Cultivarea curcanilor acasă pentru începători

Cuști de curcanCreșterea păsărilor de curte este o activitate profitabilă și totuși suficient de simplă pentru ca orice începător să o stăpânească. Cu toate acestea, nu toate păsările de curte sunt capabile să asigure nivelul de venit necesar. Prin urmare, începătorii caută acele păsări care ar putea hrăni întreaga familie..

Există o astfel de pasăre - un curcan. Greutatea unei păsări poate ajunge la 30 kg. Dar acesta nu este singurul avantaj al curcanilor. Pe lângă carnea dietetică, acestea furnizează un număr mare de ouă. Nu e de mirare că din ce în ce mai mulți oameni cresc curcani..

Începătorii au multe de învățat și învață multe pentru a evita să facă greșeli atunci când creează o turmă de curcan.. Acest articol își propune să îi ajute. Din aceasta puteți învăța punctele importante ale creșterii curcanilor acasă pentru începători.

Cât de profitabilă este creșterea curcanilor acasă?

Creșterea curcanilor domestici este puțin mai dificilă decât reproducerea altor păsări domesticite. Lucrul este că aceste păsări sunt destul de solicitante și se adaptează la condiții noi mai rele decât alte păsări domestice..

Avantajele reproducerii curcanilor

Natural, beneficiile creșterii acestei păsări depășesc toate dezavantajele. În primul rând, aceste păsări oferă carne excelentă, care poate fi clasificată în siguranță ca dietă. Are următoarele proprietăți benefice:

 • este foarte puțin colesterol în această carne. Este mai mult în carnea altor păsări;
 • carnea de curcan conține o cantitate mare de aminoacizi și vitamine necesare omului;
 • este foarte ușor absorbit de oameni. De aceea, este recomandat pentru diferite boli ale sistemului digestiv. În plus, această carne nu provoacă reacții alergice..

Cum se hrănesc curcaniFicatul curcanilor vă permite să îmbogățiți corpul uman cu acid folic și vitamine rare K.

carne de curcan poate fi recomandat în siguranță femeilor însărcinate și copiilor mici.

Se crede că utilizarea acestei cărți vă permite să restabiliți rapid puterea fizică după o muncă fizică grea. Are un efect bun asupra sistemului nervos și poate chiar ameliora insomnia..

Pe lângă carne, curcanii produc o mulțime de ouă. Sunt mult mai mari decât ouăle de pui. Mai mult, au cel mai bun gust. În ceea ce privește caracteristicile dietetice, ouăle de curcan sunt superioare numai ouălor de prepeliță. Din păcate, curcanii nu sunt grăbiți la fel de des ca găinile. Prin urmare, puțini oameni în afaceri sunt ghidați de câștigarea pe ouă de curcan.. Sunt venituri suplimentare destul de plăcute..

Pentru ca curcanii să producă carne de calitate, trebuie să fie îngrijiți corespunzător. Când primesc furaje de înaltă calitate, curcanii ating foarte repede indicatori de greutate suficienți pentru sacrificare.

Dezavantaje ale curcanilor în creștere

Curcanii adulți nu necesită o atenție specială, dar animalele tinere fără ea pot muri pur și simplu. Păsările de curcan la o vârstă fragedă sunt foarte vulnerabile și ușor susceptibile la influențe externe.

Cu o alimentație necorespunzătoare, o temperatură necorespunzătoare, condiții de adăpost necorespunzătoare, majoritatea tinerilor mor. Din acest motiv, fermierul de păsări trebuie să depună eforturi mari pentru a-i salva.

 • Avantajele păstrării curcanilorDe îndată ce puii eclozează, mutați puii într-o cameră în care temperatura aerului depășește 33 ° C. În același timp, este recomandabil să sortați puii după culoarea penajului. Se crede că animalele tinere cu penaj ușor au nevoie de mai multă căldură..
 • Până când puii ating vârsta de cinci săptămâni, trebuie să îi protejați de contactul cu umezeala..
 • Este necesar să se asigure siguranța ciocurilor animalelor tinere. Pentru a face acest lucru, va trebui să așezați carton sub furaj, astfel încât păsările să nu poată ajunge la metal sau piatră cu ciocul lor..

Atunci când păstrează păsări de diferite specii în curte, curcanii vor trebui să-și ia propriile spații și pixuri. Faptul este că, atunci când sunt ținuți împreună cu aceleași găini, curcanii tineri se pot îmbolnăvi.

În cele din urmă, curcanii sunt predispuși la obezitate.. Este suficient să exagerați cu dieta, deoarece carnea acestor păsări va fi acoperită cu grăsime, care nu este necesară nimănui, cu excepția păsărilor. Pentru a preveni această problemă, va trebui să le oferiți acestor păsări posibilitatea de a merge pe jos..

Cerințe pentru casa în care vor fi păstrați curcanii

Succesul păstrării curcanilor acasă pentru începători constă în condițiile potrivite pentru păstrarea acestor păsări. Pentru a face acest lucru, trebuie să echipați casa de păsări potrivită..

La o casă bună pentru păstrarea curcanilor, sunt îndeplinite următoarele cerințe:

 • Păsări de curcan în creșteretemperatura aerului din cameră nu trebuie să scadă sub 10 ° С. Curcanilor nu le place foarte mult frigul. De el se îmbolnăvesc;
 • vara, casa nu trebuie să fie prea caldă. Prin urmare, trebuie să fie echipat cu o bună ventilație. Dacă acest lucru nu se face, probabilitatea de răspândire a bolilor în turmă va crește dramatic;
 • umiditatea aerului din casă nu trebuie să depășească 70% și să fie sub 65%. Nici aerul prea umed, nici prea uscat nu este bun pentru aceste păsări;
 • iluminarea artificială trebuie reglată în ritmul acestor păsări. Adică lamele trebuie să ardă în casa de curcan timp de 14 ore. Acestea vor fi aprinse la ora 6 dimineața și se vor stinge doar la amurg..

Creați un loc separat pentru femei în casă. Pentru ei, cuiburile sunt aranjate în zona selectată a camerei, în care păsările își vor depune ouăle. Este important să vă asigurați că cuiburile sunt accesibile nu numai pentru păsări, ci și pentru persoana care va colecta ouăle și, din când în când, va îndepărta așternutul.

Experții recomandă construirea cuiburilor în care curcanii se simt în siguranță. De regulă, acestea sunt colțuri în care lumina nu este la fel de strălucitoare ca în restul casei..

Cuiburile trebuie să fie la 30 cm deasupra podelei. Le puteți plasa în mai multe niveluri.. Curcanii împărtășesc de bună voie cuiburile cu tovarășii lor. De regulă, un cuib este suficient pentru mai multe femele..

Pentru restul curcanilor, trebuie să construiți stinghii cu niveluri lungi și băi de cenușă. Acestea din urmă sunt necesare pentru a expulza paraziții din pene.

Înălțimea stinghilor ar trebui să fie de 1 metru. Este indicat să le așezați departe de intrarea în casă..

Curcani de mers

Cum să crești curcaniAșa cum sa menționat mai sus, aceste păsări au nevoie de spațiu pentru activitatea fizică. Practic, pentru acest tip de activitate, păsările sunt construite voliere pentru vară. Trebuie avut în vedere faptul că curcanii pot zbura, dacă este necesar. Pentru a împiedica păsările să scape, trebuie să le tăiați cu atenție aripile..

Voliera ar trebui construită într-un loc liniștit, astfel încât sunetele străine să nu sperie păsările și să nu le provoace să scape.

Crescătorii de păsări de curte începători se recomandă respectarea următoarelor reguli de mers:

 • atunci când mergeți într-o volieră, este recomandabil să creați o nuanță artificială folosind un baldachin. Păsările sunt mai puțin active sub razele soarelui arzător. Și la umbră, ei își procură în mod activ hrană;
 • animalele tinere pot începe să fie eliberate pentru o plimbare acasă începând cu a doua săptămână de viață. Mai mult, mersul pe jos nu trebuie să dureze mai mult de 20 de minute. Odată cu înaintarea în vârstă, durata plimbărilor animalelor tinere poate și ar trebui să fie mărită. O condiție importantă pentru mersul în siguranță al curcanilor este vremea bună. În plus, puii pot fi eliberați pentru plimbări depline numai după ce pe corpul lor apar pene adevărate;
 • dacă păsările umblă liber în curte, atunci este imperativ să plasați băutori și hrănitori acolo;
 • mersul păsărilor este necesar nu numai vara, ci și iarna. Principala condiție pentru mersul în siguranță pe timp de iarnă este ca temperatura să nu scadă sub 20 ° C. În caz contrar, păsările își vor îngheța labele. Tot iarna, va fi util să aruncați fân și mături de urzică uscate în incintă. Păsările le vor mânca cu plăcere în timp ce merg pe jos..

Hrănirea cu carne a animalelor tinere acasă

Hrăniți curcanii pentru a accelera creșterea în greutate începe la vârsta de 4 luni. De regulă, de data aceasta cade în august - septembrie. Pentru o lună întreagă, curcanii pășunează gratuit și primesc trei mese pe zi. Apoi, acestea sunt transferate la pășunat limitat, iar frecvența hrănirii este crescută de 4 ori pe zi. Mai mult, următoarele alimente sunt adăugate în dieta pentru cereale:

 • Reguli pentru îngrijirea curcanilordeșeuri din carne;
 • cereale încolțite;
 • leguminoase;
 • Sfeclă;
 • cartofi fierți;
 • verdeaţă;
 • coaja de ou;
 • amestec de făină.

Ultimul ar trebui să fie cel mai mult.

Când se face o piure umedă, se respectă următoarele proporții: 80 g de lapte la 100 g de făină.

Pentru a crește pofta de mâncare a păsărilor, drojdia și cerealele aburite se adaugă la hrana lor.

Dacă păsările nu se îngrașă cu o astfel de hrănire, atunci se opresc din mers. A se păstra în interior cu lumină slabă. Hrana mixtă se adaugă în dietă și măturarea proteinelor. Frecvența hrănirii cu piure este crescută de până la 2 ori pe zi.

Principala condiție pentru creșterea rapidă în greutate este de a primi cel puțin 800 g furaj compus pe zi. Adăugați 200 g de piure și obțineți 1 kg de furaj pe zi pe curcan.

Hrănirea forțată

Ei recurg la ea, atunci când este necesar în cel mai scurt timp posibil să se ajungă la o creștere tânără în condiții de comercializare. În timpul hrănirii forțate, se prepară pelete speciale din porumb, grâu, tărâțe, făină și ovăz. Li se adaugă puțină drojdie. Dimensiunea bobinelor nu trebuie să depășească 2 cm grosime și 6 cm lungime.

După aceea, curcanul este prins, ciocul este deschis cu forța și o peletă pre-pregătită este introdusă în esofag. Nu uitați să-l umeziți în apă sărată înainte de marcaj..

După plasarea peletei în esofag, aceasta trebuie împinsă mai departe. Pentru a face acest lucru, fermierul trebuie să o împingă în cultură cu o presiune ușoară pe gât. Este important să vă asigurați că gușa este complet umplută cu alimente..

Cu această hrănire, momentul hrănirea păsărilor de curte este redusă cu câteva săptămâni.

Creșterea curcanilor acasă

Aceste păsări sunt crescute în 2 moduri principale:

 1. utilizarea incubatoarelor;
 2. eclozare naturală cu găini.

Este demn de remarcat faptul că ambele metode oferă rezultate bune și fiecare dintre ele are propriile sale avantaje și dezavantaje..

Incubatorul vă permite să eclozați simultan un număr mare de pui. Cu abordarea corectă, eclozabilitatea ajunge la 100%. Dar fermierul de păsări va trebui să o facă îngrijește-te singur de pui, pentru că nu vor avea pui. Iar pentru cultivarea corectă a păsărilor de curcan trebuie să transpiri mult.

Puii de pui clocesc perfect puii. Dar, la un moment dat, o femelă nu este capabilă să clocească mai mult de 16 ouă. În plus, se întâmplă destul de des ca puii să nu iasă din unele ouă. Desigur, cu o astfel de reproducere a curcanilor, tinerii nu vor trebui să fie îngrijiți cu atenție, dar nu vor funcționa pentru a crește dramatic numărul.

Având în vedere toate cele de mai sus, putem concluziona, că pentru creșterea curcanilor acasă, cel mai bine este să folosiți un incubator dacă aveți nevoie de un număr mare de animale tinere. Dar dacă un fermier crește aceste păsări pentru el însuși, atunci adesea 3 găini sunt suficiente pentru a oferi unei familii carne delicioasă de curcan.

Sfaturi utile din partea profesioniștilor

Pentru ca curcanii să crească rapid și să se îngrașe bine, urmați aceste sfaturi simple de la profesioniști:

 • Cum se hrănesc curcanipăsările trebuie să trăiască curate. Casa trebuie curățată în mod regulat în timp ce păsările sunt pe fugă. De asemenea, ar trebui să monitorizați zona de mers pe jos, aceasta trebuie păstrată curată;
 • este necesar să urmați cu strictețe recomandările specialiștilor pentru a menține un microclimat adecvat în casa de păsări. Apoi, la reproducere, păsările nu se vor îmbolnăvi;
 • monitorizează starea păsărilor. Dacă apare un curcan mare, acesta trebuie scos imediat din turma principală;
 • păsările trebuie întotdeauna hrănite în același timp. Acest lucru le va accelera semnificativ creșterea în greutate..

Respectarea acestor reguli simple va permite unui crescător de păsări novice să reușească să crească curcani acasă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cultivarea curcanilor acasă pentru începători