă și înaltă - până la doi metri, florile sunt colectate în umbrele roz. În farmacologie, se folosește rădăcina de valeriană - scurtă, ramificată și slabă.
Rizomul conține multe substanțe active: izovaleric, formic, palmitic, acetic și alți acizi, glicozide triterpenice, valepotriate, amine libere. Când vă gândiți dacă valeriana este dăunătoare pentru pisici, trebuie să luați în considerare faptul că cauzele acidului izovaleric arsuri în caz de contact cu membranele mucoase ale gurii și intestinelor.

Cum atrage Valerian pisicile?

Încercând să înțeleagă de ce reacționează pisicile la valeriană, zoologii au ajuns la concluzii interesante: se dovedește că mirosul acestei plante este similar cu mirosul de feromoni care sunt conținuți în urina animalelor mature sexual. Valeriana are un efect interesant asupra multor pisici și pisici, schimbând nu numai fondul emoțional, ci și cel hormonal. Nu este clar de ce pisicilor le place valeriana, deoarece mirosul urinei altcuiva provoacă agresiune, nu euforie. Poate că aceasta este o schimbare în percepția realității, deoarece valeriana afectează sistemul nervos central al pisicii. Unul dintre motivele pentru care pisicile adoră valeriana este prezența actinidinei în rădăcina plantei, care presupune dependență în reprezentanții familiei feline (inclusiv prădători mari sălbatici).

Acțiune valeriană

Pentru oameni, un preparat care conține extract de valeriană nu este periculos. Această plantă a fost folosită de câteva secole pentru prepararea tincturilor și decocturilor care calmează nervii, îmbunătățesc calitatea somnului și au un efect antispastic. Dar, din moment ce valeriana are un efect complet diferit asupra pisicilor, nu este nerezonabil să o dai unui animal de companie ca medicament sau distracție din mai multe motive..
O pisică bine crescută sub valeriană se comportă ca un invadat. Animalul de companie nu numai că se rostogolește pe podea, urlă puternic și își ciufulește blana cu fiecare foșnet. De asemenea, își permite să rupă tapetul, să se legene pe perdele și să scrie în colțuri. Valeriana pentru pisici este un medicament greu care schimbă radical comportamentul unui animal de companie. Se crede că medicamentul poate provoca halucinații: pisica atacă o țintă invizibilă sau fuge de un urmăritor imaginar. Unele animale intră în panică și se tem de orice sunet timp de câteva zile. O pisică de contact și afectuoasă sub o valeriană se poate transforma într-un prădător sălbatic, gata să apuce fața unei persoane din motive pe care numai el le poate înțelege.
Este evident pentru medicii veterinari de ce pisicilor le place tinctura de valeriană. Motivul este alcoolismul banal, deoarece rădăcina de valeriană insistă pe alcool etilic 70%. Animalele nu au rezistență la alcool, așa că „beau prea mult” prima dată. Înainte de a da o pisică băutură de valeriană, amintiți-vă cum afectează alcoolul o persoană. Și corpul pisicii este distrus mult mai repede sub influența alcoolului - există insuficiență renală cronică și un ficat bolnav și ulcere de stomac.
Valeriana pentru pisici în tablete nu este mai puțin periculoasă. Comprimatul conține aproximativ 1,5% uleiuri esențiale de valeriană, restul sunt excipienți sintetici, dintre care oricare poate provoca reacție alergică severă. Deteriorarea stării este ușor de trecut cu vederea, deoarece pisica, după valeriană și câteva minute de nebunie, cade într-un somn profund, similar cu uitarea narcotică.

Supradozaj

Deoarece valeriana are un efect intoxicant asupra pisicilor, unele animale se obișnuiesc cu medicamentul aromatic din prima „doză”. Există cazuri în care pisicile au reușit să înghită un pachet de tablete și chiar să deschidă o sticlă de tinctură. Dacă se întâmplă acest lucru, numai un medic veterinar poate salva animalul de companie: pisica cade pe o parte, spuma iese din gură, crampe corporale, ochii se întorc înapoi. Câtă valeriană puteți da unei pisici pentru a preveni o supradoză? Dar deloc, deoarece pisicile reacționează diferit la medicament, care se datorează unei predispoziții genetice: o pisică sensibilă poate muri de un accident vascular cerebral, infarct sau oprirea respirației din cauza excitării nervoase excesive, după ce ați mâncat doar câteva tablete.

Toate pisicile iubesc valeriana??

"Prostii! I-am dat pisicii mele valeriană de multe ori și nu am observat nici o consecință ”, - spun aproximativ o treime din cititori. De ce exact o treime? Pentru că aproximativ o treime din pisici sunt indiferenți la mirosul de valeriană sau se tem mai mult de ea decât un câine malefic. Este posibil să dai pisică valeriană dacă animalul de companie nu cade în nebunie din mirosul acestei plante? Pentru ce? Nu există niciun beneficiu (pentru pisică), iar pericolul potențial există întotdeauna.
Nu este clar de ce pisicile iubesc valeriana mai mult decât pisicile, dar este un fapt: doar aproximativ 30% dintre pisici reacționează la miros, iar la pisici procentul este de două ori mai mare. Înainte de pubertate, pisoii evită sau nu reacționează la mirosul de valeriană. Interesant este faptul că pisicile siameze sunt mai puțin sensibile la acest medicament decât alte rase..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce iubesc pisicile valeriana?