Poartă obișnuită sau poartă - un reprezentant luminos al prădătorilor cu pene

Reprezentant al prădătorilor cu peneCăpăstru comun

- o pasăre de pradă din familia șoimilor care trăiește în pădurile din Europa și Asia. Numele său provine de la "gem", deoarece vocea seamănă cu urletul jalnic al pisicilor. Pe baza acestui fapt, oamenii au început să numească pasărea cățel. Speranța de viață este de aproximativ 20-25 de ani, dar există indivizi care trăiesc până la 35 de ani..

Taxonomie:

 • Clasa Aves - Păsări
 • Echipa Falconiformes - Falconiformes
 • Familia Accipitridae - Hawkidae
 • Genul Buteo - Buzzards
 • Specie Buteo buteo - Căpăstru obișnuit

Aspect

Pasărea este de mărime medie. Lungimea corpului este de aproximativ 50-58 cm, anvergura aripilor ajunge la 130 cm, greutatea corporală variază de la 450 g la 1,4 kg, lungimea aripilor este de 40 cm, iar coada este de 28 cm. Femelele sunt în general mai mari decât partenerii lor..

Buzzardul comun are multe opțiuni de culoare. Este imposibil să întâlnești doi indivizi absolut identici. Unii reprezentanți au culoarea maro, negru, maro. Și într-un alt șoim, pe coadă se observă dungi transversale albe sau puncte negre pe abdomen. Unele păsări au ceruri galbene strălucitoare, picioare gălbui pal și culoare închisă a vârfului ciocului, corneea de culoare roșu-maroniu. Există mult mai multe opțiuni.

O pasăre foarte neobișnuită, care uimește cu penajul și varietatea culorilor.

Stilul de viață și habitatul

Cele mai comune habitate sunt Eurasia, Asia Centrală și Centrală, Insulele Ozor și Canare, Iran, deșerturile arabe, Cercul polar polar. În Rusia, sarych trăiește în Siberia, de la Insulele Kuril până la Sahalin.

Există reprezentanți nomazi și sedentari ai buzzards, depinde de habitat și de condițiile climatice. Ei aleg un singur partener și își limitează strict zonele de cuibărit. Păzește-și cu zel teritoriul de alte păsări și alungă pe toată lumea " oaspeți neinvitați". Nu depuneți mai mult de 5 ouă, incubați și hrăniți-le pe rând, până când puii învață să zboare.

Prădător de păsăriBuzzardul comun poate fi ușor recunoscut prin comportamentul său. Când pasărea se așează, își pliază piciorul sub ea însăși și se micșorează. Deci, ei se asigură odihnă și, în același timp, caută noi pradă pentru ei înșiși. Zboară mult timp și în tăcere. Văzând prada, șanțul este eliberat cu o piatră la pământ, își întinde aripile în fața solului și apucă prada.

Să-ți prinzi prada, buzarul trebuie să vâneze numai în spații deschise. Pentru a face acest lucru, el poate urmări victima dintr-o ambuscadă sau să se ridice pentru o lungă perioadă de timp în aer..

Hrănirea păsărilor Buzzard

Pentru vânătoare, pasărea preferă pădurile alternând cu poieni. Este rar să vâneze pradă mare, dar alege în principal rozătoare mici și alte animale. Se hrănește cu șobolani, alunițe, șoareci, iepuri, păsări mici, broaște, șopârle, broaște, șerpi și nici măcar nu disprețuiește caria. Chiar folosește râme dacă nu găsește un tratament preferat. Necesarul zilnic de alimente este de aproximativ 100-150 de ani. Într-un an, burta extermină până la 11.000 de rozătoare și aproximativ 30 de indivizi pe zi. Este de un imens beneficiu pentru omenire..

Creșterea, comportamentul de împerechere și hrănirea puilor

Sezonul de împerechere începe la începutul primăverii. Bărbatul începe să cocheteze cu femela și își începe curtarea. Dansează, planează în aer și execută multe cascadorii pentru a atrage atenția. Adesea bărbații concurează între ei și luptă între ei..

Când se formează o pereche, începe construcția unui nou cuib la o înălțime de 4-15 m sau repararea celui vechi.. Cuplurile Buzzard sunt alese pentru amenajare de multe ori:

 • mesteacăn;
 • pin;
 • brad;
 • aspen;
 • molid;
 • plop.

Un loc preferat este furculițele din ramuri groase. Cuibul este făcut din crenguțe uscate, care sunt împletite cu iarbă verde sau vechi.

Dacă primul puiet eșuează, atunci femela poate amâna încă una pe sezon..

Femelele sunt angajate în incubația ouălor, iar masculii în acest moment primesc hrană și păzesc cuibul. Ovipoziția are loc spre sfârșitul primăverii, iar perioada de incubație durează până la 36 de zile. Cuplul păsărilor este verde cu pete maronii. Puii eclozează la începutul verii, acoperiți cu pufuri de culoare gri închis, cu ochii deschiși. Dar sunt complet neajutorați și necesită îngrijire și atenție..

Prădător cu peneÎn primele zile, femela nu părăsește deloc cuibul. Bărbatul este angajat în obținerea de alimente pentru întreaga familie. Îl aruncă direct în cuib, unde femela îl sfâșie și îi hrănește pe pui. Puietul lor este de vârstă diferită și dacă există o mulțime de pradă, atunci puii mai tineri îi prind din urmă pe cei mai în vârstă în curs de dezvoltare. În cele din urmă, toată lumea supraviețuiește. În unele cazuri, persoanele în vârstă se comportă agresiv și ucid rude mai tinere din puiet. Pe măsură ce copiii cresc, femela începe să-i lase treptat în pace și, de asemenea, vânează. La vârsta de 6-7 săptămâni, șanțurile își părăsesc cuibul și încep un stil de viață independent..

Beneficiu pentru umanitate

În anii 1970. otorinolaringologii au făcut o descoperire despre beneficiile acestor păsări. Au descoperit că distrug un număr mare de rozătoare care dăunează agriculturii. De asemenea, împiedică înmulțirea altor dăunători: lăcuste, lăcuste, pui. Se știe că șoimii distrug și șerpii otrăvitori, care poate face un mare rău sanatatea umana.

Relația dintre specii și oameni

Omenirii nu i-a păsat întotdeauna de vânătoare. Anterior, se credea că cauzează mari prejudicii și, prin urmare, au fost exterminați. S-a presupus că distrug iepuri mici, păsări care se hrănesc cu dăunători, mănâncă pui.

În cartea Federației Ruse a fost indicată o prevedere privind împușcarea acestor păsări, care până la urmă a fost chiar acordată. Și, de asemenea, le-a fost cauzat un prejudiciu iremediabil din cauza distrugerii rozătoarelor cu substanțe chimice otrăvitoare, din cauza căreia specia a fost pe cale de dispariție.

Dar, după un timp, oamenii și-au dat seama de eroarea ipotezelor lor, iar umanității au început să-i pese de buzere sau de captori de șoareci. A fost recunoscut un decret de interzicere a vânătorii și protejarea speciilor, care a ajutat populațiile de șorci și, în timpul nostru, au reușit să-și restabilească densitatea și numărul..

Pasăre Buzzard - reprezentant neobișnuit al prădătorilor, care aduce beneficii imense și este esențial pentru ecosistem. Omenirea trebuie să le insufle respect pentru urmașii lor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Poartă obișnuită sau poartă - un reprezentant luminos al prădătorilor cu pene