Vaccinarea pisicilor - program de vaccinare

Pisicile mici, în comparație cu pisicile adulte, sunt și mai susceptibile la boli datorate imunității fragile. De aceea a fost elaborat un program de vaccinări pentru pisoi, care trebuie respectat, indiferent dacă bebelușul s-a născut dintr-un animal de companie sau dintr-un animal fără stăpân..

Schema finalizată este întotdeauna individuală, iar datele fiecărei vaccinări următoare sunt stabilite în funcție de rasa animalului de companie, starea sa de sănătate sau medicamentul administrat.

Nuanțe importante

Există o serie de subtilități în care este imposibil să vă vaccinați în timp util și procedura trebuie amânată:

  • Pregătirea. Cu 10 zile înainte de vaccinare, pesmetul trebuie tratat împotriva paraziților (proglistonen). Aceasta nu este o regulă negociabilă, deoarece medicul veterinar va refuza vaccinul în caz contrar..
  • Intervenție operativă. Dacă pisoiul a suferit recent o intervenție chirurgicală, vaccinarea este posibilă numai după 2 săptămâni, cu condiția ca animalul de companie să fie complet recuperat. Dacă intervenția chirurgicală este chiar înainte, vaccinarea se face cu 2-3 săptămâni înainte..
  • Antibiotice. Dacă bebelușul a fost tratat cu ei, vaccinul se administrează numai după 2 săptămâni..
  • Contact cu bolnavi. Când se știe că pisoiul a fost în contact cu un animal clar nesănătos, injecția este amânată cu până la 2 luni, timp în care sănătatea bebelușului este atent monitorizată..
  • Dacă data vaccinării a scăzut pe perioada schimbării dinților, procedura este amânată până la finalizarea acestui proces (timpul de dinți - de la 4 la 7 luni).
  • Condiții. Proprietarii nu trebuie vaccinați. Pisicuța este vaccinată numai de un medic veterinar din clinică (dacă medicul călătorește acasă, medicamentul trebuie să fie într-o pungă specială pentru frigider).
  • Stare de sănătate. Un animal bolnav nu este vaccinat, astfel încât animalul de companie trebuie să fie absolut sănătos în momentul procedurii.

Dacă în starea bebelușului nimic nu împiedică introducerea vaccinului, este indicat să vaccinați la timp, conform programului întocmit de medicul veterinar.

Când și cum să vaccinați un animal de companie

Este foarte important să începeți vaccinarea unui pisoi înainte de un an, din primele luni de viață. Acest lucru va proteja un corp mic de multe boli grave. Dar există și o mică subtilitate aici: dacă bebelușul a mâncat laptele unei mame vaccinate înainte de a ajunge într-o nouă familie, este inutil să se vaccineze până la 12 săptămâni. Virusurile slăbite introduse în timpul injecției vor fi distruse de anticorpii obținuți din laptele pisicii mamă vaccinate. Astfel, imunitatea activă nu se formează în acest caz. În alte cazuri, pisoiul este vaccinat pentru prima dată de la 8 săptămâni.

De la prima vaccinare, trebuie să respectați programul conform tabelului:

Boală

Vârstă

Vaccinarea (revaccinarea)Fiecare vaccinare ulterioară (fără revaccinare)
Boli virale (calciviroză, rinotraheită etc.)

de la 8 la 12 săptămâni

După 3-4 săptămâni

Anual

Chlamydiade la 8 la 12 săptămâniDupă 3-4 săptămâniAnual
Rabiala 12-13 săptămâniNu este necesarAnual sau la fiecare 3 ani (în funcție de medicament)
Tricofitozade la 1 la 6 luniDupă 1,5 - 2 săptămâniAnual
Microsporiade la 1 la 6 luniDupă 1,5 - 2 săptămâniAnual

Toate injecțiile se fac subcutanat, cu excepția ultimelor două (împotriva trichofitozei și microsporiei), care se administrează intramuscular.

Interesant: micii britanici primesc primele vaccinări la vârsta de 8-9 săptămâni și nu li se administrează o revaccinare. Sunt vaccinați împotriva rabiei mai târziu - după schimbarea dinților..

Orice proprietar ar trebui să știe că vaccinarea nu este un panaceu pentru toate bolile. Aceasta este doar o măsură preventivă pentru a reduce riscul de infectare a animalului. Dar nici o vaccinare nu va oferi o garanție de 100% că pisoiul nu se va îmbolnăvi niciodată, chiar dacă se face cu cele mai bune medicamente și strict conform programului de vaccinare a pisicilor. Dar dacă acest lucru nu se face, animalul de companie va fi în mod constant vulnerabil în fața lumii exterioare și nu este întotdeauna posibilă vindecarea bolilor pe care vaccinarea le protejează de.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccinarea pisicilor - program de vaccinare