Pasăre de pradă neînfricată - scrici

Descrierea păsării shrikeShrike gri este o pasăre foarte rară. Este extrem de dificil să-l întâlnești în sălbăticie. Pentru a face acest lucru, trebuie să stați mult timp și să o așteptați. În plus, numărul acestei specii a scăzut dramatic, iar pasărea a fost listată în Cartea Roșie..

Primul care descrie această specie este fondator al nomenclatorului binominar Karl Linnaeus, a făcut-o la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Istoria descrierii țrițului gri

Numele păsării din limba latină este tradus prin „măcelar de pază”, acesta, potrivit autorului acestor nume, caracterizează principalele trăsături ale vieții țăranului cenușiu - așteptarea victimei dintr-o poziție înaltă și despărțirea în părți mici ale prăzii prinse.

Această specie provine din familia shrike. Strămoșii lor cei mai apropiați sunt corvidii, adică corbii. Potrivit oamenilor de știință, aceste familii au trăit în Miocen (acum aproximativ șase milioane de ani). Se crede că locul de apariție al primilor reprezentanți moderni ai shrike-ului este locul dintre Asia Mică și Asia Centrală..

Aspect

Această pasăre este destul de mare.. Deci, dimensiunea corpului său la o pasăre adultă, în medie, este de aproximativ 25 de centimetri, iar masa șriului este de 70 de grame. Anvergura aripilor unei păsări de dimensiuni medii are aproximativ 36 de centimetri. Shrike-ul gri are o culoare deschisă, spatele este decorat în nuanțe de gri, iar burta în alb. Și, de asemenea, un desen prezintă pe pieptul păsării. Aripile și coada sunt negre strălucitoare, cu o dungă albă de-a lungul marginilor. Capul ciurului are dungi albe, iar o mască neagră se întinde de la cioc până la ochi. În același timp, femelele și masculii nu diferă în aspect..

Cântând un țipăt gri

Bărbații au o voce constă din diverse triluri scurte, dar frumoase, cu fluiere gâlgâitoare. Sună cam așa: „tu-tu crr-prii-prii” sau „trr-tur..trr-tur”. În perioade de pericol sau când bărbații se simt anxioși, emit un fluier lung, dar ascuțit. Și pentru a atrage atenția femelei, masculii combină fluierul cu cântecul. Folosesc un fluier mai liniștit pentru a comunica între ei..

Habitat

Unde trăiesc shrike-urilePrincipalul habitat al țăranului cenușiu este zone cu un climat temperat și subarctic în emisfera nordică a planetei. Se stabilesc în principal în Eurasia, America de Nord și regiunile centrale din Asia.

Unele specii de ciudă sunt sedentare și nu zboară în alte locuri. Acest lucru se aplică păsărilor care trăiesc pe Sahalin și Insulele Kuril. Restul reprezentanților familiei shrike, odată cu apropierea frigului de iarnă, zboară spre sud, spre stepele cu puțină zăpadă. Cu toate acestea, în fiecare populație de reprezentanți ai acestei specii, există indivizi care, în general, nu zboară nicăieri și rămân la locul lor..

Shriys-urile gri trăiesc în principal în zone deschise, deoarece este benefic pentru ei să ocupe locuri înalte cu o vedere largă, ceea ce le permite să vâneze cu succes.

Alimente

Shrikes poate vâna pe oricine vrea. Dar, în principal, se hrănesc cu păsări mici și insecte. Au existat cazuri în care victima unui scârțâit, care încerca să scape de vânătorul său, a căzut în mâinile oamenilor, dar acest lucru nu l-a oprit pe prădător și și-a smuls prada chiar din mâinile unei persoane. Păsările își atârnă prada de ramuri din apropierea cuibului, după care continuă să măcelărească cadavrul. Pentru aceasta, această pasăre a fost poreclită măcelar. Când există o mulțime de pradă, atunci își lasă victimele pe jumătate mâncate sau chiar întregi. Deci, potrivit oamenilor de știință, ei își învață urmașii să vâneze..

Mod de viata

Shrikele sunt păsări de pradă. Deci, luând o poziție bună pentru a-și găsi victima, așteaptă și apoi atacă imediat. Mai mult decât atât, pot ataca atât prada la sol, cât și aerul. După aceea, duc prada la cuibul lor și o mănâncă acolo. Pasărea are instincte de pradă foarte bine dezvoltate, astfel încât pot vâna fără să-i fie foame..

Reprezentanții acestei specii de păsări sunt foarte agresivi, așa că, dacă cineva intră pe teritoriul lor, va ataca instantaneu inamicul, chiar dacă acesta este de multe ori mai mare decât ciudatul în sine.

Shrikes-urile sunt neînfricate, nu face nicio diferență pentru ei pe cine să atace. Și, de asemenea, nu se tem de oameni și se pot așeza chiar lângă stupină, unde vor mânca calm albine.

Cuibul Shrike este destul de mare. Femelele sunt întotdeauna implicate în construirea unei case. Pentru a construi un cuib, femelele ridică o ramură pe un copac. De obicei, cuibul este construit la o înălțime mică, aproximativ doi metri. Acestea fac acest lucru pentru a face mai convenabil să aducă pradă mare..

Shrike depune ouă în zona mijlocie a primăverii și în habitate mai reci la începutul verii. Păsările depun aproximativ cinci ouă odată, care au o nuanță verde cu pete întunecate. Femela se angajează în incubația ouălor, iar masculul o înlocuiește doar ocazional. Incubația durează aproximativ două săptămâni. După eclozare, părinții au grijă de descendenți până la douăzeci de zile. După acest timp, puii sunt gata să plece la primul lor zbor. De obicei, își hrănesc puii cu insecte mici, dar uneori pot da omizi sau larve.

Fapte interesante:

 • Ce mananca shrikeShrike-ul se distinge prin natura sa vicleană și sarcastică. Așadar, ei atrag în mod specific atenția șoimilor și șoimilor și, după ce îi atacă, lanțurile se ascund în ramurile copacilor și cântă calm de acolo.
 • Shrikes îi alungă pe toți ceilalți prădători din habitatele lor. Pentru a face acest lucru, ei avertizează în mod specific victima care este vânată, iar prădătorii nu au de ales decât să meargă într-un alt loc..
 • Durata de viață a acestei specii de păsări în natură este de zece până la cincisprezece ani..
 • Sunt prădători neînfrici, capabili să atace pe oricine intră pe teritoriul lor.
 • Shrikele sunt unul dintre puținii prădători care reușesc să supraviețuiască iernilor reci, când din prada lor rămân doar rozătoare mici, care se ascund sub straturi mari de zăpadă. În ciuda acestui fapt, shrikes trăiesc bine și în mijlocul iernii puteți auzi chiar și cântecele lor de împerechere..
 • Au existat cazuri în care un țiuit a fost prins cu o plasă, dar în același timp el nu a fost deloc timid în a-și chinui prada prinsă în continuare.

Specii de păsări

Există aproximativ o duzină de specii din această pasăre găsite. În Rusia, gri și shrike sunt cel mai adesea găsite.

 • Shrike mareGri este cea mai mare dintre toate rudele sale. Este cel mai înverșunat prădător cu gheare lungi și ascuțite și un cioc puternic.
 • Zhulan - are o dimensiune mică de aproximativ 20 de centimetri. În acest caz, masa păsării este destul de mare pentru fizicul ei. Este, de asemenea, o pasăre de pradă cu ciocul foarte ascuțit. Habitatul este în principal zonele râurilor sau ale lacurilor, dar ocazional poate fi găsit și în stepe..
 • Fruntea neagră - asemănătoare ca mărime cu o aftă, culoarea este foarte asemănătoare cu țăranul cenușiu. Trăiește în principal în stepe și păduri.
 • Roșcat - este cel mai mic din familie. Și-a luat numele pentru nuanța roșie a capului. Și, de asemenea, este un prădător și trăiește în crânguri și grădini.
 • Tigru - arată ca un grizzly. O caracteristică distinctivă sunt nuanțele roșii de pe tot corpul. Habitatul este - păduri, stepe, parcuri urbane și parcele de grădină.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre de pradă neînfricată - scrici