Descriere detaliată și caracteristici ale macawului albastru

Macaw albastru

În acest articol, voi introduce macaw albastru. Aceasta este o specie rară de papagali care sunt pe cale de dispariție. Veți învăța faimoasa istorie, caracteristicile aspectului, caracterului și stilului de viață al păsării. Voi răspunde la întrebările: de ce macawul albastru a dispărut din sălbăticie, ce măsuri se iau pentru a-l păstra.

Caracteristicile generale ale macawului albastru

Macaw albastru este o pasăre din familia papagalilor. Denumirea științifică internațională este „Cyanopsitta spixii”, care înseamnă „papagalul albastru al lui Spix” în latină. Numit după naturalistul german Johann Baptiste von Speix, care a adus macaw-ul albastru în Europa dintr-o călătorie în Brazilia. Cu toate acestea, oamenii de știință au făcut o greșeală identificând specia - în scrierile sale numea pasărea „macacul zambilă”.

Aceasta a fost corectată abia în 1854 de către naturalistul Charles Bonaparte. El a observat diferențele morfologice ale păsărilor, a plasat corect papagalul în genul său și a dat numele de „Cyanopsitta spixii”. În 1891, macaw-ul albastru a intrat în Catalogul păsărilor din British Museum.

Macaw albastru este singurul reprezentant al unui fel de papagal
Macaw albastru este singurul reprezentant al unui fel de papagal

Aspect:

 • lungimea corpului 55-57 cm, din care coada este 26-38 cm;
 • greutate 280-350 g;
 • culoarea penajului constă din diferite nuanțe de albastru: capul gri-albastru, labele albastre deschis, partea superioară a corpului, coada, aripile - albastru strălucitor;
 • ciocul este negru;
 • irisul este galben, întunecat la tineri.

Nu există penaj pe zona feței de la cioc la ochi. La adulți, pielea gri închis este vizibilă aici, la cei tineri - deschisă. De asemenea, la papagalii tineri din mijlocul ciocului există o bandă osoasă ușoară, care se întunecă până la vârsta de 6 luni. În general, bărbații și femelele sunt practic la fel. Doar femelele au o greutate mai mică - în medie cu 30-40 g.

Habitat și stil de viață

Ultimul mascul din această specie observat de oamenii de știință în natură a murit în 2000. Se presupune că specia a dispărut din sălbăticie, dar conservarea populației în locuri necunoscute oamenilor nu este exclusă..

Ca o confirmare a acestui fapt, pe 18 iunie 2016, un papagal asemănător cu ara albastră a fost văzut în apropierea orașului brazilian Curas. A doua zi a fost fotografiat - poza era de calitate scăzută. Dar observatorii care au observat păsările au identificat papagalul ca un macaw albastru prin chemarea lor caracteristică. Cu toate acestea, se crede că pasărea ar fi putut fi eliberată din captivitate..

Macaw-ul albastru avea un habitat natural limitat. Locuiau în pădurile de coastă din bazinul râului San Francisco din nord-estul Braziliei. Acest lucru se datorează dependenței păsărilor de copacii tabebuya (caraiba). Golurile din trunchiurile plantelor serveau drept cuib pentru ara, semințe - hrană, coroană - adăpost.

Patria istorică a acestor păsări este Brazilia
Patria istorică a acestor păsări este Brazilia

Există puține informații despre stilul de viață al acestei specii de papagali în sălbăticie - pasărea nu a fost studiată decât în ​​anii 1970. Și ultimele observații au fost efectuate numai pentru un grup mic de papagali.

Macaii trăiau în haite. A mâncat semințe de tabebuy, alți copaci tropicali, fructe și nuci mici.

Sezonul de reproducere este din noiembrie până în martie, timpul depinde de intensitatea ploilor. Împerecherea papagalilor a fost precedată de ritualuri lungi de curte - hrănirea femelelor, zboruri comune. Păsările se cuibăresc în adâncituri adânci de copaci vechi de tabebuy, refolosindu-i an de an..

În sălbăticie, femelele au depus în medie 3 ouă; în captivitate, numărul de ambreiaje poate varia de la 1 la 7.

Doar femela incubează ouă, incubația durează 25-28 de zile. În acest moment, masculul o hrănește și o protejează. Puii se nasc goi, penajul apare în medie după 70 de zile. Ambii părinți sunt implicați în hrănirea puiilor până la vârsta de 7-8 luni.

Macaw albastru emite un anumit apel. În primul rând, pasărea creează o bubuitură scăzută în stomac, aduce treptat sunetul la note înalte.

Durata de viață a macawului albastru nu a fost stabilită cu precizie. Singurul papagal bărbat înregistrat la momentul morții avea peste 20 de ani. Vârstă în captivitate - 34.

Așa cum foștii proprietari descriu macaw albastru, pasărea este foarte inteligentă și plină de resurse. Există cazuri când un papagal a deschis încuietori complexe ale ușilor. În momentul în care te obișnuiești, poate fi agresiv, dar în timp îl recunoaște pe proprietar prin sunete și aspect. Papagalul își apără teritoriul. Dacă un străin intră în incintă, îl poate ataca.

Program de protecție și intrare în Cartea Roșie

Papagalul era deja o specie rară când a fost descoperit în 1819. Oamenii de știință cred că aceasta a fost precedată de dezvoltarea agriculturii după colonizarea europeană a estului Braziliei..

Macaw albastru este una dintre cele mai rare specii de păsări din lume.
Macaw albastru este una dintre cele mai rare specii de păsări din lume.

Pășunatul bovinelor a distrus puieții tineri de Tabebuy. Pisicile sălbatice, șobolanii negri, mangustele și maimuțele au jucat un rol. Au distrus ouă și papagali tineri.

Dar declinul rapid al populațiilor de papagali a început în anii `70 ai secolului XX..

Cauze:

 • braconajul pentru vânzare, prinderea a făcut mai ușor pentru păsări utilizarea unei singure rute de zbor;
 • construirea barajului Sobradinho folosind cherestea Tabebuya;
 • inundații după construirea barajului, care a scufundat pădurile sub apă;
 • migrația albinelor africane către nord, care a ocupat locurile de cuibărit ale papagalilor;
 • tăierea copacilor pentru lemn de foc;
 • prinderea păsărilor de către localnici pentru carne.

Macaw albastru este inclus în Anexa I a CITES - un acord internațional privind comerțul cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție. Acest lucru face ca comerțul cu papagali să fie ilegal. Excepția este în scopuri de securitate, științifice, educaționale. Pasărea este inclusă în Cartea Roșie a Lumii.

Specia este întreținută de mai multe organizații de conservare sub supravegherea guvernului brazilian. Institutul pentru Conservarea Biodiversității (ICMBio) a dezvoltat în 2012 un plan pentru restaurarea acestor păsări în sălbăticie. Aceasta include creșterea animalelor de reproducere cu eliberarea ulterioară în sălbăticie și refacerea habitatului lor natural. A fost înființată Comunitatea Permanentă pentru Salvarea Macawului Spix (CPRAA).

Există un centru albastru de reproducere a macaw-ului - „NEST”. Toate păsările înregistrate sunt păstrate aici și deținute de guvernul brazilian.

Singurul lucru care poate salva papagalii rare de la dispariție este creșterea captivă.
Singurul lucru care poate salva papagalii rare de la dispariție este creșterea captivă.
Potrivit planului, oamenii de știință se așteaptă la o creștere a numărului de păsări la 150 de indivizi până în 2020. Se lucrează pentru restabilirea gamei de papagali.

Dificultatea este că arborii Tabebuy cresc foarte încet. Toate plantele tăiate aveau peste 300 de ani.

Pot cumpăra și vedea acest papagal

Din 2012, este aproape imposibil să cumperi o macaw albastră. Anterior, acestea erau vândute doar crescătorilor de renume. Noul proprietar al papagalului a trebuit să coopereze la un program de protecție a speciilor.

Se crede că alte 150 de persoane neînregistrate trăiesc în lume. Nu se știe nimic despre vârsta, descendenții și starea lor de sănătate. Cumpărarea de la crescători privați este singura opțiune de a cumpăra un papagal, dar nu există informații despre aceștia.

Pasărea cumpărată trebuie să fie înregistrată la CPRAA.

Din păcate, este imposibil să vezi aceste păsări în grădinile zoologice. Toate păsările din rezervații: "Al-Arin", "Parcul Loro", "Sao Paulo" au fost transferate la centrul de reproducere guvernamental.

Să sperăm că o populație necunoscută de ara albastre în natură a supraviețuit. De asemenea, este încurajator faptul că oamenii de știință sunt capabili să crească treptat numărul acestor păsări. Până în 2015, numărul de papagali care au participat la programul de restaurare a ajuns la 110. Dar încercările de a elibera păsările în sălbăticie nu au avut încă succes. Oamenii de știință speră că crescătorii privați se vor alătura programului, caz în care șansele de salvare a speciei vor crește..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere detaliată și caracteristici ale macawului albastru