De ce iubesc pisicile valeriana

Efectul specific al ierbii valeriene asupra pisicilor a fost observat de mult timp. Mulți au testat-o ​​chiar și la animalele lor de companie și sunt surprinși de comportamentul lor ciudat. De ce iubesc pisicile valeriana și această plantă îi afectează pe toți la fel?

Această plantă medicinală este bogată în uleiuri esențiale. Acțiunea lor are un efect calmant asupra oamenilor și este utilizată pentru excitare nervoasă, insomnie. Cele mai populare forme de medicamente pe bază de valeriană sunt tinctura de alcool și comprimatele.

Pisicile reacționează diferit la valeriană. Mirosul de iarbă de pisică le face incontrolabile, excită sistemul nervos al animalului. Drept urmare, proprietarul poate observa cum începe pisica:

  • strigăt,
  • se rostogoleste pe podea,
  • alergă din cameră în cameră,
  • experimentați halucinații.

Starea unei pisici sub efectul intoxicant al valerienei este similară cu intoxicația cu alcool, atunci când lumea din jur nu este percepută în mod adecvat. Mai des, acest lucru se întâmplă din consumul de droguri pentru alcool. Agravează efectul plantei și provoacă dependență instantanee la animalul de companie. Prin urmare, pisicilor le place valeriana..

Desigur, pentru o persoană, doza de alcool în valeriană este neglijabilă, dar pentru un animal mic poate fi fatală. Utilizarea tincturii pe bază de plante determină excitare instantanee a sistemului nervos al pisicii, urmată de inhibare. În această perioadă, animalul poate dormi mult timp. Astfel de salturi pot duce la slăbirea sistemului nervos. Prin urmare, nu este necesar să îi dați pisicii valeriană pentru alcool în mod inutil..

Pe lângă uleiurile esențiale menționate, iarba de pisică conține o substanță - feromona, care este identică cu cea găsită în urină la persoanele adulte cu blană. Acesta este al doilea motiv pentru care pisica iubește mirosul de valeriană. Contactul cu o plantă, mirosul acesteia implică modificări la nivelul percepției hormonale și emoționale, determinând în mod artificial animalul de companie să cadă într-o stare de căldură sexuală. Sunt pur și simplu intoxicați cu valeriană și de aceea le place.

Trebuie să dau valeriană unei pisici?

Unii proprietari de distracție, de dragul ocazional răsfățați animalele cu blană cu valeriană. Cineva încearcă chiar să manipuleze animalul cu această plantă. De exemplu, te învață să folosești un stâlp de zgâriere. Dar puțini oameni cred că după ce pisicile cu valeriană devin dependente și dependența apare prima dată.

Comportamentul ciudat apare la animalul de companie imediat după inhalarea aromelor plantei. Dilatarea elevilor și comportamentul inadecvat sugerează că valeriana pentru o pisică este ca o doză de alcool sau droguri. Îi place animalul, dar creează dependență.

Dacă proprietarul este adesea pasionat de astfel de divertisment, fără să se gândească la consecințe, atunci enumerăm ce se poate întâmpla cu pisica. Un animal dependent de un astfel de mijloc devine:

  • subţire,
  • neîngrijit,
  • haina devine palidă.

Plăcerea momentană este amintită rapid, iar animalul de companie va implora ca valeriana să o experimenteze din nou. Și o supradoză în cele din urmă poate duce chiar la moartea unui animal..

Cu toate acestea, există o altă parte a acestui medicament - una pozitivă. Acțiunea sa ameliorează spasmele tractului gastro-intestinal, iar un medic veterinar poate prescrie valeriană în doze mici în scopuri medicinale. În acest caz, trebuie să respectați cu strictețe recomandările medicului și să nu încălcați programul de admitere, doza.

Reacția pisicii la valeriană poate fi împărțită în mai multe etape.:

  • excitare sub orice formă: de la jucăuș la agresivitate,
  • somn prelungit,
  • comportament letargic, sentimente de depresie și apatie.

Nu există un răspuns clar la întrebarea de ce pisicilor le place valeriana. Comportamentul lor se datorează prezenței anumitor mirosuri în această plantă, care sunt percepute acut de ele. Unii medici veterinari sunt înclinați să creadă că valeriana provoacă dependență de alcool sau droguri, în timp ce alții o asociază cu prezența mirosurilor similare cu feromonii persoanelor de sex opus. Acest lucru provoacă excitare sexuală la animal și îi trezește instinctele naturale. De aceea pisicile iubesc valeriana mai mult decât pisicile..

Toate pisicile iubesc valeriana?

Studiile au arătat că nu toate felinele sunt la fel de sensibile la mirosul acestei plante. Pisicile reacționează mai puțin puternic la valeriană.

Pisoii nu sunt deloc interesați de aroma plantei, probabil din cauza vârstei lor. Până în momentul în care ajung la pubertate, simțul mirosului lor nu percepe încă mirosul acelor uleiuri esențiale care stimulează adulții..

Se remarcă faptul că unele rase de pisici nu sunt deloc interesate de valeriană, de exemplu, siameză. Cu toate acestea, nu este nevoie să experimentați cu animalul de companie și să aflați, deoarece efectul său asupra corpului pisicii este dificil de prevăzut. Poate că va reacționa cu reacții alergice sau chiar cu otrăviri severe la componentele plantei.

Dacă dă sau nu valeriană animalului său de companie depinde chiar de proprietar, dar cu toate acestea această plantă are un efect specific asupra pisicilor. Multe pisici adoră valeriana la nivel de dependență instantanee și dependență de mirosul ei îmbătător.. Iar alcoolul conținut în tinctura de ierburi are un efect dăunător asupra corpului animalului. Rețineți că pastilele nu sunt mai puțin dăunătoare..

Dacă totuși doriți să răsfățați un iubit de valeriană, atunci cumpărați-i jucării tratate cu uleiuri esențiale din această plantă. Nu-i vor afecta sănătatea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce iubesc pisicile valeriana