Fluture păun: caracteristici și caracteristici

Fluture de păunPrintre numărul mare de insecte, fluturele păun este considerat în mod meritat personificarea frumuseții și a harului. Și-a primit frumosul nume datorită petelor specifice sub forma unui ochi pe aripile sale fragile. Pentru mulți oameni, această creatură blândă este asociată cu fericirea, dragostea și loialitatea. Molia și-a câștigat o astfel de reputație prin mituri, legende și imaginea ei aerisită..

Habitat și caracteristici

Acest fluture este clasificat ca o insectă artropodă din ordinul Lepidoptera. Familia căreia îi aparține se numește nimfalide. Trăiește pe tot continentul eurasiatic - din Portugalia până în Japonia, dar primul loc poate fi acordat Germaniei, unde această specie a fost recunoscută ca fluturele anului în 2009. În această țară, frumusețile înaripate trăiesc în număr foarte mare și atrag mulți turiști și botanici..

Cel mai bun mediu pentru această insectă este zona deschisă. Pajiștile și marginile pădurii, precum și parcurile și grădinile, se potrivesc cel mai mult fluturului păun. Aici este confortabilă și are suficientă umiditate și spațiu vital. Locurile preferate sunt cele cu multe urzici. Uneori poate fi găsit în munți la o altitudine de 2500 de metri. Într-o pădure densă, aceste creaturi fragile au puțin spațiu și există riscul de a-și răni aripile. Din primăvară până la mijlocul toamnei, ochiul păunului trăiește în spații deschise până când migrează într-un loc mai răcoros, cu un adăpost de încredere..

Fluturul păun are următoarea anvergură:

 • masculi - 45-55 mm;
 • femele - 50-62 mm.

Culoarea aripii - roșu închis sau maro-roșu, cu margini negru-gri în jurul marginilor și decupaje superficiale. Pe aripi sunt pete mari de culoare albastru închis, alb-gălbui sau roșu-maroniu, partea interioară a aripilor este gri. Intensitatea culorii variază în funcție de temperatura ambiantă în timpul pupației. Corpul unei insecte este negru, cu o nuanță roșiatică în partea de sus.

Ciclu de viață

Viața unui ochi de păun constă în mai multe cicluri:

 1. Ou.
 2. Omidă.
 3. Crisalidă.
 4. Fluture.

Fluture păun: caracteristici și caracteristiciOchi de păun se refera la migrând specii de insecte, care parcurg distanțe mari. Zboară deasupra solului numai în timpul zilei. Odată cu debutul vremii reci, zboară în locuri cu condiții climatice mai umede și mai reci. Molia se așează în coaja pădurii sau în așternutul de stepă.

Un fluture din această specie se așează iarna într-un loc răcoros retras, unde va fi confortabil ca pupă. Dacă alege să ierneze într-o cameră caldă, atunci va avea puține șanse să supraviețuiască frigului. O temperatură mai caldă decât are nevoie, provoacă un metabolism accelerat, în urma căruia are loc îmbătrânirea rapidă.

Reproducerea și dezvoltarea

În regiunile nordice, fluturele ochiului păunului reușește să nască o descendență, iar în regiunile sudice - două. Insecta hibernează la vârsta adultă (faza adultă), durata viața ajunge la câteva luni.

Începând cu luna mai, după hibernare, fluturele depune testicule minuscule în frunzele urzicii. Partea inversă a acestei plante este cea mai potrivită în acest scop. Dacă urzica nu crește în habitat, atunci frunzele de zmeură și hameiul o vor înlocui perfect. Molia depune ouă mici, puțin vizibile, de culoare verde deschis, în cantitate de 100 până la 300 de bucăți.

Durează o săptămână să clocească. Din testiculele fluturelui păun din timpul zilei apar mici omizi de culoare albă cu pete negre. Timp de două sau trei săptămâni nu părăsesc locul în care s-au născut și continuă să crească. Când este timpul să țeseți un cocon, omizele se târăsc în sfârșit.

În stadiul de pupă verzuie Fluturele păunului de zi are două săptămâni. Apoi, fluturele păun apare în toate "cu ochii mari" frumuseţe.

Păun de noapte

Descrierea ochiului de păun de noapteAcest molie este omonimul diurnei și nu are nicio relație cu ea. Noaptea poate fi ușor confundat cu un liliac datorită anvergurii sale mari (15 cm). Această molie a ajutat oamenii de știință să descopere o abilitate neobișnuită asociată cu un simț rar. Este capabilă să prindă mirosul emanat de pupa feminină. Femela secretă o picătură de lichid special, iar masculul o simte la mare distanță.

După ce oamenii de știință au înregistrat această abilitate în ochiul păunului de noapte, au descoperit că nu numai această specie are asemenea "pentru nimic". Și totuși, pentru descoperire, au rămas recunoscători unui fluture mare de noapte.

O altă abilitate uimitoare a acestei specii este absența unei guri. Pur și simplu nu există, deoarece insecta trăiește numai datorită nutrienților acumulați, în timp ce era o omidă. Fluturele preferă să se așeze pe pomi fructiferi sau buruieni. Ochiul păunului de noapte nu aduce niciun rău, deoarece are foarte puține omizi și nu se reproduce foarte activ.

Ce mănâncă fluturele ochiului păunului?

Ce mănâncă fluturele păunPractic, dieta unei molii constă din nectar. Fluturând din floare în floare, insecta o colectează de la plantele cu flori. Uneori bea suc care curge din pomi fructiferi sau din fructele lor coapte și suculente. Chimenul și brusture sunt, de asemenea, potrivite pentru el..

Omizile se hrănesc cu urzici, hamei, frunze de zmeură și cânepă. Își mănâncă frunzele preferate de urzică complet și până la miez și își alege mâncarea cu un simț al tactului bine dezvoltat. Spre deosebire de omonimul său, care trăiește din substanțele nutritive acumulate, fluturele păun de zi trebuie să mănânce zilnic.

Câteva fapte interesante despre aceste insecte

 • Ochii de fluture au o structură foarte complexă.
 • Au existat încă din piramidele egiptene.
 • ei nu dormi niciodată.
 • Ei trebuie să simtă căldura soarelui pentru a zbura.
 • În țările asiatice și țările din America de Sud se mănâncă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fluture păun: caracteristici și caracteristici